trešdiena, 2011. gada 23. marts

Zemeņu vaniļas saldējums un Vaniļas mērce

Sastāvdaļas: 300 ml piens; puse vaniļas pāksts; 60 g pūdercukurs; 3 olu dzeltenumi; 200 ml saldais krējums (35%); 300 g zemenes


 Pagatavo vaniļas mērci: Pārgriež uz pusēm vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un liek katliņā. Pielej pienu un liek vārīties, var pielikt arī tukšās vaniļas pākstis. Pienu vāra līdz tas met pirmo burbuli, vaniļa pākstis no piena aizņem. Bļodā ar mikseri saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru, puto kamēr masa kļūst gaisīgāka un paliek gaišāka. Tad pavisam tievā strūkliņā olām lej klāt sakarsēto pienu, turpinot visu laiku lēnēm maisīt ar mikseri. Var darīt arī tā - pielej pavisam nedaudz piena, izmaisa, atkaļ drusciņ pienu, izmaisa uttt. , kamēr viss piens iemaisīts.Jāuzmanās, lai to nedarītu pārāk strauji, tad karstais piens savilks olu dzeltenumus un var sanākt omlete:))
Tad visu masu lej atpakaļ katliņā un atkal liek uz mazas uguns karsēt. Visu laiku maisa, kamēr pazūd putiņas un masa iegūst biezāku mērces konsistenci. Atdzesē. Ir pagatavota vaniļas mērce.
Atsevišķā traukā ar nedaudz pūdercukura saputo saldo krējumu. Tad samaisa atdzesētu vaniļas mērci ar saldo krējumu un pievieno sablenderētas ogas. Visu samaisa.
Tad, kā receptē rakstīts, liek saldējamā mašīnā un sasaldē. Man saldējamās mašīnas nav, salēju visu trauciņā un liku saldētavā. Ik pēc apm. minūtēm 20 - 30 ņēmu ārā un samaisīju atkārtoti (labāk ar mikseri), lai neveidojas ledus kristāliņi. Diezgan ilgs process. Perfekti man neiznāca, it sevišķi salīdzinot ar veikala saldējumiem. Bet garša, mmm, tāda nav veikalā nopērkama. Noteikti taisīšu vēlreiz, šoreiz bija ar zemenēm, taisīšu ar avenēm vai mellenēm.... Katrā ziņā tas ir saldējums, kura sastāvā ir īsts piens, saldais krējums un neviena E.
Recepte no cetrassezonas.lv

2 komentāri:

  1. Vai var kadu ziemai domatu recepti, konservesana, salisana.

    AtbildētDzēst
  2. Vēl jau nau gluži konservēšanas sezona.
    Bet vispār - ar sālīšanu un nkonserviem īpaši neaizraujos, jo vairāk gatavoju svaigus dārzeņus. Liels sāls daudzumus, etikis man īpaši neiet kopā ar veselīga ēdiena pagatavošanu.
    Kaut ko jau gatavošu arī uz ziemu, bet ne daudz.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...