pirmdiena, 2010. gada 29. novembris

Piparkūkas

 Sastāvdaļas: 1 kg cukurs; 1,1 kg milti;  500 g sviests; 3 olas, 1 tējkarote soda; 4 ēdamkarote skābs krējums; 200 ml ūdens; garšvielas - 1,5 tējkarote kanēlis; 20 krustnagliņas; 1 tejkarote sasmalcinats kardamons; 1 tējkarote rīvēta muskatrieksts; 1 tējkarote ingvera pulveris; 2 tējkarotes koriandrs; pustējkarote malti melnie pipari; 1 apelsīna un 1 citrona miziņas; vēl būtu vajadzīgi smaržīgie pipari - mums nebija.

Garšvielas sasmalcina un samaisa.

Katlā ber cukuru un liek uz  lēnas  uguns. Nepatraukti maisot cukuru izkausē un apbrūnina. Tas aizņem apmēram 20 - 25 minūtes. Krāsai jābūt tumšai, jo piparkūku mīkla būs gaišaka, kā cukura sīrups. Svarīgi ir cukuru nepiededzināt. Cukuru ņem nost no uguns un pakāpeniski, pavisam lēnām un ļoti uzmanīgi pielej ūdeni. Tas jādara patiešām ļoti ļoti uzmanīgi, jo cukura sīrups sprakšķēs. Visu laiku maisa, lai masa ir viendabīga. Tad pievieno sviestu un maisa, kamēr sviests  izkūst. Pēc tam pakāpeniski maisot pievieno klāt pusi no miltu daudzuma . 

Pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas. Visu kārtīgi izmaisa un pakāpeniski pievieno pārējos miltus.  Izmaisa. Mīklai  ir jābūt vijīgai un diezgan viegli izmaisāmai ar karoti, ne tādai, ko var tūlīt cept. Mīklu liek bļodā, parliek ar pārtikas plēvi un ievieto  ledusskapī vismaz uz vienu diennakti.  Ja nākamajā dienā škiet, ka mīkla ir par šķidru, tad miltus var vel pievienot papildus.

Kad mīkla vismaz diennakti nostāvējusi ledusskapī, ņem ārā, dala pa porcijām. Galdu apber nedaudz ar miltiem un mīklu izrullē plānu, spiež formiņas un cep 175 grādos apmēram 7 minūtes. Mīkla varētu būt diezgan ķepīga, tādēļ iesaku piparkūkas rullēt jau uz cepamā papīra, ko nedaudz apber ar miltiem.

Ja glazūru piparkūkām neliek, tad tieši pirms ievietošanas cepeškrāsnī, piparkūkas viegli ar otinu apziež ar olas baltumu.
No šiī produktu daudzumu sanāk apmēram 3 kg mīklas. Mīklu mēnesi droši var uzglabāt leduusskapī. Recepte no cāļa fotoreceptēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...