Lapas

piektdiena, 2011. gada 11. februāris

Turku zirņu pastēte jeb humuss

200 g  turku zirņi, 1 čilli pipars; 3 - 4  (25 g) ēdamkarotes citrona sula; 2 -3 (10 -15  g) ēdamkarotes eļļa (sezama vai olīveļļa); sāls; melnās sezama sēkliņas

Turku zirņus aplej ar ūdeni un atstāj izmirkt uz nakti. Pēc tam vāra 60 - 90 minūtes kamēr gatavi. Zirņus atdzesē, nenolejot ūdeni. No 200 g nevārītu zirņu man sanāca 460 g vārītā veidā.
Kad zirņi ir atdzisuši pavisam, ūdeni nolej, bet neizlej ārā pavisam, atstāj nedaudz ūdens krūzītē, jo tālākajā procesā var noderēt. Čillī piparam izņem sēkliņas un ļoti smalki sagriež, pievieno zirņu masai.  Ar blenderi sasmalcina zirņus, klāt pielej eļļu, piespiež citrona sulu,  pievieno sāli un sezama sēklinas. Tuprina blenderēt, ja masa liekas pa biezu, tad var pieliet klāt kāda 2 - 3 ēdamkarotes ūdeni, kurā vārījas zirņi vai piespiest vel nedaudz citrona sulu. Var likt klāt arī balto bezpiedevu jogurtu, tikai tādā gadījumā humosa glabāšanas termiņš būs ļoti īss (1- 2 dienas). Var liet klāt arī eļļu, bet tad humoss būs eļļaināks. Klāt var piegriezt zaļumus, ideāli petersīļus. Šādi sagatavotu homosu var uzglabāt leddusskapī apmēram 5 dienas līdz 1 nedēļai.


 Šādi pagatavots humoss nav kaloriju bumba, 100 g ir  apmēram 16O kCal. Ideāli brokastīs uz grauzdētas maizītes.

1 komentārs:

  1. Loti laba lieta,saatiigi,garsiigi,veseliigi un leeti.Paldies par recepti.

    AtbildētDzēst