otrdiena, 2012. gada 5. jūnijs

Šokolādes kūka ar mandelēm


Sastāvdaļas: 175 g melnā šokolāde; 175 g sviests; 100 g sasmalcinātas mandeles; 35 g milti; 4 olas; 160 g cukurs; 2 ēdamkarotes rums; šķipsniņa sāls; glazūrai - 175 g melnā šokolāde; 150 g saldais krējums; 1 ēdamkarote rums; dekorēšanai - ķirši un pūdercukurs



Šokolādi kopa ar sviestu izkausē ūdens peldē. Olu dzeltenumus sakuļ kopā ar 1/3 daļu cukura, kamēr tie paliek gaiši un gaisīgi. Tad sakultajiem dzeltenumiem uzmanīgi piemaisa klāt izkausēto šokolādi (svarīgi lai tā nav karsta), rumu (ruma vietā var lietot esenci vai ļoti stipru kafiju), samaltas (vai blenderī sasmalcinātas iepriekš nomizotas) mandeles un miltus.
Olu baltumus saputo (bet nevis cietas un stingras putas, bet kamēr putas ir gaisīgas, tādas būs vieglāk iemaisīt mīklā) ar atlikušo cukuru un arī piemaisa klāt. Cepamās formas (ar noņemamām malām) apakšu izklāj ar cepamo papīru, ielej formā mīklu un liek cepties 175 grādos 25 - 30 minūtes.
Tagad ir laiks sākt gatavot glazūru - liek karsēties saldo krējumu, tajā liek gabaliņos salauztu šokolādi, un maisa kamēr izkūst, pievieno arī karoti rumu. Samaisa viendabīgā masā un liek ledusskapī uz 3 - 4 stundām vai var par atstāt uz nakti.
Kūku pilnībā atdzesē formā, tad malas noņem, uz kūkas uzliek lielu šķīvi un apgriež to otrādi, noņem cepamo paīru. Lai kūka atdzistu pilnībā un, ja ir laiks, to ievieto ledusskapī uz pāris stundām.
Kūku var pārkaisīt vai nu ar pūdercukuru vai pārliet ar glazūru. Sagatavoto glazūru izņem no ledusskapja, pasilda un saputo ar mikseri. Pārlej kūku un vienmērīgi izlīdzina ar platu nazi. Virspusi var dekorēt ar augļiem, riekstiem un pūdercukuru. Tradicionāli pasniedz ar plombīra saldējumu, vaniļas, šokolādes vai augļu mērci.
Kad sāku vairāk pētīt, kas šī par kūku un no kurienes nākusi, tad nu atklājās, ka šī ir tā pati šokolādes tortes versija.  Bet nu izcila, man kā šokolādes fanei, šīs šokolādīgi riekstainās vislabāk garšo.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...