Lapas

pirmdiena, 2011. gada 26. decembris

Sālī cepts lasis

Sastāvdaļas: 1,5 kg laša gabals (puse no visas zivs); 3 kg sāls; garšaugi un garšvielas


Cepamās plāts apakšā izber un izlīdzina 1 kg sāli. Tad liek lasi  ar visu ādu, pa vidu lasim var salikt garšaugus un gašvielas - rozmarīnu, timiānu, piparus, izlikt citronu sķēlītes vai sagrieztus sīpolus vai fenheli. Jebko, kas garšo un liekās, ka labi sader ar zivi, bet tikpat labi var nelikt vispār neko. Sālīt zivs iekšpusi gan nevajag.  Lasim pa virsu uzber 2 kg sāli un izlīdzina tā, lai viss būtu apbērts. Liek cepties cepeškrāsnī 180 - 200 grādos vienu stundu.  Pec stundas ņem ārā, uzmanīgi noņem nost sāls kārtu (sāls būs sacietējusi) un zivi pārliek citā traukā. Gatavam lasim viegli būs noņemt arī ādu.  Ja zivs ir lielākā, tad sāli vajadzēs vairāk un arī cepšanas laiks būs ilgāks. Garšo ļoti labi un zivs  nav par sāļu it nemaz. 

sestdiena, 2011. gada 24. decembris

Riekstu un sēkliņu biscotti

Sastāvdaļas: 2 tases riekstu un sēkliņu maisījums (man - valrieksti, lazdu rieksti, magoņu sēkliņas; saulespuķu sēkliņas, ķirbju sēkliņas, mandeļu skaidiņas); 1,5 tases pilngraudu un parasto balto kviešu miltu maisījums; 0,5 tējkarote sāls; 1 tējkarote cepamais pulveris; 3 mazas olas; 150 g medus (vai brūnais cukurs); pavisam nedaudz sviests un nedaudz laba eļļa (man vīnogu kauliņu eļļa)



Lazdu riekstus  apgrauzdē uz pannas un noņem miziņu, gan lazdu gan valriekstus nedaudz sasmalcina. Vienā traukā samaisa miltus, riekstus un sēkliņas, sāli un cepamo pulveri. Otrā bļodā sajauc olas ar medu (vai cukuru). Tad abas sastāvdaļas samaisa kopā, mīkla būs bieza. Keksa formu izklāj ar cepamo papīru, ko papildus vēl ieziež ar sviestu. Tajā liek mīklu un ar mitrām rokām izlīdzina virspusi. Cep 175 grādos sakarsētā cepseškrāsnī 45 - 50 min.  Kad virspuse būs apcepusies zeltaini brūna, ņem ārā no krāsns, vēl karstu izņem arī no keksa formas, liek uz dēlīša un sagriež apm. 0,5 cm biezuma šķēlītēs. Izkārto šķēlītes uz pannas un cepumu virspusi no vienas puses ar otiņu apsmērē ar eļļu (domāju, ka var arī ar sviestu), ievieto pannu cepeškrāsnī 210 grādos uz 5 minūtēm, tad izņem - apziež ar eļļu cepumu otru pusi un vēlreiz ievieto cepeškrāsnī uz 5 minūtēm.
Cepumi nebūs ļoti saldi.  Par miltiem - šajos cepumos baltos miltus ļoti labi var aizstāt ar pilngraudu miltiem vai kaut kādu daļu ar rudzu miltiem.
Recepte no 101cookbooks.com

trešdiena, 2011. gada 21. decembris

Cukini krēmzupa

Sastāvdaļas: 2 burkāni; 1 puravs; 2 vidēji cukinī; 1 - 1,5 paciņas kausētais siers Dzintars (man liesais); citronpipari; jūras sāls; kaltēts baziliks; timiāns; zaļumi; nedaudz olīveļļa vai sviests


Katliņā  ielej nedaudz olīveļļu, uzkarsē un apcep tajā sagrieztu purava balto daļu, pievieno sagrieztu burkānus, pacep un tad liek nomizotu (ja ir sezona un miza nav bieza, tad var nemizot) un sagrieztu cukinī. Visu nedaudz pacep, tad pielej ūdeni (apm. 400 - 500 g). Pieber garšvielas un vāra, kamēr gatavi. Sablenderē, pievieno kausēto sieru, zaļumus un uzkarsē līdz uzmet burbuli.  Zupu, jau pie pasniegšanas var pārbērt ar apceptām sēkliņām, drupinātiem riekstiem, zilo sieru vai maizes grauzdiņiem. Man bija doma, pagatavot naan maizi, bet - man neizdevās, iznāca cieta un nebaudāma. Būs atkārtojums.

pirmdiena, 2011. gada 19. decembris

Zirņu miltu vafelītes un pārējie kārumi

Sastāvdaļas zirņu miltu vafelītēm: 250 g zirņu milti (samalti zirņi); 200 ml ūdens; 2 olas; 2 ēdamkarotes eļļa; apm. 50 g rīvēts cietais siers; 1 tējkarote sāls; pustējkarote cukurs; āsā paprika; dilles

Attēls no www.graudaspeks.lv
 Samaisa visas mīklas sastāvdaļas, paprikas pulverīti liek pēc savām  garšas sajūtām.  Mīklu noliek maliņā, lai sabriest minūtes 5 - 10. Tikmēr sagatavo  vafeļu pannu. Uzkarsē un liek atstatus uz pannas ar mazo karotīti 3 mazas piciņas, vai arī - ja vēlās 1 lielāku.  Katru pannu cep apm. pusotru minūti, kamēr viegli sabrūnē.  Var ēst tāpat čipsu vietā, bet ļoti labi garšos ar kādu svaigu sieru vai krējuma mērcīti.
Zirņu miltus "Zaiga" pirku superforšajā veikaliņā Grauda spēks. Recepte  un foto Grauda spēks, tik pierīvēju  klāt cieto sieru.  Vafeles cepu darba pasākumam, kā veselīgo našķi.

Vēl no pēdējām Grauda spēka pārbaudītajām vērtībām ir Ķirbju sēklu maize ar kanēli un kardamonu. Cepu mazās maizītes - ļoti gardi, ideāli jūt ziemas garšvielas.


Un protams,  šīs gada  nogales pilnīgs favorīts -  piparkūkas no pilngraudu kviešu miltiem, man asās - kas patiesībā nemaz nav tik asas:)



.  

Vienkārši salāti ar tunci


Sastāvdaļas: 2 vārīti burkāni; zaļie salāti; 2 olas; bundžiņa tuncis savā sulā; konservēti zaļie zirnīši; baltais jogurts; sāls; melnie pipari; nedaudz citrona sula



Burkānus sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, olas sakapā.  Burkānu vietā var likt arī kartupeļus vai gan kartupeļus gan burkānus. Bļodā sajauc tunci (nolej visu šķidrumu) ar burkāniem, zaļajiem zirnīšiem (vai kukurūzu) un olām. Var likt arī sagrieztas olīvas. No jogurta, sāls, pipariem un citrona sulas pagatavo mērcīti salātiem. Uz salātu lapām liek tunci un dārzeņus, visu pārlej ar mērcīti.  Ātri pagatavojamas un liesas vakariņas ir gatavas!

ceturtdiena, 2011. gada 1. decembris

Ziemassvētku kūka ar augļiem un riekstiem

Pirmā Advenete . Šodien cepam piparkūkas, dedzinam sveces un jau sajūtam tuvojošos svētku smaržu.


Jau vakar (26.11.) ,  sagatavoju žāvēto augļu un cukātu maisījumu Ziemassvētku kūkai. Jau sen esmu gribējusi tādu cept, pagājušo gadu attapos par vēlu (šogad jau arī nedaudz pa vēlu, bet nekas) un uzcepu Gaišo Ziemassvētku keksu , turēju to  desmit dienas -  ideāli, lieliska garša.  Šogad taps garāka kūkas versija. Kā pamatu izmantoju Mārtiņa Rītiņa recepti, kas desmit (esmu izdrukājusi recepti pirms desmit! gadiem)gadus atpakaļ bija publiceta Dienā. Ir nelielas atkāpes no pamatreceptes, īpaši, kas attiecas uz augļu maisījumu un ieskatījos arī citās receptēs internetā. Tātad:

Sastāvdaļas žāvēto augļu maisījumam: 200 g tumšās rozīnes; 100 g gaišās rozīnes; 100 g žāvētas dzērvenes; 120 g aprikozes; 100 g melnās plūmes; 200 g cukāti - mango, ingvers; apelsīns; ananāss; 150 g rums


       Nomazgā žāvētos augļus un nosusina. Burkā (vai kādā citā traukā, kuru var aiztaisīt ciet) ber augļus un cukātus,  plūmes un aprikozes sagriež mazākos gabaliņos, tāpat arī lielākos cukātus. Pārlej visu ar 150 g ruma, apmaisa, uzliek vāku un liek vēsā vietā. Ik pēc vairākām stundām apmaisa, lai alkohols sasūcas augļos vienmērīgi.  Šādi augļi var glabāties ilgi, ieteicams būtu nedēļu, bet citās receptēs rakstīts, ka uzglabā tik ilgi, kamēr viss alkohols uzsūcies (reāi pietiek ar diennakti). Es iemērcu augļus sestdien, bet kūku cepu otrdienas vakarā - nedaudz vairak kā trīs dienas.

Sastāvdaļas mīklai: 200 g sviests (istabas tempetratūrā); 250 g milti; 4 olas; 70 g blanšētas un samaltas mandeles; 180 g cukurs (100 g tumšais cukurniedru cukurs un 80 g parastais cukurs); 1/2 tējkarote kanēlis; 1/4 samalts muskatrieksts; šķipsniņa kardamons; 1 vaniļas pāksts; šķipsniņa sāls; rums vai brendijs


Uz cepamā papīra sasijā kopā miltus, garšvielas un pustējkaroti sāls. Bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, pievieno vaniļu (pārgriež vaniļas pākstu uz pusēm un ar naža galiņu iztīra sēkliņas), tad pa vienai pievieno olas, pēc katras kārtīgi sakuļot masu ar mikseri.  Žāvēto augļu un cukātu maisījumam pieber karoti miltus un apmaisa, lai izveidojās miltu apvalks. Tad miltu maisījumu pakāpeniski  iemaisot, pievieno sviesta, cukura un olu masai.  Pašas beigās iemaisa žāvētos augļus un samaltas mandeles. Rūpīgi  samaisa.
Mīklu liek ar cepampapīru izklātā cepamajā traukā  un kūkas virspusi ar otiņu pārsmērā ar aukstu ūdeni. Liek cepeškrāsnī 150 grādos cepties uz pusotru stundu. Tad samazina karstumu līdz 140 grādiem  un cep vēl divas stundas. Mazos keksiņus izņēmu  pēc stundas.

Ņem kūku ārā no krāsns un atļauj  atdzist 24 stundas cepamajā formiņā. Vēl siltu aplaista ar pāris karotēm ruma. Nākošajā dienā izņem no formiņām, apgriež otrādi un atkal var pārliet rumu. Ietin cepamajā papīrā un pēc tam pārtikas plēvē un liek uzglabāties vēsā vietā. Receptēs raksta, ka jātin follijā, nezinu - man nepatīk doma, ka kaut kas jāglabā follijā mēnesi. Ik pēc dienām 3 - 4 atkal iztin un pārlej ar rumu. Pirms kūkas likšanas uz galda to vēl dekorēšu ar  ar riekstiem un augļiem.  Ir liela interese, kas sanāks???




-

otrdiena, 2011. gada 22. novembris

Karstie salāti ar ķirbi un lēcām

Sastāvdaļas: apm. 70 g rukolas salāti; 200 g ķirbis; 50 g liesais siers (vai kāds cits siers); 100 g kanādas lēcas; pētersīļi; puscitrona sula; nedaudz olīveļļa; jūrassāls; citronpipari



Uzliek vārīties sālsūdenī lēcas. Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, liek cepamajā traukā, aplej nedaudz ar olīveļļu un uzber  melnos piparus vai ctronpiparus. Cep ķirbi cepeškrāsnī 20 līdz 25 minūtes, kamēr gabaliņi ir mīksti. Pa vidu cepšanai uzmanīgi apmaisa, un pirms cepšanas beigām ķirbim pievieno sasmalcinātus pētersīļus.
Uz šķīvja liek rukolas salātus, apslaka ar cirona sulu, tad uzber gatavas karstas lēcas un atkal pārslaka ar citrona sulu. Tad kārto ķirbja gabaliņus un pa virsu  sagrieztu vai sarīvētu sieru.  Uzmaļ svaigus piparus, pārlej ar olīveļļu un uzspiež atkal citrona sulu. Gatavs!

svētdiena, 2011. gada 13. novembris

Biezpienmaize ar āboliem

Sastāvdaļas: 200 g vājpiena biezpiens; 30 g cukurs; 20 g Dansukker cukurs ar vaniļu; 1 ola; 80 g sviests; šķipsniņa sāls; 180 g milti; 1 tējkarote cepamais pulveris
pildījums: - 500 g āboli (nomizoti un sagriezti); 2 -3   ēdamkarotes brūnais cukurs; saujiņa rozīnes; kanēlis


Biezpienu saberž ar abiem cukuriem (var ar mikseri), pievieno olu, mīkstu sviestu. Tad pievieno miltus, kas sajaukti ar sāli un cepamo pulveri. Ja izmanto vaniļas ekstraktu vai vaniļas pāksti, tad kopējais cukura daudzums ir 50 g, bet vaniļu klāt liek beigās. Var pierīvēt arī citrona miziņu. Visu kārtīgi samīca mīklā, ietin plēvē un noliek ledusskapī uz stundu.  Tikmēr sagriež ābolus, pārber ar brūno cukuru un kanēli, pievieno izmērcētas rozīnes.
Mīklu ņem ārā no leduskapja, sadala divās daļās, apakšai atstājot lielāko. To uz miltainas darba virsmas izrullē un ieklāj formiņā ar malām uz augšu.  Tad liek pildījumu un pa virsu liek otru mīklas daļu - izrullē un uzklāj, pa vidu atstājot caurumiņu tvaikam. Var arī izspiest formiņas vai likt pamīšus mīklas plāksnītes. Pa virsu var uzbērt nedaudz cukura - kanēļa maisījumu vai sasmalcinatus riekstus.
 Cep 220 grādos cepeškrāsnī  30- 35 minūtes.

No šīs mīklas var veidot arī atsevišķus pīrādziņus - izrullētu mīklu sagriež kvadrātiņos vai izspiež aplīšus, pa vidu liek pildījumu un aizloka ciet. Pīrādziņi jācep īsāku laiku - apm. 10 - 15 min. , tos pirms pasniegšanas ar pārber pūdercukuru.

piektdiena, 2011. gada 11. novembris

Tunča un lēcu salāti

Sastāvdaļas: 80 g kanādas lēcas (svars nevārītām); apm; 75 g salāti (rukola; mangolds; spināti); 1 vārīts burkāns; bundžiņa tuncis savā sula (185 g); citrona sula; nedaudz cietais siers; škipsniņa sāls 



Lēcas novāra un atdzesē. Es Kanādas lēcas apleju iepriekšējā vakarā ar ūdeni un nākošajā rītā vāru apm. 15 - 20 minūtes. Burkānu (te pat labāk ir avokado, man šoreiz nebija) sagriež gabaliņos, arī salātlapas sasmalcina un piespiež klāt  citrona sulu. Tuncim nolej sulu un visas sastādaļas  uzmanīgi samaisa. Liek uz šķīvjiem un porciju  pārrīvē ar cieto sieru. 

Es pierīvēju sieru un samaisīju, liku līdzņemamajā pusdienu trauciņā uz darbu. Pietiekoši divām ēdienreizēm.

pirmdiena, 2011. gada 7. novembris

Grauda Spēks cepumi ar šokolādes gabaliņiem

Brīvdienās cepu šos gardumiņus - šokolādes cepumiņus .


 Maisījuma cena veikalā 1.60 Ls, papildus jāpievieno 1 ola un apm. 100 -110  g sviests. Šokolādes čipšus (tie jau ir veikala cepumu maisījumā) pārgriezu uz pusēm. Pēc savas iniciatīvas pieliku apm. 50 g viegli apgrauzdētus un sasmalcinātus lazdu riekstus.  Darbojos sekojoši - sviestu ar cukuru kārtīgi sakūlu ar mikseri, pievienoju olu un vaniļu, - un atkal  sakūlu. Tad iemaisīju miltus. Pašās beigās šokolāde un rieksti.


 Samaisīju un ar tējkaroti liku uz cepamās plāts piciņas.
Cep sakarsētā līdz 190 - 200  grādiem cepeškrāsnī  aptuveni 10 min. Bet jābūt ļoti vērīgam (jāliek taimeris:)), jo cepumiņi ir plāni un ātri var sadegt.

Cepumi ir super labi -  garšīgi, plāni un kraukšķīgi, taču - man nedaudz par saldu.  Tā kā tiem, kam ļoti salds neiet pie sirds, nelieciet visu cukuru. 
Šokolādīgā maizīte maizīte fotosesiju nesagaidīja. tai gan lieku ļoti augstu atzinību, ideāls našķis pie otrās brokastu tējas.

piektdiena, 2011. gada 4. novembris

Biezpiena sacepums ar ķirbi un kukurūzas miltiem

Sastāvdaļas: 400 g vājpiena  biezpiens; 100 g krējums (vai bezpiedevu jogurts) ; 3 olas;  50 g kukurūzas milti; apm. 400 g sarīvēts ķirbis un āboli; 45 g cukurniedru cukurs; 50 g rozīnes; 1 tējkarote kanēlis (es lieku nedaudz vairāk, jo garšo); nedaudz sviests vai eļļa


Sajauc biezpienu ar krējumu un olām, pievieno kukurūzas miltus (vai jebkādus pilngraudu miltus), kanēli (var arī vaniļu un/vai citrona vai apelsīna miziņu), izmērcētas rozīnes, cukuru un visu labi izmaisa. Pievieno sarīvētu ķirbi un ābolus (proporcija pēc izvēles). Samaisa un noliek pastāvēt, ja ir laiks uz apm. 60 min. Tad liek ietaukotā formiņā un cep 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 35 - 45 minūtes, kamēr virspuse brūni zeltaina.
Kcal skaits 100 g  gatava sacepuma - 133 kCal; olbaltumvielas - 8,9g, tauki - 2,6g, ogļhidrāti - 15,7 g.

otrdiena, 2011. gada 1. novembris

Pilngraudu pasta ar ķirbi un čilli

Sastāvdaļas: 200 g pilngraudu pasta, apm. 400 g ķirbja mīkstums; 1- 2 čilli pipari; sāls; apm. 100 g mīksts siers - man  Mālpils; citronpipari; nedaudz olīveļļa;  zaļumi - pētersīļi



Katliņā verdošā sālsūdenī liek vārīties makaronus un ķirbja gabalus, vāra noteikto laiku - pēc instrukcijas un paciņas. Tikmēr pārgriež uz pusēm čillī pāksti, iztīra sēkliņas, sasmalcina un apcep nelielā eļļas daudzumā.  Tad arī makaronus un ķirbi liek uz pannas un apcep, pievieno garšvielas, zaļumumus,  apmaisa. Liek klāt gabaliņos sagrieztu mīksto sieru vai pārrīvē porciju ar cieto sieru. 
Šoruden ir sanācis tā, ka ķirbi esmu piemirsusi, pa blogu dzīvojas tikai āboli. Katrā ziņā šis ķirbja ēdiens ir ievērības cienīgs un pelnījis atkārtojumu.

pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Ābolu strūdele

Mīkla: 300 g milti, 225 silts ūdens; šķipsniņa sāls;  1,5. ēd.karote vīnogu kauliņu eļļa vai kausēts sviests
Ābolu pildījums:  1 kg  āboli; 100 g rozīnes, 90 g cukurs; 1 ēdamkarote kanēlis, apm. 70 g rieksti; puscitrona sula;  40 g sviests





Miltus samaisa ar siltu ūdeni un sāli, lēnām ielej eļļu, samīca. Mīklas bļodu pārliek ar pārtikas plēvi un  noliek pastāvēt uz 2 stundām. Mīklai jābūt vijīgai, bet nepārāk biezai.
Rozīnes uz apm. 5 min. aplj ar karstu ūdeni, pēc tam viegli lieko ūdeni nospiež. Ābolus nomizo, izgriež serdes un sagriež škļēlītēs. Ābolus sajauc ar rozīnēm un apber ar brūno cukuru un kanēli (var pielikt arī nedaudz sviestu). Pārlaista citrona sulu un noliek pastāvēt, kamēr mīkla gatavojas.
Cepamo papīru (dažās receptes redzēju, ka taisa uz virtuves dvieļa) bagātīgi apber ar miltiem, izliek uz tā pusi mīklu un izrullē plānu, tad ar rokām izstiepj pavisam plānu.  Pirms liek pildījumu mīklu nedaudz ieziež ar sviestu.
Uz mīklas izbārsta sasmalcinātus riekstus,  liek pusi pildījumu un satin ruleti.  Tad ar visu cepamo paīru pārliek cepamās plāts. Pa virsu pārliek  sviesta gabaliņus, vai ieziež ar izkausētu sviestu. 


Tieši tāpat pagatavo otru strūdeli.  Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos 30- 35  minūtes, kamēr virspuse brūna. Gatavu pirms pasniegšanas  pārkaisa ar pūdercukuru.



 Mani secinājumi - pildījums, protams, kā gan citādi, ir ļoti garšīgs, bet mīkla - mīkla ne. Man sanāca pacieta, silta vēl bija laba, atdzisusi - nē. Tā kā recepšu un variantu  strūdelei ir daudz, noteikti pamēģināšu cept vēlreiz, bet ar citu mīklu. Jums iesaku, tāpat - šī varbūt ir liesāka, bet ne labāka.

piektdiena, 2011. gada 28. oktobris

Ābolu krambls

Sastāvdaļas: 3 - 4 lieli āboli;   ogas vai žāvētas dzērvenes vai rozīnes; 3 - 6 gabaliņi melnā šokolāde; 90 g auzu pārslas; 50 g lazdu rieksti; 50 g brūnais cukurs; 40 g sviests


Nomizo un sagriež ābolus,  klāt var likt arī ogas (avenes, mellenes ... ), sasmalcinātu tumšo šokolādi. Principā var izmantot jebkādus augļus - banānus, nektarīnus, plūmes, bumbierus..... utt.  Āboliem uzber apm. 10 g  brūno cukuru, (ja augļi ir skābi, tad cukuru ber vairāk), var piemaisīt arī tējkaroti kanēli.


 No samaltām auzu pārslām, samaltiem riekstiem (vai mandelēm), cukura un sarīvēta auksta sviesta pagatavo drupačas - vnk saberž  visu ar plaukstām. Drupačas pārber pāri augļiem un liek visu cepeškrāsnī cepties 175 grādos 30 - 40 minūtes.  Virs āboliem var likt kārtu ar saputotu saldo krējumu vai kārtiņu maskarponi, bet tad jau vairs nebūs tik veselīgi.
Garšīgi ir silts krambls ar plombīra saldējumu, var ēst ar putukrējumu, kaut kādām saldajām mērcēm vai tāpat. Man ļoti patīk šis saldais, jo ir ātri pagatavojams, garšīgs, nav daudz sastāvdaļu un ir pieskaitāms pie veselīgajiem - nav daudz taukvielu, auzu pārslas, rieksti, maz cukura.
Daudzums veidnei 18 cm diametrā.

piektdiena, 2011. gada 21. oktobris

Miežu miltu - ābolu mafini

Sastāvdaļas: 250 g miežu milti; 2 tējkarotes cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 200 g piens; 250 g sarīvēti āboli; 2 olas; 1/2 vaniļas pāksts; 2 ēdamkarotes vīnogu kaulinu eļļa; 3 ēdamkarotes cukura sīrups; 50 g rozīnes


Nomizo un sarīvē ābolus, pievieno olas, pienu, eļļu un cukura sīrupu, pievieno izmērcētas rozīnes un vaniļu (uzmanīgi pārgriež gareniski vaniļas pāksti un ar naža galu iztīra sēkliņas). Visu samaisa. Otrā bļodā iesver miltus, samaisa ar cepamo pulveri un himalaju sāls šķipsniņu. Tad miltu maisījumu pievieno šķidrajām sastāvdaļām. Rūpīgi izmaisa un liek mafinu formiņās (ja neizmanto silikona formiņas tās ieziež ar taukvielu - eļļu vai sviestu). Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 30 minūtes.


 Paskatījos, jau vairāk nedēļu neesmu likusi jaunas receptes, jo vēl aizvien nevaru pierast pie jaunā darba režīma.  Tas nenozīmē, ka neko neēdam, bet viss ir tāds vienkāršāks - vārīti griķi ar tomātiem un gurķiem, biezpiens ar zaļumiem utt. Saldie no āboliem gan top bieži, bet tādi ātri - āboli un ogas ar drupačām. Drupačas ir no riekstiem un auzu parslām - šī recepte noteikti būs blogā (kaut kad, tad kad būs foto:)) Gan arī āboli sacepti filo mīklā, kā arī vnk cepti āboli.
Par pusdienu ēdieniem - tuvākajā laikā  plānojas tādi  ēdieni, kas garšīgi kā karsti tā auksti un ir labi  paņemami  līdzi pusdienu kastītē uz darbu, tai pat laikā tie būs pietiekoši sātīgi un veselīgi.
Hmm, un pašlaik man nav tādas etiķetes zem kā palikt miežu miltus - nezinu varbūt zem putraimi un pilngraudu kviešu milti, nu vismaz pagaidām.

svētdiena, 2011. gada 9. oktobris

Pilngraudu maize no Grauda Spēks

      Jaunums un patīkams pārsteigums man un arī visiem pārējiem maizes ēdājiem - veikals Lāčplēša ielā Grauda Spēks. Ta ir iespēja iegādāties svaigi maltus miltus un arī jau gatavus maisījumus veselīgu gardumu cepšanai.
Es esmu cepusi un ēdusi, jāsaka gan pagaidam, jo atkarība iestājas ātri, divu veidu maizītes - Tomātu - bazilika maizi un Augļu un riekstu maizi.  Žāvēto augļu un riekstu maizei papildus pievienoju arī ēdamkaroti medus - ar šo cienāju savus jaunos darba kolēgus. Jautāja  recepti un kā esmu tikusi pie tik gardas maizes.


Vispār, ļoti ļoti rekomendēju - cepiet mājās paši savu veselīgo maizīti un citus kārumus no svaigi maltiem (kāda smarža!) pilngraudu miltiem. Lutiniet sevi un savus tuviniekus!

trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

Ābolu biezenis ar kondesēto pienu

Sastāvdaļas: 4 kg ābolu (svars nomizotiem un sagrieztiem āboliem bez serdēm); 1 bundžiņa kondesētais piens ar cukuru (397g); apm. 200 - 500 g ūdens

Lielā katlā lej ūdeni un tad ķerās klāt ābolu mizošanai un griešanai. Ābolus vāra, ik pa brīdim maisot. Kad āboli savārījušies mīksti, tos sablenderē un pieliek klāt  visu kārbiņu  kondesēto pienu. Vāra vēl apmēram 5 minūtes (turpina maisīt, lai nepiedeg), tad var vēlreiz sablenderēt. Karstu biezeni sapilda  izkarsētās (es burkas un vāciņu karsēju cepeškrāsnī 100 - 120 grādos) burkās. Aizvāko. Jāglabā vēsumā - kā man stāvēs, vēl nezinu, pagaidām ir labi.
Ja gatavo biezeni no skābiem āboliem, tad āboliem (pirms blenderēšanas)  pieber cukuru, pavāra, kamēr izšķīst un tad liek kondesēto pienu.

otrdiena, 2011. gada 4. oktobris

Ābolu pīrāgs (American Pie)

Sastāvdaļas: pamatnei - 357 g milti (ņēmu pusi pilngraudu kviešu miltus un pusi baltos kviešu miltus); 2 olu dzeltenumi; 30 g cukurs; šķipniņa sāls; 175 g sviests; 2 - 4 ēdamkarotes auksts ūdens; pildījumam - 1 kg āboli (nomizoti un sagriezti); apm. 2 ēdamkarotes citronu sula; 80 - 120 g brūnais cukurs; 1 ēdamkarote kanēlis; 2  ēdamkarotes kartupeļu ciete



Bļodā  samaisa miltus ar cukuru un škipsniņu sāli, iekapā aukstu sviestu un saberž drupačas. Tad pievieno olu dzeltenumus un sāk mīcīt mīklu, pievieno nedaudz aukstu ūdeni un izveido mīklas bumbu, ko  ietin pārtikas plēvē un ievieto  ledusskapī uz  40 - 60 min.
Tikmēr pagatavo pildījumu. Nomizo un diezgan smalki sagriež ābolus, pārslaka ar citronu sulu, lai nesabrūnē Tad pievieno cukuru, cieti un kanēli, kārtīgi izmaisa.
Mīklu sadala 2 daļās - viena lielāka apm. 350 un otra 290 g. To, kura  lielāka ieklāj cepamajā veidnē- izrullē plānu (uz miltainas darba virsmas) un izklāj, vai vnk iespaida ar pirkstiem, tā, lai ir maliņas uz augšu.
Tad sapilda pildījumu. Otru mīklas gabalu  plāni izrulle un sagriež strēmelēs un kārto pāri pīrāgam, tā lai veidojas krustiņi. 
Var neveidot tās pīnītes, bet vienkārši mīklu plāni izrullēt un pārklāt pāri pīrāgam, bet tad gan vidusdaļā vajadzētu atstāt brīvu vietu, kur iziet tvaikiem. Un šajā gadījumā mīklu dala vienādās daļās.
Virspusi var pārziest ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar drusciņu piena un uzbērt pa virsu nedaudz brūnā cukura - kanēļa maisījumu . 
 Cep 200 grādos cepeškrāsnī 40 minūtes.
Garšīgi - mīkla nav salda un ir plānā kārtiņā, pildījums - daudz, kā jau ābolu laikā.

pirmdiena, 2011. gada 3. oktobris

Kvinoja ar spinātiem un jogurta mērci

Sastāvdaļas: 150 g kvinoja; 200 g spināti; 100 - 150 g liesais siers (man - Mālpils); olīveļļa;  jūrassāls; malti melnie pipari;  citrons sula; baltais jogurts; sojas mērce


 Pagatavo pēc instrukcijas kvinoju - ieber katliņā, aplej ar karstu ūdeni (300 ml), pasāla un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes.  Tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas liek cepties nomazgātus un rupji sagrieztus spinātus, pieber melnos piparus un uzspiež citrona sulu.  nedaudz apcep un tad uz pannas liek arī gatavo kvinoju, labi samaisa. Porciju liek uz  škīvja un pārrīvē vai nu ar cieto sieru vai gabaliņos sagrieztu tofu vai kazas sieru vai kādu citu sieru - pēc izvēles. Klāt  pagatavo vienkāršu jogurta mērci - baltais jogurts, citrona sula; sojas mērce un nedaudz olīveļļa.
Principā šādā  un līdzīgā veidā, variējot ar garšvielām, es gatavoju praktiski visus putraimus - griķus, bulguru, kuskusu, rīsus, grūbas....


svētdiena, 2011. gada 25. septembris

Cepumiņi ar M&M konfektēm (American Cookies)

Sastāvdaļas: 120 g sviests; 50 g brūnais cukurs; 50 g parastais cukurs; 10 g vaniļas cukurs; 1 ola; 120 - 150 g milti; apm. 60 g M&M konfektes; pustējkarote cepamais pulveris


Sviestu (istabas temperatūrā) kārtīgi puto (ar mikseri) kopā ar cukuru (balto,  brūno un vaniļas). Puto apmēam  piecas minutes, tad pievieno olu un atkal kartīgi sakuļ. Pēc tam pievieno miltus ar cepamo pulveri, izmaisa un pievieno pildījumu - konfektes vai  šokolādes gabaliņus vai arī abus kopā. 
Ar karoti liek mīklas piciņas uz cepamās plāts. Cepumiem formu nevajag veidot, jo cepot viņi paplūdīs. Jo mazāk būs miltu, jo plānāki cepumi. Es pieliku miltus 150 g,  mani cepumi tādēļ arī nav superplāni.
Cep 175 grādos  apm. 20 minūtes.
Recepte no ļoti interesanta un skaista brokastu (ne tikai)  recepšu bloga - Foodpourvous.blogspot.com.

sestdiena, 2011. gada 24. septembris

Granolas batoniņi ar proteīnu

Sastāvdaļas: 90 g  sasmalcināti rieksti; 180 g auzu pārslas;  2 - 3 ēdamkarotes medus; 100 ml kokosriestu piens; 3 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņas; 1 tējkarote kanēlis; 4 kausiņi proteīna pulveris


Receptē izmanto riekstu vai mandeļu miltus, es vienkārši sasmalcināju riekstus(samalu ar gaļas maļamo mašīnu). Tatad sajauc bļodā visas sastāvdaļas, labi samaisa.  Mīklu ievieto cepamajā traukā, kas izklāts ar cepamo papīru., un izlīdzina.  Cep cepeškrāsnī 175 grādos 15 - 20 minūtes. Atdzisušus sagriež porcijās.
Šie ir energijas batoniņi,  ar ko var aizstāt ēdienreizi,  kā arī lietot pēc fiziskas slodzes. Ja mērķis ir novājēt, tad kCal dēļ vajadzētu ēst dienas pirmajā pusē.
Recepte no tās pašas manas mīļās lapas bodyrock, kur ir ideāla mājās iespējama vingrošanas programma, katru dienu jauni workouti, ko var izpildīt jebkurš un tie neaizņems daudz laika! Tiešām iesaku!

piektdiena, 2011. gada 23. septembris

Vistas filejas kotletītes ar papriku

Sastāvdaļas: apm. 500 g vistas gaļa (vai vistas fileja); 2 sīpoli; 3 olas; 2 lielas ķiploka daiviņas; 1 - 2 paprikas; 250 g rīsi (svars vārītiem rīsiem); kaltēts baziliks; jūrassāls; melnie pipari; nedaudz olīveļļa cepšanai


Samaļ vistas gaļu, sīpolus, papriku un ķiplokus. Pieber garšvielas,  piejauc olas un rīsus, kārtīgi samaisa visu kopā. Ar karoti liek uz sakarsētas pannas un apcep nelielā eļļas daudzumā no abām pusēm. Kad visi apcepti, ( no šī sastāvdaļu daudzuma sanāks ļoti daudz kotletīšu! pēc tam var salikt pa porcijām saldētavā) tad pielej pannā ūdeni un sautē 15 - 20 minūtes, kamēr gatavs.
Recepte no cāļa forumiem.

ceturtdiena, 2011. gada 22. septembris

Puķkāpostu biezenis ar kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas: 1 vidējs puķkāposts; 2 - 3 sīpoli; 3 ķiploka daiviņas; svaigs ingvers; apm. 400 ml piens (man bija 200 ml piens un 200 ml ūdens:) 100 g kokosrieksu piens; 2 ēdamkarotes olīveļļa; 1 tējkarote kanēlis;  1 tējkarote kurkuma; 1/2 tējkarote kumīns; jūrassāls vai cita dabīga sāls



Olīveļļā maisot apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus, pievieno sasmalcinātu (vai izspiestu ar ķiploku spiedi) ķiploku, sagrieztu ingveru (daudzums - apm. īkšķa garumā).  Puķkāpostu sadala rozītēs un arī liek katliņā, pievieno garšvielas - kanēli, kurkumu, sāli un kumīnu. Tad lej klāt pienu un kokospienu ,  liek katliņam vāku un sautē līdz dārzeņi mīksti. Pienam nav jānosedz kāposti, ja piens būs daudz, tad pusdienās būs zupa nevis biezenis.  Bet tas arī nav slikti.
Kad kāposti pavārījušies, visu sablenderē. Porciju pasniedz pārbērtu ar riekstiem - ciedru, indijas, lazdu.... jebkādiem, vai arī sēkliņām. Biezeni var ēst ar zivi vai gaļu, bet garšīgs ir arī tāpat.
Recepte no bodyrock.tv. Vispār iesaku šo lapu un ne jau recepšu, bet galvenokārt sporta un motivācijas dēļ.

piektdiena, 2011. gada 16. septembris

Maltā gaļa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: apm.400 g malta gaļa (liellopa un cūkgaļa); 2 burkāni; 2 paprikas; 3 tomāti; 2 - 3 ēdamkarotes tomātu mērce; 1 ķiploka daiviņa; pētersīļi; citronpipari; 200 g fusilli vai penne regate pasta; jūrassāls


Pagatavo dārzeņus - visu nomazgā, burkānus sarīvē uz rupjās rīves , paprikai izņem sēkliņas un sagriež gabaliņos, tomātiem noņem mizu (viegli pārgriež miziņu, aplej ar karstu ūdeni un miza pati nonāks nost) un arī sagriež gabaliņos. Uz pannas uzlej nedaudz ūdeni (eļļu nevajag, jo treknums būs pietiekošs jau no gaļas) un liek cepties malto gaļu. Piespiež ķiploka daiviņu. Gaļu visu laiku maisa, pēc brīža liek klāt burkānus, papriku un tomātus. Izmaisa un turpina cept ar vāku. Sagaršvielo un sasāla, pieliek pāris karotes tomātu mērci un cep kamēr gatavs. Beigās vēl pieliek sasmalcinātus zaļumus - pētersīļus un/vai dilles. Pētersīļi piedos mērcei pikantumu. Vēl gardi būs ar sīpoliem un čillī.
Mērci var ēst ar jebkādām piedevām - klasiski ar makaroniem, vēl rīsi, griķi utt.

piektdiena, 2011. gada 9. septembris

Tunča salāti

Sastāvdaļas: kārbiņa tuncis savā sulā, dažas salātlapas, 2 nelieli āboli; 2  seleriju kāti; 2 olas; 100 g bezpiedevu jogurts; citrons, nedaudz sāls, pipari


Novāra olas. Sasmalcina salātus, seleriju kātus, nomizotus ābolus. No jogurta, citrona sulas, sāls un pipariem pagatavo salātu mērciti.
Uz škīvja kārto salātlapas, pusi no seleriju kātiem un pusi no āboliem, tad tunci (iepriekš nolej sulu) tad atkal seleriju un ābolus, pa virsu sagrieztas olas. Ēd ar jogurta mērci.

ceturtdiena, 2011. gada 8. septembris

Pilngraudu spagetti ar cukinī un citronu

Sastāvdaļas: 160 g pilngraudu  spageti;  2 vidēji cukinī; 1- 2 ķiploka daiviņa; 1/2 citrons; apm 80 - 100 g cietais siers; olīveļļa; sāls, malti melnie pipari

   
     Verdošā sālsūdenī liek vārīties spagetī. Nomizo cukīnī un sagriež plānās ripiņās, sarīvē sieru. Uz pannas olīveļļā liek sasmalcinātu (var arī ar ķiploku spiedi) ķiploku daiviņu un sarīvētu citrona miziņu. Uzreiz pievieno cepties arī cukīnī. Sapiparo un sasāla un cep (bez vāka).  Gataviem cukīnī piespiež puscitrona sulu, samaisa un pievieno gatavus makaronus. Atkal samaisa un pievieno pusi no siera. Visu pacep  uz pannas vēl apmēram minūti vai divas.
   Porciju liek uz šķīvja (produktu daudzums norādīts 2 porcijām), pārber pāri atlikušo sieru un rotā ar bazilika lapiņām.
Foto? -  nav, jo..... nepaguvu nobildēt.

trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Ābolu pīrāgs ar bezē

Sastāvdaļas: 100 g sviests; 100 g pūdercukurs; 2 olas; 200 g milti; 2 ēdamkarotes piens;  apm. 800 g āboli; 40 g mandeles vai citi rieksti


      Mīkstu sviestu samaisa kopā ar pusi no cukura, pievieno olu dzeltenumus un maisa līdz izveidojas krēmveida masa.  Pievieno miltus un saberž drupačas, tad pielej pienu un samīca viendabīgu mīklu. Mīkla sanāk ļoti elastīga un mīksta.  Cepamo trauku ieziež ar sviestu un tajā iespaida mīklu, tā, lai ir uz augšu maliņas. Saspaida ar dakšiņu un ievieto ar visu cepamo trauku  ledusskapī uz pusstundu. Tikmēr nomizo un sagriež ābolus daiviņās. Ābolu daiviņām jābūt diezgan plānām.


Ābolus var nedaudz apslacīt ar citrona sulu, lai nesabrūnē. Tad daiviņas cieši kārto un mīklas un  liek cepties cepeškrāsnī  200 grādos uz 15 - 20 min.


 Stingrās putās saputo olu baltumus, tad pievieno pūdercukuru un puto vēk dažas minūtes. (man pūdercukurs bija vien 30 g, to arī pievienoju, bet vēl 20 g brūnā cukura uzkaisīju uz karstiem āboliem pirms liku virsū olbaltumu). Olu baltumiem jābūt ļoti stingriem, kad tie tādi ir, tad iemaisa klāt nomizotas un sasmalcinātas mandeles.  Lai mandelēm noņemtu miziņu tās aplej ar karstu ūdeni un patur tā pāris min., ja miziņa nenāk viegli nost, tad mandeles aplej ar karstu ūdeni vēlreiz.

     Karstai kūkai smērē pa virsu olbaltumu ar riekstiem pa vidu atstājot caurumiņu, kur iziet tvaikam. Liek cepties 120 grādos vēl stundu. Var ēst ga kastu gan atdzesētu.
    Šādu kūku var cept ne tikai ābolu laikā,  labi garšos gan ar rabarberiem, gan plūmēm, ķiršiem un zemenēm.
Recepte no chadeyka.livejournal.com

sestdiena, 2011. gada 3. septembris

Auzu cepumi ar āboliem un banāniem (bez sviesta)

Sastāvdaļas: 1 banāns; 3- 4 āboli (nomizoti - 200 g); 60 g cukurs; 10 g Dansukker vaniļas cukurs; 250 g auzu pārslas; 100 g pilngraudu milti; 2 olas; 60 g valrieksti; 1 tējk. cepamais pulveris; šķipsniņa sāls



Olu baltumus atdala no dzeltenumiem un saputo, pievienojot drusciņ sāli. Dzeltenumus saputo kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno saspaidītu banānu un izmaisa , lai ir viendabīga masa. Pierīvē ābolus, izmaisa.
 Atvevišķā traukā samaisa auzu pārslas ar pilngraudu miltiem un cepamo pulveri, pievieno sasmalcinātus riekstus. Tad samaisa slapjās un sausās sastāvdaļas kopā. Beigās rūpīgi iemaisa olu baltumus.
Ar tējkaroti liek mīklu uz cepamā papīra un cep cepumus  cepeškrāsnī 180 grādos 15 - 20 minūtes. 
         Cepumi, ja tos var tā saukt, ir bez papildus pievienotām  taukvielām. Vēl veselīgāka versija būtu bez olu dzeltenumiem, cukuru var aizstāt izmērcētam un sasmalcinātām rozīnēm. Vai stēviju - to vēl neesmu lietojusi, bet škiet man kā laba alternatīva saldummīļiem.

trešdiena, 2011. gada 31. augusts

Kefīra ābolmaize

Sastāvdaļas: 250 g kefīrs; 1 tējkarote soda; 100 g cukurs; 300 g milti; apm. 700 g āboli; 3 olas; 150 g skābs krējums; 30 -40  brūnais cukurs; 1 - 2 tējk. kanēlis; nedaudz sviests


Kefīrā iemaisa sodu un cukuru, pievieno olas un iemaisa miltus. Ābolus nomizo, izgriež serdes un sagriež šķēlītēs. Mīklu lej (pavisam lejama mīkla nav, bet nav arī galīgi cieta) iesviestotā cepamajā traukā, pa virsu cieši kārto ābolu daiviņas. Jāņem vērā, ka cepoties  mīkla palielināsies apjomā!
Liek cepties cepeškrāsnī  200 grādos 30 min, tad pārlej ar krējuma, brūnā cukura un  kanēļa maisījumu un pacep vēl 10 minūtes, cepeškrāsnī var izslēgt pavisam vai samazināt karstumu.
Citā variantā ābolus jau var piejaukt klāt mīklai. Katrā ziņā šī ir vienkāršākā ābolmaize, ja vien neizmanto jau gatavu mīklu.

otrdiena, 2011. gada 30. augusts

Cukinī un seleriju biezzupa

Sastāvdaļas: 500 g burkani; 4 selerijas kāti, 1 kg cukini; 200 g kausētais siers (man  šoreiz 150 g svaigais Rimi siers un apm. 50 g maskarpone) vai saldais, vai skābais krējums;  puscitrona sula; maza saujiņa svaigas piparmētras; muskatrieksts; himalaju sāls; citronpipari


Nelielā ūdens daudzumā liek vārīties nomizotus un sagrieztus burkānus, tad seleriju kātus un nomizotu un sagrieztu cukīnī. Vāra kamēr dārzeņi mīksti un var sablenderēt. Pievieno gašvielas - sāli, piparus u.c. svaigās piparmētras un citrona sulu pēc vajadzības.  Pievieno svaigo sieru vai krējumu, kārtīgi izmaisa un vēlreiz uzvāra.   Vispār  var nelikt sieru zupai klāt, bet  atsevišķi saputot saldo krējumu un pasniegt pie zupas. Ļoti laba, netrekna biezzupa ar svaigu garšu!

sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Biezpiena sacepums ar āboliem

Sastāvdaļas: 600 g vājpiena biezpiens; apm.500 g āboli; 3 olas; 50 g cukurs; 70 g rozīnes; 1/2 vaniļas pāksts; ; 5- 10 g brūnais cukurs; 100 g skābs krējums; 1 tējkarote kanēlis; šķipsniņa jūrassāls; nedaudz sviests


Atdala olu dzeltenumus no baltumiem un baltumus saputo atsevišķi. Citā bļodā sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno biezpienu, vaniļu, izmērcētas rozīnes, šķipsniņu sāls un nomizotus,  sarīvētus ābolus.  Kārtīgi izmaisa un iecilā klāt olu baltumus. Mīklu lej ar sviestu ieziestā cepamajā veidnē un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos 40 minūtes.
Krējumu sajauc ar brūno cukuru un kanēli, pārlej to pāri sacepumam un ievieto vēlreiz cepeškrāsnī  (jau izlēgtā) uz apmēram 10 min
Sacepums ir garšīgs, bet tomēr man šķita nedaudz par mitru, tomēr labāk, ja pievieno pāris karotes mannā vai miltus.
Ja āboli ir skābi, tad cukurs, būs vajadzīgs vairāk.

trešdiena, 2011. gada 24. augusts

Šokolādes un lazdu riekstu biscotti

Sastāvdaļas: 230 g milti; 3 olas; 100 g tumšā šokolāde; 50 g cukurniedru cukurs; 100 g parastais cukurs; 1 ēdamkarote šķistošā kafija; 120 - 150 g lazdu rieksti; 30 g kakao, 1 vaniļas pāksts; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipniņa sāls


Uz pannas apgrauzdē riekstus un noņem tiem miziņu. Nedaudz sasmalcina.
Pagatavo mīklu - olas sakuļ ar cukuru, pievieno kakao, kafiju, miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, vaniļu un sāli,  izmaisa viendabīgu mīklu.  Beigās pievieno sasmalcinātu šokolādi un sasmalcinātos  lazdu riekstus.  Uzber uz cepamā papīra (izklāts jau uz plāts) nedaudz miltus un ar miltainām rokām izveido divas "desiņas" . Liek cepties cepeškrāsnī 175 grādos 30 - 35 minūtes.
Tad ņem ārā, padzesē uz restītes apm. 10 min un sagriež ar nazi šķēlītēs. Liek atkal uz cepamā papīra un ievieto cepeškrāsnī kaltēties 10 min no vienas puses un 10 min no otras puses. 
Sausiņi gatavi! Bundžā tos var uzglabāt  vairākas nedēļas un baudīt pa vienam pie rīta kafijas.