Lapas

piektdiena, 2014. gada 25. jūlijs

Gardākais šīs vasaras saldējums

Šonedēļ saldējums garšots un ēsts, šķiet,  vairak kā nekad, mēs - saldummīļi un kārumnieki, divi pieaugušie un divi jaunieši arī piedalījamies degustācijā. Un lūk mūsu  garšu tops:


 Nu  mango un aveņu smūtiji-  ja man jāizvēlas veikala saldējums, tad  smūtiji ir absolūts mans šīs vasaras favorīts, abas garšas  ir lieliskas, atsvaidzinošas, spirgtas.un sulīgas. Vienīgās neērtības varētu sagādāt ēšana, saldējums karstā laikā kūst ļoti ātri, kas nozīmē, ka jāēd arī ļoti ātri. Es parasti skatos arī sastāvu un kcal daudzumu (zinu zinu, ne vienmēr to vajag:)), taču  arī tas man izskatās pieņemams, un nav ko pārdzīvot. Domājot par garšām, kas vēl varētu būt svaigas un baudāmas - ananāsu vai aprikožu un citrona, vai varbūt zemenes ar piparmētrām.












Pārbaudītās vērtības - TIO vafeļu glāzītē  ar šokolādi un šokolādes gabaliņiem. Nekas jauns, taču šokomīļiem patīk, ērti ēdams un porcija pareiza lieluma - garšoja Evai.



 Pols ar žāvētiem augļiem un riekstiem -  ļoti gards klasisks krējuma saldējums, var sajust arī riekstus un augļus, taču neuzbāzīgi. Porcija mums meitenēm nedaudz par lielu. Mājās cepta garšīga vafele un krēmīgā saldējuma garša tuva pašu gatavotam saldējumam. Patika mums abām ar Evu.


 Ekselence dubultais aveņu granātābolu saldējums. Noformējums izcils, garšu salikums perfekts, ļoti bieza piena šokolādes kārta. Garšoja Alvim,  man  par saldu.. Iesaku šo saldējumu baudīt vēlajos rītos pie kafijas, (taču uzmanīgi,  vienā porcijā ir vairāk kā 350 kcal), uz ielas karstumā  un steigā, nebūs pārāk ērta ēšana un,  iespējams, kaut kas no visa paies garām.



Pols plombīrs 12% - jē, ja gribās liesu saldējumu  (ražots no Latvijas produktiem) ar īsta plombīra garšu, tad te būs. Tā kā lielākoties saldējumu ēdu ne uz ielas bet mājās, tad šis būs  tam ideāli piemērots  kā ar ogām, tā ievārījumu, šokolādi, kļavu sīrupu utt., Iepakojumā ir 250 g, kas ir vidēji trīs ēdājiem (vienā porcijā apm. 160 kcal). Un kas nav mazsvarīgi, iepakojums ir papīrs, videi draudzīgi.


Pols gotiņa dažādos veidos -  latvietim mīļa karamelizeta un lipīga garša. Man patika iepakojums  kartona glāzītē - neliela porcja un .... jā, nostaļģija pēc papīra piegaršas. Alvim un Kristapam garšoja Pols gotiņa vafeļu glāzītē ar karameļu pildījumu un šokolādes cepurīti - pa vidu  bagātīga karamele, tiešām daudz un vēl šokolāde.



Nu tā mēs degustējām. Protams, ir arī saldējumi par ko mēs sajūsmā neesam, vai arī , kas mums ne pārāk garšo, taču saldējumu veidu  ir daudz, katrs vēl var paspēt atrast savu īsto šīs vasaras  garšu!  Paldies foodunion











trešdiena, 2014. gada 16. jūlijs

Siera kūka ar karamelizētiem āboliem

Sastāvdaļas: pamatnei - 250 g Selgas auzu maizcepumi (vai citi cepumi pēc izvēles); 80 g kausēts sviests; 60 g mandeļu milti ( vai nomizotas sasmalcinātas mandeles)
ābolu pildījums - apm. 1 kg nomizoti āboli; 100 g sviests; 150 g cukurs; 150 ml saldais krējums
siera pildījums - 350 g krēmsiers (Fijadelfija, Rasa vai Kārums); 100 g cukurs; 2 olas; 200 g skābs krējums; 1 ēdamkarote vaniļa (lietoju šo no Iherb); 2 ēdamkarotes citrona vai laima sula
glazūrai - 70 g cukurs; 2 ēdamkarotes citrona sula;  50 ml saldais krējums; mandeļu skaidiņas




Pagatavo pildījumu: ābolus (labāk zaļos, ne pārāk saldos) nomizo un sagriež šķēlītēs. Pannā maisot karsē sviestu  ar cukuru, kamēr cukurs izkūst. Pievieno ābolus un uzmanīgi ik pa brīdim apmaisot sautē, līdz viss šķidrums ir iztvaikojis. Tad pievieno klāt uzkarsētu saldo krējumu un rūpīgi iemaisa. Noliek pannu maliņā, lai atdziest. 
Tikmēr pagatavo pamatni: blenderī sasmalcina cepumus un riekstus, pievieno izkausētu sviestu un samīca mīklu, ko ar rokām iespaida kūkas formā ar noņemamām malām, tā lai uz augšu arī veidojas maliņas. Formas dibenu ietin folijā (tāpēc, ka kūka cepsies ūdens peldē).
Pagatavo siera masu: mikserī ar lēnu ātrumu sakuļ sieru ar cukuru, pa vienai piemaisa olas, tad krējumu, beigās vaniļu un citrona sulu.
Uz sagatavotās kūkas pamatnes liek karamelizēto ābolu kārtu  un pa virsu siera masu. 
Kūku cep 175 grādos 40 minūtes ūdens peldē. Es daru tā -  kūkas formu lieku vēl lielākā cepamajā formā, ko piepildu ar ūdeni.
Kūku atdzesē un tad pa virsu liek glazūru, kaut gan glazūru labāk gatavot pirms pasniegšanas. Cukuru maisot kausē uz karstas pannas, piespiežot klāt citronu. kad izkusis, tad piemaisa uzkarsētu saldo krējumu. Glazūru atdzesē un pārlej pāri,  virspusi var pārbērt ar mandeļu skaidiņām.
Recepte no katelig.livejournal.com,  ar manām dažām izmaiņām. Kūka ļoti ļoti garšīga, un nav sarežģīta, ilgākais process ir ar āboliem. Ja maz laika, tad vienā vakarā var sagatavot ābolus un nākošajā likt visu kopā un cept. Mēneša laikā cepu trīs reizes,  man nemaz nav  raksturīgi atkārtoti cept tik bieži vienu kūku, taču tā arī skaista foto, vai vismaz griezumā nav. Gan jau nākamreiz:)


pirmdiena, 2014. gada 14. jūlijs

Saldā kartupeļa un lēcu humuss

Sastāvdaļas: 1 liels saldais kartupelis; 400 g sarkanās lēcas (svars vārītām); 2 ēdamkarotes tahini; 1 citrona sula; apm. 10 saulē kaltēti tomāti (tie, kas nav eļļā); 1 čillī pipars; apm. 30 g sezama eļļa vai laba olīveļļa; jūrassāls




Kartupeli izvāra ar mizu, vai arī sacep cepeškrāsnī, lēcas arī izvāra. Atdzesē.  Visas sastāvdaļas liek blenderī - lēcas, kartupeli, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čīlī (bez sēklām), tahini, eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādas 3 ķiploka daiviņas.  Visu sablenderē viendabīgā masā. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.  Ķirbju laikā saldo kartupeli labi var azstāt ar ķirbi.


piektdiena, 2014. gada 11. jūlijs

Šokolādes un kafijas biskotti

Sastāvdaļas: 350 g pilngraudu kviešu milti (var lietot parastos baltos kviešu miltus); 75 g kakao; 1 ēdamkarote šķīstošā kafija; pustējkarote cepamais pulveris; 100 g sviests; 100 g cukurs (ja garšo salds vajadzētu likt vairāk); 2 olas; 1 tējkarote vaniļa; 170 g mizotas mandeles; 120 g melnā šokolāde; šķipsniņa jūras sāls



Sajauc bļodā miltus, kakao, kafiju; cepamo pulveri, sāli. Ar mikseri saputo sviestu (mīkstu, pirms tam paturētu istabas temperatūrā) ar cukuru. Pievieno olas un vaniļu un atkal kārtīgi sakuļ. Pa daļām ar karoti piemaisa sausās sastāvdaļas klāt slapjajām.  Šokolādi un riekstus sasmalcina un iemaisa mīklā, mīkla būs tādā biezumā, ka to vislabāk varēs izdarīt ar rokām.Tālāk kā parasti - no mīklas veido divas desiņas, vislabāk to darīt jau uz cepamā papīra. Liek cepties 180 grādos 20 - 25 minūtes, tad nedaudz padzesē un ar ļoti asu nazi sagriež šķēlītēs. Atkal liek  cepeškrāsnī 7 - 10 minūtes no vienas un no otras puses. Recepte no http://fleur-de-cassie.livejournal.com/


ceturtdiena, 2014. gada 10. jūlijs

Ogu mafini ar klijām

Sastāvdaļas: 315 ml paniņas; 80 ml vīnogu kauliņu eļļa; 1 liela ola; 50 g brūnais cukurs; 1 tējkarote vaniļa; citrona miziņa; 90 g rudzu klijas; 125 g pilngraudu kviešu milti; 1,5 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote soda; šķipsna sāls; apm. 300 g ogas (man saldētas avenes un mellenes) un nedaudz brūnais cukurs mafinu pārkaisīšanai


Sajauc atsevišķi šķidrās sastāvdaļas - paniņas, olu, eļļu, vaniļu un/vai sarīvētu citrona miziņu un cukuru. Otrā traukā samaisa klijas ar miltiem, cepamo pulveri,  sodu un sāli. Tad  kārtīgi samaisa abu trauku saturu kopā. Mafinu formiņās (lietoju silikona) liek divas karotes mīklu un pa virsu divas karotes ogas. Cepu ne sezonā, tāpēc ogas no saldētavas, vasarā protams svaigās. Ogām, ja vēlās,  var uzbērt nedaudz cukuru (es nebēru, ogas ir saldas). Pa virsu liek vēl vienu karoti mīklu un pārkaisa virspusīti ar brūno cukuru. Cep mafinus 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī  15 - 20 minūtes, pirms izņem no formiņām ļauj atdzist apm. 10 min.

recepte no http://smittenkitchen.com