Lapas

piektdiena, 2011. gada 22. jūlijs

Kartupeļu un spinātu sacepums

 Sastāvdaļas: apm. 600-700 g kartupeļi; 220 g spināti; 200 g saldais krējums (10%); 4 olas; 50 - 70 g labi kūstošs siers; nedaudz olīveļļa; sāls; pipari; malti ķiploki


 
Kartupeļus nomizo un liek vārīties apm. minūtes 6 - 8. Tad padzesē un sagriež šķēlītēs. Spinātus ļoti rūpīgi nomazgā un arī sagriež (var ne pārāk smalki, ja baby spināti, tad vispār nesmalcina). Cepamo trauku ieziež ar olīveļļu un kārto tajā kartupeļu škēlītes, tad nedaudz vairāk kā pusi spinātus, pārber  garšvielas un atkal liek kartupeļu kārtu un pa virsu pārējos spinātus. Sagaršvielo. Olas sakuļ ar saldo krējumu un pārlej pāri spinātiem un kartupeļiem.
Cepamajam traukam liek vāku un ievieto visu cepties cepeškrāsnī 190 grādos uz 30 minūtēm. Tad noņem vāku uzber sarīvētu  sieru (bet var iztikt arī bez siera) un liek cepties jau bez vāka vēl uz 10 minūtēm.


ceturtdiena, 2011. gada 21. jūlijs

Kafijas un šokolādes braunijs

 Sastāvdaļas: 100 g tumšā šokolāde (vismaz 70%); 70 g sviests; 70 g brūnais cukurs; 2 olas; 2 ēdamkarotes (bez kaudzes) šķīstošā kafija; 40 g saldais krējums; 15 - 20 g milti;  nedaudz vaniļas esence


Katliņā lej ūdeni un uzvāra, tad noregulē mazāku karstumu un liek pa virsu šķīvi tā, lai šķīvja dibens nebūtu ūdenī. Liek kausēties šokolādi, tad pievieno sviestu, izmaisa un pieber cukuru. Kad cukurs pakusis liek klāt kafiju un vaniļas esenci. Turpina maisīt. Pielej saldo krējumu un rūpīgi izmaisa.
Tad šķīvi vairs nekarsē un iemaisa klāt viegli sakultas olas un pašās beigās ļoti rūpīgi iemaisa miltus.
Sagatavoto masu lej ar sviestu ieziestā formiņā (produktu daudzums cepamajai formai 15 cm diametrā) un liek cepeškrāsnī 190 grados uz 15 - 25 minūtēm. Jo īsāku brīdi deserts cepsies, jo mīkstāks un slapjāks būs. Ja brauniju plānots sagriezt šķēlītēs, tad noteikti cepšanas laiks būs ilgāks.
Veselīgs un diētisks saldais noteikti nav, bet ir garšīgs, un daudz viņu apēst nevar. Miltus ļoti veiksmīgi varētu aizstāt ar samaltiem riekstiem vai mandelēm - jā ja var, jau pamēgināju. Tikai ar 15 gramiem būs par maz - liku apm. 30 - 40 g nomizotas un blenderī sasmalcinātas mandeles.


Recepte no cetrassezonas.lv


ceturtdiena, 2011. gada 14. jūlijs

Turku zirņu, tomātu un siera salāti

Sastāvdaļas: 350  - 400 g novārīti turku zirņi, 200 g fetaki siers; 2 - 3 tomāti ( apm. 300 g);  1 čillī pipars; svaigas piparmētras; svaigs baziliks, 1 - 2 citrons, 2 ēdamkarotes olīveļļa; sāls


Gabaliņos sagriež tomātus un sieru. Sasmalcina čillī un zaļumus. Bļodā sajauc gatavos zirņus, tomātus, sieru, čillī un zaļumus. Pagatavo mērcīti no citronu sulas un olīveļļas, ja nepieciešams pievieno vēl sāli un piparus. Man personīgi neprasās, jo siers ir pietiekoši sāļš, bet asumu dod čilli.
Turku zirņus gatavoju  tā - iemērcu ūdenī uz nakti  visu paciņu (500 g) un nākošajā dienā vāru gatavus (apm. stundu). Tad tos, ko neizmantoju uzreiz, saberu kastītēs un lieku saldētavā.
Šie salāti labi pusdienām līdz darbā, produktu daudzums apmēram 2 reizēm.
Recepte no jamieoliver.com  , bet bez sipoliem.

otrdiena, 2011. gada 12. jūlijs

Miežu miltu plācenis ar ogām

Sastāvdaļas: 200 g miežu milti; 50 g kviešu milti; 50 g cukurs; 1 tējkarote cepamais pulveris; 1/2 tējkarote sāls; 50 g kaltētas dzērvenes; 200 g piens; 30 g sviests; 1 ola; 1 cirona miziņa; svaigas ogas


Lielā bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Izkausē sviestu un sajauc kopā ar pienu un viegli sakultu olu, pierīvē citrona miziņu. Tad sajauc sausās un slapjās sastāvdaļas, pievieno klāt izmērcētus žāvētos augļus un svaigās ogas. Man bija pēdējās zemenes šogad, bet var likt jebko - mellenes, persikus, avenes...
Cepamo trauku ieziež ar sviestu, ielej tajā mīklu un liek cepties cepeškrāsnī  190 grādos  apm. 30 minūtes, līdz plāceņa virsa apcepusies zeltaina.
Ideja no barleyfoods.org

ceturtdiena, 2011. gada 7. jūlijs

Puķkāpostu sacepums

Sastāvdaļas: apm. 700 g puķkāposts; 1 ēdamkarote (apm. 25 g) milti; 300 g piens; 40 g sviests; 50 g siers; 2 olas; sāls; pipari; muskatrieksts


Sālsūdenī novāra puķkāpostu ( vāra apm. 15 min.) un sablenderē to, īpaši neaizraujoties. Ideālajā variantā izberž caur sietu, atstājot veselas dažas puķkāposta rozītes ar ko pēc tam sacepumu dekorēt. 

Pagatavo miltu mērci -  sviestā uz pannas apbrūnina miltus, palēnām lej klāt pienu, maisa, lai neveidojas kunkuļii. Pievieno garšvielas - sāli, piparus un muskatriekstu,  uzvāra un noņem  uguns. Nedaudz padzesē un iemaisa klāt viegli sakultas olas.
    Sarīvē sieru. Tad  samaisa kopā - puķkāpostu ar sieru un mērci. Ievieto cepamajā traukā, pa virsu izvieto nesasmalcinatās rozītes un cep cepeškrāsnī 190 grādos 30 - 40 minūtes, kamēr virspuse zeltaina.
Recepte no sapforums.lv  

otrdiena, 2011. gada 5. jūlijs

Biezpiena zemeņu krēms ar cepumiem

150 g cepumi (man "dāmu pirkstiņi" ); 200 g vājpiena biezpiens; 150 g maskarpones sies; 150 g jogurts; 50 g cukurs; zemenes


 Pagatavo biezpiena krēmu - sablenderē biezpienu, cukuru, maskarponi, jogurtu.Jogurts var būt gan baltais bezpiedevu vai kāds ar ogām. Sasmalcina cepumus, pusi  no cepumiem kārto trauka apakšā, nedaudz pieblitē. Pa virsu  kārto kārtu ar sagrieztām zemenēm, tad pusi no krēma, atkal zemenes. Tad otru cepumu pusi, zemenes, krēmu un pa virsu atkal sagrieztas ogas.
Virsū var uzkaistī vai nu sasmalcinātus riekstus vai cepumu drupatas. Liek visu nostāvēties ledusskapī vismaz uz pāris stundām, labākajā gadījumā uz nakti.

svētdiena, 2011. gada 3. jūlijs

Piena saldējums un zemeņu kokteilis



Sastāvdaļas saldējumam: 780 g piens (3,5%); 50 g sausais piena pulveris; 20 g kartupeļu ciete; 40 g Dansukker vaniļas cukus; 120 g cukurs

Katliņā samaisa cukurus un sauso pienu, klāt pielej  apm. 700 g piena, un maisot uzkarsē. Pārējo pienu sajauc ar cieti un arī lej katliņā. Visu uzkarsē līdz pirmajan burbulim. Tad ņem nost no uguns, izkāš caur sietiņu bļodā.  Bļodu pārliek ar pārtikas plēvi un atdzesē, ir pagatavots parasts piena ķīselis.
Pilnībā atdzisušu liek saldētavā sasalšanai. Ik pēc 25 - 35 min ņem ārā no saldētavas un rūpīgi apmaisa. Jāņem vērā, ka, jo mazāk trekns saldējums, jo biežāk un rūpīgāk jāmaisa.
Es saldējumu maisīju šķiet reizes desmit līdz atstāju  pilnīgai sasalšanai.
Piena saldējums ir liesāks un labāk der kokteiļiem.  Vēl man garšo piena saldējums pie karstas kafijas brīvdienas rītā. 

piektdiena, 2011. gada 1. jūlijs

Spinātu redīsu salāti

Sastāvdaļas: 80 g spināti; 4 olas; apm. 100 g redīsi; apm. 100 g gurķi; dilles; loki; krējums; 1 ēdamkarote citrona sula; sāls pēc garšas


Liek vārīties olas, tikmēr mazgā un griež dārzeņus - spinātus (ja pavisam mazas lapiņas "baby" spināti, tad var negriezt); redīsus ripiņās un gurķus gabaliņos. Visu liek bļodā, piegriež zaļumus un olas. No krējuma vai baltā jogurta, sāls un citrona sulas pagatavo salātu mērci. Visu samaisa un ēd!