otrdiena, 2011. gada 8. marts

Biezpienkūka ar aprikozēm


 

 Sastāvdaļas: Kūkas pamatnei: 110 g sviests, 170 g milti; 80 g cukurs; 1 olas dzeltenums; 2 ēdamkarotes auksts ūdens; pildījumam: 500 g biezpiens; 4 olu dzeltenumi; 5 olu baltumi; 2 ēdamkarotes vaniļas cukurs; 250 g skābs krējums; 4 ēdamkarotes manna; 3 ēdamkarotes magoņu sēkliņas; 130 g cukurs; šķipsniņa sāls; 250 g žāvētas aprikozes (vai jebkuri citi žāvēti augļi vai žāvētu augļu maisījums)

Nomazgā žāvētos augļus un aplej ar siltu ūdeni, lai izmirkst (var pievienot nedaudz alkohola).
Bļodā ieber miltus, uzrīvē vai iekapā aukstu sviestu, saberž drupačās, tad iemaisa cukuru, olas dzeltenumu un samīca. Ja nevar izveidot mīklas bumbu, tad pielej 2 - 3 ēdamkarotes auksta ūdens. Izveido bumbu, ietin plāvē un ieliek ledusskapī.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno vaniļas cukuru, skābo krējumu, mannu un izmaisa.  Tad pievieno biezpienu, kuru iepriekš var sablenderēt viendabīgākā masā, ja vēlās. Es to nedaru, jo man patīk just biezpiena graudiņus.  Biezpiena vietā izmantoju igauņu Rikotas sieru.
Atsevišķi ar šķipsniņu sāls stingri saputo olu baltumus, ko iecilā biezpiena masā.
Žāvētajiem augļiem nolej ūdeni un viņus sasmalcina ar gaļas maļamo mašīnu vai blenderi. Vai vienkārši smalki sagriež ar nazi.  Jāiegūst bieza, ķēpīga masa. Ja iznāk par sausu, tad pievieno nedaudz siltu ūdeni.
Mīklu  ņem no ledusskapja un vienmērīgi klāj ar sviestu ieziestā un miltiem apbārstītā veidnē (es izmantoju 20* 25 cm veidni). Mīklu klāj tā, lai veidotos arī maliņas. Pa virsu liek kārtu ar žāvēto augļu masu un tad lej virsū biezpiena maisījumu.
Cep 180 grādos apm. 50 - 55 minūtes cepeškrāsns apakšējā plauktā, līdz kūka ir viegli zeltaina, gar malām brūnāka, bet vidiņš gaišs.
Ēd siltu vai atdzesētu.



Recepte ir no cetrassezonas.lv un saucās Gaisīgā biezpienkūka.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...