Lapas

otrdiena, 2014. gada 28. janvāris

Marcipāna cepumi ar ievārījumu

 Sastāvdaļas: 175 g kviešu milti; 90 sviests; 1 ola; 50 g cukurs; 50 g marcipāns; šķipsniņa sāls; ķiršu ievārījums; pūdercukurs cepumu pārkaisīšanai


Miltus samaisa ar cukuru un sarīvētu marcipānu, pievieno arī šķipsniņu sāls. Klāt pierīvē aukstu sviestu un saberž mīklas drupačas. Pievieno olu un samīca mīklu (ja vēl ir par sausu, tad pielej 1 vai 2 ēdamkarotes auksta ūdens). Samīca mīklas bumbu, itetin to pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī vismaz uz stundu.
Tad veido cepumiņus - saveļ bumbiņas, saplacina un ar tējkaroti iespiež vidū bedrīti - vietu ievārījumam.  Ievārījumu var likt pirms cepšanas vai arī jau gataviem cepumiem, tad tie būs vizuāli  skaistāki. Ja ievārījumu liek cepties kopā ar cepumu, tad jāuzmanās un nevajag likt ļoti daudz, jo ievārījums paliks škidrāks un ies pāri. Cep cepumus 200 grādos 20 minūtes. Atdzisušus pārkaisa ar pūdercukuru.

pirmdiena, 2014. gada 6. janvāris

Riekstu un žāvētu augļu klinģeris ar drumstalām

Sastāvdaļas:  mīkla - 240 g piens; 200 g cukurs; 3 olas; 200 g sviests; 60 g raugs; apm. 750 -  800 g kviešu milti; pustējkarote sāls; pustējkarote kurkuma; pustējkarote kardamons; pildījums - 150 - 200 g  rieksti; 50 g brūnais cukurs; tējkarote kanēlis; apm.2 ēdamkarotes piens; apm. 250 g žāvēti augļi, 4 - 5 ēdamkarotes aprikožu džems; drumstalas - 50  g sviests; 50 g cukurs; 30 g milti; 30 g rieksti



Recepte ar nelielām izmaiņām no portāla receptes.lv.
Atstāstu darbības - raugu sadrupina un sajauc ar ēdamkaroti cukura, ēdamkaroti silta ūdens un ēdamkaroti miltu, pārsedz un noliek siltā vieta. Bļodā lej uzsildītu pienu, pievieno škipsniņu sāls un pusi (100 g ) cukuru, iesijā 200 - 250 g miltus un samaisa, piemaisa klāt arī raugu.  Bļodu apsedz. Tikmēr citā traukā saputo cukuru un mīkstu sviestu. Pa vienai pievieno olas, pēc katras visu kārtīgi saputo. Piena, miltu un rauga maisījumam pievieno kardamonu un kurkumu un tad iemaisa saputoto sviestu ar olām.  Piesijā klāt pārējos miltus un mīklu kārtīgi  izmīca kamēr tā nelīp pie rokām. Pārkaisa pāri nedaudz miltus, pārsedz un liek siltumā apmēram uz stundu.
 Tikmēr pagatavo pildījumus - riekstus sasmalcina (es sablenderēju), samaisa ar cukuru un pienu., un otru - izmērcētus žāvētos augļus arī sasmalcina un samaisa ar ievārījumu.
Izraudzētu mīklu sadala divās daļās un  katru izrullē garā šaurā plāksnē.  Uz vienas klāj riekstu un uz otras žāvēto augļu pildījumu. Plāksnes cieši satin un savirpina galus tievākus (man ne pārāk labi izdevās). Abas tievās ruletes satin kopā un veido no tā klinģera formu. Klinģera virspusi apsmērē ar olu un pārkaisa ar drumstalām - sasmalcinātiem riekstiem, miltiem, cukuru saberztu kopā ar aukstu sviestu. Cep 180 grādos apmēram 50 minūtes.