Sastāvdaļas: 500 ml auksts ūdens; 10 g sausais raugs; 250 g kviešu miltti; 300 g rudzu milti; 10 g sāls
Lielā bļodā sajauc ūdeni un raugu. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15 minūtes. Orģinālajā receptē miltu bija mazāk, bet tad mīkla ir maisāma ar karoti, ne mīcāma. Pēdējās mīcīšanas minūtēs pievieno jūras sāli. Mīklu apklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 24 srtundām.
Nākošajā dienā maizes klaipam paredzēto porciju vai visu mīklu uzmanīgi ņem ārā no trauka un novieto uz ar miltiem apbārstītas virsmas vai uz cepšanai sagatavotas plāts. Nemīca. Pārklāj ar dvielīti un ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai trīs stundas. Pēc tam izveido klaipiņu un cep 250 grādu temperatūrā. Cepeškrāsnī apakšā ieliek trauku ar ūdeni. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 200 grādiem un cep 30 minūtes, bet pēc kādām 20-25 minūtēm pārbauda, vai maize jau nav gatava.
Miltu sastāvu var mainīt - jo vairāk rudzu miltu, jo tumšāka maize.
Mīklu var turēt ledusskapī 3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize vislabāk garšo, ja ir svaiga.
Recepte no laikraksta Diena, 2010. g.
Lielā bļodā sajauc ūdeni un raugu. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15 minūtes. Orģinālajā receptē miltu bija mazāk, bet tad mīkla ir maisāma ar karoti, ne mīcāma. Pēdējās mīcīšanas minūtēs pievieno jūras sāli. Mīklu apklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 24 srtundām.
Nākošajā dienā maizes klaipam paredzēto porciju vai visu mīklu uzmanīgi ņem ārā no trauka un novieto uz ar miltiem apbārstītas virsmas vai uz cepšanai sagatavotas plāts. Nemīca. Pārklāj ar dvielīti un ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai trīs stundas. Pēc tam izveido klaipiņu un cep 250 grādu temperatūrā. Cepeškrāsnī apakšā ieliek trauku ar ūdeni. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 200 grādiem un cep 30 minūtes, bet pēc kādām 20-25 minūtēm pārbauda, vai maize jau nav gatava.
Miltu sastāvu var mainīt - jo vairāk rudzu miltu, jo tumšāka maize.
Mīklu var turēt ledusskapī 3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize vislabāk garšo, ja ir svaiga.
Recepte no laikraksta Diena, 2010. g.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru