Lapas

trešdiena, 2012. gada 26. septembris

Burkānu biezupa

Sastāvdaļas: 1 kg  burkāni;  1 ķiploks; jūrassāls, melnie pipari; dārzeņu buljons vai ūdens, olīveļļa, salvija (kaltēta); zaļumi



Burkānus  nomizo un sagriež gareniski. Kārto uz cepešplāts, pārslaka ar olīveļļu, pa virsu saliek ķiploka daiviņas un liek cepties cepškrāsnī kamēr gatavi.  Tad burkānus sablenderē, sablenderē arī dažas ķiploka daiviņas. Burkānu biezeni pārliek katliņā un lej klāt ūdeni vai dārzeņu buljonu. Pieliek garšvielas un pavāra apm. 5 - 10 minūtes. Pasniedzot var pievienot sēkliņas, grauzdiņus vai sieru. Man šoreiz mocarella, porciju pārber ar zaļumiem.

pirmdiena, 2012. gada 17. septembris

Dažādu ogu un augļu pīrāgs

Sastāvdaļas:  pamatnei  - 300 g pilngraudu kviešu milti; 120 g sviests; 100 g brūnais cukurs; 1 ola; 2 ēdamkarotes piens; vaniļa (vai puscitrona miziņa); šķipsniņa jūras sāls; pildījums - 300 g vājpiena biezpiens ( man šoreiz 200 g filadelfijas siers un 100 g vājpiena biezpiens); 1 ola; 20 g cukurs; ogas un augļi(man šoreiz apm. 250 g mellenes;  250 g avenes un 2 nektarīni); drupatas - 60 g pilngraugu milti; 30 g brūnais cukurs; 30 g sviests


      Miltus samaisa ar cukuru un sāli, pievieno olu un pienu. Ar nazi iekapā sviestu un samīca viendabīgu mīklu. Tālāk receptē teikts, ka mīklu izrullē , es reti tā daru, bet gan ar rokām iespaidu mīklu formā (28 cm diametrā) tā, lai uz augšu veidojas maliņas. Sadursta ar dakšiņu un liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 10 minūtēm. Pagatavo pildījumu - sakuļ olu ar biezpienu (vai krēmsieru), pieliek karoti cukura. Biezpiena masu liek uz padzisušas pamatnes un pa virsu bagātīgi liek ogas un augļus. No miltiem, cukura un sviesta pagatavo drupatas, tās pārber pa virsu. Drupatām pusi miltu varētu aizstāt ar sasmalcinātiem riekstiem. Cep 180 grādos 35 minūtes.
 Receptes ideja  no tā paša bloga, kur iepriekš ceptie auzu cepumi ginger-blonde.livejournal.com.

sestdiena, 2012. gada 15. septembris

Auzu cepumi ar dzērvenēm un šokolādi

Sastāvdaļas: 120 g mīksts sviests; 80 g brūnais cukurs; 20 g Dansukker vaniļas cukurs; 1 ola; šķipsnina sāls; 1/2 tējkarote cepamis pulveris; 1/2 tējkarote kanēlis; 100 g ātri vārāmās auzu pārslas; 130 g auzu milti; 50 g šokolāde (orgināli baltā, man melnā); 70 g kaltētas dzērvenes (vai rozīnes)



Mīkstu sviestu ar mikseri sakuļ ar cukuru, pievieno olu, atkal sakuļ.   Pievieno sāli, cepamo pulveri, kanēli un vēlreiz sakuļ.  Tad iemaisa auu pārslas, sasmalcinātu šokolādi un nomazgātus žāvētos augļus. Pēdējos pievieno multus un rūpīgi izmaisa ar rokām - ar karoti nevarēs, jo mīkla ir ļoti bieza. Vislabāk to darīt ar virtuves gumijas cimdiem, mīkla pie tiem nelīp klāt.  Tad no mīklas veido bumbiņas, no šī daudzuma būs apmēram 12 - 18 cepumi. Mīklas bumbiņas atstatus vienu no otras liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Man sanāca divas plātis ar 8 cepumiem uz katras.  Liek cepties 180 grādos 15 minūtes.

Recepte no bloga ginger-blonde.livejournal.com un cepumiņi saucās ala Starbucks. Uzķēros uz tā, bet cepumi tiešām ir ļoti garšīgi, to atzina pat meita, kurai auzu cepumi negaršo. Ja ēdāji ir vairāk kā divi, iesacu cept vismaz pusotru porciju.

ceturtdiena, 2012. gada 13. septembris

Pasta ar gailenēm

Sastāvdaļas:  apm. 400 g gailenes; 200 g pasta tagliatelle  ; 200 g saldais krējums; apm. 40 g cietais siers; olīveļļa; malti melnie pipari; jūrassāls; dilles

    Gailenes nomazgā un sagriež. Liek uz pannas cepties sākumā bez taukvielām. Paralēli šīm darbībām liek vārīties arī pastu. Tad, kad šķidrums no sēnēm iztvaikojis, tad pievieno eļļu vai sviestu. Sēnes pasāla un sapiparo, un nedaudz vēl pacep, pēt tam  liek klāt saldo krējumu un zaļumus. Gatavai pastai nolej ūdeni, pavisam pavisam nedaudz atstāj (šajā brīdī pastā var iemaisīt viegli sakultu olu, bet var arī iztikt).  Makaronus liek uz pannas pie sēnem un uzmanīgi iemaisa. Porciju pārrīvē ar cieto sieru, pasniedz.


Informācija no cetrassezonas.lv -  Tagliatelle nosaukums cēlies no tagliare – „griezt”. Pasta ir ļoti populāra Emilia-Romagna un blakus esošajā Marches reģionā Ziemeļitālijā, kur tā parasti ir svaigā veidā un tai pievienota ola. Tagliatelle atgādina garas lentas. Tā ir 0,65–1 cm plata. Šī ir labākā pasta, ko pagatavot ar Boloņas mērci, jo tā ir platāka, nevis spageti, kas pilnīgi neder, lai saturētu mērci ar gaļu. Runā, ka tagiatelle radījis kāds talantīgs šefpavārs, kuru 15. gs. iespaidoja kādas ietekmīgas itāļu dāmas – Lukrēcijas Estes (Lucrezia d'Este) – kāzu frizūra.


svētdiena, 2012. gada 9. septembris

Biezpiena kūka ar mellenēm


Sastāvdaļas: mīkla - 300 g pilngraudu kviešu milti; 120 g brūnais cukurs; 1/4 tējkarote soda; 100 g sviests; pildījums - 700 g biezpiens; 120 g cukurs; 3 olas;  1 ēdamk. vaniļa; apm. 200 g - 300 g mellenes vai citas ogas (svaigi vai zāvēti augļi pēc izvēles)

    Biezpienu sablenderē (vai izberž caur sietu) un sakuļ ar cukuru un olām, pievieno vaniļu  un ogas (ja vaniļas cukurs, tad to liek reizē ar parasto cukuru), samaisa.
    Miltus samaisa kopā ar cukuru un sodu,  sagriež mazos gabaliņos sviestu un iemaisa miltu maisījumā. Ar rokām saberž vienmērīgas  drupačas.  Cepamo formu ieziež ar sviestu un apakšā izber 2/3 daļas no visas mīklas. Pa virsu liek pildījumu un pārējās drupačas.   Cep 35 - 40 minūtes 180 grādos.
 


trešdiena, 2012. gada 5. septembris

Ķirbju un auzu plācenīši


Sastāvdaļas: apm. 500 g ķirbis, 300 g burkāni; 200 g auzu pārslas; 2 olas; sāls; pipari



    Auzu pārslas samaļ (var izmantot jau auzu miltus, vai kādus citus pilngraudu miltus), ķirbi un burkānus sarīvē vidēji smalki. Pieber garšvielas, iemaisa olas un veido plācenīšus.  var protams tos cept eļļā uz pannas, bet labāk būs cepeškrāsnī uz cepamā papīra 190 grādos apm. 10 - 15  minūtes no vienas un tikpat ilgi no otras puses. Auzu pārslu vietā esmu izmantojusi ar Grauda spēka zirņu miltus, tos vajadzēja mazāk, aptuveni 150 gramus, taču ar auzu pārslām ir garšīgāk!



pirmdiena, 2012. gada 3. septembris