ceturtdiena, 2020. gada 10. septembris

Diedzēti zaļie griķi


Kā diedzēt griķus?  Internetā var atrast vairākas versijas, taču es daru sekojoši: Būs nepieciešams: zaļie griķi, ūdens, siets, bļoda. Parasti diedzēju apmēram 200 - 250 g griķus, ko varu apēst 4 dienu laikā. Vispirms griķus vajag nomazgāt - vairākas  reizes aplej ar ūdeni (aukstu) un noskalo, līdz ūdens vairs nav duļķains un pa virsu nav nekādu netīrumu. Man sanāk skalot apmēram 6 reizes.



 Tīrus griķus pārleju ar ūdeni, šeit vēlam izmantot labāko, kāds pieejams. Ūdens ir apmēram 2 cm virs griķiem. Pārklāju ar dvieli un atstāju uz 3 – 5 stundām. 



Pēc tam noleju ūdeni un atstāju vēl griķus uz sietiņa, lai kārtīgi notek viss ūdens. Principā jau tagad griķi ir gatavi lietošanai uzturā svaigā veidā vai gatavošanai.  



Tagad griķus diedzēšanai var atstāt tajā pašā sietiņā vai pārlikt bļodā, taču izlīdzināt gar malām uz augšu, tā lai griķi ir plānā kārtā. Var arī pārlikt uz liela šķīvja. Atkal apklāt un atstāt, ledusskapī nevajag likt. 


Jau pēc apmēram astoņām stundām griķi atdzīvojas un parādās dīgsti, nākošajā dienā dīgsti jau ir lielāki. Pēc 24 stundām pārliku griķus uz liela šķīvja, apklāju tos ar plēvi un ievietoju ledusskapī.  





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...