otrdiena, 2011. gada 4. oktobris

Ābolu pīrāgs (American Pie)

Sastāvdaļas: pamatnei - 357 g milti (ņēmu pusi pilngraudu kviešu miltus un pusi baltos kviešu miltus); 2 olu dzeltenumi; 30 g cukurs; šķipniņa sāls; 175 g sviests; 2 - 4 ēdamkarotes auksts ūdens; pildījumam - 1 kg āboli (nomizoti un sagriezti); apm. 2 ēdamkarotes citronu sula; 80 - 120 g brūnais cukurs; 1 ēdamkarote kanēlis; 2  ēdamkarotes kartupeļu ciete



Bļodā  samaisa miltus ar cukuru un škipsniņu sāli, iekapā aukstu sviestu un saberž drupačas. Tad pievieno olu dzeltenumus un sāk mīcīt mīklu, pievieno nedaudz aukstu ūdeni un izveido mīklas bumbu, ko  ietin pārtikas plēvē un ievieto  ledusskapī uz  40 - 60 min.
Tikmēr pagatavo pildījumu. Nomizo un diezgan smalki sagriež ābolus, pārslaka ar citronu sulu, lai nesabrūnē Tad pievieno cukuru, cieti un kanēli, kārtīgi izmaisa.
Mīklu sadala 2 daļās - viena lielāka apm. 350 un otra 290 g. To, kura  lielāka ieklāj cepamajā veidnē- izrullē plānu (uz miltainas darba virsmas) un izklāj, vai vnk iespaida ar pirkstiem, tā, lai ir maliņas uz augšu.
Tad sapilda pildījumu. Otru mīklas gabalu  plāni izrulle un sagriež strēmelēs un kārto pāri pīrāgam, tā lai veidojas krustiņi. 
Var neveidot tās pīnītes, bet vienkārši mīklu plāni izrullēt un pārklāt pāri pīrāgam, bet tad gan vidusdaļā vajadzētu atstāt brīvu vietu, kur iziet tvaikiem. Un šajā gadījumā mīklu dala vienādās daļās.
Virspusi var pārziest ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar drusciņu piena un uzbērt pa virsu nedaudz brūnā cukura - kanēļa maisījumu . 
 Cep 200 grādos cepeškrāsnī 40 minūtes.
Garšīgi - mīkla nav salda un ir plānā kārtiņā, pildījums - daudz, kā jau ābolu laikā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...