sestdiena, 2011. gada 22. janvāris

Gaišais Ziemassvētku kēkss

Sastāvdaļas: 130 g cukāti; 370 g žāvēti augļi - gaišās rozīnes, tumšās rozīnes, dzērvenes; 150 g sviests; 190 g milti; 3 olas; 30 g brūnais cukurniedru cukurs; 120 g baltais cukurs; 50 g mandeles; 100 g amaretto

Iepriekšējā dienā pirms keksa cepšanas nomazgā un iemērcē žāvētos augļus ( 50 g alkohols + ūdens). Apklāj ar plēvi un atstāj uz diennakti.
Nākošajā dienā mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, pa vienai, kārtīgi maisot, pievieno olas. Tad nosver nepieciešamo miltu daudzumu. Vienu ēdamkaroti miltu uzber sasmalcinātiem cukātiem, pusotru ēdamkaroti izmērcētajiem žāvētajiem augļiem. Pārējos miltus ber klāt keksa masai un izmaisa ar mikseri, pievieno nomizotas un sasmalcinatas mandeles. Atkal izmaisa,  ber klāt miltos apviļātos cukātus, pēc tam zāvētos augļus. Uzmanīgi izmaisa. Mīklu liek iesviestotā un apbārstītā ar miltiem keksa formā.
Cep cepeškrāsnī 140 - 150 grādos divas stundas. Kad kekss apbrūnējis virspusi parklaj ar folliju, lai nesadeg.
Gatavu karstu keksu pārlej ar dažām karotēm alkohola (apm.50g), pēc 10 minūtēm izņem no formas un atdzesē. Ietin follijā, vai cepamajā papīrā un pēc tam pārtikas plēvē,  noglabā vietā, kur neviens netiek klāt vismaz uz nedēļu. Ideāli divām.

Orģinālajā receptē keksam pievieno arī garšvielas - kanēli, musktriekstu utt. - es neriskēju. Pēc nedēļas glabāšanas keksam ir ļoti laba garša, struktūra un izskats. Alkoholu nejūt.
Kaloriju skaits 100 g keksa - 365 kCal.
Recepte no chadeyka.livejornal.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...