piektdiena, 2016. gada 2. decembris

Melno plūmju un marcipāna šokolādes konfektes



Sastāvdaļas: 250 g melnās plūmes; 100 g marcipāns: 50 g mandeles vai valrieksti; apm. 50 g rums; 30 g kļavu sīrups; apm. 150 - 170 g šokolāde


Sablendē kopā visas sastāvdaļas (ja plūmes ļoti cietas, tās iepriekš var nedaudz izmērcēt), izņemot šokolādi. Marcipāna vietā var lietot Rimi nopērkamo mandeļu masu, kas nav tik salda.  Ar rokām saveļ masu mazās bumbiņās. Šokolādi izkausē ūdens peldē. Katru konfektīti iemērc šokolādē, liek uz līdzenas virsmas, kas noklāta ar cepamo papīru un liek ledusskapī sacietēt.





pirmdiena, 2016. gada 15. augusts

Auzu miltu banānu maize ar mellenēm

Sastāvdaļas 220 g auzu milti, 150 g kukurūzas milti; 70 g auzu pārslas, 1,5 tējkarotes cepamais pulveris; pus tējkarote soda, šķipsniņa sāls; 4 banāni; 50 g kļavu sīrups; apm. 200 g mellenes; 1 tējkarote vaniļas ekstrakts; 70 g melnā šokolāde; nedaudz augu piens, kokoseļļa formas ietaukošanai



Sasmalcina auzu pārslas (220 g, var izmantot bezglutēna) un sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas - miltus, cepamo pulveri, sodu un  sāli. Blenderī sajauc banānus ar kļavu sīrupu, pievieno vaniļu.Pa daļām piemaisa klāt miltus. Ja tomēr šķiet par sausu, tad var pievienot nedaudz augu piena, vēl vienu banānu, šķidru kokoseļļu vai arī ūdeni. Beigās piemaisa auzu pārslas, šokolādes gabaliņus un mellenes. Mīklu liek ar kokoseļļu ieziestā formiņā un cep 175 grādos aptuveni 45 - 50 minūtes. Atdzesē un sagriež šķēlēs.




piektdiena, 2016. gada 22. jūlijs

Sēkliņu sausmaizītes

Sastāvdaļas: apm. 400 g dažādu sēkliņu maisījums - linsēklas, saulespuķu sēklas, sezama sēkliņas, ķirbju sēklas, chia sēkliņas; garšvielas - kaltēti zaļumi, tomātu pārslas, himalaju sāls, kumīns, u.c. pēc izvēles.  


Sēkliņas samaisa ar aukstu ūdeni (apm 220 g) un  atstāj uz 10 minūtēm, lai uzbriest. Tad plānā kārtā izklāj uz pannas, vislabāk uz silikona cepamās virsmas. Ja tādas nav, tad parasto cepamo papīru ieziež ar kokoseļļu. Maizi cep 180 grādos  aptuveni 15 minūtes, tad izņem, uzmanīgi sagriež lielos, apgriež uz otru pusi un cep  vēl 15 minūtes. Klāt sēkliņām var likt arī kādus 100 g rudzu vai griķu miltus un ēdamkaroti kokoseļļas, un tad arī ūdeni vajadzēs nedaudz vairāk.



trešdiena, 2016. gada 20. jūlijs

Kēkss ar burkāniem un valriekstiem

Sastāvdaļas: 120 g burkāni; 100 g skābs krējums; 100 g mīksts sviests; 3 olas; 75 g valrieksti; 120 g rozīnes; 120 g tumšais cukura sīrups; 75 g pilngraudu kviešu milti; 150 g parastie kviešu milti; 1,5 tējkarote cepamais pulveris; šķipna sāls; 1 - 2 ēdamkarote rums




Burkānus (vai ķirbi) sarīvē uz smalkās rīves un sajauc ar skābo krējumu, turpat pievieno arī rozīnes. Riekstus sasmalcina, ne tā pavisam smalki, bet sakapā ar nazi. Mīkstu sviestu kārtīgi saputo kopā ar cukura sīrupu un  pa vienam piekuļ klāt olu dzeltenumus. Baltumus saputo atsevišķi ne pārāk cietās putās, jo tādas pēc tām būs grūti vienmērīgi iemaisīt. Burkāniem pievieno 1 - 2 karotes rumu, ja lej vīnu, tad drusku vairāk.m bet bez tā arī var iztikt. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un sāli,  pievieno riekstus, un pa daļām visu iemaisa šķidrajā masā. Beigās viegli iemaisa olu baltumus. Cep 180 g 10 min, un pēc tam  turpina 40 min 160 grādos.



piektdiena, 2016. gada 10. jūnijs

Skābeņu un jauno kartupeļu biezzupa ar tofu

Sastāvdaļas: 2 - 4 kartupeļi; apm. 400 g skābenes; 1 paliels sīpols; 1 ķiploku daiviņa; baziliks; 1 - 2 buljona kubiņi; garšvielas pēc izvēles - kumīns; čillī; muskatrieksts; 100 g tofu; nedaudz tamari (sojas) mērce; 1 ēdamkarote rauga pārslas



Tofu sagriež plānās šķēlēs vai mazos gabaliņos un pārlej ar tamari mērci, noliek malā un tikmēr gatavo zupu.
Katliņā kokoseļļā apcep garšvielas, sasmalcinātu ķiploku un sīpolu. Pievieno sagrieztus kartupeļus un dārzeņu buljonu (vai karstu ūdeni). Buljonu noteikti var pagatavot pats, es izmantoju buljona kubiņus, Kad kartupeļi jau gandrīz gatavi, pievieno nomazgātas skābenes (un/vai spinātus). Var pieliet arī kokospienu. Zupu sablendē un ja nepieciešams tad vēl kādas garšvielas, taču visdrīzāk neko nevajadzēs.
Uz pannas uz liek tofu un apber ar rauga pārslām, apcep no abām pusēm. Rauga pārslas var nedaudz arī iemaisīt zupā, tieši šķīvī un  arī uzspiest nedaudz citrona sulu.






otrdiena, 2016. gada 31. maijs

Aveņu siera kūka ar šokolādes cepumiem

Sastāvdaļas: 270 g šokolādes cepumi; 75 g sviests; 50 g melnā šokolāde; ~ 200 g avenes (vai kādas citas ogas); 25 g cukurs; 700 g krēmsiers, 200 g skābs krējums; 100 g baltā šokolāde; 200 g cukurs; 40 g Dansuker vaniļas cukurs; 4 olas



   Cepumus sasmalcina un samaisa kopa ar izkausētu sviestu un melno šokolādi. Ar rokām izmīca pa cepamo formu (formu iepriekš ieziež ar sviestu), veidojot arī maliņas līdz pašai kūkas formas augšai. Liek ledusskapī uz laiku, kamēr gatavo pildījumu. No ārpuses formu ietin folijā.
Ogas (man šoreiz avenes un mellenes) sablenderē kopā ar 1 ēdamkaroti (25 g) cukura. Krēmsieru liek miksera traukā un kuļ apmēram 3 minūtes, pievieno izkausētu balto šokolādi un krējumu. Turpina kult. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru, šķipsniņu sāls, kārtīgi sajauc un tad pa vienai, turpinot maisīt, pievieno olas. Pusi no siera pildījuma lej formā uz cepumiem un ar karoti liek virsū sablenderētās ogas tādā kā pilienu veidā. Uzlej pārējo pildījumu un atkal liek ar karoti ogu masas piciņas. Ar kociņu, braukājot cauri ogām, izveido zīmējumu.
     Kūku liek cepeškrāsnī ūdens peldē (formu liek uz plāts, kur uzliets ūdens, tāpēc arī vajag to foliju) 180 grādos un cep apmēram 10 minūtes. Tad samazina temperatūru līdz 150 - 160 grādiem un turpina cept vēl apmēram 60 minūtes. Gatavu iesākumā atdzesē istabas temperatūrā, tad izņem no formas (ar nazi uzmanīgi pārbrauc gar formas malām un  arī apakšu) un pārliek ledusskapī.
Pasniedz ar ogu mērci un/vai šokolādes mērci. Garšīgāka kūka būs nākamajā dienā.







pirmdiena, 2016. gada 9. maijs

Indijas riekstu saldie našķīši

Sastāvdaļas: 200 g indijas rieksti; 20 g čia sēkliņas; 40 g kokosa skaidiņas; 90 g dateles; 70 g žāvētas dzērvenes; 20 g kakao; 1 tējkarote kanēlis; 1 tējkarote vaniļa; 120 - 150 g mandeļu piens vai ūdens


Visas satāvdaļas, izņemot kakao, liek blenderī un sasmalcina. Pienu lej klāt tik daudz, lai blenderis varētu tikt ar to galā. Beigās piemaisa kakao. Ar karoti liek piciņas uz cepamā papīra un cep 150 - 150 g apmēram 10 -15 minūtes. Recepte ļoti universāla, daudzumi un garšas variējamas pēc vēlmēm.

Tā indijas rieksti aug Indijā!





trešdiena, 2016. gada 13. aprīlis

Zaļo zirnīšu biezzupa

Sastāvdaļas: 1 sīpols; 1 maza ķiploka daiviņa; 400 g saldēti zaļie zirnīši (+ apm. 100 g saldēti spināti); 1 buljona kubiņš (500 g ūdens); ēdamkarote kokoseļļa; 2 - 4  ēdamkarotes citrona sula (vai piparmētras lapiņas); sāls; melnie pipari; tējkarote kumīns; 1 karija lapa; 1/4 tējkarote čīllī; grauzdētas  mandeļu skaidiņas un tomātu pārslas pasniegšanai.




Katliņā kokoseļļā nedaudz apcep kumīnu un karija lapu, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu un sagrieztu sīpolu. Maisot apcep. Lej klāt karstu buljonu (ja nav, tad ūdeni, tikai tādā gadījumā citas garšvielas vajag nedaudz vairāk) un pievieno zirnīšus. Var likt arī vēl saldētos vai svaigus spinātus. Pieber klāt pārējās garšvielas, piespiež citrona sulu un vāra zupu apm. 15 minūtes. Sablendē, ja nepieciešams, tad vēl pieber garšvielas. Porciju pārber ar grauzdētiem riekstiem, tomātu pārslām vai grauzdiņiem un pasniedz.

otrdiena, 2016. gada 12. aprīlis

Krējuma kēkss ar žāvētiem augļiem

Sastāvdaļas: 200 g skābs krējums (vai jogurts, vai paniņas vai kefīrs ...); 2 olas; 100 g sviests; 200 g žāvēti augļi; apm. 30 - 40 g stiprs alkohols (augļu mērcēšanai, šo var izlaist vai tik pat labi izmērcēt augļus tējā vai ūdenī); 120 g cukurs; 370 - 400 g milti; šķipsna sāls; pus tējkarote soda; garšvielas pēc izvēles - vaniļa; citrona miziņa, kanēlis u.c.




Žāvētos augļus aplej ar ruma un ūdens maisījumu un noliek izmirkt. Pirms mērcēšanas aprikozes un plūmes sagriež mazākos gabaliņos. Atsevišķā traukā sajauc miltus kopā ar sāli un sodu. Olas saputo kopā ar cukuru, līdz tās kļūst gaišākas un gaisīgas.  Krējumā ierīvē aukstu sviestu un kārtīgi izmaisa, pievieno to  sakultajām olām, izmaisa. Žāvētajiem augļiem nolej lieko šķidrumu, viegli nospiež un iemaisa tos miltos. Tad slapjo masu lej klāt miltiem un kārtīgi ar koka karoti izmaisa. Mīklu pārliek ar cepamo papīru izklātā kēksa formā un liek 180 g sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Pēc 10 min. samazina karstumu līdz 160 grādiem un turpina cept apmēram 40 - 45 minūtes. Atdzesē. Kēksu svētku gadījumiem var pārliet ar glazūru un dekorēt ar riekstiem vai vienkārši pārbērt ar pūdercukuru.

pirmdiena, 2016. gada 4. aprīlis

Ābolu, banānu un burkānu mafini brokastīm

Sastāvdaļas: 130 g griķu vai auzu milti; 50 g mandeļu milti; 70 g auzu pārslas; 1 burkāns; 1 ābols; 1 banāns; 80 - 100 g mandeļu piens; 100 g ābolu biezenis; 20 g kļavu (vai agaves vai brūno rīsu) sīrups; pusotra ēdamkarote linsēklas; pusotra ēdamkarote kokoseļļa; 1 tējkarote kanēlis; 1 tējkarote soda; 1 tējkarote vaniļa; šķipsniņa sāls


Linsēklas aplej ar 4 - 5 ēdamkarotēm ūdens un ļauj tām piebriest apm. 10 minūtes. Atsevišķi samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, auzu pārslas, sodu un garšvielas. Blenderī sajauc slapjās sastāvdaļas - pienu, banānu, ābolu (vai banānu) biezeni, sīrupu (vai ēdamkaroti brūno cukuru),  kokoseļļu un aplietās linsēklas. Tad šķidrās sastāvdaļas pievieno sausajām un izmaisa ar koka karoti. Klāt piemaisa uz smalkās rīves sarīvētu burkānu un ābolu un piemaisa klāt. Gatavo mīklu liek mafinu formiņās un cep cepeškrāsnī kamēr gatavs. No šī daudzuma sanāks seši lieli kēksiņi.

otrdiena, 2016. gada 2. februāris

Kičari

Sastāvdaļas: 170 g mung pupiņas; 100 g pilngraudu basmati rīsi; ēdamkarote kokoseļļa (vai ghi sviesta); daudz dažādi dārzeņi pēc izvēles- ķirbis, burkāni, selerija; sīpols; brokolis; paprika utt.; 2 čīllī; garšvielas - 2 ēdamkarotes rīvēts ingvers; 1 tējkarote sinepju sēklas; karija lapas; 1 - 2 ēdamkarotes kumīns; 1 tējkarote koriandrs; 1 tējkarote kurkuma; šķipsna safrāns; nedaudz sāls (var iztikt); citrona sula un zaļumi pasniegšanai



Mung pupiņas (vai lēcas) aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti, rīsus aplej ar ūdeni apm. stundu pirms gatavošanas. Sakarsētā pannā vai katlā ar biezu dibenu eļļā apcep kumīnu, karija lapas, sinepju sēklas, koriandru, sasmalcinātu ingveru un čīllī. Tad pievieno sagrieztus dārzeņus un tos arī maisot viegli apcep, apm. 5 min. Pēc tam pievieno lēcas un rīsus - pirms tam tiem nolej ūdeni un noskalo, un arī mazliet apcep. Pielej verdošu ūdeni (tā lai visu tik tikko nosedz) , pievieno safrānu, uzliek katlam vāciņu un uz nelielas uguns sautē 20 -25 minūtes. Dārzeņiem jābūt mīkstiem un ēdienam putrveidīgam. Beigās iemaisa sāli (ja tiešām ļoti vēlas) un zaļumus. Pasniedzot šķīvī pārslaka ar citrona sulu.
Kičari pagatavošanai ir simts un viens variants - var mainīt lēcu un rīsu proporciju, pievienot vai nepievienot dārzeņus, variēt ar garšvielām atkarībā no tā, kas pieejams un garšas izjūtām. Es, gatavojot parasti lieku ļoti daudz dārzeņus un rīsus uz pusi mazāk kā lēcas.

pirmdiena, 2016. gada 11. janvāris

Melleņu un auzu pārslu pīrāgs

Sastāvdaļas: 150 g auzu pārslas; 50 g mandeļu milti; 50 g kukurūzas milti; 80 g auzu milti; 75 g cukurs (baltais un gaišais muskavado); 1 tējkarote cepamais pulveris; pustējkarote kanēlis; šķipsniņa sāls; 50 g kokoseļļa; 250 - 300 g ābolu biezenis; 200 - 300 g mellenes




Samaisa auzu pārslas, visus miltus (var likt tikai kviešu), cukuru, kanēli, cepamo pulveri un sāli. Ābolu biezeni sajauc ar šķidru kokoseļļu un samaisa kopā ar miltiem. Nedaudz vairāk kā pusi no mīklas liek ar kokoseļļu ieziestā cepamajā formā, izlīdzina, pa visu liek ogas, kas saberztas kopā ar 1 - 2 ēdamkarotēm cukura. Pāri liek atlikušo mīklu un cep cepeškrāsnī 180 grādos apm. 45 minūtes.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...