sestdiena, 2021. gada 2. janvāris

Šokolādes un riekstu torte

Sastāvdaļas: kūkas biskvītam: - 5 olas; 100 g cukurs; 150 g rieksti; 20 g kakao; 50 g kukurūzas ciete; 10 g cepamais pulveris; sāls
Krēmam: 380 g saldais krējums (35%); 175 g tumšā šokolāde
Karameļu mērcei: 120 g saldais krējums; 120 g cukurs; 60 g ūdens; 75 g sviests; sāls; 
  dekorēšanai - riekstiņi, šokolāde       


Gatavo biskvītu – apcep riekstus (var izmantot jebkādus, vai pat mandeļu miltus ja vēlās), man uz pusēm valrieksti un lazdu rieksti. Lazdu riekstiem noņem miziņu un tad sasmalcina blenderī, bet uzmanīgi, tā lai nesāk izdalīties eļļa. Nav jāsmalcina ļoti smalki, var palikt lielāki riekstu gabaliņi.  Sasmalcinātajiem riekstiem caur sietiņu piesijā kakao, cieti un cepamo pulveri un rūpīgi samaisa. Citā traukā olām pieber šķipsniņu sāls un sāk putot, pēc 2 min pievieno cukuru un puto olas līdz masa kļūst gaiša, palielinās apjoms un tā arī kļūst vijīga. Puto amp 10 minūtes.  Tad pa daļām olām pievieno riekstu maisījumu un  iecilā to, lai veidojas viendabīga masa.
Cepamās formas (izmantoju 24 cm diametrā) apakšu izklāj ap papīru, mīklu pārlej formā, izlīdzina virsu un liek cepties 180 grādos 35 – 40 minūtes. Gatavam pēc apm 10 minūtēm noņem malas un vēl pēc apm 10 – 20 minūtēm noņem no kūku no pamatnes un liek, lai tā pilnībā atdziest. Kad   biskvīts ir jau atdzisis to var ietīt pārtikas plēvē un ievietot ledusskapī.
Pagatavo krēmu – saldo krējumu lej katliņā un uzkarsē, bet nevāra. Ņem nost no plīts un iemaisa tajā gabaliņos sagrieztu šokolādi (ja vēlās var pievienot arī karoti šķīstošo kafiju).  Noliek atdzesēties līdz istabas temperatūrai, tad uz pāris stundām ievieto ledusskapī. Pēc tam saputo ar mikseri, var pievienot arī rumu vai vaniļas esenci.
Pagatavo karameļu mērci – katliņā ar biezu dibenu ielej ūdeni un ieber cukuru, liek uz plīts karsēties, tas sāks vārīties un ar laiku kļūs brūngans. Tas aizņems apmēram 8 – 10 minūtes. Katliņu noņem no uguns, iemaisa sviestu un sakarsētu saldo krējumu. Noliek atdzesēties. Lai tas notiktu ātrāk, karameli var pārliet citā traukā.
Kūku liek kopā - biskvītu uzmanīgi pārgriež divās vienāda biezuma plāksnēs un virsējo noceļ nost, tā lai augšpuse paliek uz augšu, uz tās liks pildījumu. Karameli sadala 2 daļās ar to apsmērē abu kūkas ripu virsmas.  Pusi no šokolādes krēma izsmērē pa virsu karamelei uz tās ripas, kas bija augšpuse (tā kas nav līdzena). Tad uzmanīgi to ripu, kur pa virsu ir tikai karamele liek ar karameles pusi pa virsu otrai. Līdz ar to pildījums sanāk- karamele, krēms, karamele. Tagad vajadzētu kūku apgriez otrādi – pa virsu kūkai liek pamatni uz kuras kūka tiks gatavota un uzmanīgi apgriež otrādi, lai tā virsma, kas bija apakšā, tagad ir augšā.  Ar atlikušo krēmu rūpīgi apziež kūkas virspusi un malas. Ja krēms paliek pāri, tad to var izmantot dekorēšanā. Tad liek kūku uz pāris stundām ledusskapī, pēc tam var dekorēt vai nu ar krēmu, vai riekstiem, kā vēlās.


Vislabāk ļaut kūkai nostāvēties vismaz 12 stundas līdz tā tiks pasniegta. Pēc manas pieredzes, jāsāk gatavot ap diviem trijiem dienā, lai pabeigtu līdz vakaram.




2 komentāri:

  1. Labrit☀️Vai biskvīta miltus nemaz nevajag ?

    AtbildētDzēst
  2. Labdien☀️Vai šokolādes krēmam nevajag cukuru ?

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...