Lapas

trešdiena, 2012. gada 21. novembris

Biezpiena plācenīši ar ķirbjiem un apelsīnu

Sastāvdaļas:  250 g vājpiena biezpiens; 200 g ķirbju biezenis; 1 ola; 50 g apelsīna mīkstums; 1 apelsīna miziņa; 1 tējkarote kanēlis;  40 g medus; apm. 50 g kukurūzas milti; apm. 40 g rozīnes, neitrāla eļļa vai sviests formiņas ietaukošanai 


      Sablenderē  ķirbja biezeni, biezpienu un apelsīna mīkstumu.  Pievieno olu, medu, rīvētu apelsīna miziņu, kanēli, miltus un rūpīgi izmaisa ar karoti.  Mīklas karoti liek  ar eļļu ieziestā mafinu cepamajā formiņā. Pa vidu liek dažas rozīnes, tad atkal mīklu un pa virsu atkal pāris rozīnes.  Cep cepeškrāsnī 190 grādos apmēram 35 - 40 minūtes līdz zeltainam brūnumam.

piektdiena, 2012. gada 16. novembris

Seleriju biezzupa

Sastāvdaļas:  450 g seleriju kāti; 570 g seleriju sakne; 1 viddējs sīpols; 1,5, l dārzeņu buljons (izmantoju eko buljona kubiņu); 3 lauru lapas; himalaju sāls un malti melnie pipari


 
 
    Seleriju sakni notīra un sagriež gabalos. kātus nomazgā un arī sagriež. Sasmalcina sīpolu. Liek dārzeņus katliņā (tādā, kuram nav plastmasas detaļu, lai var likt cepeškrāsnī), pārlej ar buljonu, pievieno sāli un piparus, lauru lapas un uzvāra. Tad liek cepeškrāsnī 140 grādos uz 3 stundām (katliņu ar visu vāku), var ik pa brīdim apmaisīt. Es gan nemaisīju ne reizi.  Pēc trīs stundām izņem lauru lapas, zupu nedaudz padzesē, sablenderē un uzkarsē, ja neieciešams vēl pasāla un piparo.Pasniedz ar balto bezpiedevu jogurtu.
     Zupu iesaku gatavot iepriekšējā vakarā, nākamajā dienā sablenderēt, uzkarsēt un ēst. Brīdinājums - garšos tikai tiem, kam nav pretenzijas pret seleriju.  No kaloriju viedokļa - ideāli, to vienkārši tur nav.
Recepte no bloga cook-inspire.livejournal.com, kur ir ļoti daudz recepšu, kas man patīk un ir atbilstošas manai izpratnei par veselīgu uzturu. 

otrdiena, 2012. gada 13. novembris

Ķirbju biskotti

Sastāvdaļas: 225 g milti ( man - 90 g kukurūzas milti; 135 pilngraudu kviešu milti); 120 g ķirbju biezenis; 1/2 tējkarote soda; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 2 tējkarotes vaniļa; 1/2 citrona miziņa un sula; 75 g brūnais cukurs (man 65 g brūnais cukura sīrups un 15 g brūnais cukurs); 30 g vīnogu kauliņu eļļa; 1 (vai divas, ja mazas) olas; 75 g rieksti un 75 g žāvētas aprikozes


  Miltus samaisa ar sodu, škipsniņu sāls un cepamo pulveri. Citā traukā sakuļ olas ar cukuru, pievieno ķirbju biezeni, eļļu, vaniļu, pierīvē citrona miziņu un citrona sulu. Samaisa viendabīgā masā. Tad savieno sausās un slapjās sastāvdaļas, pievieno sagrieztas aprikozes un sasmalcinātus riekstus, rūpīgi izmaisa.  Tālāk tāpat, kā ar viesiem pārējiem sausiņu cepumiem - veido "desiņas", ko izvieto uz cepamā papīra. Cep 180 grādos 20 minūtes. 


Nedaudz padzesē un griež šķēlītēs. Tad liek atpakaļ cepeškrāsnī un pacep 10 minūtes no vienas un 10 minūtes no otras puses. 
Ļoti labi cepumi, ar maz taukvielām un cukura, toties veselu virkni veselīgu produktu.
Recepte no mama_ganoush.livejourla.com




svētdiena, 2012. gada 11. novembris

Biskotti ar riekstiem un šokolādes gabaliņiem

Sastāvdaļas: 120 g pilngraudu kviešu milti; 1 ola; 50 g brūnais cukurs; 1 tējkarote vaniļa; 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote kanēlis; 50 g lazdu rieksti; 50 g melnā šokolāde


 

Kārtīgi sakuļ olu ar cukuru (līdz gaišām putām) un vaniļu. Citā traukā samaisa miltus ar kanēli un cepamo pulveri. Tad iemaisa miltu maisījumu pie olas ar cukuru. Samaisa visu kārtīgi. Pievieno sasmalcinātu šokolādi un riekstus. Mīkla būs diezgan bieza.  No mīklas veido divas desiņas, ko izvieto uz cepamā papīra, kas papildus ieziests ar sviestu vai eļļu. Plāti liek cepeškrāsnī un cep 170 grādos 25 - 30 minūtes. Ņem ārā un   padzesē minūtes piecas, tad cepumu "desiņas" liek uz dēlīša un uzmanīgi sagriež ieslīpās sķēlītēs 1 cm - 1,5 cm biezumā. 
Šķēlītes pārliek atpakaļ uz plāts un liek cepeškrāsnī uz 6 minūtēm, tad apgriež uz otru pusi un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz 6 minūtēm pacept.  Gatavus cepumus pilnībā atdzesē un pārliek cepumu kārbā.
Recepte no cook-inspire.livejournal.com

piektdiena, 2012. gada 9. novembris

Brokastis ar Liepkalnu rupjmaizi

 Šajā nedēļā brokastis vienu rītu bija ļoti atšķīrīgas no man tik ļoti pierastās auzu pārslu un kliju putras ar augļiem un kafijas ar piena spēku. Tās bija vēlās brokastis restorānā La Kanna ar Liepkalnu maiznīcas gardo un spēcinošo maizīti.


Baudījām vairāku veidu uzkodu maizītes - ar spinātu omleti, kazas sieru, gurķiem, avokado, tomātiņiem un visādiem citiem gardumiem, kurus pagatavoja La Kannas pavārs.


Brokastu mums interesantus faktus par maizes cepšanu un maiznīcas plāniem stāstīja Liepkalnu valdes loceklis Aigars Veldre.
     
      Liepkalnu maize un arī cepumi ir 100% roku darbs, un te var paskatīties arī video kā maize top.  Vai Jūs zinājāt, ka rudzu maizes klaipes top 30 stundu laikā? Liepkalnu sortiments ir ļoti plašs, un, ja pareizi sapratu, tad vislielākā dažādība (visādu veidu maizes un maizītes, cepumi, pīrāgi, kūkas un pat tortes)  ir trijos (pagaidām) firmas veikaliņos. Manā vietējā Rimi šodien cepumu plauktā bija tikai pāris, divi vai trīs cepumu veidi.  No maizēm gribētu ieteikt saldo našķi, un man personīgi jaunumu - Lustīgo rupjmaizi    ar āboliem, citronu -apelsīnu sukādēm, aprikozēm, plūmēm un dzērvenēm, riekstiem un kanēli.  Mana iecienītākā ir pilngraudu rupjmaize bez rauga - to pirms ēšanas apgrauzēju cepeškrāsnī (nedaudz apziežot ar olīveļļu) vai  steidzīgajos rītos tosterī.  Starp citu tieši šī ir arī pati vērtīgākā no maizēm, jo tajā ir daudz šķierdvielas, vitamīni un minerālvielas.


 Tālāk idejas brokastīm ar rupjmaizi - tās, kuras baudījām mēs brokastīs,  man ļoti iepatikās un gatavošu arī savās mājās: 
- pupiņu salāti ar grauzdētu rupjmaizi un grilētu, marinētu papriku,
- medus ar grauzdētām saulespuķu (vai ķirbju) sēklām un rukolas lapām,
- kūpināta siera pastēte,
- biezpiens ar svaigiem gurķiem un zaļumiem;
- marinētas (vai vārītas) bietes ar fetas sieru (žēl, bet bietes neēdu vispār)


un saldie - jogurts ar rīvētu rudzu maizi un zemenēm un ābolu rupjmaizes sacepums (ļoti labs!).




Labu apetīti un iedvesmu arī Jums, viesiem, kas brokasto!



*visi foto K.F.Dobrovolskis.

svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Salāti ar kolrābi

Sastāvdaļas: kolrābis un gurķis vienādās daļās, bumbieris uz pusi mazāk; vīnogu kauliņu eļļa; dilles; malti melnie pipari; nedaudz sāls



Uz rupjās rīves sarīvē kolrābi, gurķi un bumbieri. Pievieno sasmalcinātas dilles, sāli, piparus un eļļu. Visu samaisa un pasniedz.