ceturtdiena, 2011. gada 1. decembris

Ziemassvētku kūka ar augļiem un riekstiem

Pirmā Advenete . Šodien cepam piparkūkas, dedzinam sveces un jau sajūtam tuvojošos svētku smaržu.


Jau vakar (26.11.) ,  sagatavoju žāvēto augļu un cukātu maisījumu Ziemassvētku kūkai. Jau sen esmu gribējusi tādu cept, pagājušo gadu attapos par vēlu (šogad jau arī nedaudz pa vēlu, bet nekas) un uzcepu Gaišo Ziemassvētku keksu , turēju to  desmit dienas -  ideāli, lieliska garša.  Šogad taps garāka kūkas versija. Kā pamatu izmantoju Mārtiņa Rītiņa recepti, kas desmit (esmu izdrukājusi recepti pirms desmit! gadiem)gadus atpakaļ bija publiceta Dienā. Ir nelielas atkāpes no pamatreceptes, īpaši, kas attiecas uz augļu maisījumu un ieskatījos arī citās receptēs internetā. Tātad:

Sastāvdaļas žāvēto augļu maisījumam: 200 g tumšās rozīnes; 100 g gaišās rozīnes; 100 g žāvētas dzērvenes; 120 g aprikozes; 100 g melnās plūmes; 200 g cukāti - mango, ingvers; apelsīns; ananāss; 150 g rums


       Nomazgā žāvētos augļus un nosusina. Burkā (vai kādā citā traukā, kuru var aiztaisīt ciet) ber augļus un cukātus,  plūmes un aprikozes sagriež mazākos gabaliņos, tāpat arī lielākos cukātus. Pārlej visu ar 150 g ruma, apmaisa, uzliek vāku un liek vēsā vietā. Ik pēc vairākām stundām apmaisa, lai alkohols sasūcas augļos vienmērīgi.  Šādi augļi var glabāties ilgi, ieteicams būtu nedēļu, bet citās receptēs rakstīts, ka uzglabā tik ilgi, kamēr viss alkohols uzsūcies (reāi pietiek ar diennakti). Es iemērcu augļus sestdien, bet kūku cepu otrdienas vakarā - nedaudz vairak kā trīs dienas.

Sastāvdaļas mīklai: 200 g sviests (istabas tempetratūrā); 250 g milti; 4 olas; 70 g blanšētas un samaltas mandeles; 180 g cukurs (100 g tumšais cukurniedru cukurs un 80 g parastais cukurs); 1/2 tējkarote kanēlis; 1/4 samalts muskatrieksts; šķipsniņa kardamons; 1 vaniļas pāksts; šķipsniņa sāls; rums vai brendijs


Uz cepamā papīra sasijā kopā miltus, garšvielas un pustējkaroti sāls. Bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, pievieno vaniļu (pārgriež vaniļas pākstu uz pusēm un ar naža galiņu iztīra sēkliņas), tad pa vienai pievieno olas, pēc katras kārtīgi sakuļot masu ar mikseri.  Žāvēto augļu un cukātu maisījumam pieber karoti miltus un apmaisa, lai izveidojās miltu apvalks. Tad miltu maisījumu pakāpeniski  iemaisot, pievieno sviesta, cukura un olu masai.  Pašas beigās iemaisa žāvētos augļus un samaltas mandeles. Rūpīgi  samaisa.
Mīklu liek ar cepampapīru izklātā cepamajā traukā  un kūkas virspusi ar otiņu pārsmērā ar aukstu ūdeni. Liek cepeškrāsnī 150 grādos cepties uz pusotru stundu. Tad samazina karstumu līdz 140 grādiem  un cep vēl divas stundas. Mazos keksiņus izņēmu  pēc stundas.

Ņem kūku ārā no krāsns un atļauj  atdzist 24 stundas cepamajā formiņā. Vēl siltu aplaista ar pāris karotēm ruma. Nākošajā dienā izņem no formiņām, apgriež otrādi un atkal var pārliet rumu. Ietin cepamajā papīrā un pēc tam pārtikas plēvē un liek uzglabāties vēsā vietā. Receptēs raksta, ka jātin follijā, nezinu - man nepatīk doma, ka kaut kas jāglabā follijā mēnesi. Ik pēc dienām 3 - 4 atkal iztin un pārlej ar rumu. Pirms kūkas likšanas uz galda to vēl dekorēšu ar  ar riekstiem un augļiem.  Ir liela interese, kas sanāks???




-

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...