Lapas

pirmdiena, 2011. gada 26. decembris

Sālī cepts lasis

Sastāvdaļas: 1,5 kg laša gabals (puse no visas zivs); 3 kg sāls; garšaugi un garšvielas


Cepamās plāts apakšā izber un izlīdzina 1 kg sāli. Tad liek lasi  ar visu ādu, pa vidu lasim var salikt garšaugus un gašvielas - rozmarīnu, timiānu, piparus, izlikt citronu sķēlītes vai sagrieztus sīpolus vai fenheli. Jebko, kas garšo un liekās, ka labi sader ar zivi, bet tikpat labi var nelikt vispār neko. Sālīt zivs iekšpusi gan nevajag.  Lasim pa virsu uzber 2 kg sāli un izlīdzina tā, lai viss būtu apbērts. Liek cepties cepeškrāsnī 180 - 200 grādos vienu stundu.  Pec stundas ņem ārā, uzmanīgi noņem nost sāls kārtu (sāls būs sacietējusi) un zivi pārliek citā traukā. Gatavam lasim viegli būs noņemt arī ādu.  Ja zivs ir lielākā, tad sāli vajadzēs vairāk un arī cepšanas laiks būs ilgāks. Garšo ļoti labi un zivs  nav par sāļu it nemaz. 

sestdiena, 2011. gada 24. decembris

Riekstu un sēkliņu biscotti

Sastāvdaļas: 2 tases riekstu un sēkliņu maisījums (man - valrieksti, lazdu rieksti, magoņu sēkliņas; saulespuķu sēkliņas, ķirbju sēkliņas, mandeļu skaidiņas); 1,5 tases pilngraudu un parasto balto kviešu miltu maisījums; 0,5 tējkarote sāls; 1 tējkarote cepamais pulveris; 3 mazas olas; 150 g medus (vai brūnais cukurs); pavisam nedaudz sviests un nedaudz laba eļļa (man vīnogu kauliņu eļļa)



Lazdu riekstus  apgrauzdē uz pannas un noņem miziņu, gan lazdu gan valriekstus nedaudz sasmalcina. Vienā traukā samaisa miltus, riekstus un sēkliņas, sāli un cepamo pulveri. Otrā bļodā sajauc olas ar medu (vai cukuru). Tad abas sastāvdaļas samaisa kopā, mīkla būs bieza. Keksa formu izklāj ar cepamo papīru, ko papildus vēl ieziež ar sviestu. Tajā liek mīklu un ar mitrām rokām izlīdzina virspusi. Cep 175 grādos sakarsētā cepseškrāsnī 45 - 50 min.  Kad virspuse būs apcepusies zeltaini brūna, ņem ārā no krāsns, vēl karstu izņem arī no keksa formas, liek uz dēlīša un sagriež apm. 0,5 cm biezuma šķēlītēs. Izkārto šķēlītes uz pannas un cepumu virspusi no vienas puses ar otiņu apsmērē ar eļļu (domāju, ka var arī ar sviestu), ievieto pannu cepeškrāsnī 210 grādos uz 5 minūtēm, tad izņem - apziež ar eļļu cepumu otru pusi un vēlreiz ievieto cepeškrāsnī uz 5 minūtēm.
Cepumi nebūs ļoti saldi.  Par miltiem - šajos cepumos baltos miltus ļoti labi var aizstāt ar pilngraudu miltiem vai kaut kādu daļu ar rudzu miltiem.
Recepte no 101cookbooks.com

trešdiena, 2011. gada 21. decembris

Cukini krēmzupa

Sastāvdaļas: 2 burkāni; 1 puravs; 2 vidēji cukinī; 1 - 1,5 paciņas kausētais siers Dzintars (man liesais); citronpipari; jūras sāls; kaltēts baziliks; timiāns; zaļumi; nedaudz olīveļļa vai sviests


Katliņā  ielej nedaudz olīveļļu, uzkarsē un apcep tajā sagrieztu purava balto daļu, pievieno sagrieztu burkānus, pacep un tad liek nomizotu (ja ir sezona un miza nav bieza, tad var nemizot) un sagrieztu cukinī. Visu nedaudz pacep, tad pielej ūdeni (apm. 400 - 500 g). Pieber garšvielas un vāra, kamēr gatavi. Sablenderē, pievieno kausēto sieru, zaļumus un uzkarsē līdz uzmet burbuli.  Zupu, jau pie pasniegšanas var pārbērt ar apceptām sēkliņām, drupinātiem riekstiem, zilo sieru vai maizes grauzdiņiem. Man bija doma, pagatavot naan maizi, bet - man neizdevās, iznāca cieta un nebaudāma. Būs atkārtojums.

pirmdiena, 2011. gada 19. decembris

Zirņu miltu vafelītes un pārējie kārumi

Sastāvdaļas zirņu miltu vafelītēm: 250 g zirņu milti (samalti zirņi); 200 ml ūdens; 2 olas; 2 ēdamkarotes eļļa; apm. 50 g rīvēts cietais siers; 1 tējkarote sāls; pustējkarote cukurs; āsā paprika; dilles

Attēls no www.graudaspeks.lv
 Samaisa visas mīklas sastāvdaļas, paprikas pulverīti liek pēc savām  garšas sajūtām.  Mīklu noliek maliņā, lai sabriest minūtes 5 - 10. Tikmēr sagatavo  vafeļu pannu. Uzkarsē un liek atstatus uz pannas ar mazo karotīti 3 mazas piciņas, vai arī - ja vēlās 1 lielāku.  Katru pannu cep apm. pusotru minūti, kamēr viegli sabrūnē.  Var ēst tāpat čipsu vietā, bet ļoti labi garšos ar kādu svaigu sieru vai krējuma mērcīti.
Zirņu miltus "Zaiga" pirku superforšajā veikaliņā Grauda spēks. Recepte  un foto Grauda spēks, tik pierīvēju  klāt cieto sieru.  Vafeles cepu darba pasākumam, kā veselīgo našķi.

Vēl no pēdējām Grauda spēka pārbaudītajām vērtībām ir Ķirbju sēklu maize ar kanēli un kardamonu. Cepu mazās maizītes - ļoti gardi, ideāli jūt ziemas garšvielas.


Un protams,  šīs gada  nogales pilnīgs favorīts -  piparkūkas no pilngraudu kviešu miltiem, man asās - kas patiesībā nemaz nav tik asas:)



.  

Vienkārši salāti ar tunci


Sastāvdaļas: 2 vārīti burkāni; zaļie salāti; 2 olas; bundžiņa tuncis savā sulā; konservēti zaļie zirnīši; baltais jogurts; sāls; melnie pipari; nedaudz citrona sula



Burkānus sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, olas sakapā.  Burkānu vietā var likt arī kartupeļus vai gan kartupeļus gan burkānus. Bļodā sajauc tunci (nolej visu šķidrumu) ar burkāniem, zaļajiem zirnīšiem (vai kukurūzu) un olām. Var likt arī sagrieztas olīvas. No jogurta, sāls, pipariem un citrona sulas pagatavo mērcīti salātiem. Uz salātu lapām liek tunci un dārzeņus, visu pārlej ar mērcīti.  Ātri pagatavojamas un liesas vakariņas ir gatavas!

ceturtdiena, 2011. gada 1. decembris

Ziemassvētku kūka ar augļiem un riekstiem

Pirmā Advenete . Šodien cepam piparkūkas, dedzinam sveces un jau sajūtam tuvojošos svētku smaržu.


Jau vakar (26.11.) ,  sagatavoju žāvēto augļu un cukātu maisījumu Ziemassvētku kūkai. Jau sen esmu gribējusi tādu cept, pagājušo gadu attapos par vēlu (šogad jau arī nedaudz pa vēlu, bet nekas) un uzcepu Gaišo Ziemassvētku keksu , turēju to  desmit dienas -  ideāli, lieliska garša.  Šogad taps garāka kūkas versija. Kā pamatu izmantoju Mārtiņa Rītiņa recepti, kas desmit (esmu izdrukājusi recepti pirms desmit! gadiem)gadus atpakaļ bija publiceta Dienā. Ir nelielas atkāpes no pamatreceptes, īpaši, kas attiecas uz augļu maisījumu un ieskatījos arī citās receptēs internetā. Tātad:

Sastāvdaļas žāvēto augļu maisījumam: 200 g tumšās rozīnes; 100 g gaišās rozīnes; 100 g žāvētas dzērvenes; 120 g aprikozes; 100 g melnās plūmes; 200 g cukāti - mango, ingvers; apelsīns; ananāss; 150 g rums


       Nomazgā žāvētos augļus un nosusina. Burkā (vai kādā citā traukā, kuru var aiztaisīt ciet) ber augļus un cukātus,  plūmes un aprikozes sagriež mazākos gabaliņos, tāpat arī lielākos cukātus. Pārlej visu ar 150 g ruma, apmaisa, uzliek vāku un liek vēsā vietā. Ik pēc vairākām stundām apmaisa, lai alkohols sasūcas augļos vienmērīgi.  Šādi augļi var glabāties ilgi, ieteicams būtu nedēļu, bet citās receptēs rakstīts, ka uzglabā tik ilgi, kamēr viss alkohols uzsūcies (reāi pietiek ar diennakti). Es iemērcu augļus sestdien, bet kūku cepu otrdienas vakarā - nedaudz vairak kā trīs dienas.

Sastāvdaļas mīklai: 200 g sviests (istabas tempetratūrā); 250 g milti; 4 olas; 70 g blanšētas un samaltas mandeles; 180 g cukurs (100 g tumšais cukurniedru cukurs un 80 g parastais cukurs); 1/2 tējkarote kanēlis; 1/4 samalts muskatrieksts; šķipsniņa kardamons; 1 vaniļas pāksts; šķipsniņa sāls; rums vai brendijs


Uz cepamā papīra sasijā kopā miltus, garšvielas un pustējkaroti sāls. Bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, pievieno vaniļu (pārgriež vaniļas pākstu uz pusēm un ar naža galiņu iztīra sēkliņas), tad pa vienai pievieno olas, pēc katras kārtīgi sakuļot masu ar mikseri.  Žāvēto augļu un cukātu maisījumam pieber karoti miltus un apmaisa, lai izveidojās miltu apvalks. Tad miltu maisījumu pakāpeniski  iemaisot, pievieno sviesta, cukura un olu masai.  Pašas beigās iemaisa žāvētos augļus un samaltas mandeles. Rūpīgi  samaisa.
Mīklu liek ar cepampapīru izklātā cepamajā traukā  un kūkas virspusi ar otiņu pārsmērā ar aukstu ūdeni. Liek cepeškrāsnī 150 grādos cepties uz pusotru stundu. Tad samazina karstumu līdz 140 grādiem  un cep vēl divas stundas. Mazos keksiņus izņēmu  pēc stundas.

Ņem kūku ārā no krāsns un atļauj  atdzist 24 stundas cepamajā formiņā. Vēl siltu aplaista ar pāris karotēm ruma. Nākošajā dienā izņem no formiņām, apgriež otrādi un atkal var pārliet rumu. Ietin cepamajā papīrā un pēc tam pārtikas plēvē un liek uzglabāties vēsā vietā. Receptēs raksta, ka jātin follijā, nezinu - man nepatīk doma, ka kaut kas jāglabā follijā mēnesi. Ik pēc dienām 3 - 4 atkal iztin un pārlej ar rumu. Pirms kūkas likšanas uz galda to vēl dekorēšu ar  ar riekstiem un augļiem.  Ir liela interese, kas sanāks???




-