ceturtdiena, 2010. gada 23. decembris

Šokolādes torte (Reine de Saba)

Sastāvdaļas 26 cm diametra tortes formai: 190 g šokolāde; 3,5 ēdamkarotes gatavas stipras kafijas; 190 g izkausēts sviests; 240 g cukurs;  5 mazas vai 4 lielas olas; 1,5 ēdamkarotes pūdercukurs ; 100 g maltas mandeles; nedaudz ( mazāk ka pustējkarote) mandeļu esence; 100 g milti.


Ūdens peldē izkausē šokolādi. Kārtīgi, vairākas minūtes kuļ cukuru ar sviestu līdz tas kļūst viendabīgs un iegūst gaiši dzeltenu krāsu.  Pievieno olu dzeltenumus un kartīgi izmaisa.
Atsevišķā traukā olu baltumiem pievieno nedaudz sāli un saputo mīkstas putas, tad pievieno nedaudz cukuru un turpina putot līdz stingrām  putām.
Ar lāpstiņu samaisa izkausēto šokolādi ar sviesta un cukura masu, tad pievieno samaltas mandeles. Mandeles iepriekš izmērcē un noņem miziņu.   Samaisa. Pievieno ceturto daļu no saputotajiem olu baltumiem, uzmanīgi izmaisa un tad pievieno vēl vienu ceturto daļu olu baltumus un lēnām, visu laiku maisot, pievieno izsijātu cau sietu vienu trešo daļu miltu. Tā pakāpeniski pievieno visus olu baltumus un visus miltus.
Cepamo formu ieziež ar sviestu un vienmērīgi apbārsta ar miltiem. Formā ielej mīklu un cep cepeškrāsnī vidējā līmenī 175 grādos apmēram 25 minūtes. Kūka ir gatava, kad ir pacēlusies un 5 -6 cm no malas, iebakstot ar kociņu, kociņš iznāk ārā sauss. Kūkas vidum, pārbaudot ar kociņu, nav jabūt sausam, bet gan nedaudz sķidram.


Kūku formā atstāj atdzist 10 minūtes, tad uzmanīgi izņem no formas, apgāžot uz trauka ar otru pusi.





Tad pagatavo šokolādes glazūru no 50 g piena šokolādes, 45 g sviesta un 1 ēdamkarotes ruma vai stipras kafijas. Šokolādi kausē ūdens peldē, klāt pievieno karoti stipru kafiju. Kad šokolāde izkususi, tad pamazām pa 15 g lielām porcijām piecieno klāt  sviestu. Visu laiku maisa. Tad ievieto bļodiņu ar glazūru vēsā ūdenī, lai atdziest un masa kļūst vijīga.  Glazūru klāj uz pilnībā atdzisušas kūkas. Izlīdzina vienmerīgi pa kūku  ar lāpstiņu vai nazi.

Recepte ir no Džūlijas Čaildas receptēm, frenchcooking.ru

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...