trešdiena, 2015. gada 28. oktobris

Humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas: 500 g turku zirņu (svars vārītiem); apm. 200 g ķirbju biezenis; 1 liela citrona sula; 1 čilli pipars; liela sauja (apm. 8 -10 gab.) saulē kaltētu tomātu, 2 ēdamkarotes tahini pasta; tējkarote kumīns; 1 ķiploka daiviņa; sāls pēc garšas


Turku zirņu izmērcē un novāra, no ķirbja pagatavo biezeni - cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ar visu mizu 200 grādos un cep apm. 40 minūtes. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaisa viendabīgā biezenī. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Es parasti leju ūdeni, kurā zirņi vārījās (daru to pakāpeniski, lai vienmērīgi sablenderētos), jo man humuss patīk mazāk taukains, tāds kā zirņu biezenis. Blenderē uzmanīgi, ar vairākiem piegājieniem, procesā pagaršo un pievieno vēl garšvielas, ja vajadzīgs (sāli, citronu vai piparus, tahini, tomātus vai ko citu...). Vispār tie daudzumi un sastāvdaļas receptē ļoti variabli, no tā kas ir mājās pieejams un tas, kas garšo. Ēd kā parasti humusu - es varu vienkārši ar karoti, var smērēt uz maizes vai sausmaizītēm, ēst ar svaigiem dārzeņiem vai tīt kā suši.


sestdiena, 2015. gada 17. oktobris

Šokolādes kūka ar šokolādes krēmu

Sastāvdaļas: biskvītam 3 kārtām - 100 g mandeļu milti; 70 g kviešu milti; 50 nesaldināts kakao; 1 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote soda;  200 g cukurs; 50 g mīksts sviests; 2 olas; 50 g piens (vai vēl 1 ola); 20 g rums; 75 g verdošs ūdens; krēmam 250 g melnā šokolāde; 250 g maskarpone; 150 g kondesētais piens; 25 g rums; dekorēšanai: mellenes, zemenes vai citas ogas; pūdercukurs



Vienā traukā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, kakao, cukuru, sāli, cepamo pulveri un sodu. Ar mikseri citā traukā kārtīgi sajauc olas, pienu, rumu un sviestu, tad, nepārtraucot maisīšanu, pievieno vārošu ūdeni. Abu trauku saturu sajauc kopā ar mikseri. Mīklu sadala trīs vienādās daļās, katru kārtu cep atsevišķi kūku cepamajā formā ar noņemamām malām (formas apakšu izklāj ar cepamo papīru, var ieziest ar sviestu) 180 grādos cepeškrāsnī apm 25 - 30 minūtes.  Izceptās biskvīta kārtas atdzesē uz līdzenas pamatnes.  Tikmēr pagatavo krēmu - ūdens peldē šokolādi izkausē kopā ar rumu, pievieno klāt kondesēto pienu un liek dzesēties. Šokolādes masa jābūt vienādā temperatūrā ar maskarponi. Maskarponi saputo, un tajā pakāpeniski iemaisa šokolādi. Kārto kūku - uz biskvīta liek trešo daļu krēma un ogas, atkal biskvītu uttt. Virsu pārliek ar ogām un liek ledusskapī uz vairākam stundām vai nakti. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.



sestdiena, 2015. gada 3. oktobris

Keila (kale) čipsi

Sastāvdaļas: keila lapas; olīveļļa; sāls; pipari



Ar rokām noplēš lapas no kāta, liek bļodā, pārlej ar olīveļļu un samaisa. Liek uz cepamās plāts, pārkaisa ar sāli un pipariem. Cep  cepeškrāsnī 130 grādos apm. 20 - 25 minūtes



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...