pirmdiena, 2011. gada 28. februāris

Brokastu maizītes - skones

Sastāvdaļas: 215 g milti; 20 g cukurs; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 30 g mīksts sviests; 125 g bezpiedevu jogurts; 2 ēdamkarotes piens; 2 tējkarotes; vaniļas cukurs, 1 tējkarote citrona mizina; 50 g kaltētas dzērvenes

Bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Pievieno mīkstu sviestu un izmaisa līdz viss sviests ir vienmērīgi samaisījies ar miltiem.  Pievieno pienu un jogurtu, samaisa, bet nekuļ un īpaši nemīca. Viss ir ļoti vienkarši un ātri. Pievieno izmērcētus žāvētos augļus, var likt arī riekstus.
Izveido no mīklas apaļu plāceni apmēram 2,5 līdz 3 cm biezumā. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Plāceni sagriež pa diagonāli astoņos gabalos un izvieto ar nelielu atstatumu vienu no otra.
Cep cepeškrāsnī 200 grādos 15 - 20 minūtes, līdz skones paceļās un paliek zeltainas.
Skone ir nedaudz pa vidu starp bulciņu un cepumu ar nedaudz saldenu garšu. Labs risinājums reizē, kad nav brokastīs svaiga maizīte - mīklu var sagatavot iepriekšējā vakarā un cept no rīta.  Ēd siltas ar zemesriekstu sviestu, šokolādes krēmu, ievārījumu, sviestu, medu, ābolu biezeni....  Atdzisusi  paliek cietāka, kā cepums.



Recepte no  www.chocolateandzucchini.com/

svētdiena, 2011. gada 20. februāris

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar ķirbi

Sastāvdaļas: 35 g kokosa eļļa; 200 g ķirbja biezenis; 250 g auzu pārslas; 70 g auzu milti; 70 g brūnais cukurs; 75 g kaltētas dzērvenes; 60 g mandeles; 20 g kokosa skaidiņas; 1 tējkarote cepamais pulveris

Nomizo un sasmalcina mandeles, apgraudzē tās kopā ar auzu pārslām uz pannas. Bļodā samaisa izkausētu kokoseļļu kopā ar ķirbja biezeni, pievieno cukuru. Tad pieber atdzesētas auzu pārslas un mandeles, auzu miltus, kokosa skaidiņas, cepamo pulveri un rīpīgi izmaisa ar karoti. Pēdējos  pievieno izmērcētus žāvētos augļus, šoreiz  dzērvenes.   Izmaisa un ar mitrām rokām (es esmu atklājusi, ka šo darbiņu labi darīt ar gumijas cimdiem, nemaz nelīp klāt) veido nelielas bumbiņas un kārto uz  pannas, kas izklāta ar cepamo  papīru. Katru bumbiņu nedaudz saplacina. Cep 190 grādos 20 minūtes.


Rezultāts ir ļoti garšīgi  30  gab. auzu cepumi, kuri negaršo nemaz pēc ķirbja. Ir sajūta, ka ēd ļoti veselīgu un diētisku kārumu. Kcal skaits 100 gramos gatavu cepumu - 360 kcal.

sestdiena, 2011. gada 19. februāris

Valdorfa salāti

Sastāvdaļas: 1 saldens ābos; 1 nedaudz skābs (Golden) ābols; 3 seleriju kāti;  apm. 50 g rozīnes; apm. 50 - 70 g valrieksti; dažas salātlapas; nedaudz citrona sula; mērcei - majonēze un baltais bezpiedevu jogurts vienādās daļās 75 g un 75 g ; apm. 25 g citrona sula


Ābolus nomizo un sagriež nelielos kubiciņos, apslaka ar citrona sulu, selerijas kātus arī sagriež nelielos gabaliņos. Valriekstus apgrauzdē uz pannas, salauž mazākos gabaliņos un pievieno salātiem. Pievieno izmērcētas rozīnes. No majonēzes, jogurta un citrona sulas pagatavo salātu mērci. Labākajā variantā majonēze ir pašu gatavota  Pēc garšas izjūtām mērcei  var pievienot sāli un piparus, man neprasījās.
Uz šķīvja kārto salātlapas, uzliek sagatavotos salātus un pārlej ar mērci.
Salātiem var pievienot arī vistas gaļu un dažādus sierus.

otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Brokastu muslis jeb granola

Sastāvdaļas: 200 g auzu pārslas; 60 g medus; 40 g sviests; 20 g kokosa skaidiņas; žāvētie augļi - 60 g dzērvenes; 60 aprikozes; 90 g rozīnes; rieksti - 60 g mandeles; 50 g valrieksti

Ūdens peldē izkausē sviestu kopa ar medu. Žāvētos augļus nomazgā,  aprikozes sagriež mazākos gabaliņos. Mandelēm noloba miziņu (divas reizes aplej ar karstu ūdeni un tad miziņa viegli nolobās). Riekstus arī sasmalcina. Bļodā nosver auzu parslas un kokosa skaidiņas, klāt liek žāvētos augļus un riekstus. Pievieno izkausēto medu ar sviestu. Visu samaisa. Cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru, uzber maisījumu un ar karoti pieplacina. Liek cepties cepeškrāsnī 160 grādos 30 minūtes, pēc apmēram nimūtēm 10 - 16 apmaisa. Auzu pārslas apcepsies zeltaini brūnas. Musli atdzesē un tad saber traukā, kurā paredzēts uzglabāt.







Īstenībā bija paredzēts taisīt musli batoniņus, bet tad laikam vajag vairāk sviesta un medus, jo viņi nesacietēja kā bija paredzēts. Bet ir ļoti labi arī šādi - brokastu muslis bez e un pārmērīga cukura daudzuma.

pirmdiena, 2011. gada 14. februāris

Makaroni ar baklažāniem un tomātiem

Sasstavdaļas: 200 g pilngraudu makaroni; 2 baklažāni, 400 g (1 bundža) tomāti savā sulā; 2 ķiploka daiviņas; 100 ml saldais krējums; sāls; pipari; cironpipari; baziliks; eļļa cepšana apm. 15 g

Makaronus liek vārīties verdošā sālsūdenī un vāra gatavus. Baklažānus sagriež nelielos kubiciņos un liek cepties uz sakarsētas pannas eļļā. Ķiploku sasmalcina vai izspiež cau ķiploku spiedi un liek pie baklažāniem, pieber sāli, piparus. Apmaisot cep apmēram piecas minūtes līdz baklažāni paliek zeltaini brūni. Tad pievieno sagrieztus tomātus un pielej apmēram pusi vai visu tomātu sulu. Turpina cept, pielej pāris karotes ūdens, kurā vārās makaroni un pasautē.  Sagriež baziliku (izmantoju saldēto) un pieber dārzeņiem, pielej saldo krējumu un turpina sautēt pāris minūtes. Pusi no mērces nolej citā traukā un sablenderē un pēc tam ielej atpakaļ pannā, izmaisa un uzkarsē.


Gatavus makaronus liek šķīvī, uzlej mērci, samaisa un pārkaisa ar rīvētu sieru.  Garšīgi! Japiebilst, ka mērce  gan ir ļoti dīvainā krāsā, kas radās no violetā bazilikam baklažānu un tomātu kombinācijas.
Jūlijas Visockas recepte no edimdoma.ru ar nelielām korekcijam.

piektdiena, 2011. gada 11. februāris

Turku zirņu pastēte jeb humuss

200 g  turku zirņi, 1 čilli pipars; 3 - 4  (25 g) ēdamkarotes citrona sula; 2 -3 (10 -15  g) ēdamkarotes eļļa (sezama vai olīveļļa); sāls; melnās sezama sēkliņas

Turku zirņus aplej ar ūdeni un atstāj izmirkt uz nakti. Pēc tam vāra 60 - 90 minūtes kamēr gatavi. Zirņus atdzesē, nenolejot ūdeni. No 200 g nevārītu zirņu man sanāca 460 g vārītā veidā.
Kad zirņi ir atdzisuši pavisam, ūdeni nolej, bet neizlej ārā pavisam, atstāj nedaudz ūdens krūzītē, jo tālākajā procesā var noderēt. Čillī piparam izņem sēkliņas un ļoti smalki sagriež, pievieno zirņu masai.  Ar blenderi sasmalcina zirņus, klāt pielej eļļu, piespiež citrona sulu,  pievieno sāli un sezama sēklinas. Tuprina blenderēt, ja masa liekas pa biezu, tad var pieliet klāt kāda 2 - 3 ēdamkarotes ūdeni, kurā vārījas zirņi vai piespiest vel nedaudz citrona sulu. Var likt klāt arī balto bezpiedevu jogurtu, tikai tādā gadījumā humosa glabāšanas termiņš būs ļoti īss (1- 2 dienas). Var liet klāt arī eļļu, bet tad humoss būs eļļaināks. Klāt var piegriezt zaļumus, ideāli petersīļus. Šādi sagatavotu homosu var uzglabāt leddusskapī apmēram 5 dienas līdz 1 nedēļai.


 Šādi pagatavots humoss nav kaloriju bumba, 100 g ir  apmēram 16O kCal. Ideāli brokastīs uz grauzdētas maizītes.

pirmdiena, 2011. gada 7. februāris

Rudzu miltu siera cepumi

Sastāvdaļas: 400 g siers;  200 g kviešu milti; 200 g rudzu milti; 135 g sviests; apm. 150 g ūdens; sāls; pipari

Nosver miltus un pieber garšvielas. Nav obligāti jāņem milti vienādās daļās, var variēt un izmēģināt, kā garšo labāk. Tikai ar rudzu miltiem  neesmu cepusi, bet noteikti mēģināšu. Miltiem pierīvē klāt sieru un aukstu sviestu. Pamazām lej klāt aukstu ūdeni. Var gadīties, ka ūdeni vajadzēs nedaudz mazāk vai vairāk. Samīca mīklu, mīklu var uz kādu brīdi ielikt ledusskapī. Tad izrullē un veido cepumiņus.
Cep 180 grādos 15 minūtes.


Cepumi ir laba uzkoda pie alus, bet labi ir arī pie tējas.  Cepumos sviesta nav daudz, tas nozīmē, ka arī kaloriju mazāk un garša arī nav tāda kā veikala cepumiem.  Kā veikala cepumi garšo šie siera cepumi.

otrdiena, 2011. gada 1. februāris

Kartupeļu cukini plācenīši

1 liels  cukīni;  2 burkāni; 4  kartupeļi; 2 olas; 1 ķiploka daiviņa;. 4 - 5 ēdamkarotes milti; sāls; citronpipari; baziliks; eļļa cepšanai



Cukini nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Ja ir maziņi cukinī, tad nemizo. Burkānus un kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Nolej lieko šķidrumu  un pievieno olas,  miltus un garšvielas. Miltus var likt gan parastos kviešu vai kviešu un rudzu dažādās proporcijās.  Kārtīgi visu samaisa, ar karoti liek mīkliņu uz pannas un cep zeltaini brūnus no abām pusēm.  Apceptus plācenīšus liek ugunsizturīgā traukā un ievieto cepeškrāsnī  175 grādos uz 10 - 15 minūtēm.
Pasniedz siltus ar krējumu, siera vai sēņu mērci, dārzeņu salātiem.
Cukinī kabaču sezonā var aizvietot ar kabačiem, ķirbju sezonā - ar ķirbjiem.
Receptes ideja no juliamaxi.livejournal.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...