otrdiena, 2014. gada 9. decembris

Cukīnī pasta ar indijas riekstu mērci

Sastāvdaļas 1 porcijai: 1 cukīnī; mērcei - 40 g indijas rieksti; 1 tējkarote pilngraudu sinepes; 2 ēdamkarotes citrona (vai aplesīnu) sula; saujiņa pētersīļī; 1 ķiploka daiviņa; sāls



Izmērcētus (vismaz divas stundas) indijas riekstus sablenderē ar visām pārējam mērces sastāvdaļām, ja nav sinepes, tad var iztikt, pievienojot sāli un  nedaudz balzamiko etiķi (ja nav, arī var iztikt). Lai iegūtu vēlamo mērces konsistenci, pa karotei pievieno ūdeni. Cukīnī sarīvē ar mizojamo nazi, pārlej ar mērcīti un gatavs. Ja ir vēlme pēc silta ēdiena, tad var sarīvētos cukinī pasildīt uz pannas, necept, tikai sasildīt.

svētdiena, 2014. gada 7. decembris

Kēkss ar saldo krējumu

Sastāvdaļas:  250 g milti ; 3 olas; 170 g cukurs; 300 ml saldais krējums; 2 tējkarote cepamais pulveris; šķipniņa sāls; 1 tējkarote vaniļas ekstrakts




Atsevišķā traukā sajauc miltus kopā ar cepamo pulveri un sāli. Citā traukā saldo krējumu sakuļ putukrējumā un  vēl atsevišķā traukā olas sakuļ ar cukuru, kuļ apmēram 5 - 8 min., beigās iemaisa vaniļu. Tad olu un cukura masu  viegli ar karoti iemaisa putukrējumā,  un pa daļām iemaisa miltus. Klāt var likt arī žāvētos augļus, taču neiesaku - mīkla ir ļotii gaisīga, un, faktiski nav iespējams, ka rozīnes būs pa visu kēksu vienmērīgi. Taču tā, kā mums nevisai patīk kēksi bez nekā, domāju, ka varētu likt magoņu sēkliņas vai šokolādes čipšus.  Mīklu lej ar  papīru izklātā  kēksa formiņā un liek cepties apm.  45 min 175 grādos.
Recepte no http://lapatissiere.livejournal.com





pirmdiena, 2014. gada 1. decembris

Kēksiņi ar banāniem un datelēm, bez cukura, sviesta un olām

Sastāvdaļas: 125 g auzu pārslas (vai uz pusēm ar griķu miltiem 60 g griķi 65 auzas); 60 g mandeļu milti (vai samaltas mandeles, valrieksti); 1 ēdamkarote chia sēkliņas; 130 g auzu piens; pustējkarote cepamais pulveris; pustējkarote kanēlis; 1 ābols vai bumbieris; 1 burkāns; 1 banāns;  8 - 10 dateles



 Chia sēkliņas (vai samaltas linsēklas) aplej ar 3 - 4 ēdamkarotēm ūdens.  Blenderī sasmalcina auzu pārslas un griķus, samaisa tās kopā ar mandeļu miltiem (vai sasmalcinātiem riekstiem), cepamo pulveri un kanēli. Blenderī sakuļ pienu sakuļa kopā ar banānu, datelēm un chia sēkliņām. Lej šo visu pie miltiem,  samaisa, pievieno un smalkās rīves sarīvētu burkānu un ābolu. Liek mafinu formiņās (sanāks 6 mafini) un cep cepeškrāsnī 175 grādos pusstundu.
100 g  ir aptuveni 206 Kcal, OB 5.34; OH 29.7; T 5.13. Viens mafins ir nedaudz vairāk kā 100 g.
Ļoti universāla recepte (ideja nav mana, noskatīta internetā, taču pielāgoju sev), cepu bieži, variēju ar miltiem, riekstiem, augļiem un ēdu visu nedēļu.




svētdiena, 2014. gada 2. novembris

Balto pupiņu humuss ar burkāniem un valriekstiem

Sastāvdaļas: 600 g vārītas pupiņas; 3 -4  burkāni; 1čillī; 150 g valrieksti; 1 citrona sula; šķipsniņa koriandrs; sāls; pipari, zaļumi; olīveļļa

Burkānus sarīvē un kopā ar čillī un apcep olīveļļā,  (var likt arī sīpolu un ķiploku), pielej nedaudz ūdeni un pasautē. Valriekstus  apgrauzdē (es negrauzdēju) uz karstas pannas.
Iepriekš izmērcētas un izvārītas pupiņas sablenderē kopā ar pārējām sastāvdaļām viendabīgā masā, blenderējot vēl pielelej arī klāt olīveļļu. Sāli un piparus pievieno pēc garšas, ar koriandru neparspīlē.
Ēd kā parasti - smērējot uz maizītes, ar svaigiem dārzeņiem un salātiem.
Te vēl idejas.


otrdiena, 2014. gada 21. oktobris

Ķirbju un ābolu biezzupa ar kokospienu

Sastāvdaļas: apm. 800g - 1 kg ķirbis (2 tases ķirbju biezenis); 1 ābols; 1 sīpols; 1 vai 2 ķiploka daiviņas; 400 ml kokosriekstu piens  (izmantoju light); sāls; melnie pipari; pustējkarote ingvers (vai tējkarote smalki sarīvēts svaigais ingvers); pustējkarote kardamons; 1/4 daļa tējkarotes kajēnas pipari


Dārzeņus liek cepties cepeškrāsī -  palielās šķēlēs sagriež ķirbi (ar visu mizu), to nedaudz pārslaka ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī 200 grādos uz apm. 25 - 40 min., tas atkarīgs no ķirbja šķirnes un izmēra. Gatavs būs tad, kad būs viegli ar karoti noņemams no mizas. Tad cepeškrāsnī liek trauku ar sagrieztu ābolu (izgriež serdi), gabalos sagrieztu sīpolu un ķiplokus.   Tos cep apmēram 20 minūtes. Visu nedaudz atdzesē un sablenderē. Klāt liek pienu, garšvielas un atkal sablenderē. Zupu pārlej katliņā un uzkarsē, pievieno vēl garšvielas, ja nepieciešams.
Recepte no www.loveandlemons.com




svētdiena, 2014. gada 12. oktobris

Svaigu brokoļu salāti ar riekstiem un dzērvenēm

Sastāvdaļas: 2 nelielas brokoļu galviņas; 50 g nomizotas mandeles (vai indijas rieksti vai valrieksti); 50 g kaltētas dzērvenes'; 1 sarkanais sīpols; mērcei: 150 g grieķu jogurts; 1 ēdamkarote balzamiko etiķis (vai ābolu); 2 ēdamkarotes citronu sula; 1 tējkarote brūnais cukurs vai medus; šķipsniņa sāls; malti melnie pipari; 3 ēdamkarotes smalki sakapāti sīpoli



Mandeles (vai citus riekstus) pavisam nedaudz apgrauzdē (var arī negrauzdēt) un plāni sagriež. Brokoļus sadala galviņās un sasmalcina palielos gabalos ar blenderi (izmanto pogu chop ), sīpolu smalki sagriež. Pagatavo salātu mērci - kārtīgi sajauc kopā visas sastāvdaļas un iemaisa salātos, pēc garšas pievieno vēl sāli un piparus. Mērci arī gatavoju blenderī, turpat arī smalcinu sīpolu. Salātus pasniedz pēc minūtēm 20 - 30, kad visas sastāvdaļas savilkušās.
Šie ir mani mīļākie salāti šoruden, vispār svaigus brokoļus salātos nebiju ēdusi. Esmu variējusi - ar dažādiem riekstiem, klāt likusi seleriju kātus, gatavojusi mērcīti bez jogurta, bet ar eļļu, brokoļu vietā likusi ziedkāpostu. Receptē no smittenkitchen.com mērcei jogurtu jauc kopā ar majonēzi, var arī tā, ja nav iebildumu.



otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Ķirbja risoto

Sastāvdaļas: 500 g ķirbis; 250 g risoto rīsi; 40 g sviests; 1 liels sīpols; 40 g cietais siers; apm. 200 ml baltvīns; apm. 500 ml buljons; nedaudz olīveļļa; pētersīļi; malti melnie pipari; safrāns




Ķirbi nomizo un sagriež kubiciņos, pārlej ar nedaudz (ēdamkaroti vai divām) olīveļļas, uzber melnos piparus, viegli apmaisa un liek cepeškrāsnī 200 grādos  uz apm. 25 - 30 minūtēm.  Katliņā (vai dziļākā pannā) liek kausēties sviestu, sīpolu smalki sagriež un maisot apcep, tā,  lai tas nepaliek brūns, bet kļūst zeltaini caurspīdīgs.  Ber klāt rīsus un atkal turpina cept. Jāatcerās, ka risoto visu laiku ir jāapmaisa. Pielej vīnu, apmaisa, un kad viss vīns sasūcies rīsos, pa daļām klāt lej karstu buljonu (var protams buljonu vārīt pats, iespējams, ka tā ir pareizāk un garšīgāk, es nevāru, bet lietoju šādu). Buljonu pievieno pa daļām - kausiņu pielej, apmaisot vāra, un , kad izvārījies pielej nākamo kausiņu, utt. Procesā pievieno pavisam mazu šķipsniņu safrānu un pusi no pētersīļiem.
Par buljonu - man pietiek ar apm. puslitru, taču jāskatās, varbūt vajag nedaudz vairāk vai mazāk, rīsiem nav jābūt galīgā putrā, bet,  lai nav arī pavisam cieti. Pagaršojiet.
Tikmēr ķirbis būs izcepies, pusi sablenderē un iemaisa risoto, pievieno pārējos pētersīļus (redzēju receptes, kurās izmanto salviju, žēl, man tuvajos veikalos nebija), un arī ķirbja gabaliņus. Pašās beigās iemaisa sarīvētu  cieto sieru. Risoto ņoņem no uguns, uzliek katliņam vāku  un atstāj uz neilgu brīdi atpūsties pirms pasniegšanas.
Recpetei iedvesmojos no lindasvirtuves, krista un vegan. 





pirmdiena, 2014. gada 22. septembris

Tomātu biezzupa ar rupjmaizes grauzdiņiem

Sastāvdaļas: 3 - 4 burkāni; 1 sīpols; 1 sarkanā paprika; 1 kg tomāti; olīveļļa; garšvielas - melnie pipari, čillī; sāls; u.c zaļumi


Nomizo un sarīvē burkānus, sīpolus un papriku sagriež un liek cepties uz pannas nelielā olīveļļas daudzumā (kam garšo ķiploki, liek arī 1 - 2 ķiploku daiviņas). Tikmēr tomātiem noņem mizu un sagriež palielos gabalos. Apceptos dārzeņus liek katliņā, turpat arī tomātus, lej klāt ūdeni (apm. 700 ml - 1 l) un pievieno garšvielas - piparus, sāli, bezsāls Anniņu (var arī dārzeņu buljonu), smaržīgos piparus u.c. Vāra apm. 20 minūtes, nedaudz padzesē un sablenderē. Ja nepieciešams pievieno vēl garšvielas un uzvāra. Pasniedz ar rudzu maizes grauzdiņiem, ķirbju sēkliņām, zaļumiem. Pēc vēlēšanās var pievienot arī grieķu jogurtu.


svētdiena, 2014. gada 14. septembris

Valriekstu un dateļu cepumi

Sastāvdaļas: 200 g valrieksti; 100 g dateles;100 g tumšā šokolāde (70%);  šķipsniņa sāls; pustējkarote soda; 1 ēdamkarote linsēklas vai chia sēkliņas; 1 tējkarote vaniļas ekstrakts



Linsēklas samaļ un aplej ar 3 ēdamkarotēm ūdens un noliek uz 15 min, lai sabriest. Šis linsēklu vai chia sēkliņu maisījums ar ūdeni arī saturēs kopā cepumus, tradicionālās olas vietā.  Tikmēr blenderī liek riekstus un dateles un škipsnu sāls. Visu kārtīgi sablenderē. Pievieno vaniļu, linsēklu "putriņu" un sodu un atkal sablenderē. Tad miklu pārliek bļodā, pievieno šokolādes čipšus vai sasmalcinātu šokolādi un ar rokām veido cepumus. Cep 180 grādos apm. 10 - 12 minūtes, pēc tam vēl padzesē cepumus uz tās pašas plāts vēl kādas 10 minūtes.  Cepumus var uzglabāt ledusskapī noslegtā traukā vismaz nedēļu.
Recepte no detoxinista.com

sestdiena, 2014. gada 13. septembris

Burkānu ābolu biezenis

Sastāvdaļas:  400 g burkāni; 400 g āboli; 30 g ļoti labas kvalitātes olīveļļa; 1 citrona sula



Nomio burkānus, ābolus nomizo un izgriež serdes. Visu liek blenderī vai sarīvā uz smalkās rīves, pievieno eļļu un citrona sulu. Liek traukā, ko var noslēgt un uzglabā ledusskapī.


Recepte  no topivesels.lv  Pētera Kļavas attīrīšanās metode - trīs dienas ēd tikai šāda veida biezeni (protams, ka ar vienu šo porcju būs par maz). Iesākumam, ja nav vēlēšanās un nav iespējas trīs dienas gavēt, ar biezeni var aizstāt piemēram brokastis vai vakara uzkodu. Ļoti garšīgi!

pirmdiena, 2014. gada 1. septembris

Biezpiena - magoņu kēkss

Sastāvdaļas: 100 g sviests; 150 g cukurs; 200 g biezpiens; 70 g skābais krējums; 2 olas; 1 tējkarote vaniļas ekstrakts; 100 g magoņu sēkliņas; 200 g kviešu milti; 1 tējkarote cepamais pulveris; 100 g pūdercukurs;  1 ēdamkarote citrona sula; 1 ēdamkarote verdošs ūdens




Magones sasmalcina blenderī vai kafijas dzirnaviņās. Arī biezpienu sastrādā kopā ar krējumu vai jogurtu viendabīgā masā.  Cukuru sakuļ ar sviestu (istabas temp., vispār visi produkti istabas temperatūrā), kamēr tas kļūst gaišāks - kuļ apmēram 5 - 8 minūtes. Pievieno biezpiena masu un pa vienai olas, arī vaniļu. Citā traukā samaisa magones ar miltiem un cepamo pulveri. Tad visu samaisa kopā un lej ar cepamo papīru izklātā kēksa veidnē. Cep 175 grādos 45 - 50 minūtes. Kēksu atdzesē, lai pārlietu ar glazūru. Pūdercukuru samaisa ar verdošu ūdeni un iemaisa citrona sulu, ja nepieciešams var nedaudz pakarsēt. Pagaida kamēr glazūra sāk biezēt un tad ar karoti, lēnām lej pāri kēksam.  Griež tad, kad glazūra ir pilnībā sacietējusi.



svētdiena, 2014. gada 10. augusts

Svaigā šokolādes kūka ar mellenēm un avenēm

Sastāvdaļas – pamatnei - 110 g auzu pārslas; 110 g mandeles; šķipsna jūrassāls; 6 - 8 mīkstas dateles; 2 – 4 ēdamkarotes riekstu piens; kokoseļļa; virskārtai – 60 g nesaldināts kakao; 60 g šķidra kokoseļļa, 1 vai pusotrs liels gatavs avokado; 90 g agaves sīrups (vai medus); apm. 300 - 500 g svaigas ogas; 70 g melnā šokolāde - 50 g kokosriekstu piens



Blenderī sasmalcina auzu pārslas ar nomizotām mandelēm un sāli, pievieno dateles un pienu. Dateles labāk izvēlēties tās, kas ar kauliņu un mīkstākas. Vēlreiz sasmalcina. Izveidojušos mīklu kārtīgi iespaida ar kokoseļļu ieziestā tortes formā. Virsējās kārtas sastāvdaļas arī liek blenderī – kakao, kokoseļļu,  sīrupu un  avokado. Lej šo visu pa virsu pamatnei. Pa virsu liek  ogas un pārlej ar kausētu šokolādi (uz pavisam lēnas uguns katliņā izkausē šokolādi kopā ar kokospienu, vai arī to pašu dara ūdens peldē - kā ērtāk), un atkal pa virsu liek ogu kārtu.  Kūku ievieto ledusskapī uz pāris stundām, vismaz divām. Iesaku kūku ik pa brīdim gatavošanas procesā ievietot ledusskapī – kamēr gatavo virskārtu, pamatni ieliek ledusskapī, kamēr kausē šokolādi tikmēr arī kūku ievieto ledusskapī. Vai saldētavā, ja ir iespējams.






  

ceturtdiena, 2014. gada 7. augusts

Ātri pagatavojams saldējums no augļiem un ogām

Šo recepti visi noteikti jau zina, bet tomēr. Tas ir pats ātrākais un nekaitīgākais saldējums, kādu es zinu. Pagatavojams no saldētiem banāniem vai  mango, vai arī persikiem, vai ananāsiem vai kombinācijā ar saldētām ogām), liek jaudīgā blenderī (tas mietveida nederēs) sablenderē. Varbūt vajag pievienot nedaudz augu pienu, vai ūdeni. Kādu karoti, divas ne vairāk. Klāt saldumam var likt sīrupu vai karoti medus, zemesriekstu sviestu, kakao, kanēli. Pasniedz nekavējoties. Dekorē ar svaigām ogām, rīvētu šokolādi, riekstiem, musli  utt.


svētdiena, 2014. gada 3. augusts

Burkānu salāti ar turku zirņiem


Sastāvdaļas:  3 vidēji burkāni, apm.100 - 150  g vārīti turku zirņi, 3 ēdamkarotes olīveļļa, 1 ēdamkarote tahini; 1 ķiploka daiviņa; 1 citrona sula; jūras sāls;  asie pipari; saujiņa ciedru rieksti vai sasmalcinātas pistācijas; ēdamkarote sezama sēkliņas; pētersīļi

 

Pagatavo mērci - tahini sajauc ar viena vai pusotra citrona sulu, piespiež ķiploka daiviņu, pievieno sāli, piparus, kādas divas ēdamkarotes ūdens un sablenderē.  Burkānus nomizo un sarīvē, pievieno pētersīļus un samaisa ar mērci (var likt klāt arī spinātus), noliek malā, lai savelkas, tikmēr pagatavo zirņus.  Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Iepriekš izmērcētus un izvārītus turku zirņus (vai arī jau gatavos no bundžas) noskalo un nosusina starp papīra salvetēm. Liek uz cepamā papīra, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un sezama sēkliņām, liek cepties apm. 15 minūtes. Gatavus pārber pāri salātiem, un vēl pa virsu nedaudz riekstiņus. Starp citu, šādi pagatavoti turku zirņi ir lieliska uzkoda, līdzīga kā čipsi un grauzdiņi:) pie alus piemēram. Bet ne tikai.


Receptes pamats no lieliskā bloga smittenkitchen.com. Sagatavotus salātus ledusskapī var turēt divas dienas, zirņus gan labāk pievienot tieši pirms pasniegšanas.


piektdiena, 2014. gada 25. jūlijs

Gardākais šīs vasaras saldējums

Šonedēļ saldējums garšots un ēsts, šķiet,  vairak kā nekad, mēs - saldummīļi un kārumnieki, divi pieaugušie un divi jaunieši arī piedalījamies degustācijā. Un lūk mūsu  garšu tops:


 Nu  mango un aveņu smūtiji-  ja man jāizvēlas veikala saldējums, tad  smūtiji ir absolūts mans šīs vasaras favorīts, abas garšas  ir lieliskas, atsvaidzinošas, spirgtas.un sulīgas. Vienīgās neērtības varētu sagādāt ēšana, saldējums karstā laikā kūst ļoti ātri, kas nozīmē, ka jāēd arī ļoti ātri. Es parasti skatos arī sastāvu un kcal daudzumu (zinu zinu, ne vienmēr to vajag:)), taču  arī tas man izskatās pieņemams, un nav ko pārdzīvot. Domājot par garšām, kas vēl varētu būt svaigas un baudāmas - ananāsu vai aprikožu un citrona, vai varbūt zemenes ar piparmētrām.












Pārbaudītās vērtības - TIO vafeļu glāzītē  ar šokolādi un šokolādes gabaliņiem. Nekas jauns, taču šokomīļiem patīk, ērti ēdams un porcija pareiza lieluma - garšoja Evai.



 Pols ar žāvētiem augļiem un riekstiem -  ļoti gards klasisks krējuma saldējums, var sajust arī riekstus un augļus, taču neuzbāzīgi. Porcija mums meitenēm nedaudz par lielu. Mājās cepta garšīga vafele un krēmīgā saldējuma garša tuva pašu gatavotam saldējumam. Patika mums abām ar Evu.


 Ekselence dubultais aveņu granātābolu saldējums. Noformējums izcils, garšu salikums perfekts, ļoti bieza piena šokolādes kārta. Garšoja Alvim,  man  par saldu.. Iesaku šo saldējumu baudīt vēlajos rītos pie kafijas, (taču uzmanīgi,  vienā porcijā ir vairāk kā 350 kcal), uz ielas karstumā  un steigā, nebūs pārāk ērta ēšana un,  iespējams, kaut kas no visa paies garām.



Pols plombīrs 12% - jē, ja gribās liesu saldējumu  (ražots no Latvijas produktiem) ar īsta plombīra garšu, tad te būs. Tā kā lielākoties saldējumu ēdu ne uz ielas bet mājās, tad šis būs  tam ideāli piemērots  kā ar ogām, tā ievārījumu, šokolādi, kļavu sīrupu utt., Iepakojumā ir 250 g, kas ir vidēji trīs ēdājiem (vienā porcijā apm. 160 kcal). Un kas nav mazsvarīgi, iepakojums ir papīrs, videi draudzīgi.


Pols gotiņa dažādos veidos -  latvietim mīļa karamelizeta un lipīga garša. Man patika iepakojums  kartona glāzītē - neliela porcja un .... jā, nostaļģija pēc papīra piegaršas. Alvim un Kristapam garšoja Pols gotiņa vafeļu glāzītē ar karameļu pildījumu un šokolādes cepurīti - pa vidu  bagātīga karamele, tiešām daudz un vēl šokolāde.



Nu tā mēs degustējām. Protams, ir arī saldējumi par ko mēs sajūsmā neesam, vai arī , kas mums ne pārāk garšo, taču saldējumu veidu  ir daudz, katrs vēl var paspēt atrast savu īsto šīs vasaras  garšu!  Paldies foodunion











trešdiena, 2014. gada 16. jūlijs

Siera kūka ar karamelizētiem āboliem

Sastāvdaļas: pamatnei - 250 g Selgas auzu maizcepumi (vai citi cepumi pēc izvēles); 80 g kausēts sviests; 60 g mandeļu milti ( vai nomizotas sasmalcinātas mandeles)
ābolu pildījums - apm. 1 kg nomizoti āboli; 100 g sviests; 150 g cukurs; 150 ml saldais krējums
siera pildījums - 350 g krēmsiers (Fijadelfija, Rasa vai Kārums); 100 g cukurs; 2 olas; 200 g skābs krējums; 1 ēdamkarote vaniļa (lietoju šo no Iherb); 2 ēdamkarotes citrona vai laima sula
glazūrai - 70 g cukurs; 2 ēdamkarotes citrona sula;  50 ml saldais krējums; mandeļu skaidiņas




Pagatavo pildījumu: ābolus (labāk zaļos, ne pārāk saldos) nomizo un sagriež šķēlītēs. Pannā maisot karsē sviestu  ar cukuru, kamēr cukurs izkūst. Pievieno ābolus un uzmanīgi ik pa brīdim apmaisot sautē, līdz viss šķidrums ir iztvaikojis. Tad pievieno klāt uzkarsētu saldo krējumu un rūpīgi iemaisa. Noliek pannu maliņā, lai atdziest. 
Tikmēr pagatavo pamatni: blenderī sasmalcina cepumus un riekstus, pievieno izkausētu sviestu un samīca mīklu, ko ar rokām iespaida kūkas formā ar noņemamām malām, tā lai uz augšu arī veidojas maliņas. Formas dibenu ietin folijā (tāpēc, ka kūka cepsies ūdens peldē).
Pagatavo siera masu: mikserī ar lēnu ātrumu sakuļ sieru ar cukuru, pa vienai piemaisa olas, tad krējumu, beigās vaniļu un citrona sulu.
Uz sagatavotās kūkas pamatnes liek karamelizēto ābolu kārtu  un pa virsu siera masu. 
Kūku cep 175 grādos 40 minūtes ūdens peldē. Es daru tā -  kūkas formu lieku vēl lielākā cepamajā formā, ko piepildu ar ūdeni.
Kūku atdzesē un tad pa virsu liek glazūru, kaut gan glazūru labāk gatavot pirms pasniegšanas. Cukuru maisot kausē uz karstas pannas, piespiežot klāt citronu. kad izkusis, tad piemaisa uzkarsētu saldo krējumu. Glazūru atdzesē un pārlej pāri,  virspusi var pārbērt ar mandeļu skaidiņām.
Recepte no katelig.livejournal.com,  ar manām dažām izmaiņām. Kūka ļoti ļoti garšīga, un nav sarežģīta, ilgākais process ir ar āboliem. Ja maz laika, tad vienā vakarā var sagatavot ābolus un nākošajā likt visu kopā un cept. Mēneša laikā cepu trīs reizes,  man nemaz nav  raksturīgi atkārtoti cept tik bieži vienu kūku, taču tā arī skaista foto, vai vismaz griezumā nav. Gan jau nākamreiz:)


pirmdiena, 2014. gada 14. jūlijs

Saldā kartupeļa un lēcu humuss

Sastāvdaļas: 1 liels saldais kartupelis; 400 g sarkanās lēcas (svars vārītām); 2 ēdamkarotes tahini; 1 citrona sula; apm. 10 saulē kaltēti tomāti (tie, kas nav eļļā); 1 čillī pipars; apm. 30 g sezama eļļa vai laba olīveļļa; jūrassāls




Kartupeli izvāra ar mizu, vai arī sacep cepeškrāsnī, lēcas arī izvāra. Atdzesē.  Visas sastāvdaļas liek blenderī - lēcas, kartupeli, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čīlī (bez sēklām), tahini, eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādas 3 ķiploka daiviņas.  Visu sablenderē viendabīgā masā. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.  Ķirbju laikā saldo kartupeli labi var azstāt ar ķirbi.


piektdiena, 2014. gada 11. jūlijs

Šokolādes un kafijas biskotti

Sastāvdaļas: 350 g pilngraudu kviešu milti (var lietot parastos baltos kviešu miltus); 75 g kakao; 1 ēdamkarote šķīstošā kafija; pustējkarote cepamais pulveris; 100 g sviests; 100 g cukurs (ja garšo salds vajadzētu likt vairāk); 2 olas; 1 tējkarote vaniļa; 170 g mizotas mandeles; 120 g melnā šokolāde; šķipsniņa jūras sāls



Sajauc bļodā miltus, kakao, kafiju; cepamo pulveri, sāli. Ar mikseri saputo sviestu (mīkstu, pirms tam paturētu istabas temperatūrā) ar cukuru. Pievieno olas un vaniļu un atkal kārtīgi sakuļ. Pa daļām ar karoti piemaisa sausās sastāvdaļas klāt slapjajām.  Šokolādi un riekstus sasmalcina un iemaisa mīklā, mīkla būs tādā biezumā, ka to vislabāk varēs izdarīt ar rokām.Tālāk kā parasti - no mīklas veido divas desiņas, vislabāk to darīt jau uz cepamā papīra. Liek cepties 180 grādos 20 - 25 minūtes, tad nedaudz padzesē un ar ļoti asu nazi sagriež šķēlītēs. Atkal liek  cepeškrāsnī 7 - 10 minūtes no vienas un no otras puses. Recepte no http://fleur-de-cassie.livejournal.com/


ceturtdiena, 2014. gada 10. jūlijs

Ogu mafini ar klijām

Sastāvdaļas: 315 ml paniņas; 80 ml vīnogu kauliņu eļļa; 1 liela ola; 50 g brūnais cukurs; 1 tējkarote vaniļa; citrona miziņa; 90 g rudzu klijas; 125 g pilngraudu kviešu milti; 1,5 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote soda; šķipsna sāls; apm. 300 g ogas (man saldētas avenes un mellenes) un nedaudz brūnais cukurs mafinu pārkaisīšanai


Sajauc atsevišķi šķidrās sastāvdaļas - paniņas, olu, eļļu, vaniļu un/vai sarīvētu citrona miziņu un cukuru. Otrā traukā samaisa klijas ar miltiem, cepamo pulveri,  sodu un sāli. Tad  kārtīgi samaisa abu trauku saturu kopā. Mafinu formiņās (lietoju silikona) liek divas karotes mīklu un pa virsu divas karotes ogas. Cepu ne sezonā, tāpēc ogas no saldētavas, vasarā protams svaigās. Ogām, ja vēlās,  var uzbērt nedaudz cukuru (es nebēru, ogas ir saldas). Pa virsu liek vēl vienu karoti mīklu un pārkaisa virspusīti ar brūno cukuru. Cep mafinus 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī  15 - 20 minūtes, pirms izņem no formiņām ļauj atdzist apm. 10 min.

recepte no http://smittenkitchen.com

piektdiena, 2014. gada 20. jūnijs

Svaigas zemenes ar chia sēkliņām

Sastāvdaļas: apm. 200 g zemenes; 1 ēdamkarote chia sēkliņas;  1 ēdamkarote agaves sīrups (vai medus, cukurs, kļavu sīrups utml.)
Zemenēm pievieno sīrupu un saspaida (vai sablenderē), pievieno sēkliņas un karoti ūdens. Ja sīrupa vietā liek cukuru, tad ūdeni var pievienot drusciņ vairāk (1 ēdamkarote cukurs + 1 ēdamkarote ūdens). Visu rūpīgi samaisa, liek traukā ar vāku un ievieto ledusskapī vismaz uz stundu, kamēr sēkliņas piebriest.   Ēd kā parastu ievārījumu uz maizītēm, pie putrām, pankūkām, ar saldējumu un vienkārši tāpat.  Uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 3 - 4 dienas.

ceturtdiena, 2014. gada 12. jūnijs

Kokosriekstu miltu un ķirbju cepumi

Sastāvdaļas: 250 g ķirbju biezenis; 70 g kokoseļļa; 70 g sojas piens; tējkarote vaniļa; 100 g tumšais cukura sīrups (vai agaves sīrups); 150 g kokosriekstu milti; 2 tējkarotes cepamais pulveris; 1 tējkarote jūras sāls; 1 tējkarote kanēlis; 150 g melnā šokolāde




Atsevišķi sajauc sausās un slapjās sastāvdaļas. Tad abas samaisa kopā un iemaisa klāt sasmalcinātu tumšo šokolādi.  Ar rokām veido cepumiņus, liek uz plāts un cep cepeškrāsnī 175 grādos apm. 15 minūtes.  
Ar gataviem cepumiem ļoti uzmanīgi, būs trausli.

pirmdiena, 2014. gada 9. jūnijs

Kāpostu salāti ar avokado

Sastāvdaļas:  avokado; 2 mazie gurķi; pāris redīsi; svaigs kāposts (ne viss, kāda sestā daļa); puscitrona sula; jūrassāls


Gatavu avokado nomizo un saspaida ar dakšiņu kopā ar  citrona sulu un sāli. Redīsus un gurķus sarīvē. Kāpostus smalki sagriež. Visu samaisa kopā. Produktu daudzumi aptuveni, jāgatavo pēc izjūtas, klāt labi derēs  zaļumi un kaņepju sēkliņas.


otrdiena, 2014. gada 3. jūnijs

Šokolādes saldējuma kūka ar žāvētiem augļiem

Sastāvdaļas: 150 g tumšā šokolāde: 200 g žāvēti augļi (aprikozes  un dzērvenes); 70 g sasmalcināti rieksti; 50 g brūnais cukurs; 1 ēdamkarote ar kaudzi kakao; 100 g ābolu biezenis; 150 ml saldais krējums;  virskārtai -  50 ml saldais krējums; 12 gab (apm. 100 g) rudzu sausmazītes; ēdamkarote brūnais cukurs



Žāvētos augļus (aprikozes pirms tam sagriež) pārlej ar alkoholu (vai tēju vai ūdeni) un atstāj uz pāris stundām izmirkt.  Riekstus sasmalcina un apgrauzdē. Šokolādi izkausē ūdens peldē. Saldo krējumu saputo ar cukuru, tad pievieno ābolu biezeni, iemaisa klāt izkausēto šokolādi (jāuzmanās lai nav karsta),  žāvētos augļus un riekstus.  Garenu veidni (izmantoju  gareno kēksa formiņu) izklāj ar pārtikas plēvi, ielej tajā sagatavoto masu un izlīdzina.  Rudzu sausmaizītes blenderī sasmalcina, sajauc ar saldo krējumu un cukuru un liek līdzenā kārtā pa virsu. Pāri pārliek pārtikas plēvi un visu liek saldētavā, lai sastingst.

Receptes ideja no Ievas, taču gatavošanas laikā piedzīvoja lielas pārvērtības - lielo sviesta daudzumu un olas aizstāju ar ābolu biezeni un saldo krējumu. Tāpat to nemaz nebija domāts gatavot kā saldējumu, rezultātam būtu jābūt līdzīgam šokolādes desai.  Jā, un gatavoju to visu pašā pavasarī, kad vēl nebija nebija  ne zemeņu, ne ķiršu, ne persiku, ar to visu varētu variēt.








trešdiena, 2014. gada 14. maijs

Ogu un augļu kokteiļi ar riekstu pienu

Aveņu kokteilis ar mandeļu pienu

Sastāvdaļas 2 porcijām: 200 g svaigas avenes; 400 ml mandeļu piens; ēdamkarote (vai vairāk) kļavu sīrups




Sablenderē avenes  (var arī saldētās) kopā daļu piena, tad pievieno pārējo pienu un sīrupu pēc garšas.


Mellenes ar banānu un kokosu

Sastāvdaļas 2 porcijām: 1 banāns; 150 g mellenes; 5 dateles ; 200 g kokosa piens



Blenderī liek banānu, mellenes (izmantoju saldētās), žāvētas dateles, pielej nedaudz pienu un kārtīgi sasmalcina. Tad pielej pārējo pienu (izmantoju light) un atkal sablenderē.

pirmdiena, 2014. gada 7. aprīlis

Brokastu maizīte ar ceptiem dārzeņiem

Sastāvdaļas: rudzu maizes šķēle; 1 tomāts; puse paprika; avokado;pak čoi salāti; ķirbju sēkliņas; nedaudz olīveļļa;  citrons; nedaudz sojas mērce


  Uz pannas olīveļļā viegli apcep sagrieztus dārzeņus, pievieno sojas mērci, nedaudz pacep, pašās beigās uzber nedaudz ķirbju sēkliņas.  Uz šķīvja  liek tosterī apgrauzdētu rudzu maizes šķēli,  pa virsu kārto apceptos dārzeņus un uzspiež  citrona sulu.













ceturtdiena, 2014. gada 27. marts

Biezpiena sacepums ar mellenēm

Sastāvdaļas: 1 kg biezpiens; 4 olas; 175 g iebiezinātais piens ar cukuru; 50- 60 g kukurūzas ciete; vaniļas pāksts; 1 citrona sula; apm. 300 g mellenes



Graudainu biezpienu sablenderē vai izberž caur sietu. Olas sakuļ kopā ar iebiezināto pienu,  pievieno pārējās sastāvdaļas: biezpienu, kukurūras cieti, vaniļu un citrona sula. Pašas pēdējās iemaisa mellenes. Mīklu lej ietaukotā cepamajā formā un cep cepeškrāsnī 180 grādos apm. 50 minūtes.


trešdiena, 2014. gada 12. marts

Auzu cepumi ar žāvētiem augļiem un jogurtu

Sastāvdaļas: 300 g auzu milti (vai sasmalcinātas auzu pārslas) ; ~ 150 g žāvēti augļi (rozīnes, aprikozes, dzērvenes....); 60 g rieksti; 2 ols; 150 g   jogurts; pustējkarote kanēlis; pustējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls


Žāvētos augļus un riekstus sasmalcina blenderī, un samaisa ar auzu miltiem (izmantoju pusi sasmalcinātas auzu pārslas + pilngraudu kviešu milti). Pievieno cepamo pulveri, kanēli, sāli un samaisa. Tad pievieno jogurtu un olu. Visu kārtīgi samaisa un veido cepumiņus. Var sarullēt tādas kā "desiņas" ietīt pārtikas plēvē un ievietot uz brīdi saldētavā, tad ņem ārā. iztin un sagriež cepumu šķēlītes. Šoreiz veidoju ar rokām plācenīšus. Cep cepeškrāsnī 180 grādos apm. 12 - 15 minūtes.


ceturtdiena, 2014. gada 6. februāris

Banānu un jogurta krēma kūka




Sastāvdaļas: pamatne - 130 g vājpiena biezpiens; 60 g sviests; 50 g kukurūzas milti; 25 g cukurs; šķipsniņa sāls; virspuse: apm. 3 banāni; 25 g sviests; 50 g cukurs; 500 - 600 g grieķu bezpiedevu jogurts; 3 olas; vaniļa; 25 g kukurūzas ciete


Blenderī biezpienu, cukuru un mīkstu sviestu sastrādā viendabīgā masā, tad pievieno miltus un jau ar rokām samīca viendabīgu mīklu, ietin to plēvē un ievieto uz 30 min ledusskapī. Tikmēr pannā izkausē sviestu un cukuru, kurā apcep gareniski šķēlēs sagrieztus banānus (banāni vajadzīgi tik daudz lai noklātu visu kūkas pamatni). Banānus liek uz šķīvja un atdzesē. Pagatavo jogurta krēmu - ar mikseri samaisa jogurtu, olas, karameli kas palika no banānu cepšanas, vaniļu un iesaku arī cukuru (tiem kam garšo saldāks). Man palika pāri nedaudz apceptie banāni, tos sablenderēju un arī pieliku klāt krēmam.
Mīklu ar rokām izlīdzina cepamajā formā, tā lai ir arī maliņas (pirms tam formu ieziež ar sviestu) pa virsu vienā kārtā liek banānus un pārlej jorurta krēmu. Liek cepties cepeškrāsnī 150 grādos uz vienu stundu.
Atdzesē un tad var dekorēt ar banāniem, šokolādi un kanēli, ja vēlas. Kūka liesa un  nesalda, var ēst bez īpašiem pārmetumiem sev, taču visticamāk negaršos tradicionālo saldumu ēdājiem - tie var bērt vairāk cukuru un lieso biezpienu aizstāt ar treknāku.

 

otrdiena, 2014. gada 28. janvāris

Marcipāna cepumi ar ievārījumu

 Sastāvdaļas: 175 g kviešu milti; 90 sviests; 1 ola; 50 g cukurs; 50 g marcipāns; šķipsniņa sāls; ķiršu ievārījums; pūdercukurs cepumu pārkaisīšanai


Miltus samaisa ar cukuru un sarīvētu marcipānu, pievieno arī šķipsniņu sāls. Klāt pierīvē aukstu sviestu un saberž mīklas drupačas. Pievieno olu un samīca mīklu (ja vēl ir par sausu, tad pielej 1 vai 2 ēdamkarotes auksta ūdens). Samīca mīklas bumbu, itetin to pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī vismaz uz stundu.
Tad veido cepumiņus - saveļ bumbiņas, saplacina un ar tējkaroti iespiež vidū bedrīti - vietu ievārījumam.  Ievārījumu var likt pirms cepšanas vai arī jau gataviem cepumiem, tad tie būs vizuāli  skaistāki. Ja ievārījumu liek cepties kopā ar cepumu, tad jāuzmanās un nevajag likt ļoti daudz, jo ievārījums paliks škidrāks un ies pāri. Cep cepumus 200 grādos 20 minūtes. Atdzisušus pārkaisa ar pūdercukuru.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...