Lapas

ceturtdiena, 2012. gada 30. augusts

Kartupeļi ar ķiplokiem un pētersīļiem

Sastāvdaļas: apt. 1 kg kartupeļi; 4 ķiploku daiviņas; buntīte pētersīļi; olīveļļa; sāls; pipari

  
       Kartupeļus nomazgā un liek kaliņā , kad ūdens sāk vārīties, pasāla. Gatavus kartupeļus nomizo, liek bļodā un saspaida ar dakšiņu. Pievieno sasmalcinātus pētērsīļus.  Pannā olīveļļā apbrūnina ķiploku daiviņas, pēc izņem tās ārā un izmet. Karstajā eļlā liek saspaidītos kartupeļus un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu, kā pīrāgu.  Uzber sāli un piparus. Cep no vienas puses apm. 10 min līdz zeltainam brūnumam. tad ar  liela sķīvja palīdzību apgriež pīrāgu uz otru pusi un cep arī no otras puses apm. 10 minūtes.
     Ēd siltu ar dārzeņu salātiem.
     Recepte no elladkin.livejournal.com
     Un vēl  siera kūka  ar mellenēm cepta pēc pasūtījuma!

pirmdiena, 2012. gada 27. augusts

Gaileņu biezzupa


Sastāvdaļas: apm.3 burkāni; 4 - 5 nelieli kartupeļi; 2 sīpoli; apm. 500 g gailenes; sāls; melnie pipari; ķiploki; 100 g kausētais siers; 200 g saldais krējums (35%); zaļumi; nedaudz olīveļļa



 
   Gailenes nomazgā un sasmalcina, sacep olīveļļā ar garšvielām. Katliņā verdošā ūdenī liek veselus sīpolus, pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus, garšvielas, var liekt arī kādu buljona kubiņu (ja tādu lieto) vai kādu garšvielu maisījumu. Vēlāk pievieno arī kādu trešo vai ceturto daļu no saceptajām gailenēm. Kad dārzeņi  gatavi, visu  sablenderē. Pievieno saldo krējumu, kausēto sieru un maisot uzkarsē. Beigās pieliek  pārējās sēnes,  zaļumus un vēlreiz uzkarsē. 

svētdiena, 2012. gada 19. augusts

Sāļie biezpiena cepumi

Sastāvdaļas: 200 g biezpiens; 50 g pilngraugu kviešu milti; 2 olas (ja 2 ,tad mazās, var likt 1 veselu olu un otras olas baltumu, dzeltenumu izmantot matu maskai); škipsniņa sāls; muskatrieksts; samaltas ķimenes (vai kādas citas garšvielas, piem sinepju pulveris, ingvers, citronpipari utt); sezama sēkliņas


    
      Samaisa visas sastāvdaļas, pievieno garšvielas pec patikas un veido no mīklas bumbiņas. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru un uz tās liek cepumiņus,  pavisam nedaudz piepalcina un virspusi pārber ar sezama sēkliņām. Cep  175 grādos apm. 25 minūtes.


  Recepte no ļoti vērtīgas informācijas krātuves sportotājiem un citiem aktīva un veselīga dzīvesveida atbalstītājiem edunsporto.lv.

sestdiena, 2012. gada 11. augusts

Auzu pārslu skones ar sieru brokastīm

Sastāvdaļas: 50 g auzu pārslas; 30 g pilngraudu kviešu milti; 25 g sviests; 25 g siers; 30 g piens; šķipsniņa sāls; 1/2 tējkarote brūnais cukurs; 1/4 tējkarote cepamais pulveris



Traukā samaisa auzu pārslas, miltus, sāli, cukuru un cepamo pulveri. Pierīvē aukstu sviestu un saberž mīklu drupačās. Pierīvē sieru un samaisa. Tad lej pienu un samaisa mīklu. No mīklas izveido četras vai piecas bulciņas. Receptes sastāvdaļas vienam kārtīgam ēdājam ilgajām brīvdienu brokastīm. Cep 200 grādos apm. 20 minūtes līdz skaistam brūnumam.

piektdiena, 2012. gada 3. augusts

Zemesriekstu sviests

Sastāvdaļas: zemesrieksti, agaves sīrups (vai medus vai cukura sīrups), himalaju sāls, nedaudz neitrālas garšas eļļa


Zemesriekstus nedaudz apgrauzdē cepeškrāsnī vai uz pannas. Atdzesē un sablenderē (esmu dzirdējusi, arī ka var daudz daudz reizes malt gaļas maļamajā mašīnā). Pievieno sāli, agaves sīrupu un ja nepieciešams eļļu, bet pavisam nedaudz. Ideāli, ja var sablenderēt riekstus neliekot klāt eļļu nemaz. Man tā nesanāk.
   Vispār man ļoti garšo zemesriekstu sviests, kaut paši zemesrieksti nē, arī sālītie  un snikeri arī nē.  No nopērkamajiem sviestiem mans favorītais ir ir šis no iherb. Bet ar zemesriekstu sviestu ļoti uzmanīgi - kaloriju daudz un  tauku arī  - šie gan ir veselīgie augu tauki, taču vienalga ar mēra sajūtu.