Lapas

pirmdiena, 2020. gada 31. augusts

Kēkss ar aprikozēm un valriekstiem

Sastāvdaļas: kēksam -  300 g kviešu milti; 160 g cukurs; 125 g sviests; 225 g skābais krējums vai jogurts; 3 olas;  80 g valrieksti; 175 g žāvētas aprikozes; 1 ēdamk vaniļas cukurs; 1,5 tējk cepamais pulveris    virskārtai - 75 g milti; 50 g cukurs; 50 g  sviests 


Samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, vaniļas cukuru un cepamo pulveri.  Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, vai arī  pierīvē. Ar rokām saberž mīklu drupačās. Sviestam jābūt ļoti aukstam, var ielikt iepriekš saldētavā uz 10 -20 min.


Drupačām pievieno krējumu.  Atsevišķā traukā  saputo olas ar mikseri un arī piemaisa klāt. Pievieno gabaliņos sagrieztas aprikozes (ja ļoti cietas var iepriekš izmērcēt) un sasmalcinātus riekstus.


Mīklu pārlej kēksa formā, kas izklāta ar cepamo papīru.  Šajā brīdī kēksu var jau likt cepties, taču var pagatavot arī virsējo kārtu - samaisa miltus ar cukuru un pierīvē aukstu sviestu. Atkal saberž ar rokām līdz izveidojas viendabīgas drupačas (tāpat kā iepriekš) un uzber pa virsu kēksam.


Cep 180 grādos 60 - 70 minūtes. Gatavu izņem no veidnes un atdzesē uz restītes.

otrdiena, 2020. gada 25. augusts

Mazsālīto gurķu, ziedkāpostu un tomātu salāti

 Sastāvdaļas: 400 g gurķi; 400 g mazie ķirštomāti; 400 g ziedkāposts; daudz zaļumi - dilles; zaļais baziliks; kinza; pētersīļi; var likt 2 daiviņas sagrieztu ķiploku, 1 - 2 ēdamkarotes sāls
Salātiem visi dārzeņi un arī daudzumi variējami, pēc tā, kas garšo un, kas ir pieejams, tāpat arī ar zaļumiem. Ziedkāpostu sadala pa ziediņiem, liek lielā bļodā un uzber nedaudz sāli, sagriež gurķus palielos gabalos, ber klāt un viegli sasāla. Pievieno uz pusēm sagrieztus ķirštomātus.  Ziedkāposti ir vissmalkāk sagriezti, jo tie ir viscietākie, savukārt gurķi - lielākos gabalos. Ja tomātiņi ir pavisam maziņi, tas tos var negriezt uz pusēm, nogriezt tikai augšiņu, lai sāls tiek klāt un sāk izdalīties sula.

 Pievieno sagrieztus zaļumus, ja vēlās ķiplokus, un vēl sāli. Zaļumus var droši griezt ar visiem kātiņiem.  Bet ar sāli nevajag ļoti aizrauties, var sanākt pārsālīt, īpaši ja gatavo lielāku daudzumu, ko nevar apēst vienā dienā. 
Rūpīgi samaisa, nosedz bļodu  ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 24 stundām. Teorētiski salātus var ēst jau pēc stundām 2 - 3, taču ieteiktu pagaidīt ilgāk. Salātus vairākas reizes vēlams kārtīgi, taču ļoti uzmanīgi apmaisīt. Ērti  to visu darīt lielā aizveramā maisā, tad arī vieglāk būs apmaisīt - neverot vaļā, paņem ar abām rokām aiz abiem galiem un vienkārši sakrata.  
Salātus var ēst vairākas dienas, ar katru dienu dārzeņu būs nedaudz vairāk sasālījušies un izteiktāku garšu, būs ļoti kraukšķīgs ziedkāposts, mazsālīts gurķis un saldens tomāts.






pirmdiena, 2020. gada 24. augusts

Sarkanvīna cepumi

Sastāvdaļas: 120 g sarkanais vīns; 70 g neitrāla eļļa; 250 g milti (man bezglutēna); 80 g cukurs (vai cukura aizvietotājs) + vēl 10 g cukurs; 1 tjk cepamais pulveris

 

Ar putojamo slotiņu sajauc kopā vīnu ar eļļu. Citā traukā samaisa kopā sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru un cepamo pulveri. Ar rokām samīca mīklu, kamēr tā nelīp pie rokām. Noliek mīklu malā uz vismaz 10 minūtēm, labāk 30. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem un izveido no mīklas "desu",  ko sagriež 0,5 - 1 cm šķēlītēs. 


Katru izrullē ar rokām garenu, pārliek uz pusēm un savērpj vienu pāri otrai.  Cepumus bagātīgi apviļā cukurā no abām pusēm.  Un liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar papīru


Cep 180 grādos 20 minūtes.  Ja izmanto parasto cukuru, tad tas sāks kust un karamelizēties cepšanas laikā, man ir kokosriekstu cukurs, kas tā arī neizkusa, taču garšīgi bija tāpat.  




Šie vīna cepumi ir  veids, kā izlietot "aizstāvējušos" neizdzertu vīna pudeli:) Sarkano vīnu parasti izmanto saldajiem cepumiem, balto - sāļajiem. Sāļo variantu esmu gatavojusi daudz reizes un tie ir vienkārši lieliski.

 


pirmdiena, 2020. gada 17. augusts

Dalgona kafija

Sastāvdaļas 1 porcijai - 1 ēdamkarote šķīstošā kafija; 1 ēdamkarote cukurs; 2 -4 ēdamkarotes ūdens; 3/4 glāze piens 


Samaisa visu kopā ar mikseri līdz  biezai krēmīgai un gaišākai masai.  Labāk ar mikseri, ar putojamo slotiņu var nesanākt,. Glāzē lej pienu, karstā laikā var pievienot ledu, aukstā - pienu  uzsilda,  un pa virsu liek kafijas putas. 



otrdiena, 2020. gada 11. augusts

Biezpiena un ievārījuma kēkss

 Sastāvdaļas: 150 g  biezpiens (9%), 70 g cukurs; 1 ola, 40 g eļļa (vīnogu kauliņu vai kāda cita bez izteiktas smaržas); apm 180 g milti plus vēl nedaudz , 1 tjk cepamais, vaniļa; šķipsniņa sāls; 10 g  sviests.  Pildījumam: 150-200 g ievārījums; žāvēti augļi/ magones /rieksti

 

Bļodā ar putojamo slotiņu vai dakšiņu sajauc olu, cukuru, sāli un eļļu.  Pievieno biezpienu un visu rūpīgi sablenderē līdz viendabīgai masai. Pa daļām iesijā miltus ar cepamo pulveri. Beigās visu samaisa ar rokām, izveido no mīklas bumbu, un noliek to pastāvēt uz apm. 10 minūtēm. Tikmēr sagatavo pildījumu - rozīnes aplej ar karstu ūdeni, nomazgā un tad nosusina papīra dvielī.  Darba virsmu viegli apber ar miltiem un izrullē mīklu, diezgan plāni.


Liek  ievārījumu un izsmērē to pa visu mīklas virsmu.  Uzber pildījumu ko vēlas - rozīnes; magones; sasmalcinātus riekstus. 



No  vienas malas sarullē to visu kopā, akurāti salipina augšējo malu un aiztaisa ciet galus. Ar asu nazi pārgriež to uz pusēm, atstājot vienu galu kopā, tad vairākas reizes pārliek vienu pusi pāri otrai. Vai vismaz mēģina skaisti pārlikt:) 



Ievieto kēksu cepamajā formā, var bez tās arī iztikt, vienkārši cepot uz cepamās plāts, taču cepot  forminā rezultāts būs skaistāks.  Pa virsu saliek sviesta gabaliņus un cep 180 grādos ap 45 minūtes. Gatavu atdzesē un pārber ar pūdercukuru,
Gatavoju uzreiz divas porcijas, vienu ar rozīnēm, otru ar magonēm, ko es un pārējie ēdāji atzina par garšīgāku.




piektdiena, 2020. gada 7. augusts

Siera un olīvu standziņas

Sastāvdaļas: 500 g kārtainā bezrauga mīkla (1 veikala iepakojums); apm 100 g melnās olīvas bez kauliņiem, 100 - 150 g cietais siers; apm 2 ēdamkarotes sezama sēkliņas; malti melnie pipari, 1 sakulta ola


Sarīvē sieru uz smaklās rīves, olīvas sasmalcina ar nazi, sajauc visu kopā (nedaudz sieru atstāj pārbēršanai)  un pievieno klāt sēkliņas.  Sasaldēto mīklu atlaidina, un plāksnes pa vienai ļoti viegli izrullē vai vienkārši ar rokām paplēš plašākas visos virzienos.  Mīklas 1 pusi pārziež ar sakultu olu, pa virsu pārber siera olīvu maisījumu, uzmaļ piparus, visu viegli piespiež. 


Tad pa virsu liek otru mīklas plāksni, kurai pārziesta ar olu tā puse, kas ir pret pildījumu. Olas funkcija te ir pieturēt pildījumu pie mīklas. Tagad arī var viegli pierullēt plāksnes, lai labāk turas kopā. Ar asu nazi sagriež plāksni gareniski 5 loksnītēs un uzmanīgi pārliek tās uz cepamās plāts un savirpina. Pārziež atkal ar olu un ja vēlās var pārkaisīt ar sāli (man neprasās, jo siers jau ir pietiekoši sāļš) un uzkaisa sarīvēto sieru.


Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20 minūtes līdz viegli brūnas.  Man labāk  garšoja pirmajā dienā, nākosajā dienā garša ir tāda kā veikala standziņām.