pirmdiena, 2011. gada 25. aprīlis

Bulciņas ar rozīnēm un riekstiem



 Pildījumam: 150 - 200 g rozīnes vai  kādi citi žāvēti augļi; 50 g lazdu rieksti; 20 g sviests; ola; 2 ēdamkarotes kanēlis; 2 - 4 ēdamkarotes cukurs

Pagatavo rauga mīklu , bulciņām pietiks ar pusi no receptē minētā daudzuma. Mīklu gatavojot cukuru vai cukura sīrupu pieliek vairāk, jo kā nekā bulciņām jābūt saldām.  Izrulē plānu kārtu, apsmērē ar izkausētu sviestu, pārber ar cukuru un kanēli; tad uzber nomazgātas un  izmērcētas rozīnes, saslmacinātrus riekstus.



   Satin mīklu rullītī, abus galus  kārtīki nostiprina ciet. Sagriež rullīti 3 - 4 cm biezās šķēlēs. Kārto visu apaļā cepamajā traukā, ka ieziests sviestu. Bulciņas neliek ļoti cieši, jo viņas cepot vēl palielināsies apjomā. Virspusi un maliņas cik iespējams, pārziež ar sakultu olu. Liek cepties 210 grādod apmeram. 20 min. līdz bulciņas ir zeltaini brūnas.



Receptes ideja no juliamaxi.livejournal.com
Ja mīkla  paliek pāri, tad var sacept tradicionālas bulciņas ar magoņu, kanēļa, ābolu, riekstu, šokolādes utt. pildījumu.

svētdiena, 2011. gada 24. aprīlis

Panna cotta

Sastāvdaļas: 400 ml saldais krējums (35%); 125 ml piens; 130 g želejcukurs Multi; puse vaniļas pāksts; ogu mērcei -  zemenes;  mellenes ;  pūdercukurs; citrona sula



Pārgriež vaniļas pāksti un izņem sēkliņas. Sēkliņas un arī miziņas liek katliņā. Klāt lej pienu, saldo krējumu un pieber cukuru. Karsē  uz lēnas uguns ik pa brīdim apmaisot. Kad uzmet pirmo burbuli, pavāra vēl 30 sekundes. Nedaudz padzesē un caur marlīti lej porciju trauciņos. Liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām atdzesēt.
Pagatavo ogu mērci - sablenderē zemenes ar cukuru un liek karsēties. Uz apmēram 300 g ogu ņemu divas ēdamkarotes pūdercukuru un puscitrona sulu. Ogas karsē un nelielas uguns, piespiež citrona sulu un pieliek veselas mellenes.
Sacietējušu saldo ņem ārā no trauciņa, pārlej ar karstu ogu mērci. Lai vieglāk  dabūt ārā no trauciņa , tad trauciņa dibenu ieliek uz paris sekundēm karstā ūdenī.
Neskatoties uz to, ka ēd saldo krējumu ar cukuru, ir sajūta, ka gardums nav trekns, tieši otrādi.


sestdiena, 2011. gada 23. aprīlis

Karamelizēti riekstiņi

200 g rieksti; 10 tējkarotes cukurs; 2 tējkarotes kanēlis; 2 tējkarotes medus



Mēs gatavojām zemesriekstus un mandeles un pirms karamelizēšanas  nolobījām riekstiem miziņas.
Cukuru, medu un kanēli liek uz pannas un  maisot karsē nelielā temperatūrā. Klāt ber riekstiņus un maisa, līdz viss ir izkusis un vienmērīgi samaisās ar riekstiem. Gatavus riekstus liek uz cepamā papīra un atdala vienu no otra, kamēr nelīp kopā. 

piektdiena, 2011. gada 22. aprīlis

Ķirbju tomātu zupa ar čillī

Sastāvdaļas: 450 g ķirbju biezenis; 400 g tomāti savā sulā; 1 čilli pipars; apm. 2 cm  ingvera sakne ; 1/2 paprika, sāls, citronpipari, 1 ķiploka daiviņa vai ķiploku pulveris; kokosriekstu piens 200 ml vai kokosriekstu pasta; ūdens pēc vajadzības

Šī zupa ir ziemas variants, kad ir ķirbja biezenis un nav labu tomātu.
Katliņā liek ķirbja biezeni (man ir sasaldēts), tomātus savā sulā (ja izmanto parastus tomātus, tad obligāti jānoņem miziņa) un pielej ūdeni, ja šķiet, ka nepieciešams. Smalki sagriež papriku, čillī piparam izņem sēkliņas, sakapā un arī liek katlā. Pievieno nomizotu un smalki sagrieztu ingvera sakni. Visu sautē uz lēnas uguns, pievieno garšvielas. Kad viss ir kārtīgi sasautējiem (apm. 35 - 45 min.) zupu sablenderē, pievieno kokosriekstu pienu un vēlreiz uzkarsē. Kokosriekstu piena vietā var lietot kausēto sieru vai saldo krējumu. Bet tikpat labi garšo, ja neliks neko, bet ēd vnk ar skābo krējumu.
Porciju dekorē ar zaļumiem, ja ir. Zupai beigās var pievienot garneles, bet tad jau tā būs pilnīgi cita zupa.

trešdiena, 2011. gada 20. aprīlis

Auzu pārslu un zemeņu mafini ar riekstu drupatām

Sastāvdaļas: 110 g auzu pārslas; 100 g milti; 50 g pilngraudu milti; 90 g cukurs; 1 tējkarote cepamais pulveris; 0,5 tējkarote soda; 150 g kefīrs; 1 ola; 80 g zemeņu biezenis; pus citrona miziņa, 0,5 tējkarote vaniļas esence; apm. 100 g zemenes
drupatām - 50 g mandeles; 30 g sviests; 30 g milti; 50 g brūnais cukurs

  Sasver  un nomēra sausās sastāvdaļas - miltus, auzu pārslas, cukuru, cepamo pulveri, sodu. Otrā bļodā samaisa slapjās sastāvdaļas - kefīru, zemeņu biezeni (var sablenderētas ogas), sarīvētu citrona miziņu, pustējkaroti vaniļas esenci, sakultu olu. Visu samaisa. Tad, pakāpeniski maisot, savieno sausās un slapjās sastāvdaļas. Rūpīgi izmaisa un pievieno 4 daļās sagrieztas zemenes.
Sagatavo drupačas - nomizo mandeles, sasmalcina. Tad pie mandelēm, miltiem un cukura ierīvē aukstu sviestu. Visu saberž drupacās.
Mafinu mīklu liek kā parasti traciņos un pa virsu ber drupatas. No šī daudzuma sanāks kādi 14 - 16 mafini.
Cep  190 grādos 25 - 30 minūtes. Atdeseē un tad ņem ārā no formiņām.
Izkatās traki - divu mafinu receptes pēc kārtas un vēl pavasarī. Tiešām, abus cepu vienā dienā, tādēļ arī sastāvdaļas līdzīgas - auzu pārslas, kefīrs, mandeles, pilngraudu milti.  Mafinus ņēmu līdzi ciemos, visi ēda, gan pieaugušie gan bērni.

pirmdiena, 2011. gada 18. aprīlis

Citronu mandeļu mafini ar auzu pārslu drupatām

Sastāvdaļas: 60 g mandeles; 100 g kviešu milti; 50 g pilngraudu kviešu milti; 1 tējkarote cepamis pulveris; 0,5 tējkarote soda; 100 g cukurs; 1 citrona sula; 1 citrona miziņa; 1 ola; 50 g eļļa; 120 g kefīrs
drupatām - 50 g auzu pārslas; 15 g milti; 40 g sviests; 50 g brūnais cukurs


Nomizo un sasmalcina (samaļ vai sablenderē) mandeles. Tad  vienā traukā samaisa visas sausās sastāvdaļas - miltus, mandeles, cukuru, cepamo pulveri un sodu. Citā traukā samaisa slapjās sastāvdaļas - kefīru, citrona sulu un rīvētu citrona miziņu, eļļu, olu.  Tad abas masas savieno un rūpīgi izmaisa. Ja vēlās pievieno ogas (mellenes, gabaliņos sagrieztas zemenes, avenes, ābolu gabaliņus utt.) - es liku saldētas avenes apm. 150 g.
Sagatavo drupačas -  sasmalcina auzu pārslas, pieber cukuru,miltus, šķpsniņu sāls, ierīvē klāt aukstu sviestu. Visu saberž vienādās drupačās.  Ja nepieciešams, tad pievieno vēl miltus. Gadījumā, ja drupačas sagatavotas par daudz, tās var ietīt plēvē un uzglabāt kādu laiku ledusskapī.


Mafinu masu liek formiņās (gandrīz pilnu - 3/4), pa virsu ber drupačas. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 200 grādos 20 - 25 minūtes.


Recepte no lapatissiere.livejournal.com. 

svētdiena, 2011. gada 17. aprīlis

Veselīgie cepumi - Digestive

Sastāvdaļas: 100 g pilngraudu kviešu milti; 100 g auzu pārslas vai auzu milti; 60 g rozīnes; 50 g brūnais cukurs; 100 - 120 g sviests; 1 tējkarote cepamais pulveris; 3 ēdamkarotes piens; šķipsniņa sāls

Ar blenderi vai virtuves kombainu sasmalcina auzu pārslas. Ja lieto auzu miltus, tad, protams, neko nesmalcina, bet man tomēr labāk patīk izmantot sasmalcinātas auzu pārslas, lai var nedaudz just struktūru.
Nosver miltus, pievieno cukuru, sāli un cepamo pulveri, samaisa. Tad ierīvē aukstu sviestu un mīklu saberž  drupačās. Pievieno izmērcētas rozīnes un pienu. Ātri samīca mīklu, izveido bumbu, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz 15 minūtēm.
Tad izrullē  un veido cepumus kā parasti.
Cep 180 grādos 15 minūtes. Kcal skaits 100 g gatavu cepumu - 390 kCal.
 Bet, tā kā šoreiz taupīju kalorijas un sviestu, tad mīklu izrullēju uz cepamā papīra un ieklāju uz plāts. Gatavu sagriezu ar picas nazi škēlītēs.  Bet tomēr, ja sviestu pievieno mazāk, kā receptē, tad cepumi būs drupačaināki un ne tik skaisti, jo reāli sviests te ir vienīgā saistviela. 

ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Banānu - šokolādes mafini

Sastāvdaļas: 2  gatavi banāni (225 g); 200 ml piens; 220 g milti; 125 g cukurs; 100 g šokolādes gabaliņu; 1 ola; 55 g kausēts sviests;  1 tējkarote cepamā pulvera; škipsniņa sāls

Sablenderē banānus, pielej  pienu,  viegli sakultu olu un kausēto sviestu. Visu samaisa. Tas pievieno miltus, kuros iejaukts cepamais pulveris, cukurs un škipsniņa sāls. Kārtīgi samaisa.  Tad pievieno sasmalcinātu šokolādi vai  šokolādes čipšus. Uzmanīgi iejauc, lai tie būtu vienmērīgi pa visu mīklu un liek mafinu formiņās.
No šī daudzuma sanāk 12 - 14 mafini. Cep 200 grādos 35 - 40 minūtes.


Mafini ir garšīgāki, kad ir pilnībā atdzisuši. Mafinus ar pienu nebiju cepusi un šiem var just tādu kā liesāku garšu. 

pirmdiena, 2011. gada 11. aprīlis

Josta ar tauriņu


Jostiņu  šuj no gatavas samta lentas, nevajag ne līmaudumu ne kaut kā īpaši apstrādāt maliņas.
Ja jostu šuj no abpusējas samta lentes, tad ir jāpiešuj tikai aizdare un jāizveido tauriņš.  Aizdarei var izmantot āķīšus vai  spiedpogas.


Es šuvu no vienpusējas lentes, kuru liku dubultā un kopā sašuvu, saliekot kopā kreisās puses. 
Darbu secība:  nomēra vidukļa apkārtmēru,  un pierēķina apm. 8 - 10 cm  aizdarei. un apm. 25 - 30 cm materiāla pušķa pagatavošanai.  Jostai vajadzēs 2 garumus, jo likšu viņu dubultā.  Nepieciešamajā attālumā piešuj  āķīšus vai spiedpogas. Izveido  tauriņu un piešuj klāt lentei. Aizdari un tauriņu piešuj lentei pirms tā sašūta kopā, lai labā puse būtu tīra un skaista. Tad lenti sadiedz kopā un nošuj pa labo pusi tuvu maliņai.  Gatavs! 

ceturtdiena, 2011. gada 7. aprīlis

Pupiņu ēdiens itāļu gaumē - fagioli all'italiana

Sastāvdaļas: apm. 250 g pupiņas (nevārītas); 3 burkāni vai 2 kartupeļi; 2 ķiploku daiviņas; 2 tomāti; 2 seleriju kāti; puscitrona sula; nedaudz olīveļļa; jūras sāls; malti melnie pipari; zaļumi

Pupiņas iemērc aukstā ūdenī  apm. 18 - 24 stundas pirms gatavošanas.
Izmērcētām pupiņām nolej ūdeni,  ieber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Katlā liek nomizotus kartupeļus (vai palielos gabalos sagrieztus burkānus), tomātus, ķiploku daiviņas. Sāli sākumā neliek. Vārot noteikti navajadzētu likt klāt  sodu, jo tad pupiņas zaudē B grupas vitamīnus. Vārīšanas laikā putas  nosmeļ. Pupiņas vāra apm 40 - 60 min. uz lēnas uguns.
Kad pupiņas ir mīkstas, tad ūdeni nolej (pusglāzi pataupa). Izņem burkānus, tomātus un ķiplokus. Tomātiem noņem mizu un saspaida kopā ar ķiplokiem, arī burkānus sasmalcina (saspaida, sarīvē vai smalki sagriež). Pielej nedaudz šķidrumu, kurā pupiņas vārījās un samaisa. Tad šo visu masu pievieno pupiņām, pievieno arī sasmalcinātus  seleriju kātus. Pieber sāli un piparus, piespiež puscitrona  sulu un pārlej ar olīveļļu.
Šādi pagatavotas pupiņas var ēst gan kā piedevu gan arī kā patstāvīgu ēdienu ar maizi. Man der  ideāli līdzi pusdienās, jo var ēst gan siltu gan aukstu.
Pamats ir  Dž..Olivera recepte.

trešdiena, 2011. gada 6. aprīlis

Ciabatta no paciņas

Miltu maisījuma sastāvs: kviešu milti; sausais kviešu ieraugs; jodētais sāls; sausais raugs; vīnogu cukurs; iesala milti; iesala ekstrakts; irdinātājs; askorbīnskabe; folskābe
Paciņa šāda:

Pagatavošana pēc instrukcijas: paciņas saturu samaisa ar 340 ml silta ūdens un 1 ēdamkaroti olīveļļas. Kārtīgi izmīca, kamēr mīkla nelīp pie bļodas. Tad bļodu pārliek ar pārtikas plēvi un atstāj uz 30 min. uzrūgt. Mīklu apber nedaudz ar miltiem un veido kukulīti ( vai mazās maizītes), novieto to uz cepamās plāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Liek cepeškrāsnī 50 grādu siltumā uzrūgt uz 15 - 45 min. Mīklai ir ievērojami jāpalielinās apjomā. Laiku pa laikam maizīti apslaka ar ūdeni, lai virsma nesacietē.
Maizes kukulīti cep 230 grādos 10 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 200 grādiem un turpina cept apmēram 40 - 45 minūtes. Maizes kukulītim balkus novieto trauciņu ar ūdeni. Jā cep mazās maizītes, tad cepšanas ilgums ir apm.15 minūtes.
Gala rezultātā būtu jāsanāk 750 g gatavas maizes, man sanāca mazāk. Šī maize garšo tāpat kā veikalā nopērkamā gaišā ciabata.

pirmdiena, 2011. gada 4. aprīlis

Šokolādes gabaliņu cepumi ar rikotu

Sastāvdaļas: 110 g mīksts sviests; 110 g rikotas siers vai biezpiens; 180 g brūnais cukurs; 2 tases (360 g) milti; 1 ola; 1 tējk. citrona vai apelsīna miziņa, 1 tējk. vaniļas esence; 1/2 tējk. soda; 1/2 tējk. cepamais pulveris; 1/4 tējk. sāls; 1 tase (140 g) šokolādes čipsi vai šokolades gabaliņi; 1/2 tase rieksti (šoreiz izmantoju kaltētas dzērvenes)


Ar mikseri sakuļ sviestu ar rikotas sieru (apm. 2 min), tad pieliek cukurus (es liku gan cukurniedru, gan parasto brūno cukuru, tādēļ arī cepumi nav balti, bet brūngani) un citrona miziņu,  kuļ visu apm. 3 minūtes. Iemaisa vaniļas esenci un olu.
Atsevišķā traukā  samaisa miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Tad savieno abas daļas un kārtīgi izmaisa, beigās pievieno šokolādes gabaliņus un nedaudz sasmalcinātus riekstus (man dzērvenes). Mīklas trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un  ievieto uz pusstundu ledusskapī.
Ar karoti vai ar rokām veido plācenīšus, ko novieto uz cepamās plāts. kas izklāta ar cepamo papīru.
Cepumus cep apm. 15 - 20 minūtes 180 grādos, atdzesē uz restītes. Cepšanas ilgums atkarīgs no cepumu lieluma.
No šī daudzuma man sanāca 36 cepumiņi.
Recepte no aymartk.wordpress.com



sestdiena, 2011. gada 2. aprīlis

Sodas maizīte ar auzu pārslām

Sastāvdaļas: 1 tase kviešu milti; 1 tase pilngraudu kviešu milti; 1 tase auzu pārslas; 1/2 tase rozīnes, saujiņa lazdu rieksti; 1/3 tase brūnais cukurs; 1 tējkarote sāls; 50 g auksts sviests; 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote soda; 1 un 1/ 4 tases kefīrs; nedaudz eļļa


Lielā bļodā samaisa miltus, auzu pārslas, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Sviestu vai nu  ierīvē vai sagriež mazos gabaliņos pie miltiem un vienmerīgi ieberž ar rokām. Tad pievieno sasmalcinātus riekstus un rozīnes (nemērcē).
Kefīru ielej tasē un pievieno sodu, izmaisa. Pēc tam kefīru lej klāt miltu maisījumam un izmaisa.
Cepamo plāti ieziež ar eļļu, cepeškrāsni uzkarsē uz 180 grādiem. Mīklu liek uz pannas, formē apaļu kukulīti, ko nedaudz apber ar miltiem un ievelk ar nazi svītras apm. 2 cm dziļumā.
Cep 50 - 60 minūtes. Maizes garoza būs nedaudz cieta, atdziestot tā kļūs mīkstāka.
Maizīte ir nedaudz saldena, sātīga un garšīga. Kā liels pluss sodas maizītei ir tas, ka tā ir ļoti ātri pagatavojama.
Recepte no aynmark.wordpress.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...