Lapas

pirmdiena, 2010. gada 29. novembris

Piparkūkas

 Sastāvdaļas: 1 kg cukurs; 1,1 kg milti;  500 g sviests; 3 olas, 1 tējkarote soda; 4 ēdamkarote skābs krējums; 200 ml ūdens; garšvielas - 1,5 tējkarote kanēlis; 20 krustnagliņas; 1 tejkarote sasmalcinats kardamons; 1 tējkarote rīvēta muskatrieksts; 1 tējkarote ingvera pulveris; 2 tējkarotes koriandrs; pustējkarote malti melnie pipari; 1 apelsīna un 1 citrona miziņas; vēl būtu vajadzīgi smaržīgie pipari - mums nebija.

Garšvielas sasmalcina un samaisa.

Katlā ber cukuru un liek uz  lēnas  uguns. Nepatraukti maisot cukuru izkausē un apbrūnina. Tas aizņem apmēram 20 - 25 minūtes. Krāsai jābūt tumšai, jo piparkūku mīkla būs gaišaka, kā cukura sīrups. Svarīgi ir cukuru nepiededzināt. Cukuru ņem nost no uguns un pakāpeniski, pavisam lēnām un ļoti uzmanīgi pielej ūdeni. Tas jādara patiešām ļoti ļoti uzmanīgi, jo cukura sīrups sprakšķēs. Visu laiku maisa, lai masa ir viendabīga. Tad pievieno sviestu un maisa, kamēr sviests  izkūst. Pēc tam pakāpeniski maisot pievieno klāt pusi no miltu daudzuma . 

Pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas. Visu kārtīgi izmaisa un pakāpeniski pievieno pārējos miltus.  Izmaisa. Mīklai  ir jābūt vijīgai un diezgan viegli izmaisāmai ar karoti, ne tādai, ko var tūlīt cept. Mīklu liek bļodā, parliek ar pārtikas plēvi un ievieto  ledusskapī vismaz uz vienu diennakti.  Ja nākamajā dienā škiet, ka mīkla ir par šķidru, tad miltus var vel pievienot papildus.

Kad mīkla vismaz diennakti nostāvējusi ledusskapī, ņem ārā, dala pa porcijām. Galdu apber nedaudz ar miltiem un mīklu izrullē plānu, spiež formiņas un cep 175 grādos apmēram 7 minūtes. Mīkla varētu būt diezgan ķepīga, tādēļ iesaku piparkūkas rullēt jau uz cepamā papīra, ko nedaudz apber ar miltiem.

Ja glazūru piparkūkām neliek, tad tieši pirms ievietošanas cepeškrāsnī, piparkūkas viegli ar otinu apziež ar olas baltumu.
No šiī produktu daudzumu sanāk apmēram 3 kg mīklas. Mīklu mēnesi droši var uzglabāt leduusskapī. Recepte no cāļa fotoreceptēm.

svētdiena, 2010. gada 28. novembris

Kartupeļu un puravu biezzupa ar kariju

Vajadzēs: 4 kartupeļi (350 g); 2 burkāni ( 170 g); 1 puravs (180  g); 1 ēdamkarote sviests; 1 ēdamkarote karijs; 1 dārzeņu buljona kubiņš (Rapunzel);  1 tējkarote rīvēts muskatrieksts; sāls; citronpipari; kausētais siers; zaļumi


Burkānus nomizo un sagriež gabaliņos, liek vārīties apm. 700 ml ūdens. Puravu kārtīgi nomazgā, sagriež ripiņās. Zaļo daļu daļu liek katliņā un vāra kopā ar burkāniem.Kartupeļus nomizo un sagriež  kubiņos.  Purava balto daļu liek uz pannas sautēties sviestā. Apsautē, tad uzkaisa karija pulveri un vēl dažas minūtes pasautē. Katliņā liek gabaliņos sagrieztos kartupeļus un apsautēto puravu.  Pannā ielej 1 kausiņu ūdens (no katliņa), pannu izskalo un ielej atpakaļ katliņā. Pievieno dārzeņiem buljona kubiņu, nedaudz sāli un nedaudz citronpiparus. Visu vāra apmēram 20 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti. Tad visu sablenerē, pieber rīvētu muskatriekstu un uzkarsē. Zupu lej šķīvī un pa vidu liek karoti kausētā siera vai krējumu. Pārber ar zaļumiem.

otrdiena, 2010. gada 16. novembris

Biezpiena plācenīši

Vajag: 500g vājpiena biezpiens; 3 olas; 100 g milti, 80 g rozīnes;  5 g vaniļas cukurs, kanēlis; 100 ml piens; 1 tējkarote cepmais pulveris, eļļa cepšanai


Lielā bļodā saspaida biezpienu, piesit olas. Tad pievieno miltus, cepamo pulveri, cukuru, vaniļas cukuru, nedaudz kanēli un kārtīgi ar mikseri samaisa. Tad pielej pienu  un maisa, līdz mīkla  kļūst viendabīga. Beigās pievieno izmērcētas rozīnes.  Mīklai var pievienot arī sarīvētu citrona miziņu un/vai sarīvētu ābolu.  Mīklu ievieto uz pusstundu ledusskapī.
Plācenīšu mīklu ar karoti lej  uz sakarsētas pannas un cep eļļā no abām pusēm.  Pasniedz ar ogām, ievārījumu; krējumu, jogurtu, utt.

svētdiena, 2010. gada 14. novembris

Gatavojam lūpu balzāmu

Nepieciešams: 5 g bišu vasks; 5 g avokado sviests (vai ši sviests) ; 5 g kakao sviests; 3 tējkarotes bāzes eļļa; 2 pilieni burkānu eļļa; 7 pilieni saldo apelsīnu ēteriskā eļļa


 Ūdens peldē liek kausēties bišu vasku, tad sviestus un 2 tējkaroti rīsu kliju eļļu vai jebkuru bāzes eļļu. Kad viss izkusis pievieno 2 pilienus burkānu eļļu un 7 pilienus saldo apelsīnu eļļu.

Samaisa un ar šprici iepilda 5 ml lūpu krāsas tūbiņā. Atlikušajam balzāmam pievieno vēl 1 vai 2 tējkarotes kamēliju eļļu (vai kādu citu eļļu) un iepilda mazā trauciņā.
Apmēram pēc pusstundas lūpu balzāms ir sacietējis un gatavs lietošanai. Ja liekās, ka lūpu balzāms ir pārāk ciets, tad visu vēlreiz var izkausēt un pievienot papildus vēl 1 tējkaroti kādu bāzes eļļu. Ja lūpu balzamu pilda tūbiņā, tad sanak ļoti labi, bet pildot trauciņos, man labak patīk, ka viņš ir mīkstāks, tādēļ droši var vasku ņemt nedaudz mazāk un eļļu nedaudz vairāk.

Receptes var apskatīt bbfactory.lv

sestdiena, 2010. gada 13. novembris

Rudzu miltu cepumi ar burkāniem

Vajadzēs: 1 tase (150 g) rudzu miltu; 1 tase (150 g) kviešu milti; pustējkarote sāls; 1/2 tase (160 g) bezpiedevu jogurts - receptē ir krējuma siers; 1/2 tase(100 g)  mīksts nesālīts sviests; 1 burkāns (30 g) , 1 citrona miziņa 1/2 tase (100 g) cukurniedru cukurs; 10 g cukurs; 5 g sviests pannas ieziešanai

Bļodā samaisa abu veidu miltus un sāli.  Citā bļodā ar mikseri saputo jogurtu un  pievieno sviestu. Kārtīgi saputo. Pievieno cukurniedru cukuru un maisa līdz viss ir kārtīgi samaisīts. Tad savieno kopā miltu maisījumu ar  jogurta sviesta masu, pierīvē uz smalkās rīves burkānu un 1 citrona miziņu.  Visu kārtīgi sajauc, izveido no mīklas bumbu, ko ietin plēvē un ievieto ledusskapī uz stundu, lai atdziest.
Mīklai tiešām labāk būtu ņemt nevis jogurtu, bet gan krējuma sieru (maskarponi). Manā gadījumā mīkla varētu būt biezāka, šī, kas sanāca nav īsti cepumu mīkla, tādēļ  taisīju nevis kā parasti cepumus, bet mīklu vienmērīgi ieklāju ar sviestu ieziestā cepamajā formā un,  kad gatavi sagriezu gabaliņos. Cep apmēram 20 minūtes 175 grādu karstumā 

Cepumi nav saldi, labi garšo nākamajā dienā ar medu.
Kaloriju skaits 100 gramos - 375 kCal.

svētdiena, 2010. gada 7. novembris

Ķirbja sacepums ar sieru

800 g ķirbis, olīveļla; garšvielas - rozmarīns, timiāns, muskatrieksts, sāls; saujiņa ķirbju  vai saulespuķu sēkliņas, cietais siers

Ķirbi sagriež palielos gabalos, liek ar eļļu ieziestā cepamajā traukā un pārber ar garšvielām. Liek 200 grādos  cepeškrāsnī uz 40 minūtēm cepties. 7 - 5 minūtes pirms cepšanas beigām izņem no cepeškrāsns un uzber nedaudz ķirbju, saulespuķu vai sezama sēkliņas. Ķirbja cepšanas ilgums atkarīgs no ķirbju šķirnes, gabalu lieluma un garšas īpatnībām.
Gatavu izņem no cepeškrāsns un porcijai uzrīvē cieto sieru vai jebkuru garšīgu sieru, cik vēlas un sirdapziņa atļauj. Var pārliet ar ķirbju sēklu eļļu.

ceturtdiena, 2010. gada 4. novembris

Burkānu zirnīšu sautējums

Sastāvdaļas:  3- 4 burkāni ( apm. 600 g); 400 g konservēti zirnīši; 1 ēdamkarote  (10 g) milti; 100 ml 10% saldais krējums; garšvielas - 1 dārzeņu buljona kubiņš ; rozmarīns; baziliks; ingvers; sāls

Burkānus nomizo, sagriež gabaliņos un liek sautēties mazā ūdens daudzumā, tā, lai tikai pārklāj burkānus. Pievieno 1 buljona kubiņu un pārējas garšvielas (garšvielas var likt pēc savas garšas un vēlmēm), var piebērt arī pustējkaroti cukura. Pielej katlā šķidrumu no zirnīšiem. Sautē līdz burkāni mīksti. Tad pievieno zirnīšus un sautē  vēl apmēram vienu minūti.  Pavisam nelielā ūdens daudzumā  iemaisa  miltus un saldo krējumu, samaisa līdz izveidojas viendabīgai masai bez kunkuļiem. Pievieno klāt sautējumam. Maisot  vāra vēl kādu brīdi, kamēr sabiezē mērcīte. 
Garšīgi! Ēd kopā ar rīsiem, kartupeļiem, gaļu vai zivi.
100 g  sautējuma 49 kCal.

Lēcas ar cukīnī un tomātu mērci

Sastāvdaļas:  200 g  Kanādas lēcas; 2 cukīni vai jauni kabacīši; (660 g) 400 g tomāti savā sulā;  olīveļļa cepšanai (15g); garšvielas - malti ķiploki,  sāls, pipari; zaļumi - baziliks, petersīļi utt.; siers.

      Uzliek vārīties lēcas, pieber sāli un vāra kamer gatavas, apmeram 25 minūtes. Cukīni sagriež  kubiņos, un liek cepties sakarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā. Maisot apcep, tad pielej pavisam nedaudz ūdeni, uzliek pannai vāku un turpina sautēt cukini minūtes 5 - 7. Pēc tam pieber garšvielas (visas, izņemot sāli), pieliek sasmalcinātu baziliku un pievieno tomātus.  Ja izmanto svaigus tomātus, tiem iepriekš jānoņem miza.  Tad pacep vēl pāris minūtes.  Pašās beigās pieber sāli, pieliek sasmalcinātus zaļumus, kārtīgi visu izmaisa  un uzkarsē.
Dārzeņus var pasniegt kopā gan ar rīsiem, gan makaroniem vai lēcām. Porciju pārkaisa ar 15 g sarīvēta cietā siera.
Kcal daudzums 100 g dārzeņu  (bez siera) - 44 kcal.