Sastāvdaļas: apm. 250 g pupiņas (nevārītas); 3 burkāni vai 2 kartupeļi; 2 ķiploku daiviņas; 2 tomāti; 2 seleriju kāti; puscitrona sula; nedaudz olīveļļa; jūras sāls; malti melnie pipari; zaļumi
Izmērcētām pupiņām nolej ūdeni, ieber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Katlā liek nomizotus kartupeļus (vai palielos gabalos sagrieztus burkānus), tomātus, ķiploku daiviņas. Sāli sākumā neliek. Vārot noteikti navajadzētu likt klāt sodu, jo tad pupiņas zaudē B grupas vitamīnus. Vārīšanas laikā putas nosmeļ. Pupiņas vāra apm 40 - 60 min. uz lēnas uguns.
Kad pupiņas ir mīkstas, tad ūdeni nolej (pusglāzi pataupa). Izņem burkānus, tomātus un ķiplokus. Tomātiem noņem mizu un saspaida kopā ar ķiplokiem, arī burkānus sasmalcina (saspaida, sarīvē vai smalki sagriež). Pielej nedaudz šķidrumu, kurā pupiņas vārījās un samaisa. Tad šo visu masu pievieno pupiņām, pievieno arī sasmalcinātus seleriju kātus. Pieber sāli un piparus, piespiež puscitrona sulu un pārlej ar olīveļļu.
Šādi pagatavotas pupiņas var ēst gan kā piedevu gan arī kā patstāvīgu ēdienu ar maizi. Man der ideāli līdzi pusdienās, jo var ēst gan siltu gan aukstu.
Pamats ir Dž..Olivera recepte.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru