otrdiena, 2013. gada 7. maijs

Vēja kūkas vai Vecrīgas

Sastāvdaļas: mīklai - 100 g sviests; 250 ml ūdens; 150 - 200 g milti, 4 olas; šķipsniņa sāls; pūdercukurs kūku pārkaisīšanai;  pildījumam - 200 g vājpiena biezpiens; 200 ml saldais krējums (35%); apm. 100 g filadelfijas siers; pūdercukurs pēc garšas (man 15 g vaniļas cukurs un 40 g pūdercukurs)



 Pagatavo vārīto mīklu - katliņā ielej ūdeni un pieliek gabaliņos sagrieztu sviestu, maisot karsē  kamēr sviests izkusis un ūdens sakarsis. Tad verdošā ūdenī ber miltus un rūpīgi izmaisa ar  karoti.   Ja liek 200 g miltu, tad kūciņu vidus pavisam tukšs nebūs, ja gribās pilnīgi tukšu vidu, tad miltu vajag mazāk - apm. 150 g.



Katliņu noņem no uguns,  liek auksta ūdens peldē un maisot  padzesē.   Olas sakuļ ar dakšiņu atsevišķā traukā un pa daļām kārtīgi iemaisa mīklā līdz izveidojas viendabīga vijīga mīkla.  Šo mīklu izmanto arī eklēriem.
Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru, papīru var nedaudz samitrināt.  Kūciņas var veidot ar konditorejas maisiņu vai arī vienkārši likt uz plāts ar divām tējkakarotēm.  Kūkas  cep 200 g sakarsētā cepeškŗāsnī 25 - 30 minūtes, kamēr virspuse ir zeltaini brūna, Cepšanas laikā nedrīkst virināt cepeškrāsns durtiņas.
Izceptām kūciņā  iedur nedaudz ar nazi, lai karstais gaiss tiek ārā. Pirms liek pildījumu kūkas pilnībā atdzesē. Ja kūkas plānots plānots pasniegt nākamjā dienā, tādā gadījumā arī pildījunu  gatavo nākamajā dienā. Uz nakti kūkas var ielikt maisiņā, lai nesakalst.


Pildījumam visas sastāvdaļas sakuļ ar mikseri, kūkām nogriež (bet ne līdz galam) "vāciņu"  un  sapilda, gatavas bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru.
Tā kā mīklai nepievieno cukuru, kūkas var pildīt arī ar sāļu pildījumu - svaigo sieru ar dažādām piedevām. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...