Sastāvdaļas: 100 g pilngraudu kviešu milti; 100 g kukurūzas milti; 165 g jogurts (vai kefīrs, vai krējums); 60 g lazdu rieksti; 2 ēdamkarotes kanēļcukurs (var likt vairāk, ja grib saldu)
Riekstus (jebkādus - lazdu, zemesriekstus, mandeles utt.) apgrauzdē uz pannas, nomizo un ar nazi sasmalcina. No miltiem, jogurta un puses cukura samīca mīklu, sadala to trīs daļās un izrullē vienādas plāksnes. Katru apber ar riekstiem un pārkaisa ar cukuru, saloka katru trīs kārtās un saliek vienu virs otras. Pārkaisa drusciņ ar miltiem, izrullē un sagriež ar nazi trīsstūrīšos. Liek tos uz pannas un cep cepeškrāsnī 10 - 12 minūtes.
ceturtdiena, 2015. gada 3. decembris
trešdiena, 2015. gada 18. novembris
Vegāni auzu cepumi ar āboliem, banāniem un riekstiem
Sastāvdaļas: 400 g auzu milti; 100 g mandeļu milti; 100 g sasmalcinātas mandeles; 80 g kokosriekstu skaidiņas; 150 g kaltētas dzērvenes; 130 g auzu pārslas; 200 rīvēti āboli; 120 g dateles (bez kauliņiem); 100 g kokospiens; 50 g kļavu sīrups; 200 g banāni (svars nomizotiem); 250 g ābolu biezenis (bez cukura); 50 g kokoseļļa; 1 tējkarote kanēlis; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls
Atsevišķā traukā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, riekstus, auzu pārslas, riekstus, cepamo pulveri, sāli, kanēli (u.c. garšvielām - var arī muskatriekstu, kardamonu, vai vaniļu). Dateles, ja ļoti sausas, iepriekš izmērcē. Blenderī sasmalcina un sajauc šķidrās sastāvdaļas - banānus, dateles, kokoseļļu, pienu, kļavu sīrupu un ābolu biezeni. Tad samaisa kopā sausās ar šķidrajām sastāvdaļām, pievieno ābolus un dzērvenes. Vispār jau visi cepumiem pievienotie produkti un arī daudzumi ir ar ļoti daudz iespējamām variācijam, atkarībā no tā, kas garšo un kādi produkti pieejami. Veido cepumus un cep 180 g apm. 12 - 15 min., jāskatās, cik lieli ir cepumi. Brīdinu - cepumu sanāk ļoti daudz, taču tos var uzglabāt ledusskapī nedēļu.
Atsevišķā traukā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, riekstus, auzu pārslas, riekstus, cepamo pulveri, sāli, kanēli (u.c. garšvielām - var arī muskatriekstu, kardamonu, vai vaniļu). Dateles, ja ļoti sausas, iepriekš izmērcē. Blenderī sasmalcina un sajauc šķidrās sastāvdaļas - banānus, dateles, kokoseļļu, pienu, kļavu sīrupu un ābolu biezeni. Tad samaisa kopā sausās ar šķidrajām sastāvdaļām, pievieno ābolus un dzērvenes. Vispār jau visi cepumiem pievienotie produkti un arī daudzumi ir ar ļoti daudz iespējamām variācijam, atkarībā no tā, kas garšo un kādi produkti pieejami. Veido cepumus un cep 180 g apm. 12 - 15 min., jāskatās, cik lieli ir cepumi. Brīdinu - cepumu sanāk ļoti daudz, taču tos var uzglabāt ledusskapī nedēļu.
Etiķetes:
Augu piens,
Auzu pārslas,
Āboli,
Banāni,
Brokastis,
Cepumi,
Citādi milti,
Eva gatavo,
Rieksti,
Saldumi,
Vegāna recepte,
Veselīgi,
Žāvēti augļi
pirmdiena, 2015. gada 9. novembris
Bumbieru kūka ar melno šokolādi
Sastāvdaļas:130 g sviests; 80 g mandeļu milti; 150 g milti; 3 olas; 160 cukurs; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 50 g melnā šokolāde; daudz bumbieri (apm. 1 kg)
Samaisa traukā mandeļu miltus ar parastajiem miltiem, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Nomizo bumbierus, izgriež serdes un sagriez tos nelielos gabaliņos. Olas sakuļ kamēr tās kļūst gaišas un palielinās apjomā (vismaz 6 - 8 minūtes). Pagatavo dzidrināto sviestu - liek sviestu katliņā un silda uz vidējas uguns, kamēr virspusē parādās baltas putas, tās ar karoti nosmeļ, pakarsē sviestu nedaudz, kamēr tas sabrūnē un smarža kļūst riekstaina (arī būs apm. 8 minūtes). Tad saputotajām olām pieber cukuru, un kuļ atkal kādas 5 minūtes. Turpinot maisīt pievieno apm. trešo daļu vēl silta sviesta, tad daļu miltu maisījumu, atkal sviestu un miltus. Tā samaisa mīklu, ja ar mikseri vairs nevar, tad ņem palīgā koka vai plastikāta karoti. Kūkas formas apakšu izklāj ar cepamo papīru, malas un arī papīru vēl papildus ieziež ar sviestu un izbārsta ar miltiem. Mīklu lej formā, pa virsu ber bumbierus, izlīdzina un pārber ar šokolādes skaidiņām. Cep kūku 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes.
Griež atdzisušu, virspusi var pārbērt ar pūdercukuru un pasniegt ar putukrējumu. Recepte no smittenkitchen.com.
sestdiena, 2015. gada 7. novembris
Tomātu un gurķu salāti ar kvinoju
Sastāvdaļas: 100 g kvinoja; 4 -6 mazie gurķi; 2 vidēji lieli tomāti; 1 liels gatavs avokado; spināti un pētersīļi; 2 - 3 ēdamkarotes laba olīveļļa (avokado, sezama vai kāda cita eļļa); puscitrona sula; sāls un pipari
Kvinoju uzvāra kā parasts - aplej ar karstu ūdeni un vāra apm. 20 minūtes uz lēnas uguns. Pārliek bļodā atdzesēties. Tikmēr sagriež dārzeņus un zaļumus, liek klāt kvinoju un samaisa. Pievieno sāli, piparus, eļļu un citrona sulu, rūpīgi iemaisa. Gatavs.
Kvinoju uzvāra kā parasts - aplej ar karstu ūdeni un vāra apm. 20 minūtes uz lēnas uguns. Pārliek bļodā atdzesēties. Tikmēr sagriež dārzeņus un zaļumus, liek klāt kvinoju un samaisa. Pievieno sāli, piparus, eļļu un citrona sulu, rūpīgi iemaisa. Gatavs.
trešdiena, 2015. gada 28. oktobris
Humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem
Sastāvdaļas: 500 g turku zirņu (svars vārītiem); apm. 200 g ķirbju biezenis; 1 liela citrona sula; 1 čilli pipars; liela sauja (apm. 8 -10 gab.) saulē kaltētu tomātu, 2 ēdamkarotes tahini pasta; tējkarote kumīns; 1 ķiploka daiviņa; sāls pēc garšas
Turku zirņu izmērcē un novāra, no ķirbja pagatavo biezeni - cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ar visu mizu 200 grādos un cep apm. 40 minūtes. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaisa viendabīgā biezenī. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Es parasti leju ūdeni, kurā zirņi vārījās (daru to pakāpeniski, lai vienmērīgi sablenderētos), jo man humuss patīk mazāk taukains, tāds kā zirņu biezenis. Blenderē uzmanīgi, ar vairākiem piegājieniem, procesā pagaršo un pievieno vēl garšvielas, ja vajadzīgs (sāli, citronu vai piparus, tahini, tomātus vai ko citu...). Vispār tie daudzumi un sastāvdaļas receptē ļoti variabli, no tā kas ir mājās pieejams un tas, kas garšo. Ēd kā parasti humusu - es varu vienkārši ar karoti, var smērēt uz maizes vai sausmaizītēm, ēst ar svaigiem dārzeņiem vai tīt kā suši.
Turku zirņu izmērcē un novāra, no ķirbja pagatavo biezeni - cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ar visu mizu 200 grādos un cep apm. 40 minūtes. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaisa viendabīgā biezenī. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Es parasti leju ūdeni, kurā zirņi vārījās (daru to pakāpeniski, lai vienmērīgi sablenderētos), jo man humuss patīk mazāk taukains, tāds kā zirņu biezenis. Blenderē uzmanīgi, ar vairākiem piegājieniem, procesā pagaršo un pievieno vēl garšvielas, ja vajadzīgs (sāli, citronu vai piparus, tahini, tomātus vai ko citu...). Vispār tie daudzumi un sastāvdaļas receptē ļoti variabli, no tā kas ir mājās pieejams un tas, kas garšo. Ēd kā parasti humusu - es varu vienkārši ar karoti, var smērēt uz maizes vai sausmaizītēm, ēst ar svaigiem dārzeņiem vai tīt kā suši.
sestdiena, 2015. gada 17. oktobris
Šokolādes kūka ar šokolādes krēmu
Sastāvdaļas: biskvītam 3 kārtām - 100 g mandeļu milti; 70 g kviešu milti; 50 nesaldināts kakao; 1 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote soda; 200 g cukurs; 50 g mīksts sviests; 2 olas; 50 g piens (vai vēl 1 ola); 20 g rums; 75 g verdošs ūdens; krēmam - 250 g melnā šokolāde; 250 g maskarpone; 150 g kondesētais piens; 25 g rums; dekorēšanai: mellenes, zemenes vai citas ogas; pūdercukurs
Vienā traukā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, kakao, cukuru, sāli, cepamo pulveri un sodu. Ar mikseri citā traukā kārtīgi sajauc olas, pienu, rumu un sviestu, tad, nepārtraucot maisīšanu, pievieno vārošu ūdeni. Abu trauku saturu sajauc kopā ar mikseri. Mīklu sadala trīs vienādās daļās, katru kārtu cep atsevišķi kūku cepamajā formā ar noņemamām malām (formas apakšu izklāj ar cepamo papīru, var ieziest ar sviestu) 180 grādos cepeškrāsnī apm 25 - 30 minūtes. Izceptās biskvīta kārtas atdzesē uz līdzenas pamatnes. Tikmēr pagatavo krēmu - ūdens peldē šokolādi izkausē kopā ar rumu, pievieno klāt kondesēto pienu un liek dzesēties. Šokolādes masa jābūt vienādā temperatūrā ar maskarponi. Maskarponi saputo, un tajā pakāpeniski iemaisa šokolādi. Kārto kūku - uz biskvīta liek trešo daļu krēma un ogas, atkal biskvītu uttt. Virsu pārliek ar ogām un liek ledusskapī uz vairākam stundām vai nakti. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
sestdiena, 2015. gada 3. oktobris
otrdiena, 2015. gada 29. septembris
Ķirbju un prosas biezputra
Sastāvdaļas: apm. 200 g ķirbis; 50 g - 70 g prosa vai rīsi; 100 g kokospiens; 20 g mandeles; šķipsniņa sāls; ēdamkarote kokoseļļa
Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, liek katliņā kopā ar prosu (vai rīsiem). Prosu iepriekš vairākas reizes noskalo ar verdošu ūdeni. Aplej visu ar karstu ūdeni (apm. 150 - 200 ml) un liek vārīties zem vāciņa minūtes 15. Tad pievieno kokos pienu, var ēdamkaroti cukuru un turpina vēl vārīt uz maza karstuma minūtes 5 - 7. Kad gatava iemaisa karoti kokoseļļas, ja vēlas var sablenderēt ,liek uz šķīvja un pārber ar riekstiem.
pirmdiena, 2015. gada 28. septembris
Kvinojas un griķu maize
Sastāvdaļas: 150 g kvinoja; 150 g zaļie griķi; 60 g čia vai linsēklas; apm. 220 - 250 g ūdens; 40 g olīveļļa (vīnogu kauliņu, sezama, vai kāda cita); pus citrona sula; tējkarote cepamais pulveris; tējkarote sāls; garšvielas pēc izvēles - kaltēti zaļumi, tomātu pārslas
Kvinoju un griķus aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties, nākošajā rītā nolej ūdeni un labi noskalo. Čhia sēkliņas aplej ar ūdeni, lai piebriest. Tad liek blendera krūzē graudus, sēkliņas un visas pārējās mīklas sastāvdaļas. Visu kārtīgi sajauc apm.3 - 4 minūtes. Mīklu lej ar cepamo paīru izklātā formiņā un cep 170 grādos cepeškrāsnī stundu. Atdzesē 30 minūtes un tad ņem ārā no formiņas.
Ar sastāvdaļām var variēt - cept tikai no kvinojas vai griķiem, pievienot amarantu, prosu. Maizi ledusskapī var uzglabāt līdz vienai nedēļai.
Ar sastāvdaļām var variēt - cept tikai no kvinojas vai griķiem, pievienot amarantu, prosu. Maizi ledusskapī var uzglabāt līdz vienai nedēļai.
otrdiena, 2015. gada 1. septembris
Medus kūka
Recepte no Annas Pannas, publicēta gan grāmatā, gan daudzviet internetā redzēta. Es cepu nedaudz mazāku, 18 cm diamentrā un 8 kārtās, tādēl rakstu orģinālos un iekavās savus izmantotos produktus
Sastāvdaļas mīklai: 2 lielas olas (man tāpat); 4ēd.k medus (man 150 g); 180g cukurs (man 120 g); 120g sviests (80g); 1 šķipsna sāls; 1tējk soda (man nepilna); 1ēd.k ābolu etiķa; 450-500g milti (man 380 - 430 g Hercogs īpašie)
Krēmam: 250g mascarpone (man tāpat); 800g skābais krējums (vismaz 25%) (man 600 g); 100 g pūdercukurs (man 70 g brūnais cukurs; 1ēd.k medus (80 g )
Pagatavošana tāpat kā http://annapanna.lv , taču pārstāstu saviem vārdiem. Olas cukuru, medu un sviestu maisot izkausē ūdens peldē. Atsevišķā mazā trauciņā sajauc sāli, sodu un etiķi un pielej klāt sviesta cukura masai. Tad klāt ber miltus, ne visus uzreiz, bet pakāpeniski, maisot ar koka lāpstiņu. Mīklai jābūt mīcāmai, taču lai nav par cietu, jo tā vēl piebriedīs. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz pusstundu ledusskapī. Tikmēr ieslēdz cepeškrāsni uz 200 g, izklāj cepamās plātis ar cepamo papīru un sameklē šablonu iedomātajā kūkas izmērā - noderēs kūkas forma, vai šķīvis, vai katla vāciņš, šablonu var arī izgriezt no kāda cietāka materiāla (piem. mapes). Kūku var cept ne tikai apaļu bet četrstūra, vai kādas citas formas.
Pēc 30 -40 minūtēm mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 8 vienādās daļās. Ērtības labad,iesaku bļodu pirms sāk gatavot nosvērt, lai zinātu, cik ir mīklas un, pēc tam sadalot plāksnes sanāktu vienādākas. Darba virsmu apkaisa nedaudz ar miltiem un visas plāksnes izrullē plānas un ar šablona palīdzību izgriež. Katru plāksni cep 5 - 7 minūtes cepeškrāsnī un pēc tam atdzesē. Ja gadījumā paliek nedaudz mīkla pāri, to arī var izrullēt un izcept un pēc tam sadrupinātu izmantot dekorēšanā.
Kamēr kūka dzesējas, pagatavo krēmu - cukuru , medu un maskarponi samaisa kopā, tad pievieno skābo krējumu un visu sakuļ ar mikseri. Uz šķīvja liek pirmo kārtu, kurai pa virsu klāj krēmu - arī iesaku trauku nosvērt bez un pēc tam ar krēmu, lai zinātu, cik daudz krēmu klāt uz katras kārtas un kūka sanāktu vienādāka. Tā sabūvē visu tornīti, pa virsu uzklāj pēdējo kārtu un dekorē ar ogām un/vai šokolādi, vai arī pāri palikušiem sadrupinātiem mīklas atgriezumiem. Riekstus nē, jo samirkuši rieksti nebūs garšīgi.
Mani iespaidi - kūka izskatās fantastiski un garšo arī izcili, taču neiesaku cept ļoti lielu un turēt ledusskapī vairākas dienas, tā kļūs sausa. Lielu uzmanību iesaku pievērst arī medum, un likt tikai to medu, kas garšo arī svaigs, jo medus garša ir patiešām ļoti izteikta. Pārsteigta biju par to, ka kūku ir ļoti viegli sagriezt gabaliņos un tā nekur negāžas. Iesaku!
sestdiena, 2015. gada 1. augusts
Tofu "scramble"
Sastāvdaļas: 200 g tofu; 2 - 3 ēdamkarotes rauga pārslas; sīpols; tomāts ; sauja spinātu un pētersīļu; ēdamkarote kokoseļļa; tējkarote malti ķiploki, tējkarote kurkuma; apm. ēdamkarote sojas mērce u.c. garšvielas pēc izvēles; zaļumi
Sīpolu sasmalcina un apcep kokoseļļā, ar rokām sadrupina tofu un ber klāt pie sīpola. Maisot turpina cept pāris minūtes. Pievieno sagrieztus tomātus un spinātus. Atsevisķā traukā sajauc kopā rauga pārslas, drupinātos ķiplokus, kurkumu, sojas mērci, pārējās garšvielas un samaisa ar ūdeni, apm. 100 g. Tad šo maisījumu pakapeniski lej uz pannas, un turpina maisīt. Pievieno zaļumus. Pacep vēl pāris minūtes un gatavs.
Labprāt latviskotu šo scramble, tacu nezinu kā, par olu kulteni to saukt negribās.
Pievienoju video iedvesmai.
ceturtdiena, 2015. gada 16. jūlijs
Kabaču pasta ar valriekstu pesto
Sastāvdaļas: 2 - 3 jaunie kabacīši vai cukīni; 2 lielas saujas zaļais baziliks (tikai lapas); 50 g valriekstu eļļa; apm. 80 - 100 g valrieksti; 1 - ēdamkarotes citrona sula; apm. 10 - 15 g rauga pārslas ( vai arī cietais siers apm. 30 g); 1 - 2 ķiploku daiviņas; šķipsniņa jūras sāls
Ar mizojamo nazīti vai žuljēna mizotāju sašķērē kabačus (derēs tikai jaunie nelielie kabacīši, lieli pārauguši nebūs garšīgi). Vidus daļu ar sēklām neizmanto.
Pesto pagatavošana pavisam vienkārša - sablenderē visas sastāvdaļas kopā - riekstus, baziliku, rauga pārslas ( ja izmanto cieto seru, tad visdrīzāk sāli vairs nevajag), eļļu, citrona sulu, ķiplokus un sāli. Pesto variāciju daudz - bazilika vietā rukola, spināti vai brokoļi, rieksti visdažādākie - ciedru, mandeles, brazīlijas, utt. Pie kam var variēt un likt visu dažādās proporcijās. Citrona vietā laims. Tikai jāmēģina un gatavošanas procesā nogaršot.
trešdiena, 2015. gada 24. jūnijs
Zemeņu un rabarberu sorbets
Sastāvdaļas: rabarbers apm. 180 g; zemenes 300g; ūdens 150 - 170g; brūnais cukurs 80 - 100 g; puscitrona sula
Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, pavāra nedaudz. Tad pievieno zemenes un atkal pavāra pāris minūtes. Atdzesētam piespiež klāt citronu un sablenderē. Salej saldējuma formiņās, vai traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt un pirms pasniegšanas saldējumu vēlreiz sablenderē.
Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, pavāra nedaudz. Tad pievieno zemenes un atkal pavāra pāris minūtes. Atdzesētam piespiež klāt citronu un sablenderē. Salej saldējuma formiņās, vai traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt un pirms pasniegšanas saldējumu vēlreiz sablenderē.
svētdiena, 2015. gada 21. jūnijs
Nutellas / Vāverītes krēma braunijs
Sastāvdaļas: 300 g nutella vai vāverītes krēms; 2 lielas vai 3 mazas olas; 85 g mandeļu milti; šķipsniņa sāls; pustējkarote vaniļa; apm. 70 g pekanrieksti (vai lazdu rieksti, vai mandeles vai zemesrieksti ...), kokoseļļa cepamās formas ieziešanai un pūdercukurs pārkaisīšanai
Viegli sakuļ olas un sajauc kopā ar nutellu, ne ar mikseri, bet putojamo slotiņu. Iemaisa pārējās sastāvdaļas un parupjos gabalos sasmalcinātus riekstus. Vispār, ja nekādu riekstu nav, tad arī var iztikt, jo skatoties internetā nutellas braunijus pamatā ir tikai trīs sastāvdaļas - nutella, olas un milti. Mīklu lej ar kokoseļļu (vai sviestu vai eļļu) ieziestā cepamajā formā un cep 175 grādos apm. 20 minūtes. Atdzesē, izņem no formas, pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabaliņos.
svētdiena, 2015. gada 7. jūnijs
Rabarberu un zemeņu pīrāgs
Sastāvdaļas: mīklai - 400 - 450 g milti ; 140 g sviests; 200 g skābais krējums; 1 tējkarote cepamais pulveris; škipsniņa sāls; pildījumam - daudz rabarberi un ogas; 300 g skābais krējums; 190 g cukurs; apm. 50 - 70 g milti; 1 ola; kanēlis
Pagatavo mīklu - mīkstu sviestu sagriež gabaliņos un sajauc kopā ar krējumu, pievieno miltus (iesākumam 400 g pēc tam vēl, ja ir vajadzība), cepamo pulveri un sāls šķipsniņu. Mīklu kārtīgi samīca ar rokām, saveļ bumbā un ievieto ledusskapī. Tikmēr pagatavo krēmu - 1 olu saputo kopā ar krējumu un cukuru. Nomizo un sagriež rabarberus. Tad mīklu izveltnē un liek ar sviestu ieziestā formiņā, iespaida tā, lai būtu arī sieniņas. Pa virsu kārto rabarberus un ogas, visu pārlej ar krēmu un var nedaudz pārbert ar kanēli. Cep 180 grādos apm. 50 - 60 min. Pilnībā atdzesē un sagriež gabaliņos.
Pagatavo mīklu - mīkstu sviestu sagriež gabaliņos un sajauc kopā ar krējumu, pievieno miltus (iesākumam 400 g pēc tam vēl, ja ir vajadzība), cepamo pulveri un sāls šķipsniņu. Mīklu kārtīgi samīca ar rokām, saveļ bumbā un ievieto ledusskapī. Tikmēr pagatavo krēmu - 1 olu saputo kopā ar krējumu un cukuru. Nomizo un sagriež rabarberus. Tad mīklu izveltnē un liek ar sviestu ieziestā formiņā, iespaida tā, lai būtu arī sieniņas. Pa virsu kārto rabarberus un ogas, visu pārlej ar krēmu un var nedaudz pārbert ar kanēli. Cep 180 grādos apm. 50 - 60 min. Pilnībā atdzesē un sagriež gabaliņos.
piektdiena, 2015. gada 5. jūnijs
Veselīgie brokastu cepumi
Sastāvdaļas: 30 g auzu pārslas; 20 g pilngraudu kviešu vai rudzu milti; 20 g kokosriekstu milti; 15 g chia sēkliņas; šķipsniņa sāls; ēdamkarote kļavu sīrups; apm. 130 g ūdens
Sajauc visas sausās sastāvdaļas, tad iemaisa sīrupu un pa daļām pielej ūdeni. Samīca kopā un noliek mīklu uz kādām minūtēm 15 - 20 lai pastāv. Tad ar mitrām rokām veido cepumiņus, liek uz cepamās plāts un cep 15 minūtes 180 grādos. Ūdens daudzumu regulē pēc sajūtām, - ja šķiet, ka par šķidru, tad pievieno klāt drusku miltus. Cepšanas laiks atkarīgs no cepumu biezuma, man no šī daudzuma sanāk 6 - 8 cepumi, Ēd atdzesētus un ideāli ņemšanai līdzi brokastīm darbā biezputras vietā.
svētdiena, 2015. gada 26. aprīlis
Pekanriekstu braunijs
Sastāvdaļas: 125 g sviests; 170 g tumšā šokolāde; 2 olas; 100 g brūnais cukurs; apm. 30 g kļavu sīrups; 150 g pekanrieksti; 50 g kviešu milti; šķipsniņa sāls
Ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Olas viegli sakuļ ar cukuru un kļavu sīrupu. Pekanriekstus nedaudz apgrauzdē uz pannas un sasmalcina, taču nepārāk smalki, palielos gabalos. Dažus riekstus atstāj veselus, ko salikt virspusē. Tad visu savieno vienā traukā, tikai uzmanīgi - jāskatās, lai šokolāde nav karsta, to maisot pievieno olām un rūpīgi, neaizraujoties ar strauju maisīšanu, pievieno miltus ar sāli. Pēdējos pievieno sasmalcinātos riekstus. Mīklu lej ar sviestu ietaukotā formā, pārliek ar riekstiem un cep 170 grādos apm 35 minūtes. Atdzesē, sagriež un ēd!
Ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Olas viegli sakuļ ar cukuru un kļavu sīrupu. Pekanriekstus nedaudz apgrauzdē uz pannas un sasmalcina, taču nepārāk smalki, palielos gabalos. Dažus riekstus atstāj veselus, ko salikt virspusē. Tad visu savieno vienā traukā, tikai uzmanīgi - jāskatās, lai šokolāde nav karsta, to maisot pievieno olām un rūpīgi, neaizraujoties ar strauju maisīšanu, pievieno miltus ar sāli. Pēdējos pievieno sasmalcinātos riekstus. Mīklu lej ar sviestu ietaukotā formā, pārliek ar riekstiem un cep 170 grādos apm 35 minūtes. Atdzesē, sagriež un ēd!
piektdiena, 2015. gada 27. februāris
Melleņu galete
Sastāvdaļas: 300 g milti; 100 g mandeļu milti;1 tējkarote cepamais pulveris; 70 g vīnogu kauliņu eļļa; 70 g verdošs ūdens; 400 g mellenes (svaigas vai saldētas); apm. 50 - 70 g brūnais cukurs; šķipsniņa sāls
Samaisa kopā miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls, eļļai pielej karsto ūdeni un pakāpeniski sajauc mīklu. Jāskatās, ja šķiet, ka mīkla par slapju, var vēl piebērt miltus. Samīca mīklu, izveltnē pa vidu saber ogas un pārkaisa ar pāris karotēm cukura, uzloka malas uz augšu. Liek cepties 190 grādos apm. 20 -25 min.
Samaisa kopā miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls, eļļai pielej karsto ūdeni un pakāpeniski sajauc mīklu. Jāskatās, ja šķiet, ka mīkla par slapju, var vēl piebērt miltus. Samīca mīklu, izveltnē pa vidu saber ogas un pārkaisa ar pāris karotēm cukura, uzloka malas uz augšu. Liek cepties 190 grādos apm. 20 -25 min.
svētdiena, 2015. gada 22. februāris
Lēcu un saldā kartupeļa karijs
Sastāvdaļas: 2 saldie kartupeļi; 250 - 300g sarkanās lēcas; 1 sīpols; 1 paprika; 1 čillī pipars; apm. 200 ml kokosriekstu piens ; 1 liela ēdamkarote kokoseļļa; pustējkarote kurkuma; tējkarote ingvers; 1 ēdamkarote karijs; himalaju sāls; malti melnie pipari; dārzeņu buljons vai ūdens
Katliņā kokoseļļā apcep sasmalcinātu sīpolu un čīllī. Pievieno kubiciņos sagrieztus saldos kartupeļus (vai ķirbi vai burkānus, vai kombinācijā ķirbis+ burkāns+ saldais kartupelis) , lēcas un sagrieztu papriku, garšvielas un visu maisot apcep apm. 3 - 5 min. Tad pievieno karstu ūdeni vai dārzeņu buljonu tik daudz, lai nosedz dārzeņus, samazina uguni, uzliek vāku un sautē apm. 20 minūtes. Pievieno kokospienu, apmaisa un pasautē vēl apm. 10 minūtes, ja nepieciešams, vēl pievieno sāli vai piparus pēc garšas. Noslēdz karstumu un pagaida kādas minūtes 15 līdz pasniegšanai. Ēd ar rīsiem, kvinoju vai vienkārši tāpat.
Recepte ar manām nelielām izmaiņām no http://detoxinista.com.
Katliņā kokoseļļā apcep sasmalcinātu sīpolu un čīllī. Pievieno kubiciņos sagrieztus saldos kartupeļus (vai ķirbi vai burkānus, vai kombinācijā ķirbis+ burkāns+ saldais kartupelis) , lēcas un sagrieztu papriku, garšvielas un visu maisot apcep apm. 3 - 5 min. Tad pievieno karstu ūdeni vai dārzeņu buljonu tik daudz, lai nosedz dārzeņus, samazina uguni, uzliek vāku un sautē apm. 20 minūtes. Pievieno kokospienu, apmaisa un pasautē vēl apm. 10 minūtes, ja nepieciešams, vēl pievieno sāli vai piparus pēc garšas. Noslēdz karstumu un pagaida kādas minūtes 15 līdz pasniegšanai. Ēd ar rīsiem, kvinoju vai vienkārši tāpat.
Recepte ar manām nelielām izmaiņām no http://detoxinista.com.
pirmdiena, 2015. gada 2. februāris
Riekstu un melleņu svaigā kūka
Sastāvdaļas: pamatnei - 120 g valrieksti; 120 žāvētas vīģes vai dateles, apm. 2 ēdamkarotes auzu piens; melleņu kārtai - apm 160 g indijas rieksti (kārtīgi izmērcēti vismaz 4 stundas), 70 g dateles; 1 ēdamkarote kokoseļļa, 1 banāns (130 g); 200 g saldētas mellenes, 1 tējkarotes vaniļas ekstrakts; virskārtai - 50 g izmērcēti Indijas rieksti; 50 g kļavu sīrups; ēdamkarote kokosa skaidiņas; pāris veselas mellenes dekorēšanai
Pagatavo kūkas pamatni - blenderī kārtīgi sasmalcina valriekstus ar datelēm, ja nepieciešams pievieno karoti ūdens vai augu pienu, iegūto masu izlīdzina tortes formā ar noņemamām malām.'
Sastāvdaļas, kas paredzētas melleņu kārtai arī sablenderē līdz krēmveidīgai masai un izlīdzina uz kūkas pamatnes. Tāpat sablenderē arī virskārtas sastāvdaļas, izņemot mellenes. Virskārtu izlīdzina pāri un dekorē ar ogām.
Kūku pirms pasniegšanas ievieto saldētavā vismaz uz divām stundām. Ja, gadījumā paliek kūka pāri, tad sagrieztu arī var glabāt saldētavā, un izņemt kādu stundu pirms pasniegšanas.
Receptes pamats no http://www.thisrawsomeveganlife.com/.
Atvainojos par pievienoto bildīti, tas pēdējais gabaliņš, kuru atcerējos, ka jānobildē.
Pagatavo kūkas pamatni - blenderī kārtīgi sasmalcina valriekstus ar datelēm, ja nepieciešams pievieno karoti ūdens vai augu pienu, iegūto masu izlīdzina tortes formā ar noņemamām malām.'
Sastāvdaļas, kas paredzētas melleņu kārtai arī sablenderē līdz krēmveidīgai masai un izlīdzina uz kūkas pamatnes. Tāpat sablenderē arī virskārtas sastāvdaļas, izņemot mellenes. Virskārtu izlīdzina pāri un dekorē ar ogām.
Kūku pirms pasniegšanas ievieto saldētavā vismaz uz divām stundām. Ja, gadījumā paliek kūka pāri, tad sagrieztu arī var glabāt saldētavā, un izņemt kādu stundu pirms pasniegšanas.
Receptes pamats no http://www.thisrawsomeveganlife.com/.
Atvainojos par pievienoto bildīti, tas pēdējais gabaliņš, kuru atcerējos, ka jānobildē.
trešdiena, 2015. gada 14. janvāris
Biscotti ar ķirbja biezeni un riekstiem
Sastāvdaļas: 310 g pilngraudu kviešu milti; 1/2 tējkarote sāls; 1/2 tējkarote kanēlis, 1/4 tējkarote muskatrieksts; 1 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 150 g ķirbju biezenis; 140 g muskavado cukurs; 1 tējkarote vaniļas ekstrakts; 40 g kokoseļļa; 100 g lazdu rieksti; 90 g žāvētas dzērvenes
Bļodā samaisa miltus ar sāli, garšvielām un cepamo pulveri. Atsevišķā traukā ar mikseri sakuļ ķirbju biezeni ar kokoseļļu (vai vīnogu kauliņu eļļu), vaniļu un cukuru. Riekstus uz pannas apgrauzdē, noberž miziņu un ar nazi sasmalcina. Miltu maisījumu ber pie slapjajām sastāvdaļām, pievieno riekstus un dzērvenes, kārtīgi visu samaisa. Ar rokam veido divas vai trīs mīklas pagalītes un liek cepties 30 minūtes 165 grādos. Padzesē 15 minūtes un sagriež planās sķēlītēs. Tad apcep no katras puses 150 grādos apm. 7 minūtes.
Abonēt:
Ziņas (Atom)