Lapas

otrdiena, 2015. gada 29. septembris

Ķirbju un prosas biezputra

Sastāvdaļas: apm. 200 g ķirbis; 50 g - 70 g prosa vai rīsi; 100 g kokospiens; 20 g mandeles; šķipsniņa sāls; ēdamkarote kokoseļļa




    Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, liek katliņā kopā ar prosu (vai rīsiem). Prosu iepriekš vairākas reizes noskalo ar verdošu ūdeni. Aplej visu ar karstu ūdeni (apm. 150 - 200 ml) un liek vārīties zem vāciņa minūtes 15. Tad pievieno kokos pienu, var ēdamkaroti cukuru un turpina vēl vārīt uz maza karstuma minūtes 5 - 7. Kad gatava iemaisa karoti kokoseļļas, ja vēlas var sablenderēt ,liek uz šķīvja un pārber ar riekstiem. 


pirmdiena, 2015. gada 28. septembris

Kvinojas un griķu maize

Sastāvdaļas: 150 g  kvinoja; 150 g zaļie griķi; 60 g čia vai linsēklas; apm. 220 - 250 g ūdens; 40 g olīveļļa (vīnogu kauliņu, sezama, vai kāda cita); pus citrona sula; tējkarote cepamais pulveris; tējkarote sāls; garšvielas pēc izvēles - kaltēti zaļumi, tomātu pārslas


    Kvinoju un griķus aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties, nākošajā rītā nolej ūdeni un labi noskalo. Čhia sēkliņas aplej ar ūdeni, lai piebriest. Tad liek blendera krūzē graudus, sēkliņas un visas pārējās mīklas sastāvdaļas. Visu kārtīgi sajauc  apm.3 - 4 minūtes. Mīklu lej ar cepamo paīru izklātā formiņā un cep 170 grādos cepeškrāsnī stundu. Atdzesē  30 minūtes un tad ņem ārā no formiņas.
    Ar sastāvdaļām var variēt - cept tikai no kvinojas vai griķiem, pievienot amarantu, prosu. Maizi ledusskapī var uzglabāt līdz vienai nedēļai.


otrdiena, 2015. gada 1. septembris

Medus kūka

Recepte no Annas Pannas, publicēta gan grāmatā, gan daudzviet internetā redzēta.   Es cepu nedaudz mazāku, 18 cm diamentrā un 8 kārtās, tādēl rakstu orģinālos un iekavās savus izmantotos produktus

Sastāvdaļas mīklai: 2 lielas olas (man tāpat); 4ēd.k medus (man 150 g); 180g cukurs (man 120 g); 120g sviests (80g); 1 šķipsna sāls; 1tējk soda (man nepilna); 1ēd.k ābolu etiķa; 450-500g milti (man 380 - 430 g Hercogs īpašie)
Krēmam: 250g mascarpone (man tāpat); 800g skābais krējums (vismaz 25%) (man 600 g); 100 g pūdercukurs (man 70 g brūnais cukurs; 1ēd.k medus (80 g )




   Pagatavošana tāpat kā http://annapanna.lv , taču pārstāstu saviem vārdiem.  Olas cukuru, medu un sviestu maisot izkausē ūdens peldē. Atsevišķā mazā trauciņā sajauc sāli, sodu un etiķi un pielej klāt sviesta cukura masai. Tad klāt ber miltus, ne visus uzreiz, bet pakāpeniski, maisot ar koka lāpstiņu. Mīklai jābūt mīcāmai, taču lai nav par cietu, jo tā vēl piebriedīs. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz pusstundu ledusskapī. Tikmēr ieslēdz cepeškrāsni uz 200 g, izklāj cepamās plātis ar cepamo papīru un sameklē šablonu iedomātajā kūkas izmērā - noderēs kūkas forma, vai šķīvis, vai katla vāciņš, šablonu var arī izgriezt no kāda cietāka materiāla (piem. mapes). Kūku var cept ne tikai apaļu bet četrstūra, vai kādas citas formas.



Pēc 30 -40 minūtēm mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 8 vienādās daļās. Ērtības labad,iesaku bļodu pirms sāk gatavot nosvērt, lai zinātu, cik ir mīklas un, pēc tam sadalot  plāksnes sanāktu vienādākas. Darba virsmu apkaisa nedaudz ar miltiem un visas plāksnes izrullē plānas un ar šablona palīdzību izgriež. Katru plāksni cep 5 - 7 minūtes cepeškrāsnī un pēc tam atdzesē. Ja gadījumā paliek nedaudz mīkla pāri, to arī var izrullēt un izcept un pēc tam sadrupinātu izmantot dekorēšanā.
Kamēr kūka dzesējas, pagatavo krēmu - cukuru , medu un maskarponi samaisa kopā, tad pievieno skābo krējumu un visu sakuļ ar mikseri. Uz šķīvja liek pirmo kārtu, kurai pa virsu klāj krēmu - arī iesaku trauku nosvērt bez un pēc tam ar krēmu, lai zinātu, cik daudz krēmu klāt uz katras kārtas un kūka sanāktu vienādāka. Tā sabūvē visu tornīti, pa virsu uzklāj pēdējo kārtu un dekorē ar ogām un/vai šokolādi, vai arī pāri palikušiem sadrupinātiem mīklas atgriezumiem. Riekstus nē, jo samirkuši rieksti nebūs garšīgi.


Mani iespaidi - kūka izskatās fantastiski un garšo arī izcili, taču neiesaku cept ļoti lielu un turēt ledusskapī vairākas dienas, tā kļūs sausa. Lielu uzmanību iesaku pievērst arī medum, un likt tikai to medu, kas garšo arī svaigs, jo medus garša ir patiešām ļoti izteikta. Pārsteigta biju par to, ka kūku ir ļoti viegli sagriezt gabaliņos un tā nekur negāžas. Iesaku!