Lapas

trešdiena, 2015. gada 24. jūnijs

Zemeņu un rabarberu sorbets

Sastāvdaļas: rabarbers apm. 180 g; zemenes 300g; ūdens 150  - 170g; brūnais cukurs  80 - 100 g; puscitrona sula

Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, pavāra nedaudz. Tad pievieno zemenes un atkal pavāra pāris minūtes.  Atdzesētam  piespiež klāt citronu un sablenderē. Salej saldējuma formiņās, vai  traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt un pirms pasniegšanas saldējumu vēlreiz sablenderē.

svētdiena, 2015. gada 21. jūnijs

Nutellas / Vāverītes krēma braunijs

Sastāvdaļas: 300 g nutella vai vāverītes krēms; 2 lielas vai 3 mazas olas; 85 g mandeļu milti; šķipsniņa sāls; pustējkarote vaniļa; apm. 70 g pekanrieksti (vai lazdu rieksti, vai mandeles vai zemesrieksti ...),  kokoseļļa cepamās formas ieziešanai un pūdercukurs pārkaisīšanai



Viegli sakuļ olas un sajauc kopā ar nutellu, ne ar mikseri, bet putojamo slotiņu. Iemaisa pārējās sastāvdaļas un parupjos gabalos sasmalcinātus riekstus. Vispār, ja nekādu riekstu nav, tad arī var iztikt, jo skatoties internetā nutellas braunijus pamatā ir tikai trīs sastāvdaļas - nutella, olas un milti. Mīklu lej ar kokoseļļu (vai sviestu vai eļļu) ieziestā cepamajā formā un cep 175 grādos apm. 20 minūtes. Atdzesē, izņem no formas, pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabaliņos.


svētdiena, 2015. gada 7. jūnijs

Rabarberu un zemeņu pīrāgs

Sastāvdaļas:  mīklai -  400 - 450 g milti ; 140 g sviests; 200 g skābais krējums; 1 tējkarote cepamais pulveris; škipsniņa sāls; pildījumam - daudz rabarberi un ogas;  300 g skābais krējums; 190 g cukurs; apm. 50 - 70 g milti; 1 ola; kanēlis


Pagatavo mīklu - mīkstu sviestu sagriež gabaliņos un sajauc kopā ar krējumu, pievieno miltus (iesākumam 400 g pēc tam vēl, ja ir vajadzība), cepamo pulveri un sāls šķipsniņu. Mīklu kārtīgi samīca ar rokām, saveļ bumbā un ievieto ledusskapī. Tikmēr pagatavo krēmu - 1 olu saputo kopā ar krējumu un cukuru. Nomizo un sagriež rabarberus.  Tad mīklu izveltnē un liek ar sviestu ieziestā formiņā, iespaida tā, lai būtu arī  sieniņas. Pa virsu kārto rabarberus un ogas, visu pārlej ar krēmu un var nedaudz pārbert ar kanēli. Cep 180 grādos apm. 50 - 60 min.  Pilnībā atdzesē un sagriež gabaliņos.



piektdiena, 2015. gada 5. jūnijs

Veselīgie brokastu cepumi

Sastāvdaļas: 30 g auzu pārslas; 20 g pilngraudu kviešu vai rudzu milti; 20 g kokosriekstu milti; 15 g chia sēkliņas; šķipsniņa sāls;  ēdamkarote kļavu sīrups; apm. 130 g ūdens 



Sajauc visas sausās sastāvdaļas, tad iemaisa sīrupu un pa daļām pielej ūdeni. Samīca kopā un noliek mīklu uz kādām minūtēm 15 - 20 lai pastāv. Tad ar mitrām rokām veido cepumiņus, liek uz cepamās plāts un cep 15 minūtes 180 grādos. Ūdens daudzumu regulē pēc sajūtām, - ja šķiet, ka par šķidru, tad pievieno klāt drusku miltus. Cepšanas laiks atkarīgs no cepumu biezuma, man no šī daudzuma sanāk 6 - 8 cepumi, Ēd atdzesētus un ideāli ņemšanai līdzi brokastīm darbā biezputras vietā.