piektdiena, 2013. gada 16. augusts

Aprikožu tarte

Sastāvdaļas: 230 g milti; 125 g auksts sviests; apm. 40 g cukurs; šķipsniņa sāls; dažas ēdamkarotes auksts ūdens; pildījumam - apm. 14 aprikozes; 50 g sviests; 100 g brūnais cukurs



 
   Miltus sajauc ar cukuru un sāli, klāt pierīvē aukstu sviestu un mīklu saberž kopā (var to darīt arī blenderī).  Pa karotei lej klāt aukstu ūdeni un ātri samīca mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī. Ideāli, ja mīkla pagatavota iepriekšējā dienā, ja tā nesanāk, tad mīklu patur ledusskapī vismaz pusstundu - kamēr gatavo pildījumu.
    Aprikozes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, un tad maisot izkausē cukuru (mana pieredze - lai izkausētu brūno cukuru vajag ilgāku laiku un augstāku temperatūru). Karsto maisījumu ielej cepamajā traukā  un  izlīdzina pa visu formiņu, arī formas maliņas ieziež ar sviestu.   Aprikožu pusītes liek cieši vienu pie otras ar griezuma vietu uz augšu (man ir nepareizi:))
    Mīklu izrullē nedaudz lielāku kā formiņas izmērs un klāj aprikozēm pa virsu, maliņas ieloka uz leju tā, lai aprikozes nebūtu redzamas.
    Kūku cep cepeškrāsnī 190 grādos apm. 40 minūtes.  Gatavu izņem no cepeškrāsns, padzesē apm. minūtes 10. Tad pa virsu liek lielu sķīvi (iesaku pirms tam ar nazi pārbaudīt, vai kūka nav pielipusi pie maliņām)  un uzmanīgi (karsts! ) apgāž  formiņu otrādi, tā lai kūka ir uz sķīvja  un  formiņu uzmanīgi noņem (arī karsts!).
    Kūku var ēst tūlīt- karstu, garšīgi ir arī atdzisusi.  Cik lasīju receptēs, karsta labi ir ar plombīra saldējumu vai arī putukrējumu, nezinu, man neprasījās. Kūka ļoti garšos tiem, kuriem garšo aprikožu ievārījums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...