trešdiena, 2014. gada 16. jūlijs

Siera kūka ar karamelizētiem āboliem

Sastāvdaļas: pamatnei - 250 g Selgas auzu maizcepumi (vai citi cepumi pēc izvēles); 80 g kausēts sviests; 60 g mandeļu milti ( vai nomizotas sasmalcinātas mandeles)
ābolu pildījums - apm. 1 kg nomizoti āboli; 100 g sviests; 150 g cukurs; 150 ml saldais krējums
siera pildījums - 350 g krēmsiers (Fijadelfija, Rasa vai Kārums); 100 g cukurs; 2 olas; 200 g skābs krējums; 1 ēdamkarote vaniļa (lietoju šo no Iherb); 2 ēdamkarotes citrona vai laima sula
glazūrai - 70 g cukurs; 2 ēdamkarotes citrona sula;  50 ml saldais krējums; mandeļu skaidiņas




Pagatavo pildījumu: ābolus (labāk zaļos, ne pārāk saldos) nomizo un sagriež šķēlītēs. Pannā maisot karsē sviestu  ar cukuru, kamēr cukurs izkūst. Pievieno ābolus un uzmanīgi ik pa brīdim apmaisot sautē, līdz viss šķidrums ir iztvaikojis. Tad pievieno klāt uzkarsētu saldo krējumu un rūpīgi iemaisa. Noliek pannu maliņā, lai atdziest. 
Tikmēr pagatavo pamatni: blenderī sasmalcina cepumus un riekstus, pievieno izkausētu sviestu un samīca mīklu, ko ar rokām iespaida kūkas formā ar noņemamām malām, tā lai uz augšu arī veidojas maliņas. Formas dibenu ietin folijā (tāpēc, ka kūka cepsies ūdens peldē).
Pagatavo siera masu: mikserī ar lēnu ātrumu sakuļ sieru ar cukuru, pa vienai piemaisa olas, tad krējumu, beigās vaniļu un citrona sulu.
Uz sagatavotās kūkas pamatnes liek karamelizēto ābolu kārtu  un pa virsu siera masu. 
Kūku cep 175 grādos 40 minūtes ūdens peldē. Es daru tā -  kūkas formu lieku vēl lielākā cepamajā formā, ko piepildu ar ūdeni.
Kūku atdzesē un tad pa virsu liek glazūru, kaut gan glazūru labāk gatavot pirms pasniegšanas. Cukuru maisot kausē uz karstas pannas, piespiežot klāt citronu. kad izkusis, tad piemaisa uzkarsētu saldo krējumu. Glazūru atdzesē un pārlej pāri,  virspusi var pārbērt ar mandeļu skaidiņām.
Recepte no katelig.livejournal.com,  ar manām dažām izmaiņām. Kūka ļoti ļoti garšīga, un nav sarežģīta, ilgākais process ir ar āboliem. Ja maz laika, tad vienā vakarā var sagatavot ābolus un nākošajā likt visu kopā un cept. Mēneša laikā cepu trīs reizes,  man nemaz nav  raksturīgi atkārtoti cept tik bieži vienu kūku, taču tā arī skaista foto, vai vismaz griezumā nav. Gan jau nākamreiz:)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...