Lapas

otrdiena, 2016. gada 2. februāris

Kičari

Sastāvdaļas: 170 g mung pupiņas; 100 g pilngraudu basmati rīsi; ēdamkarote kokoseļļa (vai ghi sviesta); daudz dažādi dārzeņi pēc izvēles- ķirbis, burkāni, selerija; sīpols; brokolis; paprika utt.; 2 čīllī; garšvielas - 2 ēdamkarotes rīvēts ingvers; 1 tējkarote sinepju sēklas; karija lapas; 1 - 2 ēdamkarotes kumīns; 1 tējkarote koriandrs; 1 tējkarote kurkuma; šķipsna safrāns; nedaudz sāls (var iztikt); citrona sula un zaļumi pasniegšanai



Mung pupiņas (vai lēcas) aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti, rīsus aplej ar ūdeni apm. stundu pirms gatavošanas. Sakarsētā pannā vai katlā ar biezu dibenu eļļā apcep kumīnu, karija lapas, sinepju sēklas, koriandru, sasmalcinātu ingveru un čīllī. Tad pievieno sagrieztus dārzeņus un tos arī maisot viegli apcep, apm. 5 min. Pēc tam pievieno lēcas un rīsus - pirms tam tiem nolej ūdeni un noskalo, un arī mazliet apcep. Pielej verdošu ūdeni (tā lai visu tik tikko nosedz) , pievieno safrānu, uzliek katlam vāciņu un uz nelielas uguns sautē 20 -25 minūtes. Dārzeņiem jābūt mīkstiem un ēdienam putrveidīgam. Beigās iemaisa sāli (ja tiešām ļoti vēlas) un zaļumus. Pasniedzot šķīvī pārslaka ar citrona sulu.
Kičari pagatavošanai ir simts un viens variants - var mainīt lēcu un rīsu proporciju, pievienot vai nepievienot dārzeņus, variēt ar garšvielām atkarībā no tā, kas pieejams un garšas izjūtām. Es, gatavojot parasti lieku ļoti daudz dārzeņus un rīsus uz pusi mazāk kā lēcas.