pirmdiena, 2020. gada 21. septembris

Ideāls biezpiena sacepums

 Sastāvdaļas: 500 g 9% biezpiens; 3 olas; 70 g skābs krējums (vai bezpiedevu jogurts); 60 g kukurūzas ciete; 80 g cukurs (vai medus, vai cukura sīrups; vai cukura aizvietotājs); 80 g rozīnes; 10 g vaniļas cukurs; šķipsniņa sāls


Rozīnes aplej uz piecām minūtēm ar karstu ūdeni, nolej ūdeni un nosusina ar papīra dvieli. Lielā traukā liek biezpienu, samaisa ar olām, pievieno krējumu. Samaisa. Tad pievieno cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Samaisa un pievieno cieti. Visu rūpīgi sablenderē , kamēr izveidojas viendabīga masa. Pašās beigās iemaisa rozīnes, vai citus žāvētos augļus vai arī svaigas ogas – mellenes piemēram.
Cepamo formu ieziež ar sviestu un pārkaisa ar cieti vai miltiem. Pārlej mīklu un liek cepties 180 grādos 30 – 35 minūtes.


trešdiena, 2020. gada 16. septembris

Fermentētā griķu maize

Sastāvdaļas: 300 g zaļie griķi; 20 g kokosa milti ; apm 50 - 70 g dažādas sēkliņas; sāls


Griķus sagatavo tāpat kā diedzēšanai   Diedzeti zaļie griķi . Noskalo vairākas reizes, kamēr ūdens ir dzidrs un nav nekādu netīrumu. Tad aplej ar labāko ūdeni kāds ir, apklāj ar dvielīti un atstāj uz 5 -6 stundām.  Pēc tam nolej ūdeni  caur sietu, nevajag skalot. Griķus pārliek blenderī, aplej ar 200 ml ūdens un sablenderē mīklā. Mīklu pārlej bļodā, pārklāj ar dvieli un atstāj uz 24 stundām istabas temperatūrā, tagad notiek fermentācijas process.  Pēc 24 stundām mīkla būs piebriedusi un nedaudz pacēlusies, tagad var pievienot  sāli, sēkliņas un kokosriekstu miltus. Taču bez tā var arī iztikt.  Mīklu pārliek ar cepamo papīru izklātā formiņā un virspusi var izdekorēt ar atlikušajām sēkliņām, atstāj vēl maizi maliņā uz 30 minūtēm.   


Cep 175 grādos apmēram 1 stundu un 10 minūtes. atdzesē un tikai tad sagriež. Var sasaldēt sagrieztu porcijās, un sagatavot svaigu grauzdiņu cepeškrāsni vai tosterī jebkurā brīdī.

piektdiena, 2020. gada 11. septembris

Biezpiena cepumi

 Sastāvdaļas: 300 g 9% biezpiens; 100 g sviests; 250 g kviešu milti; 120 g cukurs; 10 g vaniļas cukurs; 1 tējk cepamais pulveris; šķipsniņa sāls


Biezpienu saberž ar sviestu, var ar blenderi, var ar dakšiņu viendabīgā masā. Sviestam jābūt ļoti mīkstam, vismaz stundu iepriekš vajag izņemt no ledusskapja.  Piemaisa ēdamkaroti cukura un šķipsniņu sāls. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pa daļām iemaisa biezpienā, sākumā maisa ar dakšiņu vai lāpstiņu, vēlāk  ar rokām. Samīca viendabīgu mīklu, mīklai nav jālīp pie rokām, ja gadījumā ir par slapju, iespējams vajag vēl piebērt nedaudz miltus, ja par sausu, tad var pievienot  sviestu vai olas dzeltenumu vai visu olu. Samīca bumbā un sadala 2 daļās,  no šī daudzuma tas būs apm. 340 g. Ietin plēvē liek ledusskapī uz 30 min  līdz 1 stundai.


Atlikušo cukuru sajauc kopā ar vaniļas cukuru, arī sadala 2 daļās.  No mīklas ar rokām izveido taisnstūri, bagātīgi apber ar cukuru un ar mīklas rulli piespiežot izrullē formu nedaudz lielāku, mīklu pārliek uz otru pusi arī apber ar cukuru un pierullē klāt. 



Tā darbojas kamēr izlietots viss cukurs un mīkla izrullēta pietiekoši, apm. 3 mm biezumā. No sānu malām mīlu uzloka līdz vidum un tad pārloka uz pusēm. Iznāk četras kārtas.


Ar asu nazi sagriež šķēlītes apmēram 5 -10 mm biezumā.  Uzber uz darba virsmas  nedaudz miltus un katru cepumiņu pirms likšanas uz cepamās plāts no abām pusēm apviļā miltos - ieliek vienu pusi, tad apgriež uz otru.



Cep 180 grādos 20 - 25 minūtes.  Te jāskatās pēc gatavības, cepumiņiem jābūt smuki brūniem iespējams, ka vajadzēs nedaudz mazāk vai vairāk laika. 


Recepte no Youtube kanāl Кулинарим с Таней.

ceturtdiena, 2020. gada 10. septembris

Diedzēti zaļie griķi


Kā diedzēt griķus?  Internetā var atrast vairākas versijas, taču es daru sekojoši: Būs nepieciešams: zaļie griķi, ūdens, siets, bļoda. Parasti diedzēju apmēram 200 - 250 g griķus, ko varu apēst 4 dienu laikā. Vispirms griķus vajag nomazgāt - vairākas  reizes aplej ar ūdeni (aukstu) un noskalo, līdz ūdens vairs nav duļķains un pa virsu nav nekādu netīrumu. Man sanāk skalot apmēram 6 reizes.



 Tīrus griķus pārleju ar ūdeni, šeit vēlam izmantot labāko, kāds pieejams. Ūdens ir apmēram 2 cm virs griķiem. Pārklāju ar dvieli un atstāju uz 3 – 5 stundām. 



Pēc tam noleju ūdeni un atstāju vēl griķus uz sietiņa, lai kārtīgi notek viss ūdens. Principā jau tagad griķi ir gatavi lietošanai uzturā svaigā veidā vai gatavošanai.  



Tagad griķus diedzēšanai var atstāt tajā pašā sietiņā vai pārlikt bļodā, taču izlīdzināt gar malām uz augšu, tā lai griķi ir plānā kārtā. Var arī pārlikt uz liela šķīvja. Atkal apklāt un atstāt, ledusskapī nevajag likt. 


Jau pēc apmēram astoņām stundām griķi atdzīvojas un parādās dīgsti, nākošajā dienā dīgsti jau ir lielāki. Pēc 24 stundām pārliku griķus uz liela šķīvja, apklāju tos ar plēvi un ievietoju ledusskapī.  





pirmdiena, 2020. gada 7. septembris

Itāļu taralli

Sastāvdaļas: 120 g pilngraudu kviešu milti; 30 g olīveļļa; 60 g baltvīvn; ēdamkarotes sezama sēkliņas, šķipsniņa sāls


Bļodā samaisa miltus ar sāli un sēkliņām, pievieno eļļu un vīnu un izmaisa. Ja šķiet, ka ir par sausu, pievieno papildus ēdamkaroti vīnu. Mīklu pārliek uz galda un mīca, kamēr tā kļūst viendabīga un elastīga (apmēram 7 līdz 10 minūtes).
Tad mīklu saveļ bumbā, ietin to pārtikas plēvē un noliek uz pusstundu "atpūsties".  Galda virsmu viegli apber ar miltiem un izveido no mīklas  plakanu desiņu apm. 5-7 cm platumā, ar nazi sagriež to vienādās šķēlītēs  un veido pusmēnestiņus, salipinot abus galus kopā.  Katlā uzvāra ūdeni, kurā pa vienam liek cepumus, kad tie uzpeld, tas aizņems pāris minūtes, ar karoti uzmanīgi izņem un liek uz papīra dvieļa nosusināties.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem, cepumus kārto uz cepamā papīra un liek cepties 20 - 25 minūtes, līdz tie zeltaini brūni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...