otrdiena, 2012. gada 25. decembris

Priecīgus Ziemassvētkus un daži rokdarbi


Novēlu priecīgus, mīļus un saticīgus svētkus un, lai piepildās Ziemassvētku brīnums!

 Te foto - manis šūtie linu auduma maisiņi dāvanu saiņošanai, un sedziņas svētku galda klāšanai.




Sedziņas ir klājamas abpusēji, gaišā gan nav praktiska, toties ir skaista. Iesākumā bija doma piešūt pērlītes sarkanajā pusē, bet tā ideja neder - virsma nebūs līdzena.  Nākamā ideja bija par zvagznītēm ar sudrabainu diedziņu,  taču tāds man neatradās, un tad nu ir tāpat.





piektdiena, 2012. gada 14. decembris

Ziemassvētku kēkss ar alu (Porter Cake)

Sastāvdaļas: 175 g sviests; 300  g dažāda veida rozīnes (Gemosā ir liela izvēle); 100 g gabaliņos sagrieztas dateles; 60 g citrusaugļu cukāti (man nebija šoreiz); 1 apelsīna miziņa un sula; 200 g tumši brūnai cukurs; 300 ml portera alus; 3 sakultas olas; 320 g milti (izmantoju pilngraudu kviešu); 2 tējkarotes garšvielas (kanēlis; muskatrieksts, ingvers; koriandrs) 1 tējkarote cepamai pulveris; pārkaisīšanai - 50 g mandeļu skaidiņas (man sasmalcinātas mandeles); 20 g brūnais cukurs


Katliņā liek sviestu, rozīnes, dateles, cukātus, apelsīna miziņu un piespiež apelsīna sulu, cukuru un alu. Uz nelielas uguns maisot  karsē līdz  izkūst sviests un parādās pirmais burbulis, tad temperatūru samazina līdz minimumam  un vāra  15 minūtes. Noņem no uguns un padzesē apm. 10 minūtes.
Tad šajā masā lēnām lejot, iemaisa sakultās olas un miltu maisījumu (miltus sanaisa kopā ar garšvielām un cepamo pulveri).  Kārtīgi izmaisa, mīkla būz pabieza, bet "lejama".  Cepamo formu ieziež ar sviestu vai izklāj ar cepamo papīru, tajā lej mīklu, izlīdzina virspusi un pākaisa to ar cukuru un mandelēm.
Keksu cep 160 grādos pusotru stundu, vai kamēr gatavs (pārbauda ar kociņu). Katrā ziņā, kā raksta krievu blogos (recepti redzēju vairākos, pirmo reizi laikam  cook-inspire.livejournal.com), ātrāk par 75 minūtēm izcepies noteikti nebūs.  Gatavu keksu ņem ārā no cepeškrāns un vēl 20 minūtes atstāj formiņā,  tikai pēc tam ņem ārā un atdzesē pilnībā. 
Šis kekss arī tāpat kā šis ar rumu jātin follijā (es netinu folijā, bet cepamajaā papīrā un pārtikas plēvē) un jāliek vēsā vietā nostāvēties vismaz nedēļu.


Keksu cepu 3.decembrī un pirmo reizi pagaršoju pēc četrām dienām - šajā foto skatāms griezumā. Iespaidi? - alu (man negaršo alus) nejūt, viņš kopā ar apelsīnu sulu dod tādu bagātīgu un interesantu  garšu.  Man patiktu, ja vairāk būtu žavētie augļi.  Bet tā -ir labi,  nākamos iespaidus rakstīšu ap Ziemassvētkiem.  Garša  pilnīgi un neteikti ir citāda kā manai pagājušā gada kūkai.
No receptē minētā daudzuma būs viens kekss, es palielināju  produktus gandrīz divreiz. Un jā,  šis  ir Ziemassvētku kūkas Īru variants, jo orģināli izmanto Guinness alu.

 

svētdiena, 2012. gada 9. decembris

Baklažānu pasta ar saulespuķu sēkliņām

Sastāvdalas; 2 baklažāni, 1/2 čillī pipars; 2 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņas; olīveļļa, puscitrona sula; pētrersīļi;  2 ķiploku daiviņas vai drupināti kaltēti ķiploki; himalaju sāls


Pārgriež uz pusēm baklažānus, tiem pa virsu kārto čilli gabaliņus, ķiploku  daiviņas, var arī pētersīļus (ja nav kāda sastāvdaļa tad to mierīgi var aizstāt ar kaut ko citu piem. ķiploku vietā lieku drupinātus kaltētos ķiplokus, čilļī vietā var uzbērt melnos vai citronpiparus,utt)  uzber sāli, nedaudz apslaka ar olīveļļu, liek  cepeškrāsnī 175 grādu  temperatūrā cepties, kamēr baklažāni paliek pavisam mīksti (apm. 30 min, vai ilgāk).Baklažāniem mīkstumu izņem ar karoti, traukā pievieno klāt čillī, ķiplokus, piespiež citrona sulu, pielej nedaudz eļļu un pieber saulespuķu sēkliņas. Visu sablenderē līdz iegust viendabīgu masu - baklažānu pastēti, ko ziež uz maizītes, un ēd tāpat kā jebkuru citu pastēti.

ceturtdiena, 2012. gada 6. decembris

Ķirbju kekss Ziemassvētkiem

 Sastāvdaļas: 200 g pilngraudu milti;  1 tējkarote cepamais pulveris; 0,25 tējkarote soda; 1 tējkarote kanēlis; 0,25 tējkarote muskatrieksts; šķipsniņa sāls; 0,5 tējkarote malts ingvers; 70 g sviests (istabas temperatūrā);  125 g cukurs ( 75 brūnais un 50 g parastais); 1 tējkarote vaniļa; 1 liela ola; 200 g ķirbju biezenis; 1 vidēja lieluma ābols; 90 g kaltētas dzērvenes; 90 g valrieksti


Recepte:  vienā traukā samaisu sausās sastāvdaļas - miltus, sodu, cepamo pulveri, garšvielas (sāls, kanēlis, muskatrieksts, ingvers).
Citā traukā sviestu (istabas temperatūrā) kārtīgi sakuļ ar cukuru, pievieno vaniļu, tad  olu (tas nozīmē, ka katru olu kārtīgi iekuļ pa vienai, gadījumā ja cep lielāku keksu un olu ir vairāk).   Pēc tam pievieno ķirbja biezeni un nomizotu  smalki sagrieztu ābolu. Pakāpeniski, pa daļām "slapjajā masā" iemaisa klāt miltu - garšvielu maisījumu. Ļoti rūpīgi izmaisa. Pašās beigās mīklai pievieno sasmalcinātus riekstus un žāvētos augļus.
Mīklu liek ar cepamo papīru izklātā formiņā (vai ieziestā ar sviestu), cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram stundu, vai nedaudz ilgāk.



Recepte no cook-inspire.livejournal.com, kur visi produkti ir tasēs un 2x vairāk, tad būs ļoti liels kekss. Savējo es  cepu "Rimi" akcijas formiņā. Man daudzumi ir gramos, man patīk svērt.
Šis ķirbju kekss ir ļoti ļoti garšīgs un var būt kā variants ilgajai Ziemassvētku kūkai vai manam ātrajam Ziemassvētku keksam, jo visas garšvielas, ko te pievienoju dod to īpašo svētku garšu.
Kekss ir ar ķirbju biezeni, esmu jau rakstījusi kā to gatavoju - sagriežu ķirbi lielos gabalos (nemizoju pirms tam) un lieku cepeškrāsnī ar mizu uz augšu 175 grādos, cepu kamēr mīksts un var ar karoti izņemt mīkstumu, atdzesēju un sablenderēju. Lieku kastītēs saldētavā un izmantoju pēc vajadzības.

otrdiena, 2012. gada 4. decembris

Biezpiena sacepums ar ābolu pildījumu

Sastāvdaļas 1 porcijai: 180 - 200 g vājpiena biezpiens, 1 ola; 2 vidēja lieluma āboli; 1 tējkarote medus (vai kāds cits saldinātājs; nedaudz vaniļa; 1 tējkarote kanēlis; saujiņa žāvēti augļi -  vai nu rozīnes, vai aprikozes, dzērvenes utt. pēc izvēles; sviests formiņas ieziešanai


Biezpienu rūpīgi samaisa ar olu,  medu un vaniļu. Var pielikt nomazgātus žāvētos augļus (var arī iztikt bez), aprikozes sagriezt gabaliņos. Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves un sajauc ar kanēli. Cepamo formiņu (vienu porciju cepu  15 cm diametrā lielā formiņā) ieziež ar sviestu un liek tajā pusi no biezpiena masas, pa virsu liek ābolus un pāri atlikušo biezpiena masu. Cep cepeškrāsnī 175 grādos apm. 20 - 25 minūtes. Ēdams gan tikko uzcepts un karsts, gan atdzisis.
Šis ir mans rudens iecienītākais našķis, pat ne našķis - porcija ir pietiekoša brokastīm vai vakariņām Ātri ,  bez mikseriem un putošanas gatavojams, sātīgs un smaržīgs. Saldums jāregulē pašam, varbūt, ka cukuru vajadzēs vairāk, es  esmu cepusi arī pavisam bez cukura vai medus - saldums tik vien kā no āboliem un rozīnēm.

trešdiena, 2012. gada 21. novembris

Biezpiena plācenīši ar ķirbjiem un apelsīnu

Sastāvdaļas:  250 g vājpiena biezpiens; 200 g ķirbju biezenis; 1 ola; 50 g apelsīna mīkstums; 1 apelsīna miziņa; 1 tējkarote kanēlis;  40 g medus; apm. 50 g kukurūzas milti; apm. 40 g rozīnes, neitrāla eļļa vai sviests formiņas ietaukošanai 


      Sablenderē  ķirbja biezeni, biezpienu un apelsīna mīkstumu.  Pievieno olu, medu, rīvētu apelsīna miziņu, kanēli, miltus un rūpīgi izmaisa ar karoti.  Mīklas karoti liek  ar eļļu ieziestā mafinu cepamajā formiņā. Pa vidu liek dažas rozīnes, tad atkal mīklu un pa virsu atkal pāris rozīnes.  Cep cepeškrāsnī 190 grādos apmēram 35 - 40 minūtes līdz zeltainam brūnumam.

piektdiena, 2012. gada 16. novembris

Seleriju biezzupa

Sastāvdaļas:  450 g seleriju kāti; 570 g seleriju sakne; 1 viddējs sīpols; 1,5, l dārzeņu buljons (izmantoju eko buljona kubiņu); 3 lauru lapas; himalaju sāls un malti melnie pipari


 
 
    Seleriju sakni notīra un sagriež gabalos. kātus nomazgā un arī sagriež. Sasmalcina sīpolu. Liek dārzeņus katliņā (tādā, kuram nav plastmasas detaļu, lai var likt cepeškrāsnī), pārlej ar buljonu, pievieno sāli un piparus, lauru lapas un uzvāra. Tad liek cepeškrāsnī 140 grādos uz 3 stundām (katliņu ar visu vāku), var ik pa brīdim apmaisīt. Es gan nemaisīju ne reizi.  Pēc trīs stundām izņem lauru lapas, zupu nedaudz padzesē, sablenderē un uzkarsē, ja neieciešams vēl pasāla un piparo.Pasniedz ar balto bezpiedevu jogurtu.
     Zupu iesaku gatavot iepriekšējā vakarā, nākamajā dienā sablenderēt, uzkarsēt un ēst. Brīdinājums - garšos tikai tiem, kam nav pretenzijas pret seleriju.  No kaloriju viedokļa - ideāli, to vienkārši tur nav.
Recepte no bloga cook-inspire.livejournal.com, kur ir ļoti daudz recepšu, kas man patīk un ir atbilstošas manai izpratnei par veselīgu uzturu. 

otrdiena, 2012. gada 13. novembris

Ķirbju biskotti

Sastāvdaļas: 225 g milti ( man - 90 g kukurūzas milti; 135 pilngraudu kviešu milti); 120 g ķirbju biezenis; 1/2 tējkarote soda; 1 tējkarote cepamais pulveris; šķipsniņa sāls; 2 tējkarotes vaniļa; 1/2 citrona miziņa un sula; 75 g brūnais cukurs (man 65 g brūnais cukura sīrups un 15 g brūnais cukurs); 30 g vīnogu kauliņu eļļa; 1 (vai divas, ja mazas) olas; 75 g rieksti un 75 g žāvētas aprikozes


  Miltus samaisa ar sodu, škipsniņu sāls un cepamo pulveri. Citā traukā sakuļ olas ar cukuru, pievieno ķirbju biezeni, eļļu, vaniļu, pierīvē citrona miziņu un citrona sulu. Samaisa viendabīgā masā. Tad savieno sausās un slapjās sastāvdaļas, pievieno sagrieztas aprikozes un sasmalcinātus riekstus, rūpīgi izmaisa.  Tālāk tāpat, kā ar viesiem pārējiem sausiņu cepumiem - veido "desiņas", ko izvieto uz cepamā papīra. Cep 180 grādos 20 minūtes. 


Nedaudz padzesē un griež šķēlītēs. Tad liek atpakaļ cepeškrāsnī un pacep 10 minūtes no vienas un 10 minūtes no otras puses. 
Ļoti labi cepumi, ar maz taukvielām un cukura, toties veselu virkni veselīgu produktu.
Recepte no mama_ganoush.livejourla.com




svētdiena, 2012. gada 11. novembris

Biskotti ar riekstiem un šokolādes gabaliņiem

Sastāvdaļas: 120 g pilngraudu kviešu milti; 1 ola; 50 g brūnais cukurs; 1 tējkarote vaniļa; 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 1 tējkarote kanēlis; 50 g lazdu rieksti; 50 g melnā šokolāde


 

Kārtīgi sakuļ olu ar cukuru (līdz gaišām putām) un vaniļu. Citā traukā samaisa miltus ar kanēli un cepamo pulveri. Tad iemaisa miltu maisījumu pie olas ar cukuru. Samaisa visu kārtīgi. Pievieno sasmalcinātu šokolādi un riekstus. Mīkla būs diezgan bieza.  No mīklas veido divas desiņas, ko izvieto uz cepamā papīra, kas papildus ieziests ar sviestu vai eļļu. Plāti liek cepeškrāsnī un cep 170 grādos 25 - 30 minūtes. Ņem ārā un   padzesē minūtes piecas, tad cepumu "desiņas" liek uz dēlīša un uzmanīgi sagriež ieslīpās sķēlītēs 1 cm - 1,5 cm biezumā. 
Šķēlītes pārliek atpakaļ uz plāts un liek cepeškrāsnī uz 6 minūtēm, tad apgriež uz otru pusi un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz 6 minūtēm pacept.  Gatavus cepumus pilnībā atdzesē un pārliek cepumu kārbā.
Recepte no cook-inspire.livejournal.com

piektdiena, 2012. gada 9. novembris

Brokastis ar Liepkalnu rupjmaizi

 Šajā nedēļā brokastis vienu rītu bija ļoti atšķīrīgas no man tik ļoti pierastās auzu pārslu un kliju putras ar augļiem un kafijas ar piena spēku. Tās bija vēlās brokastis restorānā La Kanna ar Liepkalnu maiznīcas gardo un spēcinošo maizīti.


Baudījām vairāku veidu uzkodu maizītes - ar spinātu omleti, kazas sieru, gurķiem, avokado, tomātiņiem un visādiem citiem gardumiem, kurus pagatavoja La Kannas pavārs.


Brokastu mums interesantus faktus par maizes cepšanu un maiznīcas plāniem stāstīja Liepkalnu valdes loceklis Aigars Veldre.
     
      Liepkalnu maize un arī cepumi ir 100% roku darbs, un te var paskatīties arī video kā maize top.  Vai Jūs zinājāt, ka rudzu maizes klaipes top 30 stundu laikā? Liepkalnu sortiments ir ļoti plašs, un, ja pareizi sapratu, tad vislielākā dažādība (visādu veidu maizes un maizītes, cepumi, pīrāgi, kūkas un pat tortes)  ir trijos (pagaidām) firmas veikaliņos. Manā vietējā Rimi šodien cepumu plauktā bija tikai pāris, divi vai trīs cepumu veidi.  No maizēm gribētu ieteikt saldo našķi, un man personīgi jaunumu - Lustīgo rupjmaizi    ar āboliem, citronu -apelsīnu sukādēm, aprikozēm, plūmēm un dzērvenēm, riekstiem un kanēli.  Mana iecienītākā ir pilngraudu rupjmaize bez rauga - to pirms ēšanas apgrauzēju cepeškrāsnī (nedaudz apziežot ar olīveļļu) vai  steidzīgajos rītos tosterī.  Starp citu tieši šī ir arī pati vērtīgākā no maizēm, jo tajā ir daudz šķierdvielas, vitamīni un minerālvielas.


 Tālāk idejas brokastīm ar rupjmaizi - tās, kuras baudījām mēs brokastīs,  man ļoti iepatikās un gatavošu arī savās mājās: 
- pupiņu salāti ar grauzdētu rupjmaizi un grilētu, marinētu papriku,
- medus ar grauzdētām saulespuķu (vai ķirbju) sēklām un rukolas lapām,
- kūpināta siera pastēte,
- biezpiens ar svaigiem gurķiem un zaļumiem;
- marinētas (vai vārītas) bietes ar fetas sieru (žēl, bet bietes neēdu vispār)


un saldie - jogurts ar rīvētu rudzu maizi un zemenēm un ābolu rupjmaizes sacepums (ļoti labs!).




Labu apetīti un iedvesmu arī Jums, viesiem, kas brokasto!



*visi foto K.F.Dobrovolskis.

svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Salāti ar kolrābi

Sastāvdaļas: kolrābis un gurķis vienādās daļās, bumbieris uz pusi mazāk; vīnogu kauliņu eļļa; dilles; malti melnie pipari; nedaudz sāls



Uz rupjās rīves sarīvē kolrābi, gurķi un bumbieri. Pievieno sasmalcinātas dilles, sāli, piparus un eļļu. Visu samaisa un pasniedz.

trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

Puķkāpostu krēmzupa ar timiānu

Sastāvdaļas: 1 vidējs sīpols; 1 vai 2 seleriju kāti; puķkāposta galviņa; apm 200 ml 10% vai 5.5% saldais krējums; svaigs timiāns; jūrassāls, malti melnie pipari, 1 eko buljona kubiņš; rīvēts muskatrieksts
 
 
 
    Katliņā verdošā ūdenī ( apm. 800 g - 1 l) liek sīpolu,  sasmalcinātus seleriju kātus un puķkāpostu, pievieno buljonu un dažus timiāna zariņus. Dārzeņu formai nav īpaša nozīme, galvenais, lai tie vienlaicīgi izvārās mīksti. Pievieno sāli un piparus.  Visu vāra kamēr dārzeņi mīksti, tad zupu nedaudz atdzesē un sablenderē. Pirms blenderēšanas timiāna zariņus var izņemt ārā, ja nav pārliecības, ka tie labi sablenderēsies.  Pievieno saldo krējumu, muskatriekstu, un ja ir vajadzība,  tad zupu vēl pasāla un piparo.
Receptes pamats no cetrassezonas.lv ar manām izmaiņām -  man nepatīk iepriekš apcept sīpolus un selerīju, tādēļ izvēlos visu vārīt vienlaicīgi,  taču protams dārzeņus pirms tam var apcept sviestā vai eļļā. Un vēl - man parasti nav nekādu buljona kubiņu, tad izlīdzos tikai ar sāli un pipariem, arī tā  būs ļoti labi.

svētdiena, 2012. gada 28. oktobris

Ābolu klafuti

Sastāvdaļas: 4 olas; 100 g cukurs ; šķipsniņa jūrsasāls; 100 g rums; 125 g pilngraudu kviešu milti; 330 g piens; 1 ēdamk. vaniļa; 1 tējkarote kanēlis;  apm 800 g āboli; 25 g sviests; pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai



Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Katliņā izkausē sviestu un pasautē tajā ābolus, apmaisa ļoti uzmanīgi.  Samaisa rumu ar kanēli un apm. 25 g brūnā cukura un iemaisa pie āboliem, tad noliek ābolus atdzist. Tikmēr pagatavo mīklu, kas ir ļoti līdzīga pankūku mīklai.  Blenderī lej pienu, pieber atlikušo cukuru, olas, vaniļu, sāli un miltus, liek virsū vācinu un maisa apm. minūti.  Cepamo trauku ieziež ar sviestu un pāliek tajā ābolus, visu pārlej ar mīklu.
Man šoreiz ābolu likās, ka ir par maz, tādēļ pievienoju arī avenes.Cep 175 grādos apmēram stundu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. 
Ābolus nav obligāti pierms tam sviestā apcept, tikai tad vajag sagriezt tos mazākos gabaliņos. Ja nav blendera, mīklu gatavo kā parasti pankūku mīklu, olu baltumus var putot atsevišķi, tad kūka būs gaisīgāka.

piektdiena, 2012. gada 12. oktobris

Biezpiena kēkss ar bumbieriem

Sastāvdaļas: 225 g pilngraudu kviešu milti; 115 g mīksts sviests; 200 - 250 g cukurs (man 100 g brūnais cukurs un 100 g parastais); vaniļa; 200 g vājpiena biezpiens; 3 olas; 1/2 tējkarote cepamais pulveris; 2 - 4 bumbieri; pūderukurs keksa pārkaisīšanai


      Sviestu un cukuru kārtīgi sakuļ ar mikseri, pievieno biezpienu. Biezpienu iepriekš sablenderēju, lai nebūtu graudains. Tad pievieno vaniļu un pa vienai iemaisa olas. Beigās pievieno miltus, kas samaisīti ar cepamo pulveri un visu ļoti rūpīgi samaisa.  Keksa cepamo formiņu, kā jau vienmēr ieziež ar sviestu un apbārsta ar miltiem, pārliek tajā mīklu un virspusīti izlīdzina. Bumbierus pārgriež uz pusēm un ar karotīti izņem serdes, griež sķēlītēs un vienu pie otras iespiež mīklā. Keksu cep 170 grādos 60 minūtes.  Atdzisušu var pārkaisīt ar pūdercukuru un/vai sasmalcinātiem valriekstiem.


Kārtējā recepte no lieliskā bloga ginger-blonde.livejournal.com.  Bloga autore raksta, ka kekss ir ļoti gards arī karsts ar saldējumu. Es gan par to vel neesmu pārliecinājusies, bet varu iedomāties.

pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Griķu miltu un siera standziņas


Sastāvdaļas: 120 g griķu milti; 200 g pilngraudu kviešu milti; 120 g auksts sviests; 100 g sarīvēts čederas siers; 1 tējkarote sāls; 1 tējkarote sasmalcināts svaigs timiāns; 120 g auksts ūdens


    Man nav griķu miltu, izmantoju sablenderētus bio griķus.  Samaisa abu veidu miltus ar sāli un  timiānu, ierīvē sieru un izveido drupačas (šo var ļoti labi izveikt ar blenderi). Piemaisa klāt sarīvēto sieru. Tad pakāpeniski pievieno aukstu ūdeni un samīca mīklu. Izveido 2 mīklas bumbas, saplacina tās, ietin katru atsevišķi plēvē un ievieto uz pusstundu saldētavā.  Pēc pusstundas vienu izņem un izrullē. Man vieglāk likās, ja mīkla ir starp cepamo papīru kārtām. Tātad izrullē, cik iespējams kvadrāta formu un sagriež to sloksnītēs, kuras uzmanīgi pārliek uz ar cepamo papīru izklātas plāts, var nedaudz  sarullēt, veidojot apaļāku cepumu formu.  Vispār man nelikās viegli izveidot cepumus, jo mīkla ātri paliek silta un zaudē formu, jāstrādā ātri. Cepumus var arī apbērt ar sezama sēkliņām pirms cepšanas. To pašu izpilda arī ar otru mīklas plāceni - izrullē un sagriež standziņās. 
   Cep 200 grādos 8 - 10 minūtes no vienas puses, tad pagriež cepumus uz otru pusi un pacep vēl  3 - 4 minūtes. Mani secinājumi - ir vērts nedaudz pacensties - siera standziņas ir ļoti labu garšu un izteiktu veselīguma piegaršu.
    Recepte no 101cookbooks.com
    

trešdiena, 2012. gada 26. septembris

Burkānu biezupa

Sastāvdaļas: 1 kg  burkāni;  1 ķiploks; jūrassāls, melnie pipari; dārzeņu buljons vai ūdens, olīveļļa, salvija (kaltēta); zaļumi



Burkānus  nomizo un sagriež gareniski. Kārto uz cepešplāts, pārslaka ar olīveļļu, pa virsu saliek ķiploka daiviņas un liek cepties cepškrāsnī kamēr gatavi.  Tad burkānus sablenderē, sablenderē arī dažas ķiploka daiviņas. Burkānu biezeni pārliek katliņā un lej klāt ūdeni vai dārzeņu buljonu. Pieliek garšvielas un pavāra apm. 5 - 10 minūtes. Pasniedzot var pievienot sēkliņas, grauzdiņus vai sieru. Man šoreiz mocarella, porciju pārber ar zaļumiem.

pirmdiena, 2012. gada 17. septembris

Dažādu ogu un augļu pīrāgs

Sastāvdaļas:  pamatnei  - 300 g pilngraudu kviešu milti; 120 g sviests; 100 g brūnais cukurs; 1 ola; 2 ēdamkarotes piens; vaniļa (vai puscitrona miziņa); šķipsniņa jūras sāls; pildījums - 300 g vājpiena biezpiens ( man šoreiz 200 g filadelfijas siers un 100 g vājpiena biezpiens); 1 ola; 20 g cukurs; ogas un augļi(man šoreiz apm. 250 g mellenes;  250 g avenes un 2 nektarīni); drupatas - 60 g pilngraugu milti; 30 g brūnais cukurs; 30 g sviests


      Miltus samaisa ar cukuru un sāli, pievieno olu un pienu. Ar nazi iekapā sviestu un samīca viendabīgu mīklu. Tālāk receptē teikts, ka mīklu izrullē , es reti tā daru, bet gan ar rokām iespaidu mīklu formā (28 cm diametrā) tā, lai uz augšu veidojas maliņas. Sadursta ar dakšiņu un liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 10 minūtēm. Pagatavo pildījumu - sakuļ olu ar biezpienu (vai krēmsieru), pieliek karoti cukura. Biezpiena masu liek uz padzisušas pamatnes un pa virsu bagātīgi liek ogas un augļus. No miltiem, cukura un sviesta pagatavo drupatas, tās pārber pa virsu. Drupatām pusi miltu varētu aizstāt ar sasmalcinātiem riekstiem. Cep 180 grādos 35 minūtes.
 Receptes ideja  no tā paša bloga, kur iepriekš ceptie auzu cepumi ginger-blonde.livejournal.com.

sestdiena, 2012. gada 15. septembris

Auzu cepumi ar dzērvenēm un šokolādi

Sastāvdaļas: 120 g mīksts sviests; 80 g brūnais cukurs; 20 g Dansukker vaniļas cukurs; 1 ola; šķipsnina sāls; 1/2 tējkarote cepamis pulveris; 1/2 tējkarote kanēlis; 100 g ātri vārāmās auzu pārslas; 130 g auzu milti; 50 g šokolāde (orgināli baltā, man melnā); 70 g kaltētas dzērvenes (vai rozīnes)



Mīkstu sviestu ar mikseri sakuļ ar cukuru, pievieno olu, atkal sakuļ.   Pievieno sāli, cepamo pulveri, kanēli un vēlreiz sakuļ.  Tad iemaisa auu pārslas, sasmalcinātu šokolādi un nomazgātus žāvētos augļus. Pēdējos pievieno multus un rūpīgi izmaisa ar rokām - ar karoti nevarēs, jo mīkla ir ļoti bieza. Vislabāk to darīt ar virtuves gumijas cimdiem, mīkla pie tiem nelīp klāt.  Tad no mīklas veido bumbiņas, no šī daudzuma būs apmēram 12 - 18 cepumi. Mīklas bumbiņas atstatus vienu no otras liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Man sanāca divas plātis ar 8 cepumiem uz katras.  Liek cepties 180 grādos 15 minūtes.

Recepte no bloga ginger-blonde.livejournal.com un cepumiņi saucās ala Starbucks. Uzķēros uz tā, bet cepumi tiešām ir ļoti garšīgi, to atzina pat meita, kurai auzu cepumi negaršo. Ja ēdāji ir vairāk kā divi, iesacu cept vismaz pusotru porciju.

ceturtdiena, 2012. gada 13. septembris

Pasta ar gailenēm

Sastāvdaļas:  apm. 400 g gailenes; 200 g pasta tagliatelle  ; 200 g saldais krējums; apm. 40 g cietais siers; olīveļļa; malti melnie pipari; jūrassāls; dilles

    Gailenes nomazgā un sagriež. Liek uz pannas cepties sākumā bez taukvielām. Paralēli šīm darbībām liek vārīties arī pastu. Tad, kad šķidrums no sēnēm iztvaikojis, tad pievieno eļļu vai sviestu. Sēnes pasāla un sapiparo, un nedaudz vēl pacep, pēt tam  liek klāt saldo krējumu un zaļumus. Gatavai pastai nolej ūdeni, pavisam pavisam nedaudz atstāj (šajā brīdī pastā var iemaisīt viegli sakultu olu, bet var arī iztikt).  Makaronus liek uz pannas pie sēnem un uzmanīgi iemaisa. Porciju pārrīvē ar cieto sieru, pasniedz.


Informācija no cetrassezonas.lv -  Tagliatelle nosaukums cēlies no tagliare – „griezt”. Pasta ir ļoti populāra Emilia-Romagna un blakus esošajā Marches reģionā Ziemeļitālijā, kur tā parasti ir svaigā veidā un tai pievienota ola. Tagliatelle atgādina garas lentas. Tā ir 0,65–1 cm plata. Šī ir labākā pasta, ko pagatavot ar Boloņas mērci, jo tā ir platāka, nevis spageti, kas pilnīgi neder, lai saturētu mērci ar gaļu. Runā, ka tagiatelle radījis kāds talantīgs šefpavārs, kuru 15. gs. iespaidoja kādas ietekmīgas itāļu dāmas – Lukrēcijas Estes (Lucrezia d'Este) – kāzu frizūra.


svētdiena, 2012. gada 9. septembris

Biezpiena kūka ar mellenēm


Sastāvdaļas: mīkla - 300 g pilngraudu kviešu milti; 120 g brūnais cukurs; 1/4 tējkarote soda; 100 g sviests; pildījums - 700 g biezpiens; 120 g cukurs; 3 olas;  1 ēdamk. vaniļa; apm. 200 g - 300 g mellenes vai citas ogas (svaigi vai zāvēti augļi pēc izvēles)

    Biezpienu sablenderē (vai izberž caur sietu) un sakuļ ar cukuru un olām, pievieno vaniļu  un ogas (ja vaniļas cukurs, tad to liek reizē ar parasto cukuru), samaisa.
    Miltus samaisa kopā ar cukuru un sodu,  sagriež mazos gabaliņos sviestu un iemaisa miltu maisījumā. Ar rokām saberž vienmērīgas  drupačas.  Cepamo formu ieziež ar sviestu un apakšā izber 2/3 daļas no visas mīklas. Pa virsu liek pildījumu un pārējās drupačas.   Cep 35 - 40 minūtes 180 grādos.
 


trešdiena, 2012. gada 5. septembris

Ķirbju un auzu plācenīši


Sastāvdaļas: apm. 500 g ķirbis, 300 g burkāni; 200 g auzu pārslas; 2 olas; sāls; pipari



    Auzu pārslas samaļ (var izmantot jau auzu miltus, vai kādus citus pilngraudu miltus), ķirbi un burkānus sarīvē vidēji smalki. Pieber garšvielas, iemaisa olas un veido plācenīšus.  var protams tos cept eļļā uz pannas, bet labāk būs cepeškrāsnī uz cepamā papīra 190 grādos apm. 10 - 15  minūtes no vienas un tikpat ilgi no otras puses. Auzu pārslu vietā esmu izmantojusi ar Grauda spēka zirņu miltus, tos vajadzēja mazāk, aptuveni 150 gramus, taču ar auzu pārslām ir garšīgāk!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...