Lapas

trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

Puķkāpostu krēmzupa ar timiānu

Sastāvdaļas: 1 vidējs sīpols; 1 vai 2 seleriju kāti; puķkāposta galviņa; apm 200 ml 10% vai 5.5% saldais krējums; svaigs timiāns; jūrassāls, malti melnie pipari, 1 eko buljona kubiņš; rīvēts muskatrieksts
 
 
 
    Katliņā verdošā ūdenī ( apm. 800 g - 1 l) liek sīpolu,  sasmalcinātus seleriju kātus un puķkāpostu, pievieno buljonu un dažus timiāna zariņus. Dārzeņu formai nav īpaša nozīme, galvenais, lai tie vienlaicīgi izvārās mīksti. Pievieno sāli un piparus.  Visu vāra kamēr dārzeņi mīksti, tad zupu nedaudz atdzesē un sablenderē. Pirms blenderēšanas timiāna zariņus var izņemt ārā, ja nav pārliecības, ka tie labi sablenderēsies.  Pievieno saldo krējumu, muskatriekstu, un ja ir vajadzība,  tad zupu vēl pasāla un piparo.
Receptes pamats no cetrassezonas.lv ar manām izmaiņām -  man nepatīk iepriekš apcept sīpolus un selerīju, tādēļ izvēlos visu vārīt vienlaicīgi,  taču protams dārzeņus pirms tam var apcept sviestā vai eļļā. Un vēl - man parasti nav nekādu buljona kubiņu, tad izlīdzos tikai ar sāli un pipariem, arī tā  būs ļoti labi.

svētdiena, 2012. gada 28. oktobris

Ābolu klafuti

Sastāvdaļas: 4 olas; 100 g cukurs ; šķipsniņa jūrsasāls; 100 g rums; 125 g pilngraudu kviešu milti; 330 g piens; 1 ēdamk. vaniļa; 1 tējkarote kanēlis;  apm 800 g āboli; 25 g sviests; pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai



Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Katliņā izkausē sviestu un pasautē tajā ābolus, apmaisa ļoti uzmanīgi.  Samaisa rumu ar kanēli un apm. 25 g brūnā cukura un iemaisa pie āboliem, tad noliek ābolus atdzist. Tikmēr pagatavo mīklu, kas ir ļoti līdzīga pankūku mīklai.  Blenderī lej pienu, pieber atlikušo cukuru, olas, vaniļu, sāli un miltus, liek virsū vācinu un maisa apm. minūti.  Cepamo trauku ieziež ar sviestu un pāliek tajā ābolus, visu pārlej ar mīklu.
Man šoreiz ābolu likās, ka ir par maz, tādēļ pievienoju arī avenes.Cep 175 grādos apmēram stundu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. 
Ābolus nav obligāti pierms tam sviestā apcept, tikai tad vajag sagriezt tos mazākos gabaliņos. Ja nav blendera, mīklu gatavo kā parasti pankūku mīklu, olu baltumus var putot atsevišķi, tad kūka būs gaisīgāka.

piektdiena, 2012. gada 12. oktobris

Biezpiena kēkss ar bumbieriem

Sastāvdaļas: 225 g pilngraudu kviešu milti; 115 g mīksts sviests; 200 - 250 g cukurs (man 100 g brūnais cukurs un 100 g parastais); vaniļa; 200 g vājpiena biezpiens; 3 olas; 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 2 - 4 bumbieri; pūderukurs keksa pārkaisīšanai


      Sviestu un cukuru kārtīgi sakuļ ar mikseri, pievieno biezpienu. Biezpienu iepriekš sablenderēju, lai nebūtu graudains. Tad pievieno vaniļu un pa vienai iemaisa olas. Beigās pievieno miltus, kas samaisīti ar cepamo pulveri un visu ļoti rūpīgi samaisa.  Keksa cepamo formiņu, kā jau vienmēr ieziež ar sviestu un apbārsta ar miltiem, pārliek tajā mīklu un virspusīti izlīdzina. Bumbierus pārgriež uz pusēm un ar karotīti izņem serdes, griež sķēlītēs un vienu pie otras iespiež mīklā. Keksu cep 170 grādos 60 minūtes.  Atdzisušu var pārkaisīt ar pūdercukuru un/vai sasmalcinātiem valriekstiem.


Kārtējā recepte no lieliskā bloga ginger-blonde.livejournal.com.  Bloga autore raksta, ka kekss ir ļoti gards arī karsts ar saldējumu. Es gan par to vel neesmu pārliecinājusies, bet varu iedomāties.

pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Griķu miltu un siera standziņas


Sastāvdaļas: 120 g griķu milti; 200 g pilngraudu kviešu milti; 120 g auksts sviests; 100 g sarīvēts čederas siers; 1 tējkarote sāls; 1 tējkarote sasmalcināts svaigs timiāns; 120 g auksts ūdens


    Man nav griķu miltu, izmantoju sablenderētus bio griķus.  Samaisa abu veidu miltus ar sāli un  timiānu, ierīvē sieru un izveido drupačas (šo var ļoti labi izveikt ar blenderi). Piemaisa klāt sarīvēto sieru. Tad pakāpeniski pievieno aukstu ūdeni un samīca mīklu. Izveido 2 mīklas bumbas, saplacina tās, ietin katru atsevišķi plēvē un ievieto uz pusstundu saldētavā.  Pēc pusstundas vienu izņem un izrullē. Man vieglāk likās, ja mīkla ir starp cepamo papīru kārtām. Tātad izrullē, cik iespējams kvadrāta formu un sagriež to sloksnītēs, kuras uzmanīgi pārliek uz ar cepamo papīru izklātas plāts, var nedaudz  sarullēt, veidojot apaļāku cepumu formu.  Vispār man nelikās viegli izveidot cepumus, jo mīkla ātri paliek silta un zaudē formu, jāstrādā ātri. Cepumus var arī apbērt ar sezama sēkliņām pirms cepšanas. To pašu izpilda arī ar otru mīklas plāceni - izrullē un sagriež standziņās. 
   Cep 200 grādos 8 - 10 minūtes no vienas puses, tad pagriež cepumus uz otru pusi un pacep vēl  3 - 4 minūtes. Mani secinājumi - ir vērts nedaudz pacensties - siera standziņas ir ļoti labu garšu un izteiktu veselīguma piegaršu.
    Recepte no 101cookbooks.com