Lapas

piektdiena, 2012. gada 30. marts

Auzu - ābolu mafini ar valriekstiem

Sastāvdaļas: 225 g auzu milti vai samaltas auzu pārslas; 1 tējkarote cepamais pulveris; naža gals soda; vaniļa; 300 g mazos gabaliņos sagriezti āboli; 1 tējkarote kanēlis; 1 ola un 1 olas baltums; 80 g paniņas vai jogurts; 20 g vīnogu kauliņu eļļa;  apm 70 g medus


Auzu pārslas sasmalcina (vai nu ar blenderi vai kafijas dzirnaviņām, vai gaļas maļamo mašīnu vai arī lieto auzu miltus). Miltiem pievieno pārējās sausās sastāvdaļas - sodu, cepamo pulveri.
Ābolus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, pārslaka ar citronu sulu, lai nesabrūnē, es vēl pievienoju tējkaroti kanēli.  Jogurtu samaisa ar eļļu,  pievieno medu un  olas, viegli sakuļ, pievieno tējkaroti vaniļu. Tad  slapjo masu pievieno miltiem, izmaisa, pieliek ābolus un vēlreiz izmaisa.
Gatavo mīklu liek mafinu formiņās (var likt pilnu, jo viņi neko daudz nepaceļās), pārkaisa ar sadrupinātiem valriekstiem un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos 20 - 25 minūtes.
Kcal skaits 100 g - 224; 1 mafinā apmēram - 135 kCal.

sestdiena, 2012. gada 24. marts

Aveņu un šokolādes mafini pēc Džeka Hansena receptes

Sastāvdaļas: 125 g sviests; 3 olas; 175 g cukurs; 100 g saldais krējums (35%); 275 g milti; 1,5 tējkarote cepamais pulveris, vaniļa (vai nu vaniļas pāksts vai dabīgs vaniļas ekstrakts), piedevas - ogas un melnā šokolāde


Mīkstu sviestu saputo kopā ar cukuru, pa vienai pievieno olas, tad vaniļas ekstraktu (es lietoju šādu no iherb).  Citā traukā samaisa miltus ar cepamo pulveri.  Tad trešdaļu miltu maisījumu iesijā slapjajās sastāvdaļās, ar karoti samaisa un pievieno trešo daļu no saldā krējuma, atkal izmaisa. Tad atkal miltus, iemaisa, saldo krējumu..... kamēr viss samaisīts. Mīkla sanāk pabieza, tagad iemaisa ogas un šokolādi. Mums seši mafini ar avenēm un pārējie ar avenēm un melnās šokolādes gabaliņiem.  Ar karoti liek mīklu mafinu formiņās, pa virsu var uzbērt riekstus,  vēl balto vai tumšo sokolādi vai ogas. Cep 200 grādos 20 - 25 min.


Mafini pēc šīs receptes, lai arī nav diētiski, ir ļoti garšīgi un sulīgi, nav arī par saldu.  Recepte ļoi laba, to var izmantot kā pamatrecepti un variēt ar piedevām, virspusi var pārbērt ar drupačām, pārliet ar sokolādi vai pagatavot citronu glazūru.

sestdiena, 2012. gada 17. marts

Ķirbju maize

Sastāvdaļas: 300 g pilngraudu kviešu milti; 350 g ķirbju biezenis; 2 ēdamkarotes Dansukker tumšais cukura sīrups; 1 tējkarote muskatrieksts; 1 tējkarote kurkuma; 1,5 tējkarotes kanēlis; 0,5 tējkarotes soda; 1 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote sāls;  3 ēdamkarotes linsēklas; sauja kaltētas dzērvenes; ķirbju sēkliņas


Linsēklas aplej ar ūdeni un atstāj uz  15 min, tad tās sablenderē kopā ar ķirbju biezeni un piemaisa  arī cukura sīrupu. Citā bļodā samaisa sausās sastāvdaļas  -  miltus, garšvielas, cepamo pulveri, sodu un dzērvenes. Tad sausās sastāvdaļas pievieno slapjajām. Mīklai nav jābūt šķidrai, ja šķiet, ka nav īstā konsistence, tad papildus var pievienot vai nu nedaudz ūdeni (ja par sausu), vai nedaudz miltus (ja par sķidru). Linsēklas klasiski var aizstāt ar olām.
Keksa formu izklāj ar cepamo papīru un pārliek tajā mīklu. Virspusi var pārkaisīt ar sēkliņām vai  riekstiem. Cep 180 grādos gandrīz stundu.
Maize ir ļoti ļoti aromātiska un garšīga, var iestāties patīkama atkarība.

trešdiena, 2012. gada 14. marts

Tomātu un lēcu zupa

Sastāvdaļas: 2 seleriju kāti; 2 burkāni; 1 neliels čillī pipars; lielā bundža (800 g) tomāti savā sulā; 150 g sarkanās lēcas (vai škeltie zirnīši); jūrassāls, 1 tējkarote karijs, pētersīļi; nedaudz olīveļļa



Olīveļļā uz pannas apcep sasmalcinātu čillī un smakli sagrieztu selerijas kātu (te var būt arī ķiploks un sīpols selerijas vietā, es neesmu sīpolu un ķiploku fane:(). Tad pievieno smalki sagrieztu burkānu un pacep pāris minūtes. tad pievieno tomātus ar visu šķidrumu, pieber sāli un pasautē visu ar vāku apm. minūtes 10. Tad pārliek visu kattlinā, pielej verdošu ūdeni apm. 600 ml (var lietot arī buljonu), pieber kariju un liek klāt lēcas. Apmaisa un vāra uz lēnas uguns pusstundu. Porciju var pārkaisīt ar zaļumiem un ja vēlās - ēd ar skābo krējumu.

ceturtdiena, 2012. gada 8. marts

Virtuves galda sedziņas




Es arī ik  pa brīdim saņemos kādam šujamam darbiņam. Un lūk -  sedziņas virtuves galdam. Izejmateriāli no atgriezumiem un pārpalikumiem, kas skapī - biezāks kokvilnas audums virspusei, parasts kokvilnas audums oderei, kokvilnas mežģīne un protams, diegi.  Darbiņš pāris stundām.





Mīļi sveicieni visām mana bloga lasītājām svētkos!



otrdiena, 2012. gada 6. marts

Griķi ar dārzeņiem un biezpienu

Sastāvdaļas: 160 - 200 g  griķi; 100 g vājpiena biezpiens; 80 g siers (man ķimeņu); 100 g spināti, puse paprika; 1 ola; timiāns; asā paprika; sāls


Uzvāra griķus - ūdens 2x vairāk kā griķi, jūrassāls un vāra kamēr gatavi. Biezpienu samīca kopā ar olu, pievieno garšvielas - nedaudz jūrassāls, timiāns, asā paprika. Pusi no gatavajiem griķiem liek cepamajā traukā, pa virsu spinātus (man šoreizsaldēti) un sagrieztu papriku, tad biezpiena olas maisījumu un sagrieztu vai sarīvētu sieru. Pa virsu liek atlikušos griķus. Liek cepeškrāsnī 200 grādos  uz 20 - 25 minūtēm. Porciju pārkaisa ar zaļumiem, ja ir. 



svētdiena, 2012. gada 4. marts

Rudzu sausmaizītes

Sastāvdaļas: 250 g rudzu milti; 200 g bezpiedevu jogurts; 1 tējkarote soda, 1 tējkarote sāls, 1 - 2 tējkarotes medus, 1 ēdamkarote vīnogu kauliņu eļļa



Samaisa kopā jogurtu ar medu un eļļu. Otrā traukā samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, sodu un sāli. Tad sausās sastāvdaļas pievieno pie šķidrajām. Samīca mīklas bumbu, ietin pārtikas plevē un ievieto ledusskapī vismaz uz pusstundu. Tad apber darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu diezgan plānu - apm. 1 cm biezumā. Var klāt jau visu pannā un sagriezt gabaliņos, kad gatavs, vai izrullēt un izgriezt vēlamo formu (aplīšus vai taisnstūrus, vai arī izmantot cepumu formiņas). Kārto uz cepamā papīra un sabaksta ar dakšiņu, lai maizītes nepaceļās. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 12 - 15 minūtes. Garšīgas kā siltas, tā aukstas.
Recepte no edimdoma.ru

sestdiena, 2012. gada 3. marts

Puķkāpostu zupa ar kokosu un nūdelēm

Sastāvdaļas: apm. 300 g puķkāposts; 100 g cukurzirņu pākstis; 100 g olu nūdeles (vegāniskajā versijā rīsu nūdeles); 3 ēdamkarotes vīnogu kauliņu eļļa; 1 tējkarote rīvēts ingvers; 1 ēdamkarote laima sula; 1/2 čillī; 1/2 ēdamkarote sarkanā karija pasta; 200 ml kokosriekstu piens; 300 ml dārzeņu buljons (man puse Rapunzel buljona kubiņš); 100 - 120 g tofu


Uzkarsētā eļļa pannā apcep puķkāpostu, tad pievieno karija pastu, ingveru, laima sulu, sasmalcinātu čillī un  pacep vēl pāris minūtes. Visu pārliek katliņā, pievieno kokosriekstu pienu, buljonu un zirnīšus un vāra uz lēnas uguns apm. 15 minūtes, tad pievieno nūdeles un vāra vēl piecas minūtes. 
Kad zupa gatava, pirmās šķīvjos liek nūdeles, tad pārējo.  Virsū liek  tofu gabaliņus  Zupa ir asa, vispār ar karija pastu uzmanīgi - vajag pagaršot, ja patīk ļoti asi ēdieni, tad var likt nedaudz vairāk, bet ne vairāk kā ēdamkaroti uz visu daudzumu.
Otra zupas versija bija ar vistu, viss pārējais tāpat tikai bez puķāposta, bet ar vistu un sasmalcinātu ķiploku daiviņu.
Produktu daudzums divām porcijām. Pamatrecepti ņēmu no cetrassezonas.lv - kokosa zupa ar vistu un olu nūdelēm., tikai pielāgoju ar  sev pieejamiem produktiem.

ceturtdiena, 2012. gada 1. marts

Citronu sorbets

Sastāvdaļas: 150 g ūdens; 150 g cukurs; 150 g citronu sula; 1 citrona miziņa: 1 ēdamkarote maskarpone


Katliņā lej ūdeni un pieber cukuru, karsē līdz vārīšanās temperatūrai, kamēr viss cukurs pilnībā izkusis. Tad noņem katliņu no uguns un atdzesē 15 minūtes. Pievieno klāt citronu sulu, rīvētu citrona miziņu un maskarponi, visu kārtīgi izmaisa.  Tagad vajadzētu nogaršot un ja vajadzīgs pievienot papildus cukuru vai citronu - atbilstoši savai garšai. Man likās, ka ir par saldu, bet ... citroni no citroniem atšķirās. Tātad - pagaršo un ja viss ir kā vēlās, tad liek traukā un trauku saldētavā. Ik pēc stundas ņem ārā un ar dakšiņu apmaisa lai neveidotos kristāli, es maisīju kādas reizes piecas, sešas. 
Šādam mājas saldējumam nav ļoti ilgs termiņš, pēc pāris dienām tas sakristalizēsies, vismaz tā apgalvo Jamie Oliver. Lielisks  itāļu deserts, viegli pagatavojams,  karstā vasarā vispār ideāli atsvaidzinošs,  ļoti labi sader ar šokolādīgām kūkām, piemēram šo.