otrdiena, 2014. gada 21. oktobris

Ķirbju un ābolu biezzupa ar kokospienu

Sastāvdaļas: apm. 800g - 1 kg ķirbis (2 tases ķirbju biezenis); 1 ābols; 1 sīpols; 1 vai 2 ķiploka daiviņas; 400 ml kokosriekstu piens  (izmantoju light); sāls; melnie pipari; pustējkarote ingvers (vai tējkarote smalki sarīvēts svaigais ingvers); pustējkarote kardamons; 1/4 daļa tējkarotes kajēnas pipari


Dārzeņus liek cepties cepeškrāsī -  palielās šķēlēs sagriež ķirbi (ar visu mizu), to nedaudz pārslaka ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī 200 grādos uz apm. 25 - 40 min., tas atkarīgs no ķirbja šķirnes un izmēra. Gatavs būs tad, kad būs viegli ar karoti noņemams no mizas. Tad cepeškrāsnī liek trauku ar sagrieztu ābolu (izgriež serdi), gabalos sagrieztu sīpolu un ķiplokus.   Tos cep apmēram 20 minūtes. Visu nedaudz atdzesē un sablenderē. Klāt liek pienu, garšvielas un atkal sablenderē. Zupu pārlej katliņā un uzkarsē, pievieno vēl garšvielas, ja nepieciešams.
Recepte no www.loveandlemons.com




svētdiena, 2014. gada 12. oktobris

Svaigu brokoļu salāti ar riekstiem un dzērvenēm

Sastāvdaļas: 2 nelielas brokoļu galviņas; 50 g nomizotas mandeles (vai indijas rieksti vai valrieksti); 50 g kaltētas dzērvenes'; 1 sarkanais sīpols; mērcei: 150 g grieķu jogurts; 1 ēdamkarote balzamiko etiķis (vai ābolu); 2 ēdamkarotes citronu sula; 1 tējkarote brūnais cukurs vai medus; šķipsniņa sāls; malti melnie pipari; 3 ēdamkarotes smalki sakapāti sīpoli



Mandeles (vai citus riekstus) pavisam nedaudz apgrauzdē (var arī negrauzdēt) un plāni sagriež. Brokoļus sadala galviņās un sasmalcina palielos gabalos ar blenderi (izmanto pogu chop ), sīpolu smalki sagriež. Pagatavo salātu mērci - kārtīgi sajauc kopā visas sastāvdaļas un iemaisa salātos, pēc garšas pievieno vēl sāli un piparus. Mērci arī gatavoju blenderī, turpat arī smalcinu sīpolu. Salātus pasniedz pēc minūtēm 20 - 30, kad visas sastāvdaļas savilkušās.
Šie ir mani mīļākie salāti šoruden, vispār svaigus brokoļus salātos nebiju ēdusi. Esmu variējusi - ar dažādiem riekstiem, klāt likusi seleriju kātus, gatavojusi mērcīti bez jogurta, bet ar eļļu, brokoļu vietā likusi ziedkāpostu. Receptē no smittenkitchen.com mērcei jogurtu jauc kopā ar majonēzi, var arī tā, ja nav iebildumu.



otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Ķirbja risoto

Sastāvdaļas: 500 g ķirbis; 250 g risoto rīsi; 40 g sviests; 1 liels sīpols; 40 g cietais siers; apm. 200 ml baltvīns; apm. 500 ml buljons; nedaudz olīveļļa; pētersīļi; malti melnie pipari; safrāns




Ķirbi nomizo un sagriež kubiciņos, pārlej ar nedaudz (ēdamkaroti vai divām) olīveļļas, uzber melnos piparus, viegli apmaisa un liek cepeškrāsnī 200 grādos  uz apm. 25 - 30 minūtēm.  Katliņā (vai dziļākā pannā) liek kausēties sviestu, sīpolu smalki sagriež un maisot apcep, tā,  lai tas nepaliek brūns, bet kļūst zeltaini caurspīdīgs.  Ber klāt rīsus un atkal turpina cept. Jāatcerās, ka risoto visu laiku ir jāapmaisa. Pielej vīnu, apmaisa, un kad viss vīns sasūcies rīsos, pa daļām klāt lej karstu buljonu (var protams buljonu vārīt pats, iespējams, ka tā ir pareizāk un garšīgāk, es nevāru, bet lietoju šādu). Buljonu pievieno pa daļām - kausiņu pielej, apmaisot vāra, un , kad izvārījies pielej nākamo kausiņu, utt. Procesā pievieno pavisam mazu šķipsniņu safrānu un pusi no pētersīļiem.
Par buljonu - man pietiek ar apm. puslitru, taču jāskatās, varbūt vajag nedaudz vairāk vai mazāk, rīsiem nav jābūt galīgā putrā, bet,  lai nav arī pavisam cieti. Pagaršojiet.
Tikmēr ķirbis būs izcepies, pusi sablenderē un iemaisa risoto, pievieno pārējos pētersīļus (redzēju receptes, kurās izmanto salviju, žēl, man tuvajos veikalos nebija), un arī ķirbja gabaliņus. Pašās beigās iemaisa sarīvētu  cieto sieru. Risoto ņoņem no uguns, uzliek katliņam vāku  un atstāj uz neilgu brīdi atpūsties pirms pasniegšanas.
Recpetei iedvesmojos no lindasvirtuves, krista un vegan. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...