pirmdiena, 2011. gada 23. maijs

Filadelfijas siera kūka ar ogām

Sastāvdaļas: biskvītam - 125 g pilngraudu milti; 125 auzu pārslas; 135 g sviests; 4 ēdamkarotes piens; 70 g brūnais cukurs;
siera masai - 600 g Filadelfijas siers (vai Kāruma baltais krēmsiers); 3 olas; 140 g skābais krējums; 20 g Dansukker cukurs ar vaniļu; 180 g cukurs; 2 ēdamkarotes citrona sula; 100 - 150 g ogas;
virskārtai - 150 g ogas; puse citrona sula; 25 g Dansukker želejcukurs


Sagatavo biskvītu līdzīgi kā digestive cepumus. Mīklu ieliek ledusskapī vismaz uz 15 minūtēm. Pēc tam ieklāj tortes cepamajā formā (ar noņemamām malām) un vienmērīgi izlīdzina veidojot arī uz augšu tortes maliņas. Biskvītu liek cepties 175 grādos cepeškrāsnī uz apm. 10 minūtēm.
Tikmēr gatavo siera masu - sakuļ ar mikseri sieru ar cukuru un vaniļas cukuru (vai vaniļas esenci), pa vienai pievieno olas, tad skābo krējumu un citrona sulu. Visu sakuļ viendabīgā masā, ogas iemaisa ar karoti pašās beigās.
    Siera masu lej uz atdzesēta biskvīta, izlīdzina vienmērīgi un liek cepeškrāsnī uz 160 - 170 grādiem 70 minūtes cepties. Kad kūka gatava, to vēl patur vismaz 30 min cepeškrāsnī, tad atdzesē tāpat. Tikai pilnīgi atdzisušai kukai ņem nost formas sānus.
     Sagatavo ogas  dekorēšanai - ogas sagriež gabaliņos, piespiež puscitrona sulu un pievieno želejcukuru. Uzkarsē līdz cukurs izkūst. Tad, kad gan kūka, gan ogu mērce ir atdzisusi un jau sāk sabiezēt, ogas kārto uz kūkas un pa virsu pārlej mērcīti. Liek ledusskapī uz dažām stundam.
     Parasti siera kūkai ka biskvītu izmanto cepumus, ko vēl papildus sajauc ar sviestu. Es, kā kaloriju skaitītājs, meklēju veselīgāku variantu. Šis biskvīts ir nedaudz paciets, bet tā - ļoti labs. Lai biskvīts būtu mīkstāks, sviestu var likt vairāk.  Vispār, viena no pēdēja laika favorītām kūkām.
Idejas siera kūkai var smelties 101cheezcakerecipes.com un joyofbaking.com

piektdiena, 2011. gada 20. maijs

Siltie baklažānu salāti

Sastāvdaļas: 2 baklažāni; 2 paprikas; 120 g siers -  mocarella vai kazas siers, vai kāds cits maigs siers vai tofu; 2 karotes skābs krējums;  saujiņa grauzdēti rieksti (ciedru; zemes, indijas) vai saulespuķu sēkliņas;  sāls , melnie pipari, nedaudz olīveļļa
 

     Nomazgā papriku, ietin follijā un liek 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz apm. 5 minūtēm, kamēr paprika apraso, tad iztin no follijas un cep tāpat, kamēr gatavs.
     Baklažānus nomazgā un sagriež garenās  škēlēs, sasāla,  sapiparo, pārslaka ar olīveļļu un arī liek cepeškrāsnī  cepties. Pēc apm. 5 minūtēm baklažānu šķēlītes apgriež uz otru pusi un turpina cept vēl 5 min. Tad pannu pārklāj ar folliju, lai baklažāni nesadeg, bet turpina sautēt vēl 10 minūtes.
Izcepto papriku ieliek traukā, trauku pārklāj ar pārtikas plēvi vai folliju, lai paprika pārklātos ar lāsītēm. Tad paprikai varēs noņemt miziņu. Gatavai paprikai izņem sēkliņas un sagriež strēmelītēs. Ja neizdodas noņemt miziņu (man pirmajās reizēs arī nesanāca) nav problēmu, var turpināt gatavot ar visu miziņu.
     Cepamajā traukā (dziļākā kā plāts) kārto baklažānu škēlītes un papriku. Pirmspēdējā kārtā liek pusi no siera un uzber zaļumus, ja ir. Tad liek pēdējo kārtu ar  papriku un baklažāniem, pārber ar pārējo sieru un uzber riekstus (orģinālā ciedru) man bija zemesriekti un indijas rieksti, bet domāju, ka labi der arī sēkliņas.
Tad liek formu uz pāris minūtēm cepeškrāsī, lai siers nedaudz pakūst.
Gatavu porciju pārber ar zaļumiem - piparmētru un timiānu, pasniedz ar skābokrējumu.
Jūlijas Visockas recepte


otrdiena, 2011. gada 17. maijs

Pildīti cukinī ar dārzeņiem un sieru

Sastāvdaļas; 2  cukīni; 2 burkāni; 1 parika;  1 čillī pipars; apm. 200 - 300 g kūstošs siers; 1 tomāts; sāls; baziliks u.c. garšvielas; olīveļļa cepšanai


    Cukīni  (izvēlās pēc iespējas taisnākus) uzmanīgi pārgriež uz pusēm un ar karoti izgrebj  iekšiņas.  Pannā olīveļļā apcep sarīvētus burkānus, sagrieztu papriku, cukinī mīkstumus un sasmalcinātu čillī.  Te var sacept klāt arī sīpolu un ķiploku. Pievieno garšvielas.  Cukīnī kārto cepamajā traukā un "izgrebtajās laiviņās"  sapilda apceptos dārzeņus.  Visu cep cepeškrāsnī apmēram 15 - 20 minūtes, tad ņem ārā, uzliek pa virsu plāni sagrieztu tomātu škēli, var uzbērt pētersīļus un tad liek  sieru - sarīvētu vai šķēlītēs. Uz divām "laiviņām" liku  mocarellu un uz otrām divām parasto krievijas sieru. Bet derēs jebkuršs labi kūstošs siers.  Tad atkal ievieto cepeškrāsnī uz kādām 5 minūtēm, līdz izkūst siers.    Dārzeņi ļoti labi sader ar rīsiem.

svētdiena, 2011. gada 15. maijs

Rabarberu pīrāgs ar riekstu drupatām

Sastāvdaļas: 60 g sviests; 1 ola; 110 g cukurs; 20 g vaniļas cukurs; 160 g milti; 200 g baltais jogurts, krējums vai kefīrs; 2 tējkarotes cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 300 g raberbari; drupatām - 80 g rieksti; 30 g brūnais cukurs; 10 g sviests


Sviestu (istabas temperatūra) samaisa ar cukuru, vaniļas cukuru  un olu. Pievieno miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris un sāls. Izmaisa, pakāpeniski pievieno jogurtu. Samaisa viendabīgā masā un pievieno nomizotus un gabaliņos sagrieztus raberbarus. Ja raberbaru nav daudz, klāt var pielikt avenes vai kādas citas skābenas ogas. Var likt arī ābolus . Tos iemaisa ar karoti.
Sagatavo drupatas - sasmalcinātus riekstus saberž ar brūno cukuru un sviestu.
Cepamo formu ieziež ar sviestu un apbārsta ar miltiem. Ielej mīklu, izlīdzina vienmērīgi un pa virsu uzber drupatas.
Liek cepties 180 - 190 grādos 35 - 40 minūtes. Atdzesētu sagriež gabaliņos.
Mīkla daudzums paredzēts formai diametrā - 26 cm.


sestdiena, 2011. gada 14. maijs

Pilngraudu makaroni ar brokoļu pesto

Sastāvdaļas:  240 pilngraudu makaroni; 1 videjs brokolis; 60 g valrieksti; 1/2 citrona sula; 1 ķipoka daiviņa; 2 - 3 ēdamkarotes olīveļļa; cietais siers; jūras sāls


Brokoli sadala pa ziediņiem un liek verdošā ūdenī un pavāra  2 - 3 minūtes. Tad nolej  ūdeni un strauji atdzesē brokoļus ar aukstu ūdeni. Liek vārīties makaronus.
Sagatavo sastāvdaļas pesto mercei - nomizo ķiploka daiviņu, piespiež citrnona sulu, pievieno valriekstus un lielāko daļu no no tvaicētā brokoļa, pielej olīveļļu, pieber sāli un pierīvē apm. 20 g cieto sieru. Visu sablenderē  viendabīgā masā.
Pagatavo pusdienu porciju - uz šķīvja liek gatavu pastu, tajā  iemaisa pesto un pa virsu kārto veselos brokoļu ziediņus, pārrīvē ar sieru.
No šī daudzuma sanāk kādas trīs porcijas. Ja visu pesto neizlieto uzreiz (kas gan maz ticams, jo ir ļoti ļoti garšīgs), to var uzglabāt nākamajai dienai un ēst ar rīsiem, kartupeļiem u.c. dārzeņiem, ceptām olām vai gaļu (ja ēd).

trešdiena, 2011. gada 11. maijs

Mafini ar āboliem

Sastāvdaļas: 3 āboli;  nedaudz citrona sula; 180 g kviešu milti; 90 g pilngraugu kviešu milti; 175 g cukurs (t.sk. 50 g cukurniedru cukurs); 1.5  tējkarote cepamais pulveris;  0.5 tējkarote soda; škipsniņa sāls;  2 olas; 40 g vīnogu kauliņu eļļa; 1  tējkarote vaniļas esence; 250 g piens; mandeļu skaidiņas


Nomizotu sarīvētu ābolu apslaka ar citrona sulu, lai nesabrūnē.  Samaisa olas ar cukuru, pievieno vaniļas esenci; pienu un eļļu. Cita traukā samaisa miltus ar cepamo pulveri, sodu un  sāli. Visu rūpīgi izmaisa un tad pievieno sarīvēto ābolu. Samaisa un liek ar sviestu ieziestos mafinu trauciņos. virspusē uzber mandeļu skaidiņas.Cep 190 grādos apm. 25 - 30 minūtes.
No šī daudzuma sanāk apm. 16 mafini. Netrekni un neitrālas garšas mafini - maz eļļas, salīdzinoši nesaldi, pilngraudu milti un daudz āboli ierindo tos veselīgo kārumu klāstā.

piektdiena, 2011. gada 6. maijs

Sautēti dārzeņi

Sastāvdaļas: 2 burkāni; 2 baklažāni; 2 cukīnī; 2 paprikas; 1 čillī pipars; 400 g tomāti savā sulā; baziliks; jūras sāls; melnie pipari; asofetida; mocarella siers; nedaudz olīveļļa


Sakarsētā eļļā katliņā liek nomizotus un gabaliņos sagrieztus burkānus, cukīnī; papriku un baklažānus. Visu maisot sautē. Čillī piparu pārgriež uz pusēm un izņem sēkliņas, tad sasmalcina. Liek pie katlā  pārējiem dārzeņiem. Pievieno baziliku (ziemā izmantoju sasaldēto), sautē visu minūtes 10. Dārzeņiem būtu jaizdala sula, bet ja šķiet, ka ir par sausu, tad var pavisam nedaudz pieliet ūdeni, bet labāk jau ne. Tad liek klāt tomātus ar visu sulu un pārējās garšvielas. Sautē apmēram 20 -30 minūtes līdz gatavs.
    Porciju pasniedz ar krējumu vai mocarelas sieru. Šādu sautētu dārzeņu versijas ir miljons un viena, sautējums katru reizi būs citāds - viss atkarīgs no tā kas ir ledusskapī, kādas ir garšvielas un cik lielos gabalos dārzeņi sagriezti.

ceturtdiena, 2011. gada 5. maijs

Auzu - ābolu musli batoniņi

Sastāvdaļas: 200 g auzu pārslas; 170 g ābolu biezenis; 220 g  žāvētie augļi (rozīnes; aprikozes; dzērvenes); 100 g lazdu  vai citi rieksti; 30 g saulespuķu sēkliņas; 2 tējkarotes kanēlis; 3 - 5 karotes ūdens vai sula; 1 ēdamkarote medus vai kļavu sīrups; 60 g melnā šokolāde (vismaz 70%)


     Samaisa auzu pārslas, sasmalcinātus riekstus, sēkliņas, nomazgātus žāvētos augļus - var iepriekš nedaudz izmērcēt (aprikozes sagriež gabaliņos), sasmalcinātu šokolādi un kanēli. Pievieno medu/kļavu sīrupu un ābolu biezeni. Ideāli, ja ābolu biezenis ir pašu gatavots ar minimālu cukura daudzumu, es izmantoju gan veikala, gan mājās gatavoto. Pielej nedaudz ūdeni vai sulu, tā lai masa nav sausa, bet tā nedrīkst būt arī šķidra.
     Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru vai ieziež formu ar sviestu vai kokoseļļeu vegānu variantā un pārliek maisījumu, augšpusi izlīdzina un  pieblīvē ar kādu trauku, piem. tasīti. Cep 180 grādos 30 minūtes. Ļauj pilnībā atdzist un tad sagriež ar asu nazi gabaliņos.
     Batoniņi ir ideāls variants steidzīgajiem brokastīs pirms skolas un enerģijas atjaunošanai pēc sporta. Garšo ļoti līdzīgi veikala musli batoniņiem un auzu cepumiem, tikai ir krietni veselīgāk, jo nav sviesta un papildus pievienots cukurs.

trešdiena, 2011. gada 4. maijs

Nātru omlete

Sastāvdaļas: 200 - 300 g nātres; 1 sīpols; 2 olas; 4 ēdamkarotes piens; rozmarīns; sāls; melnie pipari; eļļa cepšanai

Nātres kārtīgi nomazgā (izmanto tkai nātru lapiņas) un aplej ar verdošu ūdeni. Uz sakarsētas pannas lej eļļu un liek cepties smalki sagrieztu sīpolu, pēc tam pievieno nātres un pasutina. Pievieno garšvielas. Pēc brīža pārlej ar olām, kas sakultas ar 4 ēdamkarotēm piena un sautē līdz gatavs. Tālāk rīkojās pēc vēlēšanās - ja samaisa, būs olu kultenis, ja atļauj cepties nemaisot, tad kaut kas līdzīgs omletei.
Tieši tāpat var cept arī spinātu omleti visu cauru gadu, ēdieni ar nātrēm ir ekskluzīva lieta tikai pavasarī!

otrdiena, 2011. gada 3. maijs

Nātru zupa

Sastāvdaļas:  1 - 1.3 litri buljona (dārzeņu vai vistas); 1 mazs sīpols; 4 nelieli kartupeļi; apm. 300- 400 g nātres (tikai lapiņas); 2 selerijas kāti; 280 g zaļie zirnīši; nedaudz baziliks; sāls; menie pipari; smaržīgie pipari; lauru lapa; olas; bezpiedevu jogurts vai skābs krējums


Zupai var speciāli pagatavot vistas vai dārzeņu buljonu, es izmatoju dārzeņu buljona kubiņus (zinu, ka nav pats labākais veids, toties ātrākais) bez sāls un nātrija glutamāta.  Vārošā buljonā liek smalki sagrieztu sīpolu, kartupeļus, selerijas kātu un  lauru lapas un smaržīgos piparus.
Pavāra 10 -15  minūtes, tad katlā liek rūpīgi nomazgātas un nedaudz  sagrieztas nātru lapiņas un vāra vēl 5 - 7 minūtes.  Pievieno zaļos zirnīšus (saldētos vai no bundžas), sasmalcinātu baziliku, pētersīļus, sāla un piparo. Pavāra  zupu vēl apmēram 5 minūtes.
Porciju pasniedz ar vārītu sakapātu olu, karoti baltā jogurta vai krējuma. Labi garšo arī auksta.
Produktu daudzums apmēram 4 porcijām. Līdzīgi var vārīt arī skābeņu zupu, kā arī pusi no nātrēm var aizvietot ar skābenēm un zupai var pievienot arī nomizotus tomātus.

svētdiena, 2011. gada 1. maijs

Auzu pārslu cepumi ar šokolādi

Sastāvdaļas: 150 g sviests; 2 olas; 40 g Dansuker vaniļas cukurs; 40 g cukurniedru cukurs; 140 g brūnais cukurs (vai 220 g brūnais cukurs un 2 tējkarotes vaniļas esence); 220 g milti; 160 g auzu pārslas; 10 g cepamais pulveris; 2 g sāls; 80 g melnā šokolāde; 80 g rozīnes


Sviestu istabas temperatūrā ar mikseri sakuļ kopā ar cukuru. Pievieno olas un vaniļas esenci. Citā traukā samaisa kopā miltus ar cepamo pulveri un sāli. Tad miltu maisījumu pievieno sviesta cukura masai un kartīgi samaisa. Pieliek auzu pārslas. Mīklu sadala uz pusēm , vienai daļai pievieno sasmalcinātu šokolādi vai šokolādes cipšus, otrai - rozīnes.  Ja plānots cept tikai viena veida cepumus, tad attiecīgi uz pusi palielina vai nu āokolādes vaa rozīņu daudzumu. Es visai mīklai pievienoju 100 g sasmalcinātu melno šokolādi un rozīņu vietā -  60 g izmērcētas lkaltētas dzērvenes.
Mīklu ievieto uz  pusstundu ledusskapī. Tad ar tējkaroti liek cepumu piciņas uz pannas un nedaudz pielīdzina. Jāņem vērā, ka cepot cepumi apjomā palielināsies, tādēļ piciņas neliek ļoti cieši t vienu pie otras.
Cep 175 g sakarsētā cepeškrāsnī 12 līdz 15 minūtes. Silti cepumi ir ļoti trausli, tādēļ labāk tos pilnībā atdzesēt un tad ņemt nost no cepešplāts.
Recepte no oxana-sh.livejournal.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...