Lapas

sestdiena, 2012. gada 28. janvāris

Miežu miltu burkānu maize

Sastāvdaļas: 200 g miežu milti; 200 g kviešu pilngraudu milti; 20 g brūnais cukurs (vai karote medus); 1 tējkarote sāls; 1 tējkarote soda; 1 tējkarote cepamais pulveris; 80 - 100 g rīvēti burkāni; sauja kaltētas dzērvenes; sauja saulespuķu sēkliņas; apm. 350 g paniņas


Samaisa visas sausās sastādaļas, pievieno kaltētās dzērvenes un sēkliņas. Kārtīgi izmaisa. Tad lej paniņas (vai jogurtu un pienu; kefīru; daļu piena produktu vai aizstāt ar ābolu vai dzērveņu sulu ) un pievieno sarīvētus burkānus. Mīklu samīca, tai nevajadzētu būt sķidrai, tādēļ paniņas iemaisa pakāpeniski.  Veido apaļu kukulīti, liek uz cepamās plāts (apbārsta nedaudz ar miltiem), veido maizītē krustenisku iegriezumu un liek cepties 210 grādos apm. 40 minūtes.

piektdiena, 2012. gada 27. janvāris

Spināti ar dzērvenēm un riekstiem

Sastāvdaļas: apm. 200  g spināti; 30 g cietais siers;  sauja kaltētas dzērvenes; sauja valrieksti; nedaudz citrona sula; jūras sāls; nedaudz olīveļļa



Spinātus ļoti rūpīgi nomazgā, nogriež cietos kātiņu un rupji sagriež. Uz pannas eļļā liek dzērvenes un riekstus - pacep minūti, pieliek spinātus, atkal pacep. Tad uzspiež nedaudz citrona sulu, pasāla un pacep vēl  minūti. Gatavu liek uz šķīvja un pārrīvē ar cieto sieru.

otrdiena, 2012. gada 24. janvāris

Pilngraudu banānu maize vai kēkss

Sastāvdaļas: 300 g pilngraudu kviešu milti (vai miltu maisījums dažādās proporcijās); 50 g brūnais cukurs; 1/4 tējkarote soda; 50 g melnā šokolādes; 350 g (4 gab) banāni; 2 lielas olas; 30 g vīnogu kauliņu eļļa; 80 g paniņas (baltais jogurts vai kefīrs); šķipsniņa sāls; puse vaniļas pāksts (vai vaniļas esence); 1 tējkarote rīvēta citrona miziņa

Atsevišķi sajauc sausās sastādaļas - miltus, cukuru, sodu, sāli un sasmalcinātu šokolādi. Citā traukā samīca banānus, iemaisa klāt olas, eļļu, paniņas, vaniļu un rīvētu citrona miziņu. Kārtīgi samaisa. Tad sajauc kopā sausās un slapjās sastāvdaļas un rūpīgi izmaisa.  Mīklu liek ar papīru izklātā (vai ieziestā ar taukvielu) keksa formiņā un cep 180 grādos 50 minūtes.
No šīm pašām sastāvdaļām, tikai palielinot cukura (un arī šokolādes) daudzumu (100 - 125 g), sanāks ļoti garšīgs kekss, ko papildus var glazēt ar citronu (vai šokolādes) glazūru.

sestdiena, 2012. gada 21. janvāris

Svaigais siers - panīrs

No rīta ledusskapī ieraudzīju 1 litru pienu ar vakardienas datumu. Laukā liet negribējās, pēc pankūkām pieprasījuma nebija. Un vispār neko saldu cept arī neplānoju, tad radās idejas - vai nu pagatavot jogurtu, jāņu sieru, karsēto pienu vai svaigo sieru (panīru).  Internetā recepšu un gatavošanas veidu ļoti daudz, arī video, es skatījos pēc  Lauku avīzes interneta versijas.


Tātad izejvielas: 1 l piens (2%), 4 ēdamkarotes baltais jogurts un 1 ēdamkarote citronu sula.
Pats process ļoti vienkāršs - pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un iemaisa tajā jogurtu un citrona sulu. Maisa, līdz veidojas balti biezpienveidīgi kunkulīši un šķidrums ir dzeltenā krāsā. Tad izkāš caur marlīti. un sietiņu. Teorētiski tieši tagad būtu jaliek  sāls un garšvielas vai arī kaut kas salds - rozīnes un cukurs. Sieru atstāj kādu brīdi marlītē, kārtīgi notecina. Man sanāca 175 g svaigā siera, pēc garšas ļoti maiga (es vispār neliku sāli nemaz).
Kādi vēl ir gatavošanas veidi un kādas proporcijas jaievēro var izlasīt tai pašā LA, kā arī to, kā uzglabāt un ko darīt ar sūkalām.

otrdiena, 2012. gada 17. janvāris

Pilngraudu biscotti ar rozīnēm un medu


Sastāvdaļas: 3/4 tases pilngraudu kviešu milti; 1/2 kviešu milti; 1 tējkarote cepamais pulveris; 2 olas; 1/2 tase mandeles; 1/2 tase rozīnes; 3 ēdamkarotes medus; apm.25 g melnā šokolāde



Traukā samaisa abu veidu miltus (var cept tikai ar pilngraudu miltiem,  rezultāts būs vēl labāks - ir pārbaudīts), cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Citā traukā sajauc olas ar medu (vai 1/2 vai 1/3 tases brūnā cukura). Tad samaisa abas sastāvdaļas kopā, pievieno nomazgātas rozīnes, sasmalcinātu šokolādi un nomizotas  uz pusēm sagrieztas mandeles.  Ar miltainām rokām no mīklas veido  '"desiņas" , liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādos 20-25 minutes. 
Atdzesē uz restītes un sagriež šķēlītēs, liek atkal cepeškrāsnī 150 grādos uz apm. 30 minūtēm kaltēties.
Šāda veida cepumi ir vieni no maniem mīļākajiem, jo - veselīgie milti, maz cukura, nav taukvielu., var ilgi uzglabāt, bet, jāņem vērā, ka viņi būs diezgan cieti, kā jau sausiņi.

svētdiena, 2012. gada 15. janvāris

Pilngraudu maize ar riekstiem un augļiem bez rauga

Sastāvdaļas: graudaspēks augļu un riekstu maizes maisījums;  apm 480- 500 g paniņas; 1,5 tējkarote soda; papildus vēl nedaudz žāvētas plūmes un valrieksti


 Maizes maisījumam pieber sodu, izmaisa un tad pakāpeniski pievieno paniņas (vai kefīru) un samīca mīklu.  Rauga paciņu, protams,  šoreiz neizmanto. Sasmalcina nedaudz valriekstus un žāvētos augļus, un iejauc klāt.
Cepeškrāsni  ieslēdz uz 200 grādiem, cepamo plāti izklāj ar papīru un pārkaisa ar miltiem.  No mīklas veido apaļu maizes kukulīti, vidū  ar nazi iegriež krustiņu.  Cep apmēram 45 - 50 minūtes līdz maizīte gatava.
Man ļoti patīk visas šīs Grauda spēka maizītes un vispār pilngraudu miltu izmantošana ikdienā. Taču rauga maize ir ilgāk gatavojama un ne vienmēr izdodās.  Maizei ar sodu ir daudz priekšrocību - ātri pagatavot, rezultāts garantēts un arī vieglāk pārstrādājas.

svētdiena, 2012. gada 8. janvāris

Brauniji ar lazdu riekstiem

Sastāvdaļas: 200 g melnā šokolāde; 60 g sviests; 4 olas; 90 g cukurs; puse vaniļas pāksts (vai vaniļas esence); 100 g milti (pusi droši var aizstāt ar pilngraudu miltiem); apm. 100 - 120 g lazdu rieksti



Ūdens peldē liek kausēties šokolādi, pielej klāt 3 - 4 ēdamkarotes ūdens (var arī saldo krējumu), pieliek sviestu. Uz mazas  uguns izkausē.
Tikmēr cukuru sakuļ ar olām un vaniļu. Pieber miltus un rūpīgi izmaisa. Tad uzmanīgi pievieno šokolādes masu - uzmanīgi tāpēc, ka jaraugās, lai šokolāde nav par  karstu. Pašās beigās iemaisa četrās daļās sagrieztus riekstus (pirms tam riekstus pacep uz pannas un noņem miziņu). Garšīgi būs arī ar mandelēm un valriekstiem, zemesrieksti  un indijas gan, manuprāt, te nederēs.
Cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru vai ieziež ar sviestu. Ielej mīklu un izlīdzina ar karoti virspusi. Liek cepties 180 grādos 20 - 25 min.  Gatavu nedaudz atdzesē un sagriež gabaliņos, kurus var apkaisīt ar pūdercukuru.
Recepte no edimdoma.ru



sestdiena, 2012. gada 7. janvāris

Šokolādes un žāvēto augļu pudiņš


Sastāvdaļas: 400 g piens; 3 olas (orginālajā receptē 2 olas un 2 olu dzeltenumi); 30 g brūnais cukurs; 1 tējkarote kukurūzas milti; 2 ēdamkarotes kakao; 40 g melnā šokolāde; 100 g žāvēti augļi (pamatreceptē - tikai melnās plūmes)


Pienu uzkarsē. Olas sajauc ar 1,5 ēdamkarotēm kakao, cukuru un kukurūras miltiem. Iemaisa arī sasmalcinātu šokolādi. Šo visu masu lēnam un maisot lej karstaja pienā. Maisa kamēr šokolāde izkūst. Cepamo veidi ieziež ar sviestu un izklāj ar žāvētajiem augļiem. Pārlej ar karsto piena maisījumu. Veidni liek citā lielakā traukā, ko līdz pusei piepilda ar karstu ūdeni. Cep 170 grādos 30 - 40 minūtes. Gatavu parkaisa ar atlikušo kakao.


Šī ir viena no retajām receptēm, ko gatavoju no Ievas Virtuves, teikšu godīgi, nesanāca, kā bija cerēts. Visvairāk jau izskata ziņā - pudiņš (kā labi var redzēt bildītē) nav vienmērīgi brūns, milti ir apakšā, augšā piens. Ko darīju nepareizi, nezinu? Garša - jā, bija ok, jo pudiņš ir paredzēts liess (netrekns piens, maz cukura .... receptē rakstīts 200 kcal  1 porcija, te būs 4 porcijas. Pati nesaskaitīju.). Ir vēlēšanās uztaisīt vēlreiz, tikai, lai saprastu kā jābūt pareizi.
turpinājums sekos.....


ceturtdiena, 2012. gada 5. janvāris

Pīrādziņi ar gaļu

Vēl aizkavējušies svētku pīrādziņi. Pagatavo rauga mīklu pēc pārbaudītās receptes (no M.Zīles grāmatas).  Gatavojot rauga mīklu  pusi lietoju pilngraudu kviešu miltus, vai arī lietoju Rimi nopērkamo eko miltu maisījumu - tur ir klāt rudzu milti.


Ņem mīklas bumbiņu (grāmatā rakstīts tenisa bumbiņas lielumā) un izrullē plānu ( darba virsmu iepriekš apber ar miltiem).  Ar nazi sagriež mīklas apli krusteniski un tad vēl katru daļu uz pusēm, izveidosies astoņi  trīsstūri. Platajā galā liek pīrādziņu pildījumu - gaļu vai speķi, spinātus ar olu, kāpostus utt. Vai saldo -  ābolus ar kanēli, biezu ievārījumu, riekstus un rozīnes..... Uzloka maliņas un aizrullē ciet. Pirms ievietošanas cepeškrāsnī pārziež ar sakultu olu.  Cep 210 grādos apm. 20 minūtes. Gatavus liek traukā, ko pārklāj ar dvielīti. Monika Zīle grāmatā apgalvo, ka šie pīrādziņi ilgi ir mīksti, un tā arī ir.

svētdiena, 2012. gada 1. janvāris

Laimīgu Jauno gadu! un filca eglīšu rotājumi

Paldies visiem, kas lasījuši manu blogu un, kam tas ir noderējis. Paldies par labajiem vārdiem, kuri rakstīti gan komentāros, gan epasta vēstulēs.

Laimīgu Jauno gadu! Lai mums grandiozi plāni un pārdrošas idejas un lai viss izdodās!

Tagad par eglīšu rotājumiem. Šogad gatavoju pati, idejas jau noskatīju gadu atpakaļ citos blogos, bet vairs neatceros, kuros tieši. Bet tas arī nav tik svarīgi. Mani rotājumi ir tādi, kurus var pašūt ikviens, kas var noturēt rokās šķēres un adatu.... jo pati esmu diezgan iesācēja.


Pagatavo no papīra trafaretiņus - man sirsniņa, eglīte un zvaigznīte. Piegriež no filca (pirku Abakanā) saliekot audumu dubultā, vienam apgraiza maliņas, lai tas ir nedaudz mazāks. Saliek kopā divus un sašuj ar krāsainu mulinē diegu. Var piešūt klāt visādas pērlītes vai dekoriņus (pirku Pērļotavā Barona kvartalā). Izver cauri diedziņu un karina eglītē.