svētdiena, 2011. gada 27. marts

Pērļošana mājturībā

Dažādi rokdarbi manās mājas ir aktuāli.  Iesākumā bija doma te rakstīt arī par šūšanu un adīšanu, bet kaut  kā nesanāca. Taču - laikam ir pienācis laiks, lai iet arī rokdarbi. Sākšu ar brošiņām... un turpinājums sekos.



Šis ir mājturības darbiņš skolā - ar pērlītēm izšūta brošiņa.



Šīs abas brošiņas izšūtas ar svarovski kristāliņiem, tās pagatavotas gadu atpakaļ. Filcītim piešuj pērlītes un gar maliņu nošuj lentīti vai mežgini. Tad piešuj aizmugurējo detaļu ar aiz aizdari.

sestdiena, 2011. gada 26. marts

Mandeļu un dzērveņu biscotti

Sastāvdaļas: 2 olas; 150 g cukurs; 250 g milti; 1/4 tējkarotes sāls; 1 tējkarote cepamais pulveris; apm. 150 g riekstu un žāvēto augļu maisījums - šoreiz 100 g mandeles un 50 g kaltētas dzērvenes


    Olas sakuļ kopā ar cukuru, var pievienot arī vaniļas cukuru  vai vaniļas esenci. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un sāli, piemaisa klāt pie olām ar cukuru.
    Mandelēm noņem miziņu un nedaudz sasmalcina, žāvētos augļus izmērcē.  Tad pievieno mīklai un izmīca. Jāņem vērā, sviesta šai mīklā nav, tādēļ mīkla var lipt pie rokām. Sadala mīklu uz pusēm un izveido divas desiņas, ja mīkla līp ļoti, tad darbojās ar miltainām rokām.  Liek uz cepamā papīra un cep cepeškrāsnī 150 grādos 30 - 40 minūtes, kamēr  cepumu desiņas ir pavisam pavisam nedaudz zeltainas un sacietējušas. Tad atdzesē, vislabāk uz restītes, 10 - 15 minūtes un sagriež apm. centimetru biezās šķēlītes, sakārto uz cepamās pannas un atkal liek cepeškrānī kaltēties 130 - 140 grādos uz pusstundu vai nedaudz ilgāk.
    Atdzesē un bauda. Bundžā glabāšanas termiņš ir ļot ilgs.
    Variācijas šiem cepumiem ir daudz un dažādas, piem. vienas olas vietā var pieliet 60 ml kafijas vai apelsīnu sulas. Var variēt ar riekstiem un žāvētajiem augļiem, mīklai likt klāt kakao, šokolādes skaidiņas, magoņu sēkliņas, sarīvētu citrusaugļu miziņu, sukādes utt.  Daļu no miltiem aiztāt ar pilngraudu miltiem, esmu likusi klāt arī pāris karotes rudzu miltus. Ja vēlās, lai cepumi būtu mīkstāki, tad jāpievieno  30 - 50 g sviests.
Pamatrecepte no lapatissiere.livejournal.com


piektdiena, 2011. gada 25. marts

NATURA SIBERICA

     Ir man neticība pret Krievijā ražotu kosmētiku, bet nolēmu pamēģināt Natura Siberica šampūnu un matu balzāmu. Pie kam man patīk ideja par organisko kosmētiku bez silikona, parabēniem un mākslīgām krāsvielām. Ne pārāk labi pārzinu konservantus, ko pievieno kosmētikai, bet kaut kas jau tur pievienots ir, citādi lietošanas termiņš būtu pavisam īss. Gribās domāt, ka konservants ir maz kaitīgs videi un galvas ādai, citādi, diez vai kosmētika būtu sertificēta kā organiskā.
    Tātad, lietoju šampūnu un matu balzāmu krāsotiem matiem, kuram vajadzētu būt matus mitrinošam, jo krāsoti mati ir sausāki, kā nekrāsoti.  Pirmie iespaidi - šampūns ir nedaudz šķidrāks, smaržo  dabiski un labi, bet ne ļoti uzkrītoši. Puto labi, bet vajag nedaudz vairāk kā parasto "drogu" šampūnu.  Matu balzāms lieliski pilda savu funkciju.
     Iespaidi pēc mazgāšanas - mati ir tīri un zīdaini, viegli ķemmējami,  ātri netaukojas. Mani secinājumi - šampūns un balzāms man patīk, lietošu! izmēģināšu arī kaut ko citu no matu kosmētikas.



   Iegādājos arī Natura Siberica dušas želeju ar lācenēm - smaržo labi, bet nezinu vai pēc lācenēm, sastāvs labs, puto labi. Tikai .... tas pumpītis....  varēja būt kaut kāds savādāks, citādi grūti izspiest vajadzīgo daudzumu, vai arī - man gadījies brāķis????

   Savu blondo matu mazgāšanai vēlējos izmēģināt arī Andrew Barton The Ultimate Blonde šampūnu, kurš ir "katras blondīnes sapnis" , jo attīra, noņem dzelteno nokrāsu un pasargā matus uttt. , bet, nu es nezinu, neko nesajutu, pārmaiņu nav...... Varbūt būs pēc otras šampūna pudeles....

trešdiena, 2011. gada 23. marts

Zemeņu vaniļas saldējums un Vaniļas mērce

Sastāvdaļas: 300 ml piens; puse vaniļas pāksts; 60 g pūdercukurs; 3 olu dzeltenumi; 200 ml saldais krējums (35%); 300 g zemenes


 Pagatavo vaniļas mērci: Pārgriež uz pusēm vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un liek katliņā. Pielej pienu un liek vārīties, var pielikt arī tukšās vaniļas pākstis. Pienu vāra līdz tas met pirmo burbuli, vaniļa pākstis no piena aizņem. Bļodā ar mikseri saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru, puto kamēr masa kļūst gaisīgāka un paliek gaišāka. Tad pavisam tievā strūkliņā olām lej klāt sakarsēto pienu, turpinot visu laiku lēnēm maisīt ar mikseri. Var darīt arī tā - pielej pavisam nedaudz piena, izmaisa, atkaļ drusciņ pienu, izmaisa uttt. , kamēr viss piens iemaisīts.Jāuzmanās, lai to nedarītu pārāk strauji, tad karstais piens savilks olu dzeltenumus un var sanākt omlete:))
Tad visu masu lej atpakaļ katliņā un atkal liek uz mazas uguns karsēt. Visu laiku maisa, kamēr pazūd putiņas un masa iegūst biezāku mērces konsistenci. Atdzesē. Ir pagatavota vaniļas mērce.
Atsevišķā traukā ar nedaudz pūdercukura saputo saldo krējumu. Tad samaisa atdzesētu vaniļas mērci ar saldo krējumu un pievieno sablenderētas ogas. Visu samaisa.
Tad, kā receptē rakstīts, liek saldējamā mašīnā un sasaldē. Man saldējamās mašīnas nav, salēju visu trauciņā un liku saldētavā. Ik pēc apm. minūtēm 20 - 30 ņēmu ārā un samaisīju atkārtoti (labāk ar mikseri), lai neveidojas ledus kristāliņi. Diezgan ilgs process. Perfekti man neiznāca, it sevišķi salīdzinot ar veikala saldējumiem. Bet garša, mmm, tāda nav veikalā nopērkama. Noteikti taisīšu vēlreiz, šoreiz bija ar zemenēm, taisīšu ar avenēm vai mellenēm.... Katrā ziņā tas ir saldējums, kura sastāvā ir īsts piens, saldais krējums un neviena E.
Recepte no cetrassezonas.lv

otrdiena, 2011. gada 22. marts

Sēņu un dārzeņu sacepums

Sastāvdaļas: 3 burkāni (350 g); 1 cukīnī (300 g); baravikas vai kādas citas sēnes (350 g); 3 ēdamkarotes skābais krējums; 200 g siers; garšvielas - malti ķiploki, baziliks, rozmarīns, pipari, sāls, dilles; eļļa cepšanai


Nomizo un sagriež kubiciņos burkānus un cukīnī (vai kabaci), sarīvē sieru. Labi garšos, ja liks klāt arī sīpolu vai puravu un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Sīpolu mums nebija, ķiplokus pieliku kaltētos.
Uz sakarsētas pannas liek cepties burkānus ( un sīpolus), pēc minūtēm 3 - 4 pievieno sagriezto cukīnī. Visu kopā maisot cep apmēram minūtes  7 - 10.


Tad liek klāt smalki sagrieztās sēnes. Es izmantoju jau saceptas baravikas, tas nozīmē, ka visu kopā tikai samaisīju, sagaršvieloju, bet neko daudz vairs necepu. Piemaisa klāt pāris karotes krējumu un pieliek zaļumus. Tad nedaudz padzesē un iemaisa pusi vai nedaudz mazāk no sarīvētā siera. Ideāli, ja sacepumu var likt atsevišķos porciju (žuljena vai kādos citos karstumizturīgos) trauciņos, ja tādu nav, tad liek katliņā, vai traukā, ko var likt cepeškrāsnī, pārber ar sieru un cep apmēram 10 minūtes 180 grādos.
Pasniedz ar  maizi vai kartupeļiem, vai ēd tāpat. Vēl viens ļoti garšīgs sēņu ēdiens.
 Recepte no /forum.say7.info/opic32727.html

pirmdiena, 2011. gada 21. marts

Saldējums ar šokolādes skaidiņām

Sastāvdaļas 350 g krējums; 1 apelsīna miziņa, 2 olu baltumi, 60 g pūdercukurs; 60 g šokolāde (tumšā un baltā)


Ar mikseri saputo krējumu ar 50 g pūdercukura. Klāt liek sarīvētu apelsīna miziņu un uz smalkās rīves sarīvētu šokolādi. Kārtīgi iemaisa. Atsevišķā blodā stingrās putās ar 10 g pūdercukura saputo olu baltumus. Tos arī rūpīgi iemaisa saldējuma masā. Tad saldējumu lej saldējamos trauciņos un ievieto saldētavā vismaz uz piecām stundām.
Pēc autora receptes  saldējumu pasniedz ar karstu šokolādi. Mēs ēdām tāpat un ar apelsīnu ievārījumu. Šis nav saldējums klasiskajā izpratnē, bet salds un auksts deserts. Man nedaudz traucēja sarīvētā šokolāde. Bet nu ir garšīgs patiešām.

svētdiena, 2011. gada 20. marts

Gliemezīšu smilšu cepumi

Sastāvdaļas: 250g milti;  pustējkarote cepamais pulveris; 70g cukurs;  10 g  vaniļas cukurs; šķipsniņa sāls; 1 ola; 125 g sviests; 2 ēdamkarotes kakao


Bļodā ber miltus, pievieno cepamo pulveri, cukuru, vaniļas cukuru, sāli. Ierīvē sviestu un saberž drupačās. Tad pievieno viegli sakultu olu un samīca  mīklu. Mīklu  sadala uz pusēm, vienai daļai pievieno kakao un kartīgi iemīca.
Izveltnē gaišo mīklu četrstūrī. Pēc tam izveltnē tumšo mīklu tādā pašā četrstūrī.  Tad tumšo mīklu liek virsū gaišajai mīklai un piekārto maliņas, lai ir vienādas. Mīklu labāk  veltnēt uz cepamā papīra, tad  tumšo mīklu, uzliekot uz gaišās, to viegli dabūt no papīra nost. Tad abas mīklas satin kopā rullīti. Es mīklu šķērsām pāgriezu uz pusēm (lai būtu mazāki cepumi) un  satinu divus atsevišķus rullīšus. Lai vieglāk būtu  sagriezt cepumus, rullīšus var uz pāris minūtēm ielikt saldētavā, bet var ar asu nazi griezt uzreiz apm. puscentimetra biezumā un kārtot uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru.
Cepumus cep 180 grādos apmeram 10-12 minūtes.
Cepumi ir garšīgi, labi ļoti izkatās un nemaz nav grūti pagatavojami. Vienīgi man prasījās, lai būtu arī  lielāks garšas kontrasts.
Recepte no sapforums.lv

piektdiena, 2011. gada 18. marts

Vistas filejas plācenīši

1. variants:  2 vistas filejas, 3 ēdamk. manna, majonēze; 1 ola, ķiploki, sāls, pipari, baziliks, timiāns, dilles, eļļa cepšanai

Vistas fileju smalki sagriež vai samaļ ne parāk smalki. Samaisa ar mannā, garšvielām un majonēzi. Ieliek uz nakti ledusskapī. Nākošajā dienā (var  neturēt diennakti ledusskapī, bet kaut kadu laiku vajadzētu atļaut visam nostāvēties)  pievieno olu. Veido plācenīšus un cep sakarsētā eļļā uz pannas zeltaini brūnus no abām pusēm.



2. variants: 1 vistas fileja; 1 burkāns; 1 ola; 2 ēdamkarotes manna vai milti(jebkādi - kviešu, rudzu, miežu, kukurūzas); majonēze, garšvielas - sāls; citronpipari; baziliks; dilles; drupināti ķiploki



Smalki sakapā vai samaļ vistas fileju, klāt liek garšvielas, mannu vai miltus uz smalkās rīves sarīvētus burkānus.  Pielik olu un majonēzi, samaisa. Mīklai jābūt tik biezai, la varētu ņemt ar karoti.  Noliek sagatavoto plācenīšu masu ledusskapī  vismaz  uz  pusstundu.  Pēc tam cep sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus. 

pirmdiena, 2011. gada 14. marts

Kakao brauniji ar riekstiem un šokolādi

Sastāvdaļas: 170 g sviests;  2/3 tase cukurs; 1 tase kakao; šķipsniņa sāls; vaniļas cukurs vai vaniļas esence; 3 olas;  120 g milti; 1,5 tējkarotes cepamais pulveris; 2/3 tase sasmalcināti rieksti;  50 g baltā šokolāde; 50 g tumšā šokolāde 



Ūdens peldē liek kausēties sviestu, cukuru, kakao un šķipsniņu sāls.  Ik pa brīdi samaisa, lai veidojas vienmērīga kakao masa. Tad pārlej šo visu lielākā bļodā, pieber vaniļas cukuru. Pa vienai pievieno olas, pēc katras kārtīgi izmaisot. Tad pievieno miltus, kuri sajaukti ar cepamo pulveri, kārtīgi samaisa. Pašās beigās pievieno sasmalcinātus riekstus un sasmalcinātu šokolādi. Rieksti un šokolāde nav pavisam smalki, bet tā lai ir jūtami gabaliņi.
Mīklu lej ar sviestu ieziestā (es izmantoju cepamo papīru) cepamajā formā, izlīdzina un liek cepties 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī nedauz zemāk par vidējo plauktu, bet ne pašā apkakšā. Cep 23 - 28 minūtes.



Gatavu ņem ārā un pilnībā atdzesē. Tad griež gabaliņos, Es pasteidzos un sāku griezt siltu, līdz ar to  braunija gabaliņi ir  nedaudz sadrupuši un nav tik vienādi un  skaisti.
Recepte no chatskaa.livejuornal.com.

svētdiena, 2011. gada 13. marts

Diētiskie auzu mafini ar ķirbjiem un zemesriekstiem

Sastāvdaļas: 1,5 tases pilngraudu auzu pārslas; 0,5 tase pilngraudu milti; 0,5 tase brūnais cukurs; 4 ēdamkarotes malti zemesrieksti; 2 tejkarotes cepamais pulveris; 1 tējkarote kanēlis; šķipsniņa sāls;  1,5 tases ķirjbu biezenis; 2 ēdamkarotes eļļa (vīnogu  kauliņu vai kokoseļļa); 2 olu baltumi; 50g žāvētas aprikozes

Apgrauzdē, nomizo un sasmalcina vai samaļ zemesriekstus.  Vienā bļodā sajauc mafinu sausās sastāvdaļas - miltus, auzu pārslas, cepamo pulveri, cukuru, riekstus, kanēli un sāli.
Izmercē žāvētos augļus un sasmalcina, var sablenderēt. Otrā bļodā sajauc slapjās satāvaļas - ķirbju biezeni, sasmalcinātus žāvētos augļus, eļļu un viegli sakultus olu lbaltumus. Šai receptē dzeltenumus neizmanto, bet ja vēlās, tad protams drīkst likt klāt.  Tad rūpīgi, bet nekuļot, samaisa sausās un slapjās sastāvdaļas kopā.
Liek mafinu trauciņos un cep cepeškrāsnī 200 grādos 25 - 30 minūtes.  Kaloriju skaitu es neaprēķināju, bet orģinālajā receptē , kuru nedaudz pamainīju kalorijas u.arī tauki un cukuri ir sarēķināti. 
Man garšoja, pat ļoti.  Ideāli no rīta pie tējas putras vietā.

otrdiena, 2011. gada 8. marts

Biezpienkūka ar aprikozēm


 

 Sastāvdaļas: Kūkas pamatnei: 110 g sviests, 170 g milti; 80 g cukurs; 1 olas dzeltenums; 2 ēdamkarotes auksts ūdens; pildījumam: 500 g biezpiens; 4 olu dzeltenumi; 5 olu baltumi; 2 ēdamkarotes vaniļas cukurs; 250 g skābs krējums; 4 ēdamkarotes manna; 3 ēdamkarotes magoņu sēkliņas; 130 g cukurs; šķipsniņa sāls; 250 g žāvētas aprikozes (vai jebkuri citi žāvēti augļi vai žāvētu augļu maisījums)

Nomazgā žāvētos augļus un aplej ar siltu ūdeni, lai izmirkst (var pievienot nedaudz alkohola).
Bļodā ieber miltus, uzrīvē vai iekapā aukstu sviestu, saberž drupačās, tad iemaisa cukuru, olas dzeltenumu un samīca. Ja nevar izveidot mīklas bumbu, tad pielej 2 - 3 ēdamkarotes auksta ūdens. Izveido bumbu, ietin plāvē un ieliek ledusskapī.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno vaniļas cukuru, skābo krējumu, mannu un izmaisa.  Tad pievieno biezpienu, kuru iepriekš var sablenderēt viendabīgākā masā, ja vēlās. Es to nedaru, jo man patīk just biezpiena graudiņus.  Biezpiena vietā izmantoju igauņu Rikotas sieru.
Atsevišķi ar šķipsniņu sāls stingri saputo olu baltumus, ko iecilā biezpiena masā.
Žāvētajiem augļiem nolej ūdeni un viņus sasmalcina ar gaļas maļamo mašīnu vai blenderi. Vai vienkārši smalki sagriež ar nazi.  Jāiegūst bieza, ķēpīga masa. Ja iznāk par sausu, tad pievieno nedaudz siltu ūdeni.
Mīklu  ņem no ledusskapja un vienmērīgi klāj ar sviestu ieziestā un miltiem apbārstītā veidnē (es izmantoju 20* 25 cm veidni). Mīklu klāj tā, lai veidotos arī maliņas. Pa virsu liek kārtu ar žāvēto augļu masu un tad lej virsū biezpiena maisījumu.
Cep 180 grādos apm. 50 - 55 minūtes cepeškrāsns apakšējā plauktā, līdz kūka ir viegli zeltaina, gar malām brūnāka, bet vidiņš gaišs.
Ēd siltu vai atdzesētu.



Recepte ir no cetrassezonas.lv un saucās Gaisīgā biezpienkūka.

pirmdiena, 2011. gada 7. marts

Pilngraudu hamburgermaizītes

Sastāvdaļas: 230 g piens; 5 g sausais raugs; 200 g kviešu pilngraudu milti; 200 g parasti kviešu milti; 5 g sāls; 25 g cukurs; 1 ola; 30 g sviests



Izkausē sviestu. Pienu uzsilda līdz 25 - 35 grādu temperatūrai.  Pienu ielej bļodā. pieber sauso raugu, izmaisa un atstāj uz pāris minūtēm, lai raugs izšķīst. Tad pielej izkausēto sviestu (atdzisušu),  pieber sāli un cukuru, pusi (30 g) no sakultas olas (otru pusi atstāj maizīšu pārziešanai pirms cepšanas). Pieber miltus un  kārtīgi izmaisa un tad mīklu izmīca. Gatava mīkla ir elastīga un gandrīz nelip pie rokām. Mīklu saveļ bumbā un ieliek ar eļļu ieziestā bļodā, bļodu pārliek ar pārtikas plēvi un atstāj uzrūgt uz divām stundām istabas temperatūrā.
Pēc tam mīklu kārtīgi atmīca, izveido bumbu, ietin plēvē un atstāj vēl uz 10 - 15 minūtēm.
Tad veido maizītes - sadala visu mīklu 9 - 12 daļās, izveido bulciņas un liek, lai nostāvās vēl apm.  stundu. Pirms cepšanas bulciņas pāsmērē ar pāri palikušās olas un 1 ēdamkarotes piena maisījumu, uzber sezama (ķirbju, saulespuķu, magoņu ....) sēkliņas  un liek cepeškrāsnī 185 - 190 grādos cepties 15 minūtes.



No mīklas var veidot arī maizes kukulīti, kuru var likt formā (derēs keksa formiņa) vai  cept tāpat. Maizes kukulītim pēc izveidošanas būtu jāpastāv apm. 90 minūtes, tad pārziež ar olas + piena maisījumu, apkaisa ar sēkliņām un cep 175 grādos 40 minūtes.



Recepte no crucide.livejournal.com. Šai blogā ir ļoti daudz informācijas par maizi un daudz recepšu.

sestdiena, 2011. gada 5. marts

Sēņu puravu biezzupa

Sastāvdaļas: 2 lieli burkāni; 2 kartupeļi; 2 puravi; 500 g sēnes; 200 kausētais siers; ūdens;  sāls; pipari; garšvielas - salvija, rozmarīns, Forest blend utt; zaļumi


Katlā liek vārīties nomizotus un sagrieztus burkānus. Puravam sagriež ripiņās balto daļu un pusi no zaļās, arī liek katlā vārīties. Pievieno nomizotus un sagrieztus kartupeļus. Es šajā zupā izmantoju saldētās beciņas, kuras jau rudenī sasautētas nelielā sviesta daudzumā.  Sēnes var likt arī mazāk - man vienkārši tik daudz sēņu ir 1 kastītē. Un parasti tā arī gatavoju - vienu porcija vienai mērcei vai zupai.  Tad zupai liek garšvielas - sāli, piparus, rozmarīnu, salviju, Forest blend (Santa Maria) utt. pēc garšas. Biezzupu lielais pluss ir tas, ka visus dārzeņus katlā  var likt īpaši neievērojot secību un dārzeņu griešanas metodei nav nozīmes. Ūdens daudzums zupai atkarīgs no tā, cik biezas zupas patīk. Kad dārzeņi  gatavi,  zupu  sablenderē, pieliek kausēto sieru vai pieliet nedaudz saldo krējumu un pieliek zaļumus.Izmaisa un uzkarsē.
Zupa ir garšīga, kā īsta sēņu mērce, ļoti sātīga un maizi klāt neprasās.

piektdiena, 2011. gada 4. marts

Pankūkas ar magonēm

Sastāvdaļas: 3 olas, 1.5 tases piens; 1 tase milti; 2 ēdamkarote magoņu sēkliņas, 2 ēdamkarotes vaniļas cukurs; 1 ēdamkarote cukurs; škipsniņa sāls; 50 g sviests


Sakuļ olas ar cukuru un sāli, pieber magonu sēkliņas. Tad pieber miltus un izmaia. Pakāpeniski pa daļām lej klāt pienu. Kārtīgi izmaisa, tā lai neveidojas kunkuļi.  Beigās mīklai pievieno  izkausētu sviestu. Pankūkas var cept uzreiz, bet labāk tomar, ja mīklai atļauj pastāvēt vismaz  pusstundu. Cepot taukvielas var nelietot. Bet, ja tomēr šķiet, ka eļļu cepot vajag, tad var vēl pieliet drusciņ kausētu sviestu vai eļļu, va arī pirms katras pankūkas uzliešanas, ieziest pannu ar eļļu (izmanto uz pusēm sagrieztu ābolu, ko mērcē uz šķīva uzlietā eļļā).
Ar kausiņu lej mīklu uz pannas, izlīdzina pa visu pannu un cep brūnu no vienas un otras puses.
Šīs pankūkas  izskatās ļoti skaisti un dekoratīvi, labi garšos ar biezpiena +saldā krējuma+vaniļas pildījumu. Bet var ēst tāpat ar ogām, kondensēto pienu, šokolādes krēmu, ābolu biezeni.



Recepte no edimdoma.ru

ceturtdiena, 2011. gada 3. marts

Variācija par Cēzara salātiem

Sastāvdaļas šiem salātiem nav un nevar būt  precīzas uz gramiem. Te var izvērsties un variēt. Bet, es gatavoju tā:
Sastāvdaļas: 1 salātu pakas izlase - tas ziemā, pavasarī un vasarā ir pieejami normāli salāti (apm.100g), man patīk, ja klāt ir rukolas salāti; cietas siers - parmezāns vai Minhauzena siers; 3 olas vai kādas 8 paipalu olas;  mazie ķirštomātiņi  1 vistas  fileja ;  sāls; citronpipari; tostermaize grauzdiņiem
Mērcei: 2 ķiploka daivinas; olīveļļa; baltais jogurts; balzamiko etiķis; citrons; sojas mērce ; cietais siers

Sagriež tostermaizes vai ciabatas šķēles mazos kubiņos, ber uz pannas bez taukvielām un liek cepeškrāsnī uz apmēram 100 - 110 grādiem, lai  kaltējas.
Novāra un noloba olas. Uz nelielas uguns apcep  vistas filejas gabalus (var sagriezt 2 - 4 gab.),vistu  nedaudz sasāla un sapiparo. Apcep no abām pusēm, un tad turpina cept ar vāku, lai vistas gaļa nepaliek sausa, bet būtu sulīga.  Pietiek ar apm. 5 - 8 min.sutināšanu. Salātus noskalo un tomātus nomazgā.
Tad sākas pats atbildīgākais process - sagatavot mērci un  salātus skaisti sakārtot uz  šķīvja.
Blendera traukā lej balto jogurtu  150 - 200 g,  piespiež nedaudz citrona sulu (apm. 2 ēdamk.), 2 ķiploka daiviņas;  divas edamkarotes olīveļļu;, 1 ēdamkaroti sojas mērci;  nedaudz balzamiko etiķi, apm. 50 gramus  nelielos gabaliņos sagrieztu cieto sieru.. Visu sablenderejam un tad garšojam, ja šķiet par asu, tad var pielikt vēl jogurtu vai sieru, var pielikt kādu karoti Dzintara sieru, kas noņem asumu. Sāļumam var pieliet vēl sojas mērci  un bagātīgākai garšai var likt klāt anšovus.  Iespējams, kamēr nonāk līdz pareizajai garšai, mērces būs vairāk, kā vajadzīgs, bet mērci var kādu dienu droši uzglabāt ledusskapī, izlietot pie citiem salātiem vai uzkodām.

Tālāk -  ieslīpi sagriež vistas filejas gabaliņus, olu sagriež šlēlītēs vai daiviņās, tomātiņus uz pusēm.
Uz šķīvja izkārto salātu lapas, pārlaista ar mērci un pa virsu kārto vistas gabaliņus, olas, tomātiņus. Var likt vēl apceptu bekonu un anšovus. Pa virsu tomātiem , vistai un olām arī pārlej nedaudz mērcīti.  Pa vidu saber maizes grauzdiņus. Bagātīgi pārrīvē ar sieru.
Mērcīti pasniedz arī atsevišķi ar ko pārliet salātus pēc katra ēdāja garšas.
Recepte no Cāļa virtuves foruma.

trešdiena, 2011. gada 2. marts

Šokolādes riekstu kūka (Zahertorte)

Sastāvdaļas:  kūkai - 6 olas; 30 g pūdercukurs; 150 g cukurs; šķipsniņa sāls; 160 g sviests; 200 g melnā šokolāde; 250 g  valrieksti ; 200 g apelsīnu džems; Glazūrai 120 g tumšā šokolāde; 100 g saldais krējums 35%


Ūdens peldē liek kausēties šokolādi un sviestu. Samaļ valriekstus. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumiem pievieno šķipsniņu sāl un puto ar mikseri, pieber  pūdercukuru un turpina putot līdz stingrām putām. Tad ievieto ledusskapī kamēr gatavo pārējās sastāvdaļas.
Atsevišķā traukā saputo olu dzeltenumus  ar cukuru. tad pākepiski pa daļām pievieno izkausēto šokolādes maisījumu, tikai jāuzmana, lai šokolāde nav karsta.  Izmaisa. Vienmērīgi maisot (ar karoti) pieber  maltos valriekstus.  Tad klāt liek 1/3 daļu saputotos olu baltumus, uzmanīgi izmaisa un liek nākošo daļu un atkal izmaisa. Tad pievieno pēdējo trešdaļu saputotos olu baltumus un iemaisa, bet nekuļ.
Cepšanai izmantoju cepamo formu ar noņemamām malam. Ieklāj cepamo papīru (papīru var neklāt), ko papildus ieziež ar sviestu. Ielej mīklu  un liek cepties 170 grādos apmēram stundu.
Gatavu kūku ņem ārā no trauka un atdesē, uzmanīgi pārgriež uz pusēm, lai būtu divas biskvīta kārtas. Pa vidu bagātīgi ieziež apelīnu džemu un saliek abas daļas kopā.
Gatavo glazūru - karsē saldo krējumu, līdz tas gandrīz vārās. Tad  noņem no uguns un pieber klāt sasmalcinātu šokolādi,  maisa kamēr  tā izkūst. Uz kūkas virsmas uzlej dažas karotes glazūru, izlīdzina un  ievieto kūku uz dažām minūtēm ledusskapī - tas sagatavos virsmu pārējās glazūras uzklāšanai.
Glazūru lej kūkas centrā un ar lāpstiņu vai karoti izlīdzina pa kūkas virsu un malām. Kūku ievieto ledusskapī, lai glazūra sacietē. Virsu var papildus rotāt ar balto šokolādi, riekstiem vai ogām.
Kūka ir  ļoti ļoti šokolādīga! Nezinu vai šī ir īstā Zaherkūkas recepte, man šķiet, ka ne, jo pamatā visur internetā publicētajās, nav rieksti, bet milti.  Šajā recepte miltu nav nemaz.

otrdiena, 2011. gada 1. marts

Vingrošanas rinķis

Manā īpašumā jau kādus divus mēnešus ir 1,7 kg smags vingrošanas rinķis. Šāds - Jemimah Hoola Hop.Es gan esmu izņēmusi vienu rinķa posmiņu ārā, tā kā rinķa  svars ir 1,5 kg.

 Griežu. Nevarētu teikt, ka pārmērīgi daudz, bet griežu. Savienoju ar citām sporta aktivitātem. Tātad -  griežu vismaz 3 reizes nedēļā, maksimālais ilgums stunda - tas ir, ja kino ir fonā. Māku griezt uz abām pusēm, kas svarīgi tāpēc lai vienādi nodarbinātu abas ķermeņa puses un muskulīši, jā uz tādiem cer, būtu simetriski.Bet, svarīgākais, ko gribu teikt - nevajag piedēvēt rinķim maģiskas īpašības un cerēt uz fantastiskierm rezultātiem. Brīnumi nenotiek. Mani vidukļa apkārtmēri nesamazinājās galvu reibinošā ātrumā, domāju, ka no rinķa griešanas vien nekādu rezultātu panākt nevar.  Jāatceras, ka tievēšanas procesā sportam ir tikai 20% nozīme. Pārējais ir uzturs ar pareizo kCal skaitu, nepieciešamo ogļhidrātu un olbaltumvielu kombināciju.
   Rinķis trenē un nostiprina pamatā visus korpusa muskuļus, svarīgi to griezt samērā ātri un muskuļus sasprindzinot, kājas kopā. Pirms griešanas vajadzētu nedaudz iesildīties un pēc tam izstaipīties. Bet, manuprāt labākus rezultātus (iet runa par vidukla cm un svara kg)  var panākt ar skriešanu un vingrošanu. Ar skriešanas programmām, tāpat kā vingrošanu ir pilns internets,  gan Youtube, gan slavenais  bodyrock.tv  un shape.ru. Taču kā papildus aktivitāe ziemā, it sevišķi ja to var savienot ar TV skatīšanos, ir ok. Labāk tā, nevis pie kino uzgrauzt kādu gardumu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...