trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Ābolu pīrāgs ar bezē

Sastāvdaļas: 100 g sviests; 100 g pūdercukurs; 2 olas; 200 g milti; 2 ēdamkarotes piens;  apm. 800 g āboli; 40 g mandeles vai citi rieksti


      Mīkstu sviestu samaisa kopā ar pusi no cukura, pievieno olu dzeltenumus un maisa līdz izveidojas krēmveida masa.  Pievieno miltus un saberž drupačas, tad pielej pienu un samīca viendabīgu mīklu. Mīkla sanāk ļoti elastīga un mīksta.  Cepamo trauku ieziež ar sviestu un tajā iespaida mīklu, tā, lai ir uz augšu maliņas. Saspaida ar dakšiņu un ievieto ar visu cepamo trauku  ledusskapī uz pusstundu. Tikmēr nomizo un sagriež ābolus daiviņās. Ābolu daiviņām jābūt diezgan plānām.


Ābolus var nedaudz apslacīt ar citrona sulu, lai nesabrūnē. Tad daiviņas cieši kārto un mīklas un  liek cepties cepeškrāsnī  200 grādos uz 15 - 20 min.


 Stingrās putās saputo olu baltumus, tad pievieno pūdercukuru un puto vēk dažas minūtes. (man pūdercukurs bija vien 30 g, to arī pievienoju, bet vēl 20 g brūnā cukura uzkaisīju uz karstiem āboliem pirms liku virsū olbaltumu). Olu baltumiem jābūt ļoti stingriem, kad tie tādi ir, tad iemaisa klāt nomizotas un sasmalcinātas mandeles.  Lai mandelēm noņemtu miziņu tās aplej ar karstu ūdeni un patur tā pāris min., ja miziņa nenāk viegli nost, tad mandeles aplej ar karstu ūdeni vēlreiz.

     Karstai kūkai smērē pa virsu olbaltumu ar riekstiem pa vidu atstājot caurumiņu, kur iziet tvaikam. Liek cepties 120 grādos vēl stundu. Var ēst ga kastu gan atdzesētu.
    Šādu kūku var cept ne tikai ābolu laikā,  labi garšos gan ar rabarberiem, gan plūmēm, ķiršiem un zemenēm.
Recepte no chadeyka.livejournal.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...