Lapas

sestdiena, 2010. gada 11. decembris

Rauga mīkla

Sastāvdaļas:  1 glāze piens (apm. 270 g); 50 g raugs; 150 g sviests; 2,5 - 3 glāzes milti (400 - 480 g); 3 ēdamkarotes olīveļļa; 1 tējkarote sāls; 1,5 - 2 ēdamkarotes cukurs

Krūzītē "atdzīvina" raugu - raugu samaisa ar cukuru.


 Pannā uz nelielas uguns liek kausēties sviestu. Bļodā lej uzsildītu pienu, iemaisa pienā sāli, pieliek klāt "atdzīvinato"  raugu. Izmaisa, tad lej klāt izkausēto sviestu -  sviests nedrīkst būt karsts, tam jābūt tādam pašam kā pienam. 


Ber klāt miltus (vislabak sijājot caur sietiņu). Miltus ber pamazām, sākumā mīklu maisa ar karoti, vēlāk jau   mīca ar roku.

Pa vienai karotei lej eļļu. Mīklai jābūt tādai, ko viegli mīcīt un viņa nemaz nelīp pie rokām.  Dažreiz milti ir nepieciešami vairāk un tad arī eļļa būs vajadzīga nedaudz vairāk.  Mīklu izmīca, apklāj bļodu ar pārtikas plēvi un ievieto mīklu uz pusstundu ledusskapī.


Pēc pusstundas mīkla būs uzrūgusi.  


Galda virsmu uz kuras paredzēt mīklu rullēt, apbārsta ar miltiem, ņem no mīklas gabalu un izveltnē plānā kārtā. Mīkla ļoti labi rullējas un nelīp ne pie galda ne pie mīklas ruļļa.

No šī mīklas daudzuma sanāk apmēram 42 pīrādziņi, vai divas plātsmaižu vai picu pamatnes.
Ja no mīklas iecerēts cept kādu saldo maizi vai bulciņas, tad cukuru mīklai vai likt  trīs ēdamkarotes.
Recepte ņemta no Monikas Zīles grāmatas "Nepareizais ķēķis".

4 komentāri:

  1. Ir, ir laba. Pārbaudīta neskaitāmas reizes.

    AtbildētDzēst
  2. Sakiet,vaitad mikla ledusskapī rūgst? Man likas,ka jaliek silta vietā,lai uzrūgst,bet te pavisam kas cits-ledusskapis! :-(

    AtbildētDzēst
  3. Oga! Iesaku pamēģināt. Mīkla rūgst un pie tam ļoti labi. Vispār es tikai šādā variantā (liekot ledusskapī) taisu jau gadiem. Mana māmiņa iesākumā bija šokā. Sanāk patiešām ļoti laba mīkla, gan saldajām bulciņām, gan pīrādziņiem.

    AtbildētDzēst