otrdiena, 2012. gada 25. decembris

Priecīgus Ziemassvētkus un daži rokdarbi


Novēlu priecīgus, mīļus un saticīgus svētkus un, lai piepildās Ziemassvētku brīnums!

 Te foto - manis šūtie linu auduma maisiņi dāvanu saiņošanai, un sedziņas svētku galda klāšanai.




Sedziņas ir klājamas abpusēji, gaišā gan nav praktiska, toties ir skaista. Iesākumā bija doma piešūt pērlītes sarkanajā pusē, bet tā ideja neder - virsma nebūs līdzena.  Nākamā ideja bija par zvagznītēm ar sudrabainu diedziņu,  taču tāds man neatradās, un tad nu ir tāpat.





piektdiena, 2012. gada 14. decembris

Ziemassvētku kēkss ar alu (Porter Cake)

Sastāvdaļas: 175 g sviests; 300  g dažāda veida rozīnes (Gemosā ir liela izvēle); 100 g gabaliņos sagrieztas dateles; 60 g citrusaugļu cukāti (man nebija šoreiz); 1 apelsīna miziņa un sula; 200 g tumši brūnai cukurs; 300 ml portera alus; 3 sakultas olas; 320 g milti (izmantoju pilngraudu kviešu); 2 tējkarotes garšvielas (kanēlis; muskatrieksts, ingvers; koriandrs) 1 tējkarote cepamai pulveris; pārkaisīšanai - 50 g mandeļu skaidiņas (man sasmalcinātas mandeles); 20 g brūnais cukurs


Katliņā liek sviestu, rozīnes, dateles, cukātus, apelsīna miziņu un piespiež apelsīna sulu, cukuru un alu. Uz nelielas uguns maisot  karsē līdz  izkūst sviests un parādās pirmais burbulis, tad temperatūru samazina līdz minimumam  un vāra  15 minūtes. Noņem no uguns un padzesē apm. 10 minūtes.
Tad šajā masā lēnām lejot, iemaisa sakultās olas un miltu maisījumu (miltus sanaisa kopā ar garšvielām un cepamo pulveri).  Kārtīgi izmaisa, mīkla būz pabieza, bet "lejama".  Cepamo formu ieziež ar sviestu vai izklāj ar cepamo papīru, tajā lej mīklu, izlīdzina virspusi un pākaisa to ar cukuru un mandelēm.
Keksu cep 160 grādos pusotru stundu, vai kamēr gatavs (pārbauda ar kociņu). Katrā ziņā, kā raksta krievu blogos (recepti redzēju vairākos, pirmo reizi laikam  cook-inspire.livejournal.com), ātrāk par 75 minūtēm izcepies noteikti nebūs.  Gatavu keksu ņem ārā no cepeškrāns un vēl 20 minūtes atstāj formiņā,  tikai pēc tam ņem ārā un atdzesē pilnībā. 
Šis kekss arī tāpat kā šis ar rumu jātin follijā (es netinu folijā, bet cepamajaā papīrā un pārtikas plēvē) un jāliek vēsā vietā nostāvēties vismaz nedēļu.


Keksu cepu 3.decembrī un pirmo reizi pagaršoju pēc četrām dienām - šajā foto skatāms griezumā. Iespaidi? - alu (man negaršo alus) nejūt, viņš kopā ar apelsīnu sulu dod tādu bagātīgu un interesantu  garšu.  Man patiktu, ja vairāk būtu žavētie augļi.  Bet tā -ir labi,  nākamos iespaidus rakstīšu ap Ziemassvētkiem.  Garša  pilnīgi un neteikti ir citāda kā manai pagājušā gada kūkai.
No receptē minētā daudzuma būs viens kekss, es palielināju  produktus gandrīz divreiz. Un jā,  šis  ir Ziemassvētku kūkas Īru variants, jo orģināli izmanto Guinness alu.

 

svētdiena, 2012. gada 9. decembris

Baklažānu pasta ar saulespuķu sēkliņām

Sastāvdalas; 2 baklažāni, 1/2 čillī pipars; 2 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņas; olīveļļa, puscitrona sula; pētrersīļi;  2 ķiploku daiviņas vai drupināti kaltēti ķiploki; himalaju sāls


Pārgriež uz pusēm baklažānus, tiem pa virsu kārto čilli gabaliņus, ķiploku  daiviņas, var arī pētersīļus (ja nav kāda sastāvdaļa tad to mierīgi var aizstāt ar kaut ko citu piem. ķiploku vietā lieku drupinātus kaltētos ķiplokus, čilļī vietā var uzbērt melnos vai citronpiparus,utt)  uzber sāli, nedaudz apslaka ar olīveļļu, liek  cepeškrāsnī 175 grādu  temperatūrā cepties, kamēr baklažāni paliek pavisam mīksti (apm. 30 min, vai ilgāk).Baklažāniem mīkstumu izņem ar karoti, traukā pievieno klāt čillī, ķiplokus, piespiež citrona sulu, pielej nedaudz eļļu un pieber saulespuķu sēkliņas. Visu sablenderē līdz iegust viendabīgu masu - baklažānu pastēti, ko ziež uz maizītes, un ēd tāpat kā jebkuru citu pastēti.

ceturtdiena, 2012. gada 6. decembris

Ķirbju kekss Ziemassvētkiem

 Sastāvdaļas: 200 g pilngraudu milti;  1 tējkarote cepamais pulveris; 0,25 tējkarote soda; 1 tējkarote kanēlis; 0,25 tējkarote muskatrieksts; šķipsniņa sāls; 0,5 tējkarote malts ingvers; 70 g sviests (istabas temperatūrā);  125 g cukurs ( 75 brūnais un 50 g parastais); 1 tējkarote vaniļa; 1 liela ola; 200 g ķirbju biezenis; 1 vidēja lieluma ābols; 90 g kaltētas dzērvenes; 90 g valrieksti


Recepte:  vienā traukā samaisu sausās sastāvdaļas - miltus, sodu, cepamo pulveri, garšvielas (sāls, kanēlis, muskatrieksts, ingvers).
Citā traukā sviestu (istabas temperatūrā) kārtīgi sakuļ ar cukuru, pievieno vaniļu, tad  olu (tas nozīmē, ka katru olu kārtīgi iekuļ pa vienai, gadījumā ja cep lielāku keksu un olu ir vairāk).   Pēc tam pievieno ķirbja biezeni un nomizotu  smalki sagrieztu ābolu. Pakāpeniski, pa daļām "slapjajā masā" iemaisa klāt miltu - garšvielu maisījumu. Ļoti rūpīgi izmaisa. Pašās beigās mīklai pievieno sasmalcinātus riekstus un žāvētos augļus.
Mīklu liek ar cepamo papīru izklātā formiņā (vai ieziestā ar sviestu), cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram stundu, vai nedaudz ilgāk.



Recepte no cook-inspire.livejournal.com, kur visi produkti ir tasēs un 2x vairāk, tad būs ļoti liels kekss. Savējo es  cepu "Rimi" akcijas formiņā. Man daudzumi ir gramos, man patīk svērt.
Šis ķirbju kekss ir ļoti ļoti garšīgs un var būt kā variants ilgajai Ziemassvētku kūkai vai manam ātrajam Ziemassvētku keksam, jo visas garšvielas, ko te pievienoju dod to īpašo svētku garšu.
Kekss ir ar ķirbju biezeni, esmu jau rakstījusi kā to gatavoju - sagriežu ķirbi lielos gabalos (nemizoju pirms tam) un lieku cepeškrāsnī ar mizu uz augšu 175 grādos, cepu kamēr mīksts un var ar karoti izņemt mīkstumu, atdzesēju un sablenderēju. Lieku kastītēs saldētavā un izmantoju pēc vajadzības.

otrdiena, 2012. gada 4. decembris

Biezpiena sacepums ar ābolu pildījumu

Sastāvdaļas 1 porcijai: 180 - 200 g vājpiena biezpiens, 1 ola; 2 vidēja lieluma āboli; 1 tējkarote medus (vai kāds cits saldinātājs; nedaudz vaniļa; 1 tējkarote kanēlis; saujiņa žāvēti augļi -  vai nu rozīnes, vai aprikozes, dzērvenes utt. pēc izvēles; sviests formiņas ieziešanai


Biezpienu rūpīgi samaisa ar olu,  medu un vaniļu. Var pielikt nomazgātus žāvētos augļus (var arī iztikt bez), aprikozes sagriezt gabaliņos. Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves un sajauc ar kanēli. Cepamo formiņu (vienu porciju cepu  15 cm diametrā lielā formiņā) ieziež ar sviestu un liek tajā pusi no biezpiena masas, pa virsu liek ābolus un pāri atlikušo biezpiena masu. Cep cepeškrāsnī 175 grādos apm. 20 - 25 minūtes. Ēdams gan tikko uzcepts un karsts, gan atdzisis.
Šis ir mans rudens iecienītākais našķis, pat ne našķis - porcija ir pietiekoša brokastīm vai vakariņām Ātri ,  bez mikseriem un putošanas gatavojams, sātīgs un smaržīgs. Saldums jāregulē pašam, varbūt, ka cukuru vajadzēs vairāk, es  esmu cepusi arī pavisam bez cukura vai medus - saldums tik vien kā no āboliem un rozīnēm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...